Pentru ratificarea în Congresul argentinian a Legii de Expropriere votată pe 30 noiembrie 2016 și pe care Președintele Macri a respins-o prin veto

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

După aproape 14 ani de luptă, pe data de 30 noiembrie 2016 Senatul argentinian a transformat în lege exproprierea Hotelului BAUEN în favoarea cooperativei muncitorilor săi. Cu intrarea în vigoare a acestei legi, se consolida autogestiunea muncitorilor și se făcea un act de dreptate istoric, dat fiind că vechii patroni construiseră acel hotel cu un credit public – neachitat până în prezent- acordat de către sângeroasa dictatură militară aflată la putere în Argentina între anii 1976 și 1983. În același timp, legea de expropriere menționată dădea prioritate​ obiectivelor sociale și activităților culturale și solidare care se desfățoară în fiecare zi în hotelul gestionat de muncitori și devenit o emblemă a autogestiunii în Argentina și în restul lumii. Dar Președintele Macri a respins legea prin veto, cu argumente false care neagă propriul sens social al cooperativei, respinge posibilitatea de a recupera banii publici și lasă 130 de familii fără locuri de muncă. Solicităm deputaților și senatorilor argentinieni să respingă veto-ul și să ratifice legea care expropriază Hotelul BAUEN, pentru a putea astfel repara această injustiție, evita evacuarea hotelului și reafirma democrația.

 

Hotelul BAUEN este una dintre cele mai emblematice întreprinderi recuperate de muncitori din Argentina. Închis de catre proprietari printr-o manevră frauduloasă cu care i-au lăsat în stradă pe toți muncitorii hotelului în anul 2001, enorma cladire de 20 de etaje, situată în plin centru al orașului Buenos Aires, a fost abandonată mai bine de un an de zile până ce a fost ocupată de un grup de vechi angajați la data de 21 martie 2003. Începea astfel un proces de 13 ani de autogestiune, care a creat 130 de locuri de muncă și a pus în valoare un hotel golit și abandonat de patroni, practic fără finanțare externă. În plus, acest proces de autogestiune a transformat un hotel care odinioară era simbolul corupției puterii într-un spațiu de reuniune și solidaritate pentru mișcări sociale, sindicate și organizații de muncitori, unde s-au desfășurat sute de întruniri și conferințe de dezbateri și organizare, inclusiv evenimente academice și culturale.

 

Dar BAUEN nu este doar o emblemă a autogestiunii. Originea sa este un clar exemplu al corupției și complicității între puterea economică și dictatura genocidă care a însângerat Argentina între 1976 și 1983. Hotelul BAUEN a fost construit pentru campionatul mondial de fotbal din 1978 cu un credit de la Banco del Estado BANADE (Banca Statului), care nu a fost niciodată achitat. Având în vedere această datorie a patronilor și alte datorii ulterioare, legea votată permite Statului argentinian să redevină proprietar al clădirii și să o cedeze cooperativei de muncitori care a recuperat-o pentru societate și locuri de muncă. Respingând această lege prin veto, Președintele Macri împiedică această reparație istorică, consacră impunitatea complicilor economici ai dictaturii și pedepsește tocmai muncitorii care au investit efort, muncă și resurse în recuperarea hotelului.

 

Subsemnații ne solidarizăm cu muncitorii Hotelului BAUEN și sperăm ca senatorii și deputații argentinieni să ratifice legea sancționată și să permită continuitatea acestei experiențe de autogestiune care este un exemplu pentru întreaga lume.

 

Vă rugăm trimiteți adeziunea dumneavoastră la adresa solidaritybauencooperative@gmail.com

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole