TEMA: Sindicatele la răscruce – încotro?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Sindicatele la răscruce – încotro?

Sindicatele la rascruce – incotro?

 După 1990 mişcarea sindicala din România s-a aflat pe o continua panta descendenta, atât in ceea ce priveşte capacitatea instituţionala, cat si numărul membrilor. In pofida unei legislaţii destul de favorabile, sindicatele nu au reuşit sa isi îndeplinească decât parţial funcţia de promovare a intereselor angajaţilor. Declinul mişcării sindicale a fost accentuat de criza economica, când poziţia sindicatelor cu privire la numeroase proiecte de lege sau masuri ale guvernului a fost in numeroase rânduri ignorata. Sindicatele au fost incapabile sa se opună adoptării masurilor de austeritate care ii afectau direct pe o parte din membrii lor,  precum si  adoptării noului Cod al Muncii, o lege cu implicaţii profunde  nu doar asupra angajaţilor, ci inclusiv asupra liderilor sindicali. Concomitent, Guvernul lucrează la un nou proiect de lege privind dialogul social, care se pare ca va fi adoptat, ca si Codul Muncii, prin asumarea răspunderii de către Guvern. Noua lege va  modifica radical relaţiile industriale si de munca din România si  va forţa sindicatele la o redefinire a rolului lor. Următorul număr al CritiAtac isi propune sa evalueze:

  • Cum au ajuns sindicatele in situaţia actuală si care sunt principalii factori (intrinseci si extrinseci) responsabili de aceasta situaţie?
  • Care va fi impactul proiectului de lege privind dialogul social asupra mişcării sindicale – va determina acesta o slăbire si mai accentuata a forţei sindicatelor si daca da, in ce fel?
  • Este cumva  posibil ca, puse intr-o situaţie de criza, sa asistam la o redefinire a mişcării sindicale care sa fie un prim pas spre modernizare?
  • Avem cumva de-a face cu o redefinire a rolului sindicatelor in  societatea româneasca, suntem cumva  in fata unei noi paradigme sau e vorba doar de o situaţie conjuncturala, determinata de presiunile momentului?

Textele temei:

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole