Discutie despre cele mai recente volume de eseistica ale lui Bogdan Ghiu la Carturesti Verona

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Marti, 28 iunie, de la ora 19.00, la Libraria Carturesti Verona din Bucuresti (Str. Arthur Verona 13-15, Sector 1), va avea loc o discutie despre Contracriza (Cartea Romaneasca) si Dadasein (Tracus Arte), cele mai recente volume de eseistica ale de Bogdan Ghiu. Participa: Calin Andrei Mihailescu, Ovidiu Tichindeleanu, Florin Poenaru, Bogdan Ghiu. Moderator: Oana Boca.

Bogdan Ghiu nu inceteaza sa-si surprinda cititorii. Cunoscut in primul rind ca poet, dar si ca analist media si traducator de filosofie franceza contemporana, dupa un neasteptat manifest retroactiv despre arta zilelor noastre, Eu(l) Artistul. Viata dupa supravietuire (publicat tot la Editura Cartea Romaneasca in 2008), iata-l acum provocind din nou receptorul cu un eseu-jurnal-manifest despre Criza, adica despre capitalismul contemporan.

In viziunea umanista a scriitorului, Criza nu este un accident sau rezultatul unor infractiuni individuale, ci modul sistemic de functionare a capitalismului actual. Care insa nu poate fi stabilizat, ca mod de guvernare specific, decit prin asa-zise masuri politice „Anti-Criza“, menite a contribui decisiv tocmai la disocierea istorica a capitalismului de democratie. Fatalului angrenaj Criza-Anticriza, societatile nu-i pot raspunde decit prin Contracrize, adica prin extinderea, rafinarea si consolidarea democratiei, prin reafirmarea omului ca subiect politic creator.

Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatura, media, arta, urbanologie) si traducator (French Theory si literatura franceza). A tradus peste 50 de lucrari din filosofia franceza contemporana (Bataille, Foucault, Deleuze, Derrida, Bourdieu, Baudrillard etc.) si din literatura franceza (Sade, Baudelaire, Artaud, Duras etc.). Cele mai recente eseuri publicate: Telepitecapitalism. Evul Media 2005-2009 (Idea, 2009) si Eu(l) Artistul. Viata dupa supravietuire. Cod de bare pentru viitorul monstruos al artei (Cartea Romaneasca, 2008). A finalizat eseurile Dadasein si Inconstructia. Pentru o arhitectura etica. Este coautor al proiectului Performing History, care va reprezenta Romania la Bienala de Arta de la Venetia (iunie-noiembrie 2011), si curator al expozitiei internationale de arhitectura Fluente (Timisoara, octombrie 2011). Este redactor la revista „Idea arta+societate“, colaborator permanent al revistei „Arhitext design“ si titular de rubrica la LiterNet („Evul Media“), „Luceafarul de dimineata“ („Politica lui Bartleby“) si Radio Romania Cultural („Unde ne oprim in Bucuresti“).

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole