Manifestaţii de amploare la Londra împotriva măsurilor de austeritate

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Zeci de mii de manifestanţi au sosit sâmbătă în capitala britanică pentru a protesta faţă de politica de austeritate a guvernului.

Sindicate, protestatari antirăzboi, politicieni de stânga, grupuri comunitare şi alţi activişti speră că manifestaţiile vor demonstra lipsa de popularitate a tăierilor din sectorul public, menite să reducă deficitul bugetar al Marii Britanii. În schimb, demonstranţii cer să fie adoptate politici care să poată genera creştere economică şi crearea de noi locuri de muncă.

Liderul laburiştilor, Ed Milliband, se va adresa mulţimii, printre alţi zeci de vorbitori, la o adunare în Hyde Park din Londra. Potrivit organizatorilor, peste 250 de autocare au fost închiriate pentru a aduce protestatarii în capitala britanică. Proteste similare vor avea loc la Glasgow, cel mai mare oraş din Scoţia, şi Belfast, capitala Irlandei de Nord.

La începutul lunii, premierul britanic David Cameron a avertizat că vor fi necesare ‘decizii dureroase’ suplimentare pentru a repara economia ţării, adăugând că nu va renunţa la implementarea măsurilor de austeritate. Sâmbătă, în jurul orei la care a început marşul de protest din Londra, a postat un mesaj pe Twitter în care scria: ‘Astăzi, Ed Milliband este cap de afiş al unui protest care cere să se pună capăt oricărei tăieri a cheltuielilor necesară pentru a reduce deficitul.’

Secretarul general al federaţiei sindicale Trades Union Congress (TUC), Brendan Barber, susţine însă că ‘dovezile privind eşecul austerităţii se adună’. ‘Peste 2,5 milioane de persoane sunt şomere, iar alte trei milioane nu lucrează destule ore pentru a o scoate la capăt, iar salariile scad în fiecare lună de trei ani’, a afirmat acesta.

‘Presiunea imensă asupra salariilor şi a standardului de viaţă’ a dus la o ‘lovitură imensă asupra încrederii şi cererii în economie’, a declarat Barber pentru BBC Radio 4. ‘De aceea, unele dintre cele mai mari companii ale noastre, care au rezerve mari de bani, nu investesc şi nu pun economia noastră din nou în mişcare’, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, secretarul general al federaţiei nu consideră că este probabilă o grevă generală a sindicatelor. ‘S-ar putea ca unii dintre colegii mei să vorbească despre aceasta. Nu aud prea mulţi oameni cerând o grevă generală’, a afirmat Barber.

‘Este dezamăgitor că unele sindicate insistă să cheme la acţiuni de protest iresponsabile şi zadarnice, care nu folosesc nimănui. După cum am spus de nenumărate ori, discuţiile privind pensiile nu vor fi reluate şi nu se va mai realiza nimic prin acţiuni de protest’, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole