Referendumul de demitere: azi, CSCI

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

de Barbu Mateescu / sociollogica.blogspot.ro (dragment)

Sondaj de la CSCI/Infopolitic, institut apropiat USL… dar rezultatele nu sunt chiar roz pentru Uniune.

Pe scurt:
pro-demitere: 60% din populaţia cu drept de vot aflată în ţară
anti-demitere: 29% din populaţia cu drept de vot aflată în ţară

3% nu răspund, 5% nehotărâţi, doar 3% (!) n-ar merge la vot.

Observaţii:

1. Dacă comparăm situaţia cu sondaje din trecut, puterea a pornit suspendarea în circumstanţe care o defavorizează. Niciodată în ultimii doi ani scorul pro-Băsescu, indiferent de criteriul folosit (nivel de încredere, evaluare a activităţii sale în al doilea mandat, etc.) nu a fost mai înalt.

Un rol semnificativ îl are şi electoratul PPDD care în urma unui efort de propagandă evident a trecut de partea preşedintelui suspendat.

2. Este greu de crezut că 89% din populaţia cu drept de vot aflată în România va veni la referendum. În mod sigur o parte dintre ei vor absenta în ciuda răspunsurilor date în sondaje. Cum 50% dintre români sunt “în mod hotărât anti-Băsescu” (nici un fel de încredere în el + foarte nemulţumiţi de performanţa sa în al doilea mandat), este de văzut pe câţi dintre ei îi va demobiliza Traian Băsescu. După cum arată discursul de ieri seară, preşedintele suspendat va încerca să mute o mare parte din discuţie spre USL şi spre liderii acţiunii de suspendare, încercând să-i decredibilizeze pe aceştia şi să convingă votanţii “în mod hotărât anti-Băsescu” că susţin o cauză dubioasă.

De asemenea, cum cei 29% anti-demitere nu sunt chiar electoratul clasic PDL/prezidenţial (… acesta fiind de fapt în minoritate în rândul celor care se opun demiterii), şi unii dintre ei ar putea absenta de la vot.

(….)

b. Majoritatea sondajelor din 2007 au nimerit perfect rezultatul final = campania electorală dintre suspendare şi momentul referendumului nu a avut niciun efect. Opinia publicului era deja formată la momentul votului pentru suspendare şi aşa a rămas. Va fi la fel şi acum?

5. Nu e clar pe care lege se va vota (validare la prezenţa a 50%+1 din cei aflaţi pe liste? demitere în urma voturilor pro-demitere a 50%+1 din cei aflaţi pe liste?).

6. Conform acestui sondaj, raportul este de 1 votant anti-demitere la 2 pro-demitere. Distanţa este mai mare decât pare. Dacă 10% dintre români se duc din tabăra pro-demitere în tabăra anti-demitere, Traian Băsescu tot pierde – la o diferenţă mai mare de un milion cinci sute de mii de voturi.

Integral aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole