Dräxlmaier dispune de angajați după bunul plac, dacă nu sunt cuminți îi trimite în Mexic

Dora Constantinovici
Dora Constantinovici (n. 1981). A studiat marketing dar lucrează în presă de 15 ani. A fost reporter și redactor pentru Radio Transilvania Satu Mare, a scris pentru revista pop-cult Apropo, a redactat știri pentru Ager Press și News In, a publicat analize într-o revistă de bussines și una de cultură urbană și în prezent scrie comentarii sociale și politice pentru Pandoras și recenzii de carte pentru Bookmag.

În urmă cu doi ani, reprezentanţii Sindicatului de la Fabrica Dräxlmaier din Piteşti au ajuns la fabrica cu același nume din Satu Mare ca să înmâneze adeziuni de aderare la sindicat angajaților. Acum, 800 dintre angajații firmei din Pitești vor rămâne pe drumuri iar alți câteva mii au fost obligați să iasă din sindicat dacă vor să fie transferați la o altă fabrică din cadrul aceleiași firme.

Cei din Piteşti susţineau că ajunseseră la Satu Mare la strigătele disperate ale colegilor sătmăreni. Pe lângă condițiile proaste în care lucrau aceștia, pe lângă salariile de mizerie și concedierile abuzive, la Dräxlmaier Satu Mare nu se permitea înființarea unui sindicat. S-au distribuit câteva mii de formulare de adeziune dar rezultatul a fost zero.

Angajații Dräxlmaier Satu Mare au cele mai mici salarii din tot grupul firmei din toată Europa de Est, inclusiv din România. Vicepreşedintele Sindicatului din Cablaje de la fabrica din Piteşti, Gheorghiţă Bica, spune că salariații de la Pitești sau Timișoara au salarii sensibil mai mari decât cei din Satu Mare. Și acest lucru se datorează, în mare măsură, faptului că în acele fabrici există un sindicat care a putut negocia un contract colectiv de muncă mai bun decât a celui existent pentru angajații din Satu Mare. În acest context, Gheorghiță Bica le-a și transmis angajaților de la Dräxlmaier Satu Mare un mesaj prin care-i îndemna la unitate: Angajați ai Dräxlmaier Satu Mare. Ați întrat în Europa cu salarii de mizerie la o multinațională cum este Dräxlmaier. Arătați și dovediți că nu și-au găsit sclavii în România care să lucrze pe salarii de mizerie. Spuneți STOP abuzurilor, STOP umiliței salariale!

Salariile de la Dräxlmaier Satu Mare cu 400 de lei mai mici decât cele din restul țării

Anul imediat următor, situația era la fel. Sătmărenii aveau în continuare cele mai mici salarii în rândul angajaţilor de la fabricile din grupul Dräxlmaier şi mai existau și două accidente de muncă petrecute în doar două săptămâni. Sindicatul naţional din cablaje, împreună cu avocata sindicatului, Uţa Cârstea Florina s-au deplasat la Satu Mare. „Am văzut că în contractul colectiv de muncă nu sunt prevăzute anumite drepturi care în alte locaţii sunt. De exemplu la concediere, pe motive care nu ţin de persoana salariatului, salariatul primeşte 8 salarii medii pe unitate, dar aici primeşte doar un salariu minim pe economie. Mai sunt chestiunile cu privire la prime. Eu nu am văzut în contractul colectiv de muncă. Celelalte locaţii au prime de Crăciun, prime de Paşti, de 8 martie, au primă de vacanţă”, spunea avocata. (sursa)

Între timp, după ce mai mulți angajați demisionaseră din cauza salariilor minime (și potrivit veșnicei legende cu oamenii care sunt prea leneși să muncească), firma nemțească racola angajați noi promițându-le celor vechi bonusuri în funcție de câte luni rezistă noii lor colegi. Racolarea avea ca instrumente niște fluturași, potrivit acestora, un angajat de la Dräxlmaier putea câștiga 134 de lei în plus dacă cel pe care l-a adus în fabrică rezistă trei luni, la care se mai adăugau alți 266 de lei dacă mai rezista alte trei luni. Cu alte cuvinte, ar fi fost vorba despre un premiu în valoare de 400 de lei dacă cel recomandat rezistă șase luni în fabrică. Culmea este că acești 400 de lei în plus la salariu reprezentau exact diferența dintre un salariu de Pitești și unul de Satu Mare (în cadrul aceleiași firme și pentru aceeași cantitate de muncă). Iar fluturașii apăruseră în condițiile în care, în urmă cu câteva luni, fabrica renunțase să le prelungească contractele celor care le aveau încheiate pe o perioadă determinată pe motiv că nu sunt comenzi.

Au început presiunile și la Dräxlmaier Pitești: vreți să munciți, mergeți la Satu Mare sau de ce nu, în Mexic

Anul 2017 a venit nu doar cu aceleași probleme pentru angajații din Satu Mare care zilele trecute au recurs la grevă ci cu probleme mari și pentru cei din Pitești. În februarie, activitatea de producție în cadrul Lisa Dräxlmaier ar fi fost practic inexistentă, aproape toți angajații, inclusiv o parte din conducerea Sindicatului Cablaje, aflându-se în șomaj tehnic cu plata a 75% din salariu. Ba mai mult, conducerea companiei făcea presiuni asupra angajaților Lisa Dräxlmaier pentru ca aceștia să demisioneze pentru a fi reangajați în cadrul SDPC Pitești, cealaltă unitate de producție a concernului german, în condiții contractuale mult dezavantajoase. Ei ar fi trebuit să renunțe și la calitatea de membru de sindicat ca o condiție obligatorie a reangajării în cadrul SDPC. Sau, mai convenabil (adică în sensul că nici vorbă), celor aflați în șomaj tehnic li se oferea alternativa de a lucra la unitatea Dräxlmaier din Satu Mare. Oferta aceea a expirat însă rapid și a fost înlocuită de propunerea de a lucra la o unitate de producție a concernului din… Mexic.

Liderul sindical Sergiu Lincă confirma: „Au văzut că nu le-a mers mișcarea cu Satu Mare, acum le oferă oamenilor de lucru în Mexic. Vă dați seama? În Mexic! Te doare capul, nu altceva”. Teoria lui era următoarea: „E posibil să se intenționeze închiderea fabricii, nu am primit nimic oficial în acest sens dar aceasta pare a fi direcția în care merg lucrurile. E foarte curios că Lisa stă, nu produce, iar SDPC merge, produce. Sub același acoperiș se întâmplă lucruri total opuse. Știți ce fac ei, conducerea, acum? Își mută banii și avuția dintr-un buzunar în altul, dar vor să o facă într-un mod în care oamenii, angajații, să aibă numai de pierdut.” (potrivit Jurnal de Argeș)

Managementul Lisa Dräexlmaier a trimis un punct de vedere vizavi de aceste probleme iar acesta a sunat sec căci legea e de partea lor: „ Potrivit legii, în perioadele în care nivelul producției este redus, angajatorul are dreptul de a trimite salariații în șomaj tehnic pe fondul unor aspecte economice, tehnologice, structurale sau similare. Compania respectă legile în vigoare, iar acestea le oferă angajaților dreptul la libera circulație pe piața muncii. Atunci când interesele de serviciu o impun, salariații pot fi delegați în alte localități decât cea de reședință. Potrivit legii, delegarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice, într-un interval de 12 luni.” Practic, legea spune că orice corporație poate să dispună de angajații săi după cum consideră.

Decizia Dräxlmaier de a închide – după mai bine de 20 de ani – Lisa Piteşti a fost cap de afiș al presei argeșene. Practic, începând cu luna iunie, peste 800 de persoane din judeţ vor rămâne fără un loc de muncă. Dräxlmaier rămâne unul dintre principalii angajatori din Argeş, întrucât același grup mai deține la acest moment societatea Sisteme de Producţie Cablaje SRL, în cadrul căreia lucrează peste 4.500 de angajaţi. În ceea ce privește explicația privind închiderea societății Lisa Dräxlmaier, aceasta a fost motivată de către conducere ca fiind o urmare a pierderii unor contracte importante. Off the record, se vorbește și de o slăbire controlată a vechii companii în ultimii ani prin atragerea angajaților de la Lisa către firma nou-înființată. (sursa – Jurnalul de Argeș)

Parte dintre cei care rămân acum fără loc de muncă ar putea fi absorbiți de către Sisteme de Producţie Cablaje SRL (SDPC), în condițiile în care aceștia acceptă un program de lucru mai încărcat și salarii – spun ei – mai mici decât primeau la Lisa Dräxlmaier. Dacă aleg să fie printre cei care se mută la cealaltă firmă (în limita în care poate aceasta să îi preia), nu vor mai primi salariile compensatorii anunțate: între 10 și 12 salarii, în funcție de vechime. Dacă nu acceptă, sunt liberi de contract începând cu luna iunie, liberi să plece pe alte piețe de muncă, dar nu pot reveni în cadrul grupului vreme de 3 ani.

Dräxlmaier Pitești a selectat 40 de angajați pe care i-a anunțat că îi trimite două luni la Satu Mare. Printre ei, persoane cu copii cu dizabilităţi în întreţinere, persoane singure întreţinătoare de familie

Într-un interviu acordat de liderul de sindicat, Sergiu Lincă (lider de sindicat de 18 ani în cadrul companiei și angajat al acesteia de 20 de ani) aflăm că după ce a speriat oamenii că firma Lisa se va închide și i-a mutat cu contracte dezavantajoase la SDPC, în decembrie 2016, conducerea firmei, a selectat angajați pe care i-a anunțat că îi trimite două luni la Satu Mare. Printre ei, persoane cu copii cu dizabilităţi în întreţinere, persoane singure întreţinătoare de familie… Am reacționat, considerând că lucrurile nu se întâmplă normal, că firma nu poate dispune așa de viața angajaților. În ciuda reacției noastre, în luna ianuarie, duminica, Lisa a anunțat un număr de 40 de persoane că trebuie să urce în autobuz şi să plece la Satu Mare. Acela a fost momentul în care am sesizat BNS-ul, iar Dumitru Costin a trimis o scrisoare în Germania pentru a cere explicaţii cu privire la ceea ce se întâmplă. Ajunsesem deja la începutul lunii martie, când am am fost chemat la Bucureşti de domnia sa pentru a discuta cu cineva din Germania. Au început să-şi ceară scuze pentru telefoanele pe care angajaţii le-au primit de la SDPC şi pentru faptul că o parte dintre ei au fost forţaţi să plece la Satu Mare. Atunci am întrebat şi eu ce se va întâmpla cu Lisa Dräxlmaier Piteşti. Răspunsul a fost unul scurt: o să închidem, o să vă trimitem notificarea de concediere după 2 mai.

Singura armă la mâna angajaților în urma concedierilor masive este însă, tot din punctual de vedere al lui Lincă aceasta: Cea mai tare lovitură pe care o poate da la acest moment un alt angajator este să poarte discuţii cu noi. Din orice domeniu. Putem să formăm o echipă perfect funcţională, iar ei nu mai plătesc nicio firmă de recrutare. Le putem oferi mână de lucru calificată care poate da drumul la o linie de producţie într-o săptămână, avem profesionişti. Societăţile din Piteşti angajează în permanenţă. La acest moment, peste 100 de persoane sunt plecate în Mexic. Stau două luni. De exemplu, prima serie trebuie să vină după Paşte. Dar reacţiile de acolo sunt de genul: aşteptaţi-mă că vin să demisionez şi eu! (sursa)

Culmea, în momentul în care s-a organizat o conferință de presă pentru anunțarea măsurii de închidere a Lisa, reprezentanții Dräxlmaier au discutat și despre investiţiile de viitor. „Dräxlmaier își dezvoltă afacerea în România, investind peste 150 de milioane de euro până în 2018 într-un amplu proces de extindere. Lucrările de construcție din Hunedoara și Brașov au fost deja demarate. (…) Aceste planuri includ intenția de restrângere a activității celei mai vechi fabrici Dräxlmaier din România, care ar putea să afecteze aproximativ 800 de persoane. În prezent, în Pitești, lucrează peste 5.500 de angajați. Angajații companiei Lisa DLR se află deja în șomaj tehnic de la finalul lunii februarie 2017, din cauza reducerii comenzilor în cazul proiectelor gestionate de companie. Situația este rezultatul unui cumul de factori: pe de-o parte, este vorba despre reducerea firească a comenzilor în cazul produselor al căror ciclu de viață se apropie de final, iar pe de altă parte, este vorba despre faptul că unul dintre principalii clienți a decis să-și mute producția în Mexic”, declara nonșalant Bernd Schmitt, director general Lisa.

Primarul Piteștiului, Cornel Ionică, recunoaște că nu are ce să facă iar cel care a adus Lisa Dräxlmaier în Piteşti în 1992, Gheorghe Badea, dă vina desigur pe sindicat.

„ Când am întrerupt eu colaborarea, firma avea peste 3.800 de angajaţi şi devenise un adevărat brand, precum și unul dintre cei mai importanţi angajatori din judeţul nostru. Apoi a apărut Sindicatul care a început să blocheze activitatea, scoţând oamenii în stradă. Acest lucru înseamnă întârzieri la termene, pentru că, din minut în minut, trebuia să plece tiruri către cei care aveau comenzi. Ce mai pot spune este că această închidere ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru marile firme şi pentru angajaţi. Adevărul este unul singur: în industria automobilelor nu te poţi juca şi nu poți negocia totul”

NOTE:

Gheorghe Badea, cunoscut om de afaceri din Pitești, prieten bun cu fostul primar al municipiului – Tudor Pendiuc, naș al fiicei acestuia cercetați cu toții într-un dosar DNA – Publitrans (transport public local). Gheorghe Badea este cel mai bogat argeșean potrivit revistei TOP 300 Capital, cu o avere de 70 de milioane de euro, managerul Grupului de Componente Auto, director al Camerei de Comerț Argeș până în momentul începerii anchetei în dosarul DNA care s-a lăsat cu perchezeții la firma sa Subansamble Auto SA.

Dräxlmaier a cerut un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de până la 65 milioane euro destinat finanţării unor investiţii de 164 milioane euro în mai multe ţări est-europene. Dräxlmaier Group este un furnizor de componente auto cu sediul central în Germania, având peste 60 de unități de producție în mai mult de 20 de țări și 55.000 de angajați, iar cifra de afaceri de anul trecut s-a ridicat a peste 3,7 miliarde euro. Printre clienții companiei se numără Audi, BMW, Maserati, Mercedes-Benz, MINI, Porsche și VW.

Sergiu Lincă a organizat, în anul 2012, cea mai mare grevă din cadrul grupului Dräxlmaier, reuşind să scoată în stradă peste 4.000 de angajaţi.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole