G. M. Tamás la Conferinţele CriticAtac

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Filosoful şi disidentul maghiar GÁSPÁR  MIKLÓS TAMÁS (născut la Cluj în 1948), unul dintre cei mai importanţi intelectuali din Europa de Est, este invitat în cadrul proiectului Conferinţele CriticAtac, organizat de CriticAtac în colaborare cu Fundaţia Friedrich Ebert România.

G. M. Tamás  – Noul război civil european

Moderatori: Vasile Ernu & Andrei Ţăranu

Vineri  27 mai, ora 10.00 / SNSPA / Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative / Strada Povernei nr. 6 / Sala 12

********************************************************************

G. M. Tamás s-a născut la Cluj, în 1948. După studii de filologie clasică şi filosofie la Bucureşti şi Cluj, începînd cu 1972 a fost redactor la un săptămînal literar din Cluj. Retrogradat din poziţia de redactor la cea de corector, dupa ce, din 1974, i s-a interzis – cu cîteva rare excepţii – să mai publice şi a început să fie hărţuit de Securitate, părăseşte în cele din urma România. Din 1979 a predat filosofia la Facultatea de Litere din Budapesta, fiind concediat în 1981 pentru scrierile sale clandestine şi proteste ilegale. A fost unul dintre liderii disidenţei maghiare. Ales deputat în 1989, va părăsi viaţa politică în 1994 şi partidul liberal în 1999. Începînd cu 1991 a fost director al Institutului de Filosofie al Academiei Maghiare de Ştiinte. A ţinut cursuri şi a făcut cercetări la universităţile Columbia, Oxford, Woodrow Wilson Center, Chicago, Wissenschaftskolleg din Berlin, Georgetown, Yale, New School for Social Research, Collegium Budapest etc. Cărţi: A teória esélyei [Şansele teoriei, Bucureşti/Cluj, 1975], Descartes a módszerrol [Descartes despre metoda, Bucureşti/Cluj, 1977, ed. a II-a: Cluj, 2002], A szem és a kéz [Ochiul şi mîna (samizdat), Budapesta, 1983, Geneva, 1985], Idola tribus [în maghiară: Paris, 1989, trad. fr. Paris, 1991], Másvilág [Cealaltă lume, Budapesta, 1994], Törzsi fogalmak [Idolii tribului, vol. I şi II, Budapesta, 1999; parţial tradusă în limba română: Cluj, 2001], A helyzet [Situaţia, Budapesta, 2002], Către cel căzut pe gînduri, Editura Idea, Cluj. A publicat numeroase eseuri, studii şi articole în periodice şi antologii; scrierile sale au fost traduse în 14 limbi. De asemenea, publică în mod regulat articole de comentariu politic în marile cotidiene maghiare. Din 2003, G. M. Tamás este vicepreşedinte al ATTAC Ungaria.

Despre Conferinţele CriticAtac:

Începînd cu luna aprilie, CriticAtac a pornit, în colaborare cu Fundaţia Friedrich Ebert România, un nou proiect: Conferinţele CriticAtac. Proiectul are ca scop aducerea în dezbaterea publică a unor teme majore şi semnificative pentru societatea noastră, precum şi promovarea unor nume noi pe piaţa de idei din România.

Organizatori: CriticAtac & Fundaţia Friedrich Ebert România

Partenerii acestui eveniment: SNSPA / Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Observator Cultural, VoxPublica.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole