Americanii l-au părăsit pe Băsescu

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru pe VoxPublica

FMI făcea recent evaluarea progreselor României şi cerea liberalizarea prețurilor la energie şi privatizarea companiilor de stat. Liberalizarea prețurilor la gaze naturale se va face până la nivelul la care gazele de producție românească ieftine vor putea fi exportate , iar orice gaze de şist produse local vor deveni profitabile prin comparație cu prețurile europene.

FMI atrăgea atenția că guvernele Boc şi Ungureanu nu respectaseră planul. “Mai multe licitaţii au eşuat din raţiuni care puteau fi prevenite, ceea ce reprezintă un semnal de slăbiciune în angajamentul României faţă de reformele structurale” declara şeful misiunii FMI Jeffrey Franks.

Noua putere a jucat cartea gazelor de şist introducând un moratoriu asupra exploatării. Pe 21 iunie Senatul respingea însă o decizie definitivă precum propunerea de interzicere a exploatării gazelor de şist, lăsând loc pentru un business în domeniu după alegerile parlamentare. Acest business se poate face fie cu USL, fie cu PD-L şi Băsescu.

USL are în schimb aproape 60% în consiliile județene Vaslui (la Bârlad) şi Constanța (perimetrele de exploatare Adamclisi, Vama Veche) şi poate oricând să introducă moratorii (aşa cum a făcut deja). Băsescu în schimb trebuie să poarte foarte mult mov până când partidele lui vor reveni la guvernare, şi chiar dacă ar reveni, FMI era nemulțumit de performanțele în privatizări.

Americanii nu ştiu prea multe despre politica românească. Din Wikileaks şi din cartea fostului ambasador Rosapeppe (“Dracula is Dead”) reiese că americanii au o vagă noțiune despre cine este “the good guy” şi cine este “the bad guy”. Spre exemplu Iliescu era multă vreme “the bad guy”, cu el nu se putea discuta scutul anti-rachetă. Geoana se ducea la Moscova înainte de alegeri. În schimb în ultimele luni atât Băsescu cât şi Ponta s-au dus în vizită în America.

Ponta a plusat recent luându-l consilier pe generalul american Wesley Clark, in prezent in consiliul de administratie al BNK Petroleum, firma care desfasoara operatiuni de explorare a gazelor de sist in Polonia, cititi aici. Cât va costa acest consilier de lux/lobbyist vom afla când se vor epuiza alte arme de atac la adresa lui Ponta. Deocamdată însă Ponta a înțeles mesajul american: da, sigur, ne interesează derapajele în democrație dar derapajele în privatizări şi business sunt mai importante.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole