Scrisoare deschisă cu privire la privatizarea spațiului public în Cluj-Napoca

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Către

Consiliul Județean Cluj

Comisia de Urbanism și Primăria Cluj-Napoca

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj

Asociațiile și grupurile informale semnatare protestează împotriva cedării de către Consiliul Județean a spațiului public din apropierea Iulius Mall pentru construcția a două clădiri de birouri, una de 10 etaje și cealaltă de 4 etaje. În lipsa dezbaterilor publice și fără garanția reamenajării de către investitori a zonei lacurilor, cedarea acestor spații constituie un furt al avutului public. Spațiul public este confiscat de corporații. Când nu este anexat unor interese străine, negocierea spațiului public se petrece la nivel politic înalt, în afara unui acces larg al cetățenilor la luarea deciziilor. Exemplul tipic este extinderea actuală a Iulius Mall, în condițiile în care mall-ul a trunchiat și privatizat ireparabil unul dintre cele mai mari spații de socializare și de relaxare din Cluj.

Dezaprobăm inducerile în eroare ale Consiliului de Administrație al S.C. UNIVERS T S.A, aflat în gestiunea Consiliul Județean, care și-a exprimat acordul de principiu cu privire la construcția de blocuri pe spațiul public motivând asocierea prin „creșterea atractivității zonei prin reamenajarea unor suprafețe cu destinația de spatii verzi și prin proiectul de amenajare al lacului din imediata vecinătate a locației, prin implementarea unor facilități de loisir precum pista pentru bicicliști sau cea pentru alergări, amenajarea unui debarcader sau, punctual, a unor spații de relaxare în vederea exploatării la maxim al efectului benefic al lacului”.

În ciuda beneficiilor clamate, Hotărârea NR. 70 din 27 martie 2012 (privind aprobarea de către Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de acţionar unic la S.C. Univers „T” S.A., a Actului adiţional nr. 6 la Contractul de asociere nr. 103/2006 încheiat între S.C. Univers T S.A. şi S.C. Iulius Group S.R.L.) nu prevede nicio obligativitate pentru Iulius Group de a investi în spațiul public din preajma lacurilor. Amintim că Iulius Group nu a investit în spațiul public aferent fostului parc, transformat în mall, nici după construirea mall-ului, în ciuda promisiunilor și a unui parteneriat semnat cu autoritățile locale cu privire la reamenajarea zonei.

În consecință, propunem aproprierea democratică a spațiului în care trăim și interacționăm în opoziție la privatizarea bunurilor publice. Propunem autorităților competente neeliberarea autorizațiilor de construcție pentru cele două clădiri de birouri. Recomandăm încă o dată amenajarea arealului din preajma lacurilor din Gheorgheni, în urma unui concurs de proiecte și în urma deliberărilor colective, astfel încât aceste spații să nu mai fie zone de tranzit spre mall, ci locuri valoroase în sine, așa cum au existat în trecut ca spații de socializare și de loisir. De asemenea, recomandăm începerea unor tratative pentru rezolvarea amiabilă a proceselor de revendicare a unor spații de lângă lacuri de către proprietari privați, astfel încât interesul public să primeze în fața celui privat sau corporatist.

 În cazul în care autoritățile nu vor răspunde unor revendicări legitime din partea societății civile, vom demara proteste până când punctele noastre de vedere vor prima în fața unei abordări politice captive intereselor de afaceri.

 Grupul pentru Acțiune Socială (GAS)

(Echipa Atelierului de Participare publică la luarea deciziilor)

Asociația Efectul Fluture

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole