tranzit.ro/ Bucureşti – Am fost atât de puțini şi atât de mulți am rămas – Anca Benera & Arnold Estefan

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

3439_tranzit.ro2F-bucures_preAM FOST ATÂT DE PUȚINI ŞI ATÂT DE MULȚI AM RĂMAS
Anca Benera & Arnold Estefan
tranzit.ro/ Bucureşti, Str. Gazelei nr. 44, sector 4
5 aprilie – 5 iunie 2013
Vernisaj: vineri, 5 aprilie 2013, orele 19:00
De la orele 19:30 – performance: „Pacta sunt servanda“

În 2013, prețul aurului cu livrare în aprilie a urcat la bursa de mărfuri din New York cu 0,9% după ce programul destinat salvării Ciprului, care include o taxă aplicabilă depozitelor bancare, a agitat piețele financiare. În 1916-1917, 93,4 tone de aur din tezaurul românesc au fost transferate spre păstrare în Rusia, de unde nu s-au mai întors. Pe baza unui contract din 1935, România are o creanță față de statul german care astăzi valorează câteva miliarde de euro. Cuba datorează României 1,2 miliarde de dolari americani (conform conversiei făcute din ruble transferabile). Viktor Orban trimite scrisori personalizate cetățenilor români de etnie maghiară pentru a câştiga mai multe voturi. În 19 şi 20 martie 1990, la Târgu-Mureş au avut loc ciocniri de stradă între etnicii români şi cei maghiari, soldate cu mai multe sute de victime. În prezent Rusia evită subiectul tezaurului, Cuba invocă întrajutorarea statelor (foste) socialiste iar Germania e ocupată cu creşterea datoriilor Ciprului.

Câteva dintre fundamentele statului-națiune, cum ar fi politica economică şi politica externă, sunt astăzi puse sub semnul întrebării de globalizarea accelerată, foruri decizionale supra-naționale sau imigrație. În acelaşi timp asistăm la un reviriment al națiunii, accentuată în trăsăturile sale, adesea pre-moderne, etnice, religioase sau lingvistice.

Anca Benera şi Arnold Estefan analizează statul-națiune acolo unde acesta atinge limita ficționalității; ei se folosesc de cadrele rigide şi aparent imuabile pe care acesta le-a creat pentru a se auto-legitima (aparatul legislativ, limba, istoria) şi le iau în litera lor, subliniindu-le astfel limitele, date de caracterul lor formal şi determinat. Cei doi artişti cercetează documente, tratate, declarații oficiale, reflecții în media, ani şi fapte, statistici, acorduri, renegocieri, descifrând în acestea propaganda, reamintind promisiunile uitate, punând față în față, în oglindă, versiunile contradictorii, împingând până la extrem consecințele lor logice.

Expoziția „Am fost atât de puțini şi atât de mulți am rămas” prezintă şapte proiecte, dintre care trei mai vechi, dar în versiuni extinse sau adaptate şi patru noi, produse cu ocazia expoziției. Lucrarea care dă şi titlul expoziției este realizată sub forma unei instalații monumentale şi în acelaşi timp efemere, formând un cadru pentru toate celelalte lucrări. „Am fost atât de puțini şi atât de mulți am rămas”, împreună cu o altă lucrare prezentată tot ca o instalație, „Isa, por ës homou vogymuk / Într-adevăr, suntem praf şi cenuşă”, un memento mori subtil şi ludic, creează o contrapondere materială puternică pentru lucrările conceptuale, de exemplu „Raport de due diligence” sau „Acord bilateral”, care testează posibilitățile legii şi aparentul caracter democratic al acesteia.

Cu un amestec de detaşare aproape ştiințifică, precizie estetică şi ironie, Anca Benera şi Arnold Estefan aduc în prim-plan subiectele nicicând epuizate ale zilei, oferindu-le ca puncte de plecare pentru dezbateri mai ample, la care fiecare dintre noi poate participa.

La vernisaj cei doi artişti vor performa „Pacta sunt servanda”, capitolul „Fekete március 1990/ Martie negru 1990”, iar în premieră performance-ul va include un nou capitol, dedicat Republicii Moldova şi performat de către Serghei Chiviriga şi Diana Gheorghiță.

Cu o prezență individuală pe scena de artă din România şi internațională de cel puțin un deceniu, Anca Benera şi Arnold Estefan au început să lucreze împreună din 2010. „Am fost atât de puțini şi atât de mulți am rămas” este prima lor expoziție personală în Bucureşti.

Asistență expoziție: Julia Schulze
Design grafic: Palier Design, Arnold Estefan
Curator: Raluca Voinea

Mulțumiri speciale: Ekaterina Degot, Viktor Bondarenko, Vlad Morariu, Igor Mocanu, Marius Rădoi, Vlad Basalici, Anna Florea, Simion Constantin, Vasile Ernu.

Expoziția face parte din programul „Ficțiune, retorică şi fapte”, dezvoltat de tranzit.ro în 2012-2013.
Program de vizitare: de miercuri până vineri, între orele 15:00-19:00.

Informații presă: office.ro@tranzit.org
http://ro.tranzit.org
Fundația ERSTE este partener principal al tranzit.ro.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole