TEMA: Republica Moldova: complexul de superioritate al României

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Republica Moldova: complexul de superioritate al României

După euforia podului de flori din anii 90, Republica Moldova a dispărut mai mult de un deceniu din preocupările politice ale României. Golul a fost umplut desigur de retorica națioanlistă: Basarabia pământ românesc. O dată cu primul mandat de președinte al lui Traian Băsescu, Republica Moldova a devenit un teren de acțiune politică preponderent pentru politica românescă. Motivele acestui interes renăscut sunt multiple și trebuie explorate în complexitatea acestora. Mai mult însă, trebuie întrebat: în ce mod se articulează această politică? Ce fel de relație există de fapt între Romaniași Republica Moldova astăzi, în care relațiile geo-politice, diplomatice și economice sunt doar partea vizibilă? Prin urmare, CriticAtac invită la o dezbatere referitorare la modul în care am putea reimagina relația dintre România și Republica Moldova diferit de modul în care aceasta este articulată astăzi: România europeană și modernă care întinde o mână de ajutor rudei mai mici și mai sărace. Cum putem scăpa de aceast complex de superioritate, dar și de efectul său, infantilizarea moldovenilor?

Desigur, acest subiect este întotdeauna înconjurat de retorica și de cererile naționaliste venite din ambele părți ale Prutului. Tocmai împotriva acestora merită descoperite alte voci și alte experiențe care nu se fac mai niciodată, sau foarte rar, auzite –de exemplu populația vorbitorare de limba rusă din Moldova care este mereu ignorată. Așadar, CriticAtac vă invită la o reflecție diferită nu doar a temelor, subiectelor și presupozițiilor relației dintre România și Republica Moldova dar și a propriilor noastre poziții și implicări emoționale din care abordăm (și conturăm) această relație.

Textele temei:

 
Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole