Dezastru national: Peste 65.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii 15 ani. Vezi care au fost cei mai durerosi ani

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: econtext.ro

Scoala romaneasca si-a pierdut mult din prestanta in ultimii ani, iar cauzele sunt multiple si tin atat de subfinantarea domeniului, cat si de calitatea actului didactic.

Iar acest fapt se observa in comportamentul elevilor, dar si in interesul tot mai scazut al dascalilor pentru acest domeniu.

Numarul cadrelor didactice (educatori, invatatori, profesori, etc.) a scazut de la an la an, iar criza a accelerat acest declin.

Econtext va arata cum a evoluat numarul dascalilor in ultimii cincisprezece ani (mai exact, din 1996 si pana in 2011).

Este vorba despre toate persoanele care sunt angajate in sistemul de invatamant si predau in cadrul procesului educational si de instruire (cu norma intreaga si cu norma partiala), de la invatamantul prescolar si pana la cel universitar.

Educatia romaneasca

Publicatia Econtext nu este la prima analiza despre fenomenul educational din Romania.

Recent, am aratat ce salarii au rectorii universitatilor din Romania (vezi aici cate zeci de mii de lei castiga rectorii pe luna), dar am suprins si aparitia noilor judete universitare (iata AICI noua harta universitara a Romaniei). Iata si alte analize referitoare la educatia din tara noastra:

 

Topul lipsei de educatie. Care sunt tarile din UE unde putini oameni au mai mult de opt clase. Vezi cati romani nu au nici macar liceul

Criza din invatamant! Statul a taiat peste 40% din fondurile alocate educatiei in ultimii ani. Vezi cati bani mai primeste invatamantul romanesc

Exclusiv! Ce salarii au cei mai importanti profesori din Romania. Topul salariilor incasate de inspectorii scolari din toate judetele tarii

Top european: Care sunt tarile in care orice student viseaza sa invete. Iata unde ar trebui sa-ti iei bursa de studiu

 

Profesori

Iar cifrele nu sunt deloc imbucuratoare pentru noi. In perioada mentionata (1996 – 2011), numarul dascalilor a scazut cu peste 65.000 de angajati (65.768 cadre didactice, mai precis).

Cat populatia din orasul Alba Iulia sau Barlad! Practic, un ‚oras’de dascali a parasit sistemul in acesti ani. Astfel, in 1996, erau 313.255 de dascali in Romania, pentru ca in 2011, numarul acestora sa ajunga la 247.487.

Iar cativa ani au fost extrem de durerosi pentru educatia romaneasca, cu peste 10.000 de dascali evoparati din sistem. Si nu doar in ultimii ani de criza!

Dar iata cati dascali au parasit sistemul educational in fiecare an in perioada 1996 – 2011: 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

HARTA ROMANILOR INGENUNCHEATI de restantele la credite. Restantele au crescut de zeci de

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole