UE a dat, BOR a luat, copiii au fost… educaţi? Catehizaţi?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: lacoltulstrazii.wordpress.com

Programul Operaţional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) este axa de finanţare din bani europeni cu cel mai mare succes. E singurul program în care, foarte probabil, toţi banii alocaţi vor fi contractaţi (cât despre cheltuirea lor legitimă, vom vedea la final). Pe scurt, este vorba de educaţie pe tot parcursul vieţii. Idealurile sunt nobile, fără îndoială. Implementarea… să zicem că sunt şi bune, şi rele. Adică şi proiecte oneste şi reuşite, şi bani sifonaţi, şi proiecte eşuate. Dar şi ciudăţenii. Astăzi, despre banii europeni “accesaţi” de… Patriarhia Română.

Da, Patriarhia Română, nu vă miraţi. Sub conducerea înţeleaptă a CEO Daniel Biserica Ortodoxă Română se dezvoltă ca un antreprenor iscusit, deci nu putea să rateze această sursă de finanţare. În 2009 Patriarhia, în parteneriat cu World Vision International, filiala din România, a înaintat spre finanţare proiectul “Alege Şcoala!”. Proiectul a fost primit pozitiv de evaluatori şi este implementat începând cu anul 2010, beneficiind de contribuţia din bani publici de 5.293.936 lei (cam 1.225.000 euro) şi o contribuţie a Patriarhiei de 109.142 lei (cam 25.000 euro).

La prima vedere obiectivul este generos: prevenirea si combaterea fenomenului de parasire timpurie a scolii si prevenirea delincventei juvenile prin dezvoltarea unor solutii alternative de tip „scoala de duminica”. Dar la a doua vedere deja un semn de întrebare apare: adică pentru a nu pleca copilul de la şcoala publică îl duc la… şcoala bisericească? Dar să nu fim cârcotaşi. Încă.

Să aruncăm o privire la ce îşi propune să facă, concret, proiectul:

  •  activitati adresate formatorilor – 154 de sesiuni de formare de formatori pentru cel putin 2000 de preoti si profesori de religie;
  •  activitati adresate copiilor – formatorii vor sustine in comunitatile din care provin serii de cateheza/sesiuni de formare pentru cel putin 18, 000 de copii si tineri care prezinta risc de parasire a scolii si potential infractional;
  • organizarea de activitati de creatie – taberele de creatie se vor desfasura in perioada vacantelor de vara, conform unui grafic si unui program zilnic, pe grupe de varsta. Fiecare tabara se va desfasura pe o perioada de minim cinci zile si in fiecare tabara vor exista supervizori ai copiilor;
  • concursuri cu premii pe teme date – se vor desfasura in mai multe etape, scopul acestora fiind constientizarea rolului educatiei in viata unui copil si a posibilitatilor pe care aceasta le poate oferi in integrarea pe piata muncii si in prevenirea abandonului scolar si a delincventei juvenile.

În continuare sună (aproape) bine. Am subliniat cuvântul cateheză, pentru că e singura scăpare din text. Proiectul a fost scris corect, pentru a corespunde criteriilor de evaluare. Hai să vedem cum a fost implementat. Şi ca să nu existe dubii, vom folosi sursele oficiale ale BOR.

Mai întâi, sesiuni de formare: Olteniţa sau Brăila sau Maramureş sau Timişoara sau Oradea sau oriunde altundeva, toate au în comun acelaşi lucru: participă doar preoţi. Nici vorbă de profesori de religie. E adevărat că în multe locuri preoţii sunt şi profesori de religie. Însă esenţa rămâne: sunt pregătiţi preoţii. Pentru ce?

Păi scrie negru pe alb în proiect: catehizarea copiilor. Adică învăţarea dogmei ortodoxe. Catehizarea a cel puţin 18.000 de copii, minţi tinere, în situaţie de dificultate (doar sunt în abandon sau risc de abandon), cele mai bune ţinte pentru a crede, fără a cerceta. Fără alte comentarii.

Şi ajungem la “activităţi de creaţie”, adică tabere de vară. Patriarhia a pregătit patru locuri de organizare: trei mănăstiri şi un centru cultural ortodox. Acolo, 5.000 de copii vor participa la “un program strict”, adică diverse ateliere religioase şi practice, după cum traduce comunicatul BOR. Spre exemplu, din acelaşi comunicat, vizionarea de filme tematice (ghici ce teme) sau trasee montane cu conţinut biblic. Totul sub îndrumarea superivorilor – adică preoţi.Catehizarea continuă.

Şi sunt, desigur, concursuri, un fel de olimpiada de religie. Deocamdată, fazele locale. În Vâlcea, concursul “Hristos împărtăşit în şcoală şi familie” (raportat la mai multe proiecte, hai că merge), cu patru probe: cântare religioasă specifică perioadei pascale, desen sau pictură cu tema „Patimile şi Învierea Domnului”, probă de creaţie (poezie, eseu, cântec) şi o altă activitate specifică temei concursului prin care elevii să transmită mesajul bucuriei pascale (interpretarea unei scenete, a unui psalm sau pasaj din Sfânta Scriptură, sculptură, modelaj, ouă încondeiate). Sau la Galaţi, Concursului naţional de creaţie creştină „Copilul în familie” s-a în desfăşurat două secţiuni: de creaţie literară – în care copiii au alcătuit compuneri şi eseuri pe tema „Botezul meu” şi secţiunea artistică în care concurenţii au prezentat desene sau picturi pe aceeaşi temă. E clar, cine s-a cahetizat mai bine, câştigă!

Şi pentru că lucrurile merg atât de bine, CEO Daniel şi-a dat binecuvântarea pentru extinderea la nivel naţional, adică proiectul “Alege Şcoala 2″, lansat oficial la 1 septembrie 2011. Însuşi Daniel a transmis un mesaj cu această ocazie, consemnat de o depeşă Agerpress, în care spune încă o dată pe şleau: Apreciind că acest proiect este “o iniţiativă de succes a Patriarhiei Române, în parteneriat cu World Vision România”, care se desfăşoară sub egida programului ‘Hristos împărtăşit copiilor’”, Patriarhul Daniel aminteşte că la orele de cateheză în parohii au participat peste 4.500 de copii, 1.800 fiind implicaţi în tabere de creaţie, iar 500 de preoţi au luat parte la seminarii de formare. După cum spunea: cateheză.

Noul proiect va duce activităţile educative, adică de cateheză, în 3.500 de comunităţi. O astfel de iniţiativă de succes nu poate fi decât binevenită pentru POS-DRU; cei doi parteneri – Patriarhia şi World Vision – au făcut rocada, World Vision a devenit partenerul principal şi a obţinut un grant de19.096.182,48 lei (cam 4.400.000 euro), cu o cofinanţare de 381.923,65 lei (vreo 90.000 euro).

Pe scurt, cu ajutorul a vreo cinci milioane şi jumătate de euro din bani publici, cei mai mulţi europeni, plus vreo sută zece mii din visteria proprie, Patriarhia Română, împreună cu un ONG partener, purcede la catehizarea a câteva zeci de mii de copii şi tineri în situaţie de vulnerabilitate. Iar asta se numeşte educaţie pentru viitor şi “investeşte în oameni”, motto-urile POS-DRU în România. Amin!

(Ca fapt divers, în lista de proiecte aprobate POS-DRU, pe lângă cele două “Alege Şcoala”, Patriarhia Română apare ca partener în alte cinci, cu bugete totale de 49.198.656 lei, vreo unsprezece milioane şi jumătate de euro. Dar cu altă ocazie vom vorbi şi de alte poveşti de succes POS-DRU!)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole