Scrisoare către prietenii mei români

G.M.Tamás
G. M. Tamás s-a nascut la Cluj in 1948. Dupa studii de filologie clasica si filosofie la Bucuresti si Cluj, incepind cu 1972 a fost redactor la un saptaminal literar din Cluj. Retrogradat din pozitia de redactor la cea de corector, dupa ce, din 1974, i s-a interzis – cu citeva rare exceptii – sa mai publice si a inceput sa fie hartuit de Securitate, paraseste in cele din urma Romania. Din 1979 a predat filosofia la Facultatea de Litere din Budapesta, fiind concediat in 1981 pentru scrierile sale clandestine si proteste ilegale. A fost unul dintre liderii disidentei maghiare. Ales deputat in 1989, va parasi viata politica in 1994 si partidul liberal in 1999. Incepind cu 1991 a fost director al Institutului de Filosofie al Academiei Maghiare de Stiinte. A tinut cursuri si a facut cercetari la universitatile Columbia, Oxford, Woodrow Wilson Center, Chicago, Wissenschaftskolleg din Berlin, Georgetown, Yale, New School for Social Research, Collegium Budapest etc. Carti: A teória esélyei [Sansele teoriei, Bucuresti/Cluj, 1975], Descartes a módszerrol [Descartes despre metoda, Bucuresti/Cluj, 1977, ed. a II-a: Cluj, 2002], A szem és a kéz [Ochiul si mina (samizdat), Budapesta, 1983, Geneva, 1985], Idola tribus [in maghiara: Paris, 1989, trad. fr. Paris, 1991], Másvilág [Cealalta lume, Budapesta, 1994], Törzsi fogalmak [Idolii tribului, vol. I si II, Budapesta, 1999; partial tradusa in limba romana: Cluj, 2001], A helyzet [Situatia, Budapesta, 2002]. A publicat numeroase eseuri, studii si articole in periodice si antologii; scrierile sale au fost traduse in 14 limbi. De asemenea, publica in mod regulat articole de comentariu politic in marile cotidiene maghiare. Din 2003, G. M. Tamás este vicepresedinte al ATTAC Ungaria.

Zilele acestea filosoful şi disidentul maghiar GÁSPÁR  MIKLÓS TAMÁS va susţine la Bucureşti două conferinţe. Prima: G. M. Tamás  – Scrisoare către prietenii români. Zece ani mai tîrziu / Joi 26 mai, ora 11.00 / Fundaţia Europeană Titulescu / Şoseaua Kiseleff nr. 47.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

A doua prelegere va avea loc în cadrul Conferinţelor CriticAtacG. M. Tamás  – Noul război civil european / Moderatori: Vasile Ernu & Andrei Ţăranu / Vineri  27 mai, ora 10.00 – SNSPA / Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative / Strada Povernei nr. 6 / Sala 12.

Cu această ocazie am hotărît să republicăm faimoasa Scrisoare către prietenii mei români (mai multe detalii mai jos*).

G. M. Tamás 

Dupa un deceniu de existență a statului de drept democratic în Europa de Est, aproximativ o treime a electoratului din Romania l-a votat pe Corneliu Vadim Tudor, respectiv a votat un partid cvasi-fascist condus de acesta. Partidul lui Vadim Tudor a repurtat cel mai mare succes în secțiile electorale din Ardealul și Banatul relativ prospere, adepții lui cei mai convinși fiind tinerii posesori ai unei diplome de studii, precum și studenții – deci, contrar așteptărilor, nu este vorba în primul rând de șomeri, de oameni săraci și înfometați, de păgubașii zonelor industriale distruse.

Acest fenomen putea constitui o surpriză doar pentru cei care datorită ignoranței istorice cred că burghezia și clasa de mijloc reprezintă în mod automat și necesar exponentul liberalismului, deși se știe că forma originală, “totalitară” a fascismului, la fel și variantele “post-totalitare” din prezent ale acestuia, sunt generate de către burghezie. Seymour Martin Lipset constatase de mult – bazându-mă și eu pe această constatare – că fascismul este “extremismul centrului”, fiind inamicul concernurilor capitaliste și al statului prosper din punct de vedere social, asemenea liberalismului, căruia în anii 1920 i-a ocupat locul.

Și în Ungaria se poate observa că segmentele sociale ale electoratului fidel partidului liberal maghiar și celui fascistoid de extremă dreapta sunt asemănătoare, fiind vorba de tineri posesori ai unei diplome de studii, intelectuali, clasa mijlocie și mica burghezie, “existențele mici”. La facultățile mai “bune” și la Internet chat-room polemizează între ei mai cu seamă liberalii și neonaziștii. Generația intelectualilor mai în vârstă continuă să se mire că în rândul brokerilor și al tinerilor care frecventează business school-urile există atât de multe persoane antisemite, rasiste, xenofobe, cu vederi mai mult decât limitate din punctul de vedere al libertăților, persoane “postmoderne” care vorbesc limbi străine, călătoresc mult și trăiesc o viață libertină, consumând cu poftă și bucurie cultura sălbatică și anarhistă care ne invadează cotidianul, cultura pe care de altfel ar interzice-o, dacă ar înțelege-o cu adevărat.

Conform doctrinelor oficiale ale “noilor democrații” din Europa de Est de după 1989, adepții “extremelor” sunt așa-numiții “perdanți” ai schimbărilor de regim, ai transformărilor democratice. Acest lucru nu este o constatare tocmai exacta. In absenta unor miscari socialiste reale, pătura săraca nu prea face politică; chiar și când se pune problema prezenței la urne, prea puțini dintre ei votează. La fel ca și în anii 1920-30, clasa de mijloc, înspăimântată de viitorul incert, adera (tocmai de aceea) la extrema dreaptă, pentru ca aceasta să rămână așa cum este; celalalt motiv este, desigur, capitalul străin, precum și concurența minorităților etnice naționale considerate a fi “străine”. Extrema dreaptă ar dori sa limiteze mai ales prezența acestor minorități, garantând astfel “burgheziei naționale” și clasei mijlocii din sectorul administrativ o existență prosperă, cu realizări marcante și fără riscuri semnificative.

În același timp, proliferarea extremei drepte – fapt care în Romania s-a petrecut deja, existând toate condițiile și pentru Ungaria – este motivată și de frică. Frica de dezordinea intr-adevăr înspăimântătoare, de mizerie, de anarhie, de năruire a civilizației (cu toate ca civilizația de sorginte leninisto-stalinista a meritat sa fie distrusă), care, asemenea perioadei Republicii de la Weimar, au însoțit transformările democratice. Nu este întâmplător ca protagoniștii schimbărilor de regim sunt de cele mai multe ori nepopulari.

În schimb, Romania este un caz aparte și particular. Despre particularitățile acestui caz trebuie să vorbesc sincer, în sfârșit, cu prietenii mei romani.

Unele dintre afirmațiile mele vor fi interpretate drept reproșuri. Dar precum se va constata, reproșurile nu vor viza doar intelectualitatea română democratică, ci și străinătatea, adică pe noi, inclusiv propria mea persoană. Deși provin din Ardeal, trăiesc în străinătate, astfel ca în prezent știu mult mai puțin despre Romania decât ar trebui sa știu – motiv pentru care îmi cer de la început scuzele de rigoare pentru eventualele erori privind proporțiile.

1. Impresia mea este că analiza privind regimul Ceaușescu este în mod dominant eronată. În general, epoca Ceaușescu este prezentată drept doar un accident al comunismului “totalitar” sovietic, context în care cred ca tradiționalul antirusism românesc, ura față de ruși – sentimente exploatate cu succes de către Ceaușescu – joacă un rol prea mare. De altfel este grotesc să fie caracterizat drept un regim “sovietic” regimul politic dintr-o țară în care, din 1965 și până în 1989, a fost mult mai independentă față de Uniunea Sovietică decât fuseseră Austria, Finlanda sau Iugoslavia. Produsul național-bolșevic autohton a fost tot atât de fascist (daca nu chiar mai mult) ca și “comunist”. Principalul dușman al lui Ceaușescu a fost stafia Kominternului, care considera România drept o țară alcătuită din “mai multe naționalități”, care a pretins pentru maghiari dreptul la autodeterminare și care a considerat Tratatul de pace de la Trianon drept o “pace a tâlharilor imperialiști”. Ceaușescu a împiedicat cu succes transformarea CAER-ului într-un proiect de piață internă unitară, din 1968 a părăsit de facto Tratatul de la Varșovia și a semnat o coaliție cvasi-oficială cu Occidentul, respectiv cu China. În timpul lui Ceaușescu, România era mai apropiata de NATO decât este în prezent (și nu din vina României).

2. Nu trebuie uitat faptul că, de la începutul anilor 1970, în România condusă de Ceaușescu a fost interzis, de fapt, marxismul. Când Ceaușescu a întors vizibil spatele Uniunii Sovietice, el a pactizat cu intelectualitatea de dreapta, evident, sub semnul unui naționalism vehement. Organul de presă oficial editat pentru emigrația română era redactat de fascistul Nichifor Crainic, iar principalul agent din Occident al lui Ceaușescu era Iosif Constantin Drăgan, de la Garda de Fier de odinioară. Pe vremea respectivă, revista cea mai prestigioasă cu orientare de dreapta din Europa era România literară condusă de Nicolae Breban; iar revistele redactate de Adrian Păunescu (care în prezent este senator al PDSR-ului și star de televiziune), precum și de Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor, consemnau orientarea din perioada respectivă în cel mai dur limbaj al urii turbate față de maghiari, un limbaj antisemit și naționalisto-comunist.

Dragi prieteni, nu trebuie uitat nici faptul că în vremea respectivă simbolurile regimului Ceaușescu nu erau steaua roșie, secera și ciocanul, ci Coloana infinită a lui Brâncuși, ale cărei motive erau reproduse ad nauseam peste tot. Ideologia oficială nu era marxism-leninismul, ci teoria continuității daco-romane și “protocronismul romanesc” (conform căruia românii au fost cei care au descoperit și au inventat totul înaintea tuturor). Marin Preda, un comunist cu state vechi, l-a reabilitat pe mareșalul Antonescu, iar conform istoriei oficiale a filozofiei, Universitatea “Bolyai” din Cluj era prima vinovată pentru stalinism.

3. Regimul Ceaușescu a cooptat în mod selectiv “metafizica” hipernaționalisto-etnicistă din perioada interbelică (este vorba în primul rând de operele lui Rădulescu-Motru, Blaga și Noica), tinerii intelectuali percepând acest lucru drept o eliberare; ei n-au observat sau n-au vrut să observe manipularea. Tinerii intelectuali mergeau în pelerinaj și îngenuncheau în fața marilor lideri spirituali ai extremei drepte din perioada interbelică, cei doi mari guru fiind Constantin Noica și părintele Stăniloaie (pe acesta, o personalitate ridicată la rang de cult prin anii ’60, l-am cunoscut și eu prin intermediul criticului muzical George Bălan). “Revolta” tinerilor intelectuali a corespuns în totalitate intențiilor politicii culturale promovate de Ceaușescu; printre protagoniștii gânditorilor și scriitorilor români din generația mea nu era nici unul care să nu fi fost adept al Gărzii de Fier. “Noua stângă” care reprezenta opoziția budapestană în anii ’60-’70 ar fi fost complet neînțeleasa în România. Îmi amintesc cât de tare puteau sa deteste colegii mei din București mișcările care avuseseră loc, în 1968, la Paris; iar la Cluj, intelectualii maghiari ardeleni făceau galerie trupelor lui Brejnev și Kadar care invadaseră Cehoslovacia, pentru că sperau revizuirea Trianonului. Eu am simpatizat în egală măsură atât cu primăvara pariziană, cât și cu cea pragheză; eram cam solitar printre voi, dragi prieteni – iar cel mai grețos a fost momentul în care presa ceaușistă i-a luat apărarea lui Dubcek… Omul nu voia sa fie de acord în nici un caz cu Ceaușescu. Era odios că putea sa aibă dreptate față de oricine.

4. Până în ziua de azi, intelectualitatea revoluției romanești este preocupată de exegeza spirituală a Gărzii de Fier. Nimeni nu pune la îndoială faptul că Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran sau Constantin Noica sunt autori importanți; și eu am citit cu plăcere inclusiv cele mai detestabile eșecuri ale lui Carl Schmitt sau Céline, nu sunt un pudic din punct de vedere intelectual, dar acest lucru nu înseamnă ca nu știu cine sunt dușmanii democrației constituțional-liberale, dușmanii libertății, egalității și fraternității. Întâlnindu-mă la un moment dat, la Frankfurt, cu domnul Gabriel Liiceanu – care este în prezent poate cel mai influent scriitor teoretician din România – l-am întrebat cum anume dorește sa fundamenteze democrația liberală româneasca pe operele lui Heidegger, Noica sau Cioran? A rostit ceva spiritual, dar de fapt nu mi-a răspuns la întrebare. Cum doriți voi, dragii mei prieteni români, să-l criticați pe Vadim Tudor pentru faptul că este fascist, din moment ce izvoarele voastre spirituale – care n-au fost supuse unei critici, fiind incriticabile – sunt aceleași ca si ale lui? Cum pot eu – care sunt maghiar ardelean – sa fiu prieten cu adepții și admiratorii morfologiei culturale promovate de Lucian Blaga, din moment ce este cât se poate de clar că singurul scop adevărat al Trilogiei… este să demonstreze că maghiarii sunt străini de esență, indiferent de natura acesteia? Voi afirmați că Vadim Tudor, “acest animal”, este un grobian. E mai bun fascismul de calitate, rafinat si elegant? De altfel, nivelul spiritual ridicat al Gărzii de Fier este foarte tare pe placul Partidului Crucilor cu Săgeți – în revista lor, pe Codreanu și pe Horia Sima îl așează deasupra lui Szalasi; internaționala rasistă funcționează mai bine decât cea liberală sau socialistă. Nu, Vadim Tudor și Păunescu nu sunt dezgustători pentru faptul ca sunt niște persoane grobiene. Dezgustătoare este ideea (servilismul și glorificarea urii), nu manierele. Orice om mai elevat este dezgustat de revista Atac la persoană, acest Sturmer romanesc – dar oare cum percepe critica literara româneasca jurnalul postum al lui Mihail Sebastian (o, da… al lui Iosif Schechter)? Cum își permite jidanul împuțit să nu-i convină că va fi distrus? Este de-a dreptul nepoliticos. Când revista Sfera politicii a publicat în sinteză antologia acestor ecouri de receptare (eram tocmai la Washington, întâmplător acolo citisem revista), pur și simplu mi se făcuse rău: o, nu, Romania – numai asta nu. Este de nesuportat infatuarea impunității fictive.

5. Fără îndoială că politica promovată de Vadim Tudor își are rădăcinile în publicistica practicată de către Cioran, Eliade și Noica în perioada interbelică și în timpul războiului, la fel cum filozofia dușmanilor jurați ai aceluiași Vadim Tudor își are sorgintea în eseurile acelorași Cioran, Eliade și Noica. Care vor fi izvoarele spirituale ale opoziției? Adrian Marino (ca și mine în Ungaria) redescoperă pașoptismul. Îl pot asigura că nu va avea nici o șansă. Din istoria popoarelor est-europene continuitatea lipsește într-o măsură atât de mare, încât numai antecedentele nemijlocite au o oarecare valoare pragmatică. Iar în lipsa antecedentelor, rămâne doar mitul Occidentului: daca nu “mai devreme”, ei bine, atunci “în alta parte”. Cu toate că România ar fi avut posibilități uriașe pentru crearea propriului său mit democratic – este vorba de Revoluția din 1989. Tocmai în legătură cu acest aspect, nonconformista intelectualitate română a reușit să concretizeze cea mai fantastică realizare, un record mondial, de valoare universală. Pentru că voi, dragii mei prieteni, cărora nu v-au convenit consecințele politice (intr-adevăr, neplăcute) ale revoluției, ați convins o lume întreagă că revoluția, de fapt, nici n-a avut loc, că a fost vorba de o scamatorie, de un miraj, de o halucinație, de o înșelătorie, de o jonglerie, reușind ca prin tertipurile poetice ale mitologizării negative să escamotați cea mai mare faptă istorică a poporului român, numai pentru faptul că, la fel ca în toate revoluțiile, a existat prea multă fanfaronadă, exagerare, pălăvrăgeală, prea mult haos. În 1789, nici la Paris n-a fost altfel, la Bastille abia dacă au fost găsiți câțiva deținuți, dar cu toate acestea, instinctul politico-istoric al poporului francez nu permite să fie șterpelită quatorze juillet. Noi, maghiarii, nu știm nici până-n ziua de azi cine a tras în octombrie 1956 în mulțimea adunată în Piața Kossuth, dar să încerce numai să pună cineva la îndoială existența glorioasei noastre revoluții din 1956! Anularea mitului democratic românesc a anticipat anularea realității democratice românești. La posturile de televiziune din lumea întreagă au apărut revoluționari români care și-au negat propriile lor acte de eroism. Este fără egal și incredibil – dar consensul contrarevoluționar atât de puternic a fost (și a rămas). Revoluționarilor le-a fost atât de silă de propria lor revoluție și de libertatea propriului lor neam, încât au fost dispuși să renunțe – o singură dată! – până la infatuarea națională. Autonegarea românească a făcut școală: azi am citit ce scrie unul dintre cei mai deștepți scriitori maghiari despre “distracția gălăgioasa numită schimbare de regim”. Evident, și el este un democrat. Comuniștii bineînțeles că au știut că s-a întâmplat ceva – din cauza asta au vrut să-și însușească situația. Ici și colo și-au însușit-o, dar cu toate acestea n-a rezistat vechiul lor regim, au fost nevoiți să se schimbe ei.

6. Ce replică îi vor da lui Vadim Tudor prietenii mei români, pentru că de zece ani încoace tac mâlc când se inaugurează statuile lui Antonescu, când străzi din aproape toate orașele României sunt botezate cu numele lui Antonescu, când este escamotat trecutul maghiarilor, al evreilor, al grecilor fanarioți…? Voi, dragii mei prieteni români, îl respectați oarecum mai corect pe mareșalul Antonescu decât îl respecta Vadim Tudor? Inclusiv fosta majoritate guvernamentală a incriminat mai ales trecutul lui Vadim Tudor, în loc să fi analizat cauzele popularității instigațiilor extremei drepte (și, în parte, ale PDSR-ului), în comparație cu poziția intelectualității democrate. A sprijinit vreodată tabăra democraților români revendicările salariale ale vreunuia – indiferent care – grup de muncitori? S-a solidarizat vreodată cu greviștii? A avut argumente față de criticile referitoare la strategia politică practicată de FMI și Banca Mondială, strategie considerată de mulți absurdă, care a dus la faliment Rusia? A propus vreodată și altceva decât adaptarea și modelarea exterioară la Occident, în timp ce de cele mai multe ori era de acord cu filozofia politicii unui Occident dominant (politica liberală, de stat de drept), respectiv cu premisele antimoderniste ale extremei drepte? Și a avut vreun răspuns la erorile comise de Occident? Nu v-a fost frică, dragii mei prieteni români, că va reînvia stafia lui Titu Maiorescu, “formele fără fond”, amenințarea unui modernism vulnerabil și fără rădăcini, că îndărătul frontispiciului de gips al acestuia, frontispiciu ornat din plin cu frize, amenință vidul întunecat al anarhiei țărănisto-pastorești? Aiurea!

7. Dar, din păcate, voi n-ați avut noroc nici cu Occidentul. “Orientalismul” Occidentului (aplic terminologia clasică a lui Edward W. Said precum o aplicase Maria Todorova pentru Balcani) – sistematizat de Samuel Huntington, acest foarte la modă sub-Spengler care vorbește despre “ciocnirea civilizațiilor”, – v-a ales tocmai pe voi ca după experimentul eșecului comunismului sovietic să îndepliniți rolul “negativ” al unui contrast premodern față de un cyber-Occident postindustrial, postideologic și postmodern. Demonizarea islamului n-a dat roade, această încercare nefiind satisfăcătoare nici din punct de vedere geopolitic. Noul dușman al Occidentului este ortodoxia, dar cu aceasta, în vestul Afganistanului, în Cecenia, în nordul Caucazului, în Cipru, în Bosnia și în Kosovo, Occidentul sprijină popoarele islamice, în timp ce în alte părți, pe cele catolice. Paranoia ortodoxo-integristă are o oarecare bază reală. Iar la aceasta se mai adaugă parvenitismul, mitocănia și prostia central-est europene, mai exact, ale maghiarilor, care conferă cuvintelor “Balcan” si “Bizanț” un substrat de înjurături obscene. Maghiarii, cehii și slovenii disprețuiesc Balcanul pentru că au ceva mai mulți bani în buzunare. Această atitudine îmi provoacă silă. Pentru publicistica maghiară, “Bizanțul” este sinonim cu o atitudine cezaro-papistă, care promovează cultul împăratului, o atitudine slugarnică, retrogradă, umilă și neghioabă, de parcă popoarele ortodoxe n-ar fi câștigat în secolul XX mai multe revoluții decât oricine altcineva (în Europa Centrala și de Est, în privința eroismului și al curajului, nimic nu se poate compara cu lupta partizanilor din Grecia și din Iugoslavia, cu revoluția din România); nemaivorbind de faptul că în Balcani, unde n-a existat o nobilime ereditară și unde în regiunea sudică au rămas nealterate mica proprietate și comunitatea rurală (zadruga), spiritul de ierarhie și de supușenie era mai puțin accentuat decât în țările k.u.k. (imperialo-regale). Știu că spiritul plebeo-ștrengăresco-haiducesc nu este spiritul democrației moderne, dar mai știu și faptul că nu are nici o legătură cu falsa legendă “bizantină”. Dușmanii ortodoxiei percep acest spirit drept haos, confuzie – tot ei fiind cei care îl și prezintă astfel -, cu toate că în el se regăsesc și posibilitățile revoltei și emancipării. La fel cum Răscoala țărănească din 1907 poate fi considerată drept revoluție democratică sau pogrom. Acest lucru depinde de ideologia cu care o veți anima voi, dragii mei prieteni romani.

8. De ce nu există o mișcare de stânga în România? De ce nu există o mișcare de dreapta în Serbia? De ce a fost puternică anarhia în Bulgaria, în Macedonia și în Catalonia?

9. Consider că este catastrofal faptul că atât intelectualitatea romana, cât și maghiarii din Ardeal confundă statul național democratic cu statul etnico-discriminativ. Idealul americano-galez privind statul național definește cetățenia patriotică din punctul de vedere al “neutralității statului”, independent de determinările etnice, la fel cum același ideal definește laïcité-ul, independent de confesiuni. Oricine poate să fie împotriva chiar și a statului național iacobin, dar dacă îl confundă cu statul fascist, postfascist, reformfascist, etnic-discriminativ (à la Csurka, Vadim Tudor, Seselj, Sladek, Slota), în care “Leitkultur” are privilegii instituționalizate, ei bine, atunci își desemnează greșit adversarul. Ideea “regionalismului ardelenesc” – o adaptare după Lega Nord Padania și după ideea lui Umberto Bossi -, atât de populara la Cluj și Budapesta și pe care succesul repurtat în Ardeal de către Vadim Tudor a eliminat-o definitiv de pe ordinea de zi, este fundamentată pur și simplu de faptul că la vest de Predeal există sume mai mari de dolari și de mărci. Revizuirea granițelor, surplusul de iredentism, noile variante postmoderne/neoliberale ale acestora sunt fundamentate pe singura realitate a mileniului: paralele.

10. Exemplele frumoase și patriotice ale autocriticii naționale române le putem regăsi în activitatea lui Sorin Antohi, H.-R. Patapievici, Lucian Boia și alții – sunt atitudini mărețe și curajoase, dar (precum orice hipercritică) fără un program politic anume. Forma carnavalescă, plebeiană a autocriticii poate chiar să și decadă: excelenta revistă satirică unde până nu de mult editorialele erau semnate de către Mircea Dinescu, este vorba de Academia Cațavencu, revistă care în epoca de aur era mai bună decât parizianul Charlie Hebdo, astăzi este o revistă-magazin naționalistă bulevardieră, care în marea-i amărăciune aruncă cu noroi chiar și în ceea ce îi este drag. Munca voastră curajoasă este alterată de minciuna fatală: voi credeți că antifascismul trebuie mascat în anticomunism. Esența regimului Ceaușescu, mobilizarea mistagogico-mistică, paramilitară, a însemnat soluția fascistă a “comunismului” sovietic epuizat deja la vremea respectivă din punct de vedere spiritual și moral, economic și al puterii de dominație (și să ne amintim de discursurile “comuniste” ale lui Pol Pot privind superioritatea “rasei khmer”, precum și de cum anume a exterminat minoritățile etnice vietnameze și chineze din Cambodgia). Supraviețuirea acestei mobilizări nu poate fi învinsa prin cultul lipsit de conținut al “metafizicii naționale” a extremei drepte, chiar dacă textele respective sunt frumoase. Miklos Szabo, excelentul istoric, politician și publicist maghiar decedat recent, spunea: “în casă ținem câini și pisici, dar în casă nu ținem vaci și antisemiți”. E simplu, nu-i așa? Așa impun bunele maniere.

*Notă:

Traducere: Anamaria Pop

Versiunea maghiară a apărut în Elet es Irodalom, 15 dec. 2000. În română a fost preluată şi publicată de revista Dilema (din păcate situl nu mai funcționează în varianta inițială).

 În română întreaga polemică a fost publicată  la Curtea Veche (2002) în volumul coordonat de Mircea Vasilescu „Intelectualul român faţă cu inacţiunea (în jurul unei scrisori de G.M. Tamás)”.

Textul apare cu permisiunea autorului.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole