Mita electorală şi cum s-ar putea evita crearea de închisori inutile

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Şiulea pe VoxPublica

Pe măsură ce se apropie localele, se înteţeşte mita electorală, de regulă tradiţionalele pungi cu produse alimentare. Zilele acestea campioana la astfel de cadouri este PDL, dar nu pentru că opoziţia ar fi mai principială, ci pentru simplul motiv că cei aflaţi la putere au banii. Opoziţia critică acum mita electorală pentru că nu prea îi vine să dea din banii ei, dar cînd va veni la putere va oferi şi ea cadouri nenumărate din bani publici, iar opoziţia de atunci va critica aspru această practică ticăloasă. E simplu.

Soluţia, însă, nu constă în reacţia obişnuită faţă de astfel de situaţii, de a critica lipsa de educaţie a celor care iau cadourile electorale şi ticăloşia partidelor care le dau. Pînă la urmă, fiecare face cum crede că e mai bine în interesul lui, şi morala e, în principiu, o pistă falsă în viaţa politică de zi cu zi. Iar critica lipsei de educaţie nu poate duce, în final, decît la ce duc întotdeauna astfel de critici: la ideea că cei mai educaţi şi mai plini de resurse de toate tipurile trebuie să-şi facă o ţară a lor, personală, mai bună, mai “normală”.

E ciudat însă cum elitele dezgustate de cei care iau pungile cu pui congelaţi, pateuri şi lapte nu înţeleg deloc cît de limitată e de fapt viziunea lor educată. Pentru că de fapt sîntem o singură ţară, care va merge într-o direcţie sau alta, înspre mai bine sau mai rău doar împreună. România “normală” din stupida reclamă la Ţiriac Auto e o Românie de coşmar, în care elitele ţării (cum ar fi, de exemplu, vînzătorii de maşini) vor trăi închişi în ţarcuri în care mă îndoiesc că vor găsi fericirea la care visează acum. Căci ce eufemism mai frumos pentru închisoare decît “gated community”…?

Soluţia pentru măsluirea votului prin mită nu e nici elitismul agresiv, nici utopia stopării lui prin mijloace legale. O astfel de soluţie e foarte dificilă din punct de vedere practic, şi oricum astfel de probleme structurale nu se pot rezolva prin mijloace legale, formale. În plus, să nu uităm că în România şi furtul electoral efectiv, la urna de vot, este trecut cu vederea de poliţişti, procurori şi judecători. Deci să nu ne facem iluzii gratuite.

Nu există soluţie miracol pentru mita electorală care, alături de alţi factori fundamentali, distorsionează profund votul, concurenţa şi reprezentarea politică. Dar simplul fapt de a privi lucrurile în mod corect şi realist e un pas spre o posibilă soluţie, dacă în viitor vor exista suficiente forţe sociale şi politice care să caute la modul serios o soluţie.

Iar soluţia nu e România elitistă, secesionistă şi profund anormală a vînzătorilor de maşini de la Ţiriac Auto, ci o Românie care, pornind de la ideea simplă că oamenii sînt egali, emancipează şi creează condiţiile de bază pentru autonomie individuală şi opţiune personală reală, care să nu mai poată fi cumpărată cu cîteva alimente ieftine. Pînă atunci, tot circul din jurul mitei electorale, cu toate lamentaţiile, snobismele şi delimitările lui, e doar distracţie ieftină şi ipocrită.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole