Oameni tratați ca niște animale: “Să vină cu o macara, să ne ridice şi să ne arunce în mare”

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: http://totb.ro (fragment)

Text: Ionuţ Dulămiţă / Fotografii: Mădălin Nicolaescu

Acum un an, în toamna lui 2013, în jur de 100 de persoane de etnie romă, printre care peste 50 de copii, au fost evacuate dintr-o tabără din Eforie Sud. O acţiune în forţă pe care activiştii o consideră abuzivă, pentru că, deşi oamenii fuseseră somaţi să părăsească terenul deţinut de primărie, autorităţile ar fi încălcat drepturile omului şi legislaţia europeană, care prevăd că persoanele vulnerabile nu trebuie lăsate fără adăpost, mai ales pe vreme rea.

“Dacă vedeaţi ce era aici, parcă era bombă, ce mascaţi erau, parcă se vindeau droguri, cocaină”, spune unul dintre evacuaţi, un rom cu origini turceşti care locuieşte acum într-un container, aproape de mare. “A călcat pe femei în picioare”. La acea vreme, viceprimarul Robert Şerban spunea că tabăra de romi era amplasată ilegal pe domeniul public al oraşului şi că legea îi permitea să o dezafecteze fără să anunţe instanţa. Edilul a descris-o ca fiind un “focar de infecţie”, iar primăria susţine că a cheltuit cel puţin 100.000 de lei pentru a strânge gunoiul lăsat de romi. Cu toate acestea, unii din ei fuseseră lăsaţi să stea acolo zeci de ani.

***

Sâmbătă, 27 septembrie 2014. Oprim în faţa Căminului “Carmen State” din Eforie Sud. Un internat dezafectat la poarta căruia sunt gunoaie şi zdrenţe, coji de cartofi şi scânduri. Clădirea e înnegrită şi scobită, iar în curtea ei betonată sunt gropi cu apă. A plouat mult azi noapte şi a plouat puţin şi înainte să ajungem. Internatul e unul din locurile în care, în urma presiunii mediatice, primăria a adăpostit o parte din evacuații din tabăra de romi de pe Agricolă nr. 2, unde mai demult era o unitate militară. Edie Suliman, o romă musulmană de 31 de ani, locuieşte de şapte luni într-o cameră cu soţul, băiatul, fata şi ginerele ei.

 

Edie (mijloc) ne arată o fotografie cu soacra ei decedată, flancată de frați. În stânga este cumnatul lui Edie, în dreaptul sunt fata și ginerele ei.

 

Edie s-a născut pe Agricolă nr. 2. Când avea 9 ani, casa din stuf în care locuia a luat foc, iar viceprimarul de atunci, Vasile Televizor, “aşa îi spunea”, a mutat-o cu familia într-o vilă care s-a demolat între timp. A stat acolo 5-6 ani înainte să revină pe Agricolă. “Ne-a dat locuri acolo domnul primar, înainte să moară, domnul Costică, Dumnezeu să-l ierte”. Mama lui Edie s-a născut şi a murit acolo. “A decedat pe 28 august, iar în septembrie ne-a demolat. Eu eram operată, am avut trei operaţii în doi ani. Chist ovarian partea dreaptă şi partea stângă. Când ne-a demolat, aveam o săptămână de când eram operată”. După evacuare, Edie şi familia ei au locuit pe câmp timp de şapte zile, apoi primăria le-a permis să se mute într-o şcoală veche, cu încă 12 familii. Au stat acolo 7-8 luni, după care Edie şi soţul ei au venit la internat.

În clădirea dezafectată, pe lângă evacuaţii de pe Agricolă nr. 2, locuiesc oameni cu situaţii diferite, unii daţi afară din case naţionalizate, alţii care au avut ghinioane cu cămătarii. “Cei de pe Agricolă au venit aici, erau camere goale, unii au spart uşa şi primăria cumva i-a lăsat”, spune Robert Matei, de la European Roma Rights Center (ERRC), filiala din Cluj. “Când m-am mutat aici, au vrut să mă dea afară c-am intrat abuziv. Copiii mei, când i-au aruncat de la şcoala veche, au stat într-o baracă”, spune Edie. “A venit poliţia locală cu vicele şi le-a spus că le dărâmă baraca. Şi dacă am văzut că le-o dărâmă, i-am luat cu mine în camera asta”.

integral aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole