Dumnezeu e de dreapta!

Maria Cernat
M-am născut în anul 1978 în Deva. În 2001 am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. În 2004 am absolvit Facultatea de Filosofie. În anul 2003 am avsolvit un master în științele comunicării. În anul 2008 am obținut doctoratul în filosofie. Am predat la Liceul Ion Neculce și la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Din 2008 până în 2012 am activat ca asistent universitar și apoi ca lector universitar la Facultatea de Jurnalism, Comunicare și Relații Publice, USH. În prezent sunt copywriter la DZL Virtual Factory.

Maria CernatUn articol recent din The Guardian mi-a atras de curând atenția.[1] Se povestește acolo despre revoluția sexuală pe invers. Adică excluderea educației sexuale din școli și legi restrictive în privința avortului. Asta mă face să mă gândesc foarte serios la situația din România, în special în condițiile în care ortodoxia a câștigat multe privilegii după 1989. Dar nu poți atrage atenția nici asupra pactului semnat de BOR cu Ministerul Educației, nici nu poți aduce în discuție opulența vomitivă a unor înalți prelați BOR că brusc ești dușmanul Bisericii și al lui Iisus.

În ultima vreme parcă s-au succedat prea multe lucruri grave. Nici nu știu cu ce să încep. Ce să “admir” mai întâi la o instituție de care m-am simțit legată atâta timp? Să o luăm în ordine: Patriarhia Română semnează un pact cu Ministerul Educației prin care să poată controla activitatea profesorilor de religie.[2] O intruziune inadminisibilă în spațiul public al învățământului de stat. Cineva se întreba în acest context pe bună dreptate: dacă ei predau religia la școală, noi putem preda evoluționismul la biserică? Păi, nu prea, întrucât raportul de forțe între BOR și Ministerul Educației nu e nici pe departe unul de egalitate. Patriarhia a reușit să supună ministerul propriilor interese.

Al doilea lucru grav privind evoluția BOR în ultima vreme este raportarea la alte culte.Citiți cu atenție ce apare pe site-ul oficial al Inspectoratului Școlar Tg Jiu[3]:

În atenția profesorilor de Religie

Stefan Vatafu | 29/01/2014

”Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele:

– situatia cultelor neoprotante in scoală,
– numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva şi dacă acestea dispun de casă de rugăciune,
– numele pastorului
– felul şi frecvenţa activităţilor prozelitiste (acolo unde ele există),
– implicare preotului paroh în relaţia cu şcoala şi în activitatea de combatere a acestui fenomen.

Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!”

Sectiunea: Anunțuri şcoli

Înțeleg că profesorii de religie sunt totuși angajați ai unei școli. Cum este posibil ca aceștia să facă un inventar al “familiilor eterodoxe”. Prin ce mijloace și cu ce drept fac acești angajați ai școlii de stat aceste investigații? Și, mă rog, ce-l privește pe profesorul de religie dacă aceste familii au casă de rugăciune și care e numele pastorului? Sună de-a dreptul inchizitorial.

“Noi nu avem ce mânca. Aici trebuia să vină cu bicicleta!”[4]

În plus, cred că Biserica Ortodoxă Română are ea însăși probleme foarte serioase. În loc să fie așa de interesați de ce se petrece în curtea eterodocșilor ar face mai bine să se uite puțin în propria ogradă. Așa ajungem la cea de a treia problemă care îi contrariază chiar și pe cei mai onești enoriași. Comuna băcăoană Cernu a ajuns săptămâna trecută în centrul atenției cu ocazia unui eveniment mai puțin obișnuit. Astfel, însuși episcopul vicar al Romanului și Bacăului a venit la slujba de înmormântare a unei femei din modesta comună. Se pare că dincolo de acest gest etichetat drept “neodihnă misionară” în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, era intenția de a schimba un preot care era pe placul sătenilor din Cernu. Motivul era destul de simplu: își făcea treaba și nu le cerea într-una bani.

A-ți face însă onest mereseria fără să te întinzi la borcanul cu miere e tot mai greu. E greu ca profesor, ca avocat, ca medic, ca arhitect. Toți oamenii care vor să-și facă meseria sunt supuși unei presiuni enorme. Când am vorbit despre colaborarea cu infama Costica Vărzaru am scos la lumină doar câteva dintre presiunile la care profesorii sunt supuși. Dar gândiți-vă câți arhitecți sunt șantajați să semneze documente pentru clădiri la care nu s-au respectat normele de siguranță, câți medici sunt siliți să trateze pilele directorului înaintea pacienților obișnuiți? Presiunea financiară a înlocuit teroarea securității. E adevărat că nu te duce nimeni la beci, însă nimeni nu și-a imaginat că moare în 89 ca să ai libertatea să pleci dacă nu îți convine! Și asta cu libertatea nu e vorbă în vânt. În breasla jurnaliștilor e un citat care se pare că îi aparținea celebrului Sorin Ovidiu Vântu: “libertatea de exprimare înseamnă că ești liber să pleci dacă nu scrii ce spun eu!”

Se pare că preotul din Cernu dorea să își facă meseria ceea ce nu era pe placul “neodihnitului” ierarh. Doar că atunci când ai foarte mulți bani, cume cazul “neodihnitului irarh” începi să cam pierzi contactul cu realitatea. Drept urmare, te duci într-un sat de amărâți într-un AUDI A8 și… riști să ajungi la Realitate(aTV). Prin urmare, vestea bună e că, într-un fel sau altul, ajungi la realitate. Vestea proastă este că a merge “neodihnit” într-un Audi de zeci de mii de euro într-un sat sărac din Moldova ca să schimbi un preot cu care oamenii se înțeleg bine este culmea tupeului. Rezultatul era unul previzibil: finalmente, oamenii s-au revoltat dându-l afară în șuturi pe acest personaj “neodihnit” coborât dintr-o mașină demnă de pelicula Tânăr și Neliniștit!

Pe mine aceste evenimente mă duc către o critică ceva mai profundă a ceea ce se petrece cu BOR-l în zilele noastre.

 

Să nu ne temem, vorba filosofului, de Dumnezeu, ci de imaginea pe care i-o creionează clerul!

  1. Dumnezeu e bărbat!

Scopul ultim declarant al oricărui creștin este mântuirea, adică unirea cu Dumnezeu. În momentul în care începem să vedem ce anume înseamnă “Dumnezeu” în accepțiunea ortodoxă actuală începem să ne cam îngrozim. Dumnezeu, conform preoților ortodocși care predică inclusiv la televiziunile naționale, e un ins cu care nu știu cine își poate dori să-și petreacă eternitatea. În primul rând Dumnezeu, chipurile, crede că avortul nu trebuie acceptat nici măcar în situația în care femeia a fost victima unui viol. Cu ochii albaștri mari cât ecranul telvizorului care mergea pe postul TVR2 în urmă cu câțiva ani, Părintele Vasile de la cunoscuta Biserică Rusă ne avertiza: “Femeia a fost violată, dar pruncul, pruncul ce vină are?”. Păi chiar așa! Că doar Dumnezeu nu are discernământ. El, sau mai exact Sfântul Duh intră în ovulul proaspăt fecundat. Nu mai ai cum să scoți embrionul fără să-l scoți și pe Sfântul Duh odată cu el. Și adevărata creștină trebuie să accepte, că asta i-a fost crucea, maică! În rarele ocazii în care BOR oferă soluții, cum ar fi în cazul orfelinatului de la Valea Lungă, acestea nu le vizează pe mame. Adică nu se oferă soluții pentru mamele care din varii motive nu-și pot crește singure copilul. In fond, mamele sunt acele ființe care funcționează pe principiul automatului de cafea: bagi moneda și iese… pruncul! Trebuie salvat prunctul, indiferent ce se petrece cu “automatul”. Cine ar vrea să stea o eternitate de-a dreapta unei entități supranaturale cu o viziune atât de îngustă și brutală asupra femeii? Poate doar preoții noștri ortodocși care promovează o asemena imagine a lui Dumnezeu.

  1. Dumnezeu e heterosexual!

Dacă ești homosexual e și mai grav. Dumnezeul nostru ortodox n-o să te primească veci în rai, indiferent câte fapte bune ai face. Pe Dumnezeu îl preocupă în mod deosebit exact ceea ce faci tu în dormitor și asta te definește dincolo de oricare alte fapte. Mă întreb dacă Sfântul Petru ar avea vreo dilemă morală dacă să-l primească sau nu în rai pe un mare profesor universitar care a format generații întregi de studenți, dar care era gay. Sau oare ce s-ar face dacă un homosexual ar descoperi leacul pentru cancer? E clar, Dumnezeu care criterii clare: indiferent cât bine ai face societății, dacă în dormitor nu ești ok, la revedere “loc cu verdeață de unde a fugit toată durerea”! Nu știu, eu prefer să cazanul cu smoală conviețuirii cu o asemenea zeitate absurdă.

Despre corupție nu are sens să mai vorbesc. Pe lângă cazul expus, BOR lovește în plin pretinzând comunităților locale sume exorbitante pentru construirea catedralei mamut care o să îmbogățească firmele de construcții ale unor politicieni. Stau și mă întreb: oare se poate mai jos? Mă tem sincer că pe foarte mulți dintre oamenii aștia în sutane îi așteaptă o surpriză destul de neplăcută la întrevederea cu Sfântul Petru. Cam unde își imaginează ei că o să meargă după asemenea fapte mărețe? Pentru că tot ei promovează din timpuri străvechi ideea că te duci într-un loc bun sau rău în funcție de faptele comise. Să fie Dumnezeu atât de stupid încât să-i primească pe ei în rai și pe un homosexual să-l arunce în iad indiferent de alte fapte ale lui? Păi dacă ar fi așa, noi de ce să ne dorim să stam o veșnicie cu el? Ca să nu ne plictisim și să avem cu cine să ne contrazicem?

Înainte să vă grăbiți să aruncați cu noroi – sunt aproape sigură că fundamentaliștii de serviciu o vor face – aș vrea să vă gândiți dacă asta ar vrea Dumnezeu. Să fim intoleranți față de femeile care fac întreruperi de sarcină și față de homosexuali? În schimb, să dăm bani cu nemiluita pentru construirea unei clădiri mamut care va da de lucru firmelor de tipul Udrea&co. Și, evident, să cumpărăm și să aprindem exclusiv lumânări cu brandul BOR ștanțat pe ele?

Dincolo de multele culpe pe care le putem aduce BOR-ului cea mai importantă e că îl tranformă pe Dumnezeu într-un ins ultraconservator, ultrarigid, sexist, homofob, dar mare iubitor de investiții imobiliare, de supunerea statului propriilor interese și, last but not least de comerț exclusivist cu obiecte de cult. Dumnezeu e de dreapta! Poveștile alea cu sărăcia preoților sau cu împărțirea echitabilă a avutului sunt pentru cei care urmează să fie schimbați din funcție de la volanul lui Audi A8.

 

Photo slide: One Nation under God de Jon McNaughon

 

[1] http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/feb/11/poland-sexual-revolution-reverse-education-contraception

[2] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17388239-ministerul-educatiei-biserica-ortodoxa-incheiat-protocol-privind-predarea-religiei-scoli-protocolul-nu-public.htm

[3] http://isj.gj.edu.ro/in-atentia-profesorilor-de-religie-3/

[4] http://proiectromania.wordpress.com/2014/05/30/video-revoltator-preoti-opulenti-si-violenti-sute-de-oameni-sfidati-de-episcopul-ioachim-bacauanu-reactia-satenilor-a-fost-pe-masura/

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole