Update: O să tacă în continuare? Criza bună. Internaţionala

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

O să tacă în continuare? Frumos ar fi ca Traian Băsescu să continue tăcerea şi după ce parlamentul produce o amînare, probabil pînă la încetarea oficială a vacanţei. Va reuşi?

Boicot. Într-un final se anunţă că USL boicotează cu totul prezenţa în Parlament. Ponta e plecat, Antonescu e plecat. Mai mulţi lideri PSD au anunţat că nu boicotează pînă au boicotat. PNL are avantajul că a zis-o de la început. PSD, din ce în ce mai penibil. Hrebenciuc, ai legătura.

Text iniţial. Criza politică va intra în stand by dacă va fi cvorum la ascultarea hotărîrii CCR? Nu de tot, poate va exista o pauză de respiraţie înainte de alegerile parlamentare din decembrie.

Şi aşa am observat că cea mai liniştită perioadă politică din ultimul an a fost luna de campanie electorală oficială pentru locale. Criza politică e o modalitate convenabilă de a trece în plan secund orice cauză socială, economică de pe agendă.

PSD pare clar în dorinţa de nu se juca cu cvorumul. Hrebenciuc anunţa clar că vor fi prezenţi. Mulţi liberali par hotărîţi să execute boicotul. Pare încă o ruptură. Poate fi şi un dublu limbaj (căruia nu i-aş vedea totuşi vreun rost politic) executat de membri de vîrf PSD.

Ce vreau însă să subliniez e că păstrarea “crizei suspendării” pe primul loc începe să fie o situaţie excelentă prin care starea de asediu mediatic îndepărtează orice fel de contact direct cu probleme urgente. Criza politică funcţionează ca anestezic. Şi ca pretext total pentru amînarea adevăratei confruntări cu iarna, liberalizarea preţurilor, dezbateri pe legea sănătăţii etc.Televiziunile fac rating, politicienii vorbesc despre aceleaşi tîmpenii la nesfîrşit, evitînd orice formă de responsabilitate reală.

Revenirea lui Băsescu nu anulează criza politică. “Coabitarea” va prelungi oricum o stare de tensiune (între două grupuri care stau toate la putere – USL executiv, Băsescu preşedintele unor Neamţu şi Ungureanu). Tensiune care se poate muta în interiorul USL. Oricum ar fi, decembrie e mai plauzibil ca termen de calmare politică.

Ce se întîmplă azi în Parlament, indiferent că vom avea o amînare sau un deznodămînt intră deja într-o logică beton: criza ajută puterea actuală să se menţină în afara responsabilităţii şi fosta putere să se menţină în afara unor evaluări clare a unei guvernări slabe şi corupte.

Băsescu ar trebui lăsat singur la Cotroceni cu decizia celor 7,5 ştampilată în frunte. Dar se pare că măreţele lovituri de stat, acuzate de ambele părţi, din “blitzkrieg”-uri au ajuns telenovelă.

Victor Ponta la Internaţională

Toată lumea a redactat fie sec, fie semiironic ştirea că Ponta se duce la Internaţională în Africa de Sud. Eu nu vreau decît să notez că un lider nu pleacă la un astfel de congres fără să dea măcar o declaraţie de intenţie preliminară: ce vrei de acolo, ce agendă ai, ce vrei să prezinţi. Şi mai ales care e poziţia ta într-un context mai mult decît spinos: cu o săptămînă în urmă s-a tras în plin în mineri, 34 de morţi, sute de răniţi. Ce poziţie vei avea acolo?

Hannes Swoboda a dat măcar ceva formal înainte să plece:

Addressing the recent deaths of South African miners protesting for fairer pay, he added:
 
“At this time our thoughts are with the families of the miners who lost their lives in last week’s violent altercations. We urge everybody to ensure protests remain peaceful. The issue of appropriate salaries for the workers in South African mines must be addressed but we call on all protesters, negotiating parties and the police not to resort to violence. We welcome President Zuma’s announcement of a thorough investigation of the events as well as of the role of the police.”

Dar probabil e doar o excursie la un congres, încă unul. De ce să şi încerci să spui cîte ceva?

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole