Apostolii militarismului pro-Nato și posibilele mize ale rocadei Ponta-Iohannis

Cristian Dogaru
Jurnalist cu profil economic. În ultimii 10 ani a putut fi citit în publicații precum Banii Noștri, Business Standard, Hotnews, România Liberă. Colaborări cu TVR (defuncta TVR Info), Radio România Actualități, RFI. Din 2010 s-a implicat în câteva proiecte de educație financiară (bugetulfamiliei.ro, sigurantafinanciara.ro, etc). Într-o lume devenită fan Keynes rămâne apropiat școlii austriece de modă (monetară) veche, cu updatarile de rigoare.

cristi-dogaru-150x150Cum ar trebui să arate prototipul agentului de propagandă pro-război, anti-Rusia, pro-Vest, democrație, drepturile omului, etc? Eu îl văd cu o bună expunere media, cu valori și pasiuni cât mai apropiate de cele ale cărnii de tun de 25-45 de ani. Adică bărbat, în jur de 40 de ani, pasionat de economie/finanțe, sport, gadgeturi. Cam ca Moise Guran și Lucian Mândruța, sau Cristian Ghinea pentru varianta răcanului intelectual. Ce să vezi, de la o vreme Guran, Mândruța, Ghinea au început să scrie despre patriotism, plecarea la război, înarmarea Ucrainei. Texte aspiraționale, înălțătoare. Dar au primit o droaie de replici pe net, mulți au șters cu ei pe jos în urmă acestor flotări logico-sentimentalo-patriotice. Vezi aici și aici două mostre de răspunsuri din partea publicului-țintă.

În esența, principalul contra-argument în fața acestui patriotism de paradă și la comandă ar fi “pentru cine să te sacrifici? Pentru corupții din parlament/guvern/palatul Cotroceni? Ce, au furat pentru binele nostru?” Pentru că principala problemă a celor care vor să mobilizeze opinia publică este că România nu va duce un război de apărare a țării, ci de apărare a țării altora, a pământului ucrainian strămoșesc din Donbas și nu se poate pedala prea tare pe apărarea familiei/soției/copilului și parculețului din fața blocului.

Pentru că opinia publică românească să poată priza manipulări războinice, aleșii neamului trebuie să fie deci epurați, să fie eliminați corupții notorii și politrucii încremeniți în scaunele lor de mulți ani, etc. Să fim conduși de oameni noi, mai curați. Că altfel dezertează soldații pe capete la inamic ca ucrainienii, că percep că trebuie să lupte doar pentru scaunele unor îmbuibați. Ponta, care părea ca și ales președinte la un moment dat, a fost înlocuit pe ultima sută de metri cu Iohannis pentru că acesta din urmă avea o imagine mai bună (nu pleci la război pentru un președinte plagiator, fost agent secret, fost purtător de servietă pentru Năstase și avocat al familiei Cocoș). Nu aștept deci ca Iohannis să intre în clinciuri în perioada următoare, să fie prea vizibil. După modelul Isărescu, cu cât ieși mai rar și vorbești mai abstract, cu atât stai mai bine în topurile încrederii electoratului (prin comparație cu restul lumii care se tot porcaie la tv). Din același motiv Udrea cade acum spectaculos (“se face dreptate”). Poate îl vom vedea chiar și pe Băsescu plimbat pe la DNA la un moment dat. Deh, totul pentru front, totul pentru victorie…

Cum se spală imaginea serviciilor

S-a așternut tăcerea peste dezvăluirile Elenei Udrea. După ce a apărut, cu chiu cu vai, în fața comisiei parlamentare, ocazie cu care și-a expus colecția de ticuri și s-a chinuit să emită 4-5 fraze ajutându-se cu o listuța, Coldea e bine mersi. Nu va exista o anchetă a DNA, Iohannis nu s-a pronunțat deloc pe marginea atotputerniciei serviciilor, lucrurile reintră în normal. De fapt, la ce va așteptați? SRI s-a implicat în alegerea lui Iohannis spune Udrea. Vroiați că Iohannis să dea de pământ cu Coldea, adică cu binefăcătorul său? De ceva vreme, în toate comunicatele DNA apare SRI-ul la loc de cinste, sursă a ajutorului nepretuit…Vreti că DNA-ul să spargă acest tandem patriotic de dragul unei…penale? Mai mult, imaginea serviciilor a început să fie bine spălată prin presă. Cristoiu de pildă a lansat un scenariu la B1 TV, specialitatea casei: Udrea a vrut cu orice preț să se victimizeze, știa că urma să fie chemată la DNA așa că și-a pregătit apărarea atacându-l pe cel care nu se putea apăra, prin natura jobului, adică tocmai pe Coldea! Ridicol, Coldea nu trebuia să se apare singur, are destui acoperiți prin presă care să-i spele imaginea…€

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole