Avem alegeri? Ce zice stînga

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

22 Noiembrie / ora 19 / str. Dianei 4

Lansarea Colectiei Polemos a editurii Tact urmata de o dezbatere CriticAtac despre alegerile parlamentare 2012 si pozitia stangii în acest context.

Invitati:

Veronica Lazăr / Andrei State / Costi Rogozanu / Ciprian Șiulea

Argument:

Într-o lume în care consensul de fond domnește asupra tuturor actorilor din câmpul politic, iar monopolul de rezonabilitate politică obligă practica rezistenței la heirupism mut și/sau utopism abstract, dezbaterile de teorie critică au devenit mai mult decât un simplu sport academic: în ele reapare – postmortem – tot ceea ce s-a pierdut din politica instituționalizată și contestarea sa. Acolo unde politica e depolitizată în negocieri de nuanță, complicități de castă și dictate tehnocrate, dezbaterile teoretice recuperează diferendul fundamental care structurează politicul. Acolo unde implacabilul hegemoniei capitaliste îi răpește protestului aproape orice posibilitate de viziune și articulare, dezbaterile de teorie critică deschid perspective alternative în care o nouă mișcare subversivă își poate regăsi cuvântul. Ca să unim strada cu parlamentul, protestul cu palatul de iarnă, trebuie să luăm așadar o pauză calmă, așezată, de dezbateri aprinse. Și ca să reînviem ideea de opțiuni și alternative într-o perioadă electorală de defilare neobosită a identicului, să facem un pas în afară, în aerul tare al diferenței.

Volumele cu care va debuta Polemos sunt:

1. Noam Chomsky, Michel Foucault, Despre natura umană

2. Judith Butler, Ernesto Laclau, Slavoj Zizek, Despre contingenţă, hegemonie, universalitate

3. Seyla Benhabib, Judith Butler, Drucilla Cornell, Nancy Fraser, Despre feminismul politic

4. Alain Badiou, Alain Finkielkraut, Explicaţia

5. Alan Carling, Ellen Meiksins Wood, Despre marxismul analitic şi marxismul politic

6. Nicos Poulantzas, Ralph Miliband, Ernesto Laclau, Despre statul capitalist

7. Axel Honneth, Nancy Fraser, Despre redistribuire şi recunoaştere

8. Jurgen Habermas, John Rawls, Despre liberalismul politic

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole