Greva generala FNSA!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

         COMUNICAT DE PRESĂ

 Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – reprezentativă pentru sectorul de activitate ,,Administraţie publică’’ având în componenţa sa sindicate din consilii judeţene, primării şi instituţii subordonate acestora, de pe întreg teritoriul ţării, organizează în data de 30.04.2015 greva generală de o zi în administraţia publică locală din România ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de către Guvernul României faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sectorul bugetar.

FNSA a declanşat, conform legii, la începutul anului, conflictul colectiv de muncă şi a organizat ca şi prima formă de protest, în data de 20.02.2015, greva de avertisment, încercând să tragă un semnal de alarmă Guvernului României asupra situaţiei disperate în care se află slariaţii din sectorul nostru de activitate.

După trei ani de guvernare, constatăm că politicile actualului guvern cu privire la administraţia publică locală din România nu diferă cu nimic faţă de cele aplicate de către guvernele anterioare, dimpotrivă acesta poate fi considerat ,,un demn continuator” al politicilor prin care se mimează dialogul social.

De la momentul în care a fost declanşat conflictul de muncă au avut loc două întâlniri cu reprezentanţii Guvernului României pe marginea problemelor angajaţilor din primării şi consilii judeţene, însă la niciuna dintre acestea nu a fost luate în discuţie solicitarile FNSA, dimpotrivă s-a încercat, de către dl. Liviu Marian Pop – ministrul delegat pentru Dialog social, inducerea ideii că acest conflict nu este organizat în condiţiile legii. Singurii care nu au respectat legea sunt însă reprezentanţii Guvernului României care au refuzat organizarea procedurii de conciliere, conform legii, desconsiderând astfel nevoile salariaţilor pe care îi reprezentăm. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri au fost invitate organizaţii sindicale ,,de cabinet’’, fără reprezentativitate, dar care aprobau la unison promisiunile fără un suport real al domnilor guvernanţi.

În consecinţă, F.N.S.A. a hotărât, în cadrul unei şedinţe a Biroului federal din data de 23.04.2015, organizarea grevei generale timp de o zi în administraţia publică locală din România, în data de 30.04.2015, urmând ca după aceasta, membrii de sindicat ai FNSA să participe la următoarele acţiuni:

– în data de 27.05.2015 miting în Bucureşti la care vor participa minim 3000 de persoane;

– strângerea de semnături în vederea organizării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală, în luna octombrie 2015.

Revendicările minimale şi decente ale categoriei de bugetari pe care îi reprezentăm, sunt:

  1. Reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.
  2. Creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Facem pe această cale, încă odată, apel către organizaţiile sindicale din administraţia publică locală din România să se alăture şi să se solidarizeze cu acţiunile şi revendicările FNSA.

FNSA cere scuze tuturor cetăţenilor pe care-i deservesc salariaţii din administraţia publică locală pentru acţiunea extremă la care a fost obligată să recurgă din cauza nepăsării Guvernului României faţă de situaţia salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în primării şi consilii judeţene.

Cu respect,

 

Valer Suciu

Preşedinte al FNSA

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole