Toţi candidaţii Domnului: “Merg la mai multe biserici, de trei ori pe weekend”. LISTA LA ZI A ACATISTELOR ELECTORALE

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Gandul

“Biserica e şi mai sfântă în campanie”, spune o directivă din manualul de luptă electorală al PDL, exprimată clar şi răspicat de Ioan Oltean. O ştie şi tabăra cealaltă, mulţi candidaţi USL împărtăşind credinţa că “imaginea de om credincios îţi poate aduce puncte în plus”, după cum ne dezvăluie deputatul PSD de Bârlad, Adrian Solomon. În campanie, candidaţii se înjură, după aceea se duc la biserică. În România, aleşii nu sunt mai răi sau mai buni decât alegătorii lor.

Pedeliştii se roagă mai mult

 Pentru că situaţia lor electorală este mai proastă, pedeliştii au nevoie de mai mult ajutor din partea Divinităţii. În timp ce aşteaptă redistribuirea (poţi număra pe degete colegiile unde candidaţii PDL vor obţine peste 50 la sută din voturi), candidaţii PDL mai trec pe la biserică. Ioan Oltean este tranşant: “De ce să ne ascundem după deget? Asta e o realitate pe care o trăim. În campanie se merge la fiecare eveniment, târg şi festival, oricât de mic ar fi, se merge la biserică şi politicienii se închină în coate şi-n genunchi, toţi vin smeriţi şi se roagă. Biserica e şi mai sfântă în campanie. Nu ştiu dacă aduc voturi în plus, dar ne văd oamenii. Cei care nu recunosc asta fie mint, fie sunt ipocriţi”.

Candidatul PDL Ioan Oltean vizitează Mânăstirea Salva cu ocazia hramului “Izvorul Tămăduirii”, în localitatea Salva (fotografie din 20 aprilie 2012). CRISTIANA SABAU / MEDIAFAX FOTO

Însuşindu-şi strategia, deputatul PDL Gabriel Gospodaru merge la biserică în fiecare săptămână, dar de plăcere, nu pentru campanie, după cum ţine să ne precizeze: “Eu sunt credincios şi merg la biserică în fiecare vineri, că duminica nu pot să ajung, că sunt la munte. Mă duc ca să mă reculeg, să fiu eu cu gândurile mele. Trebuie să ne iubim aproapele şi da, ne ajută şi să avem succes. Dar eu sunt un enoriaş de vârf al Parohiei mele, am o relaţie foarte bună cu părintele, soţia mea este fată de dascăl şi merge la fiecare sărbătoare la biserică”. Gospodaru ştie că Dumnezeu ăţi dă, dar nu îţi bagă în traistă: “Nu Dumnezeu te bagă-n Parlament. Dar în campanie electorală este permis să mergi la hramuri şi la sărbători mari, trebuie să profiţi de ele că acolo se adună mulţi oameni şi mai schimbi o vorbă cu ei. Nu e o chestiune de religie, dar nici propaganda electorală, e doar un prilej să te vadă oamenii şi să vorbeşti cu ei”.

William Brînză, deputat PDL de diaspora, este campion la mers la biserică: “Înainte de a intra în politică mergeam regulat la biserică, iar acum merg mai des ca alţii, chiar şi de trei ori pe weekend, în mai multe biserici. Mă consider un om credincios pentru că şi crescut într-o familie de oameni credincioşi. Ştiu că sunt mulţi care îşi fac cruce, stau în genunchi şi aprind lumânări doar atunci când vor ceva, am şi eu colegi care fac asta. Divinitatea te ajută oricând, dacă o faci din suflet. Bisericile sunt şi un catalizator de oameni, un loc în care poţi să îmbini spiritualitate cu traiul de zi cu zi”.

În cursa înarmărilor spirituale, deputatul PDL de diaspora, William Brînză face un pas în plus. “În noua campanie vreau să aducem morţii şi răniţii din străinătate acasă gratuit, 1% din fondul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni să fie destinat acestor cheltuieli. Eu merg pe principiul continuităţii, nu trebuie neapărat să vin cu ceva nou pentru că mă ştie lumea, eu în fiecare weekend sunt alt oraş. Cariera mea politică e ca un meci de fotbal desfăşurat la nesfârşit, fără pauză, sunt singur pe contrasens mereu, nu numai în campanie, din primul minut până în ultimul minut”, se descrie Brînză dintr-o suflare.

Strategia mersului la biserică în campanie nu este îmbrăţişată de noii aliaţi ai PDL. Chiar dacă nu poate aduce la zestrea ARD mare lucru din perspectiva procentelor, preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu speră să compenseze pe parte spirituală. Absolvent al Facultăţii de Teologie, liderul creştin-democraţilor se teme de ipocrizie: “Nu cred că mersul la biserică te ajută în campanie pentru că acolo este un electorat sensibil la mesajele religioase care nu votează cu cineva doar că a venit o data la biserică în campanie. Nu dă bine pentru oricine să meargă la biserică în campanie electorală, asta este o ipocrizie”.

integral aici

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole