DEZBATERE: EDUCATIA NONFORMALA

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

VINERI, 2 DECEMBRIE, ORA 19:00, LA CENTRUL DE INTROSPECTIE VIZUALA

DEZBATERE: EDUCATIA NONFORMALA

Participanti: Irina Gadiuta (laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educatie Creativa si Arta Activa, Initiativa Ofensiva Generozitatii), Manuel Pelmus (Caminul Cultural), Cristian Neagoe (Scoala Generala), Luminita Apostu (AfterSchool, theartstudent.org)
Artist invitat: Veda Popovici

/////

Educatia nonformala este definita in literatura de specialitate ca o activitate educationala organizata in afara sistemului formal, destinata unor grupuri specifice ale populatiei. Aceasta a aparut pe fondul unei neincrederi generalizate in eficienta invatamantului formal, iar diversele sale manifestari au ajutat la conturarea unei alternative la sistemul institutionalizat. Dezbaterea vizeaza initiativele nonformale pe scena de arta contemporana romaneasca, investigand resorturile interne, principiile, dar si dificultatile intampinate de fiecare dintre acestea, precum si relatia cu sistemul de invatamant.

/////

Evenimentul face parte din proiectul Educratia, o platforma de cercetare asupra sistemului educational artistic. Fiind cu totii studenti, suntem martorii, dar si produsele acestui sistem educational, cu toate defectele si oportunitatile inerente. Dar in ciuda unei perspective viciate, intr-o anumita masura, de pozitia asumata, rolul Educratiei este sa cartografieze o stare de fapt, punand in lumina chestiunea responsabilizarii, in contextul miscarilor sociale recente. Urmarim sa identificam atat puncte nevralgice, cat si potentiale solutii prin intermediul acestui cadru de intalnire si dialog.

/////

Educratia este un proiect AAA+, realizat cu sprijinul Centrului de Introspectie Vizuala.

AAA+ este un colectiv care opereaza la intersectia dintre curatoriat si practica artistica, concentrandu-se pe rolul social al artei contemporane. Format ca o reactie la starea actuala a scenei locale si urmarind medierea dintre public si arta, interesele colectivului graviteaza in jurl conditiilor de productie si expunere a artei si culturii vizuale contemporane, punand accent pe o analiza teoretica a acestora. Fondat in 2010, AAA+ este format din Carla Albert, Dan Angelescu, Simina Neagu si Ioana Stan.

/////

Centrul de Introspectie Vizuala este o platforma independenta generata de artistii Anca Benera, Arnold Estefan, Catalin Rulea si istoricul de arta Alina Serban. Reactionand critic fata de cadrele institutionale restrictive prezente in sfera culturala romaneasca, Centrul de Introspectie Vizuala a fost conceput ca centru independent de promovare a productiei artistice aflate la granita dintre teoria culturala, cercetare, arhitectura, design si experiment sonor. Termenul de “introspectie” plaseaza CIV pe pozitia de agent-observator, al carui principal rol este de a dezvolta modele specifice de relationare a spatiului social cu cel al artei.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole