Jaful castanilor. Cum se îmbogăţesc preoţii şi călugăriţele din defrişări ilegale în pădurile Mănăstirii Hurezi

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Reportaj Romania Libera (integral aici)

Sute de hectare de pădure protejată au dispărut în ultimii zece ani din jurul mănăstirii vâlcene Hurezi. Tăierile nu au fost anchetate niciodată de autorităţi, pentru că defrişările sunt făcute chiar de oamenii Bisericii Ortodoxe Române.

Mănăstirea Hurezi din Vâlcea a avut de recuperat peste 600 de hectare de pădure naţionalizate de comunişti. O parte din fondul forestier era formatdin castani comestibili, o specie foarte căutată pe piaţa de mobilă, dar care poate fi tăiată numai cu autorizaţii speciale. În 2000, a intrat în vigoare Legea Lupu, care prevedea că pădurile nu pot fi retrocedate decât parţial. În aceste condiţii, conducătorii Episcopiei Râmnicului au hotărât să solicite cele 600 de hectare nu doar în numele mănăstirii, ci şi a parohiilor din jurul oraşului Horezu. Deşi acestea din urmă nu avuseseră niciodată pădure, au primit de la stat câte 30 de hectare.

În 2007, când guvernul Tăriceanu a permis restituirea integrală a proprietăţilor naţionalizate, mănăstirea Hurezi a luat înapoi terenul forestier pe care îl lăsase în administrarea parohiilor. Între timp însă, o mare parte fusese  deja defrişat.

Preoţii au simţit că pădurea este o sursă importantă de venit şi fiecare a început să scoată bani din cadoul primit de la Episcopie. De exemplu, parohul din comuna Urşani, Constantin Mănescu, ne-a explicat că cea mai mare parte din cele 200.000 de lei de care a avut nevoie pentru consolidarea bisericii din sat au provenit din comerţul cu lemn. Părintele ne-a dezvăluit că el a fost totuşi „cel mai cuminte” dintre reprezentanţii bisericii din zonă.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole