Protestele Draxlmaier-Leoni: Ştiu cum se lucrează , 12 ani am tras pe bandă, opriți cu toții nu vă lăsați batjocoriți

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Despre protestele din ultimele zile de la Leoni și Draxlmaier:

La una dintre televiziunile private guvernamentale, un moderator din ăla tip mixt (și ziarist, și tot felul de alte lucruri) avea o lucire în ochi, găsise o modalitate nouă să pupe guvernul pentru realizări deosebite: creșterea industriei în România. În ultimele doouă zile au avut loc două proteste spontane de amploare în două fabrici private de componente: în Bistrița la Leoni și în Satu Mare la Draxlmaier. Contrastul dintre propagandă și realități, total.

Industria a crescut, foarte bine. Anagajații sunt însă plătiți foarte puțin pentru o muncă la bandă care te rupe în două. Politica mâinii de lucru ieftine începe să dea pe afară. Dacă acei oameni s-au revoltat organizat, în ciuda piedicilor legale, în ciuda faptului că sindicalizarea la privați este făcută praf de amenințări și politici anti-angajați, înseamnă că avem o situație de criză nemaiîntâlnită.

Numai că sindicaliștii de la centru n-au zis mai nimic, presa centrală a dat mai degrabă greva de la Romatsa (4-5000 de euro în medie salariul) fie din interesul de a nu acoperi astfel de crize, fie din lipsă de resurse în teritoriu. Politicienii n-au dat declarații pe subiect. Totul s-a petrecut într-o tăcere apăsătoare.

Singurele informații au venit din presa locală. La Satu Mare aflăm de salarii foarte mici și de blocajul unui schimb.

Grevă la Draxlmaier. Muncitorii din Hala 3 din fabrica Draxlmaier Satu Mare au oprit în această dimineață lucrul fiind nemulțumiți de salarii. S-au prezentat dimineață în secție, la schimbul unu, dar nu au început activitatea.

Muncitorii sunt nemulțumiți de salariile luate în această lună. Surse din rândurile muncitorilor spun că au fost angajați care au luat câte 500-600 de lei salariu, la care se mai adaugă și avansul. Acest lucru se datorează faptului că au fost tăiate primele de prezență. (portalsm.ro)

Dacă citiți comentariile articolului citat mai sus veți vedea la lucru starea completă de disperare și demobilizare. Oamenii se plâng de ce înseamnă lucrul la bandă și exploatarea intensivă, dar nu lipsesc ăia cu datul lecțiilor despre piața liberă. Nici nu e nevoie de vreo poziție a conducerii, vor exista întotdeauna o masă critică de dătători cu părerea care vor spune că angajații de acolo ar face mai bine să tacă din gură.

La Bistrița a avut loc un protest amplu, angajații nemulțumiți de o negociere au blocat un schimb. Imediat au fost anulate autobuzele care aduceau angajați pentru următorul schimb și, după protest, au fost anunțați că vor trage și mai tare ca să acopere orele pierdute cu protestul. Tot din presa locală:

Deocamdată muncitorilor din schimbul 1, cei care prin greva spontană au blocat activitatea ieri în Leoni li s-a impus să vină peste program să recupereze ziua de joi: ” ieri după discuții ni s-a spus că Leoni va suporta pierderile, astăzi însă s-au schimbat dispozițiile și ne-au pretins să lucrăm în plus fie în tura de noapte, fie sâmbătă pentru a recupera ziua de joi. Iar celor care nu le convine n-au decât să plece, pentru că sunt pregătite echipe de muncitori din Serbia să vină să ne înlocuiască. Oamenii au acceptat pentru că toți avem rate, copii mici și nu avem încotro” se plânge AnaMaria P. muncitoare la Leoni. Despre majorarea de 200 de lei brut , de la 1450la 1650 de lei brut, obținută prin noul contract de muncă oamenii spun că e praf în ochi: ” eu am câștigat luna trecută 1200 de lei, pentru că în lipsa comenzilor mi s-a impus să-mi iau 1 zi de concediu de odihnă și 2 de concediu fără plată. Banii ăștia îi luam și acum 4 ani, însă atunci norma de lucru, targetul era mai mic. Cu majorarea aceasta o să ajungem pe la 1300 și ceva. Și bouri de masă .Asta e tot. Din păcate oamenii cedează prea ușor” se plânge femeia. (bistritaexpress.ro)

Declarația prefectului face toți banii, este practic un purtător de cuvânt al fabricii Leoni. Dacă mai protestați, vă pleacă investitorii și o să regretați, asta e pe scurt declarația repreznetantului guvernului în Bistrița.

Opinia unei muncitoare din Satu-Mare:

Ştiu cum se lucrează , 12 ani am tras pe bandă, opriți cu toții nu vă lăsați batjocoriți.
Protestele se lasă de obicei cu prea puține beneficii și cu noi măsuri de corecție asupra liderilor protestelor. Solidarizarea e minimă cu acești muncitori. Un prim pas ar fi să facem din aceste știri discuții la nivel național. Sindicaliștii bugetari nu sunt interesați, unii tac, alții mormăie câte ceva, câțiva țipă dar nu-i ascultă nimeni.
Culmea e că e plin zilele astea de tot soiul de înțelepți care tot dau lecții despre lumina europeană Macron-Cioloș, despre cât e de primitiv să propui un discurs de stânga simplu pro-angajați, fără să realizezi cât de complexă și schimbată e lumea noastră flexibilă în care trăim. Stângistul facebookist e de dreapta, că așa e complex și modern, așa că repetă toată ziua balivernele anilor 90 în timp ce treburile se precipita în zona muncii precare.
Aceste două proteste ar trebui să fie un punct de reper, nu știri îngropate la ”și altele”. Niciodată nu s-a văzut mai clar că angajații plătiți la limita subzistenței nu doar că nu au reprezentare, dar parcă nu mai aparțin țării ăsteia. La fiecare protest vor fi sufocați nu doar de șefi, nu doar de filozofii zilei care îți explică până la epuizare că așa trebuie să fie, că nu știm noi economie etc., ci și de nepăsarea totală.
Uite așa am ratat cu toții un moment politic și social mai important decât tot ce s-a întâmplat prin România ultimilor ani. Ele se vor repeta din ce în ce mai intens. Fără solidaritate, represiunea va fi pe măsură.
Preluare Voxpublica.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole