TEMA: Stânga-dreapta în criză

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Stânga-dreapta în criză

Într-un episod din „Tom şi Jerry”, o lovitură nenorocoasă de mătură îl transformă pe motan în şoarece: motanul continuă să arate ca o pisică, dar capătă funcţiile şoarecelui. Pe scurt, îl deposedează (alienează) pe şoarece de condiţia lui, şi încă de două ori: îi ocupă locul şi îi distruge antiteza. Evidentă că nu miră pe nimeni că Jerry depune toate eforturile pentru a îl reîntoarce pe Tom la condiţia lui iniţială firească.

Aparent, criza economică a jucat rolul măturii din povestea de mai sus: a lovit liberalismul economic hardcore (autoreglarea pieţei, mâna invizibilă, impozite mici) când acesta îi mergea mai bine, aducându-l peste noapte în poziţia de a învăţa rapid replicile stângii. Ce spune aceasta teleportare identitară realmente chinuitoare pentru discursul de dreapta aflat mai ieri pe poziţii nenegociabile? Va avea repercusiuni pe termen mediu sau lung în ce priveşte dogmele liberale şi şahul jucat între stânga şi dreapta?

Care este stânga pe care o vedem, astăzi, din perspectiva crizei sistemice a capitalismului? Constituie ea azi o alternativă mai viabilă decat alaltăieri? Şi dacă da, despre care stânga e vorba, ce anume din stânga efectivă, practică, sau formal-teoretică, salvează criza actuală?

Pe de altă parte. Stânga este opţiunea de criză a liberalismului: aceasta pare să fie mai mult problema stângii decât a liberalismului, pentru că liberalismul este, continuă să fie cel care impune termenii discuţiei.

Ce îi rămâne stângii de făcut? Să declare emfatic „v-am spus noi”, până când se trezeşte din nou pe dinafară, ca discurs cultural jucând rolul de forţă de frecare pentru capitalism? Să joace rolul de avocat al diavolului (de pisică)? Să ducă lupta decisivă pentru câştigarea poziţiei din care ea, nu liberalismul să impună criteriile? Cum ar putea arăta această luptă, pe ce fronturi ar trebui purtată?

În fine: care sunt dimensiunile ideologice în care trebuie să citim criza actuală şi care sunt deplasările ideologice pe care le legitimează şi produce criza? De ce natură sunt vocabularele dure în care se repliază stânga şi dreapta (economică, socială, culturală, politică)?

Textele temei:

 

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole