Vasile Ernu: Cine e Putin, ce e Rusia actuală şi cine vine în locul lui Putin?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Cine este Putin şi ce vrea? Cum să înţelegem ce se întîmplă în Est? O să fac o mică sinteză privind spre Est dinspre anii ’90. Simplificînd mult pot spune:

 

1. „Putin aparţine unei pături foarte largi, dar foarte opace, nereprezentate şi nevăzute de indivizi, care, după anii ’80, în contextul prăbuşirii Uniunii Sovietice, căutau să-şi ia un soi de revanşă. În elită erau sute, mii de astfel de oameni, care nu erau comunişti – eu, spre exemplu, n-am fost niciodată membru de partid. Erau oameni cărora pur şi simplu nu le plăcea cum fuseseră făcute lucrurile în 1991. Grupul consta din oameni foarte diverşi, cu idei extrem de diferite despre libertate. Putin era unul dintre cei care a aşteptat în tăcere, până la sfârşitul anilor ’90, să-şi ia revanşa. Prin revanşă înţeleg renaşterea marelui stat în care trăise şi cu care se obişnuise. Nu ne doream un alt stat totalitar, fireşte, dar voiam unul pe care să-l putem respecta. Pe cel din anii ’90 era imposibil să-l respecţi.” (de citit Gleb Pavlovsky, unul dintre cei mai buni cunoscători ai putinismului)

 

2. Putin este un „produs necesar” al unui soi de revanşă a grupărilor anti-liberale dusă împotriva puterii care a dominat scena politică a anilor ’90. Liberalilor lui Elţin li se atribuie dezastrul economic, social, politic fără precedent în care statul a fost “jefuit” şi dat pe „mîinile străinilor”. E greu de crezut că vom asista în următoarea perioadă la o revenire a grupurilor liberale la putere. Iar stînga în Rusia nu exisă decît în zone ultramarginale.

 

3. Să nu uităm însă că în prima perioadă cei care i-au dat aripi lui Putin au fost Bush Jr, cu acţiunile sale războinice peste tot şi cu apariţia conflictului SUA-terorism. Să nu uităm prietenia lor şi faptul că Bush Jr. era mai toată ziua la Moscova. Dar şi UE, într-o mai mică măsură, dar constant, l-a susţinut pe Putin. Totul pe fondul de creştere a preţului petrolului şi gazelor, aliaţii de bază ai lui Putin. Asta e bine să nu uităm.

Citeste mai mult: adev.ro/nk0t2t

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole