Cum arata Facebook-ul meu sâmbătă, la ora 16:10

Cristian Dogaru
Jurnalist cu profil economic. În ultimii 10 ani a putut fi citit în publicații precum Banii Noștri, Business Standard, Hotnews, România Liberă. Colaborări cu TVR (defuncta TVR Info), Radio România Actualități, RFI. Din 2010 s-a implicat în câteva proiecte de educație financiară (bugetulfamiliei.ro, sigurantafinanciara.ro, etc). Într-o lume devenită fan Keynes rămâne apropiat școlii austriece de modă (monetară) veche, cu updatarile de rigoare.

cristi dogaruAm mai scris că neews feed-ul e o armă simpatică. Ierarhizezi cum trebuie informația și iese rezultatul scontat: o mișcare socială, o mică isterie, măcar un curent de opinie. Cum am descoperit Facebook abia în urmă cu vreun an și m-am ferit să abuzez de jucăria asta, am în lista de prieteni mai mult colegi de breaslă, ceva analiști, vreo 2-3 rude și amici fără legătură cu presa. Interesant de remarcat cum arăta pagina mea de Facebook în această zi fierbinte, imediat după demararea anchetei împotriva Premierului.

Prima apariție pe coloana de știri și comentarii din partea prietenilor din lista-Șerban Bușcu, actualmente ziarist la Liberatatea, fost România liberă, Capital, economica.net: “Poate imi explica si mie vreun fan de-al domnului de fata., ca sigur am prin lista. Deci cum e cu separatia asta a puterilor in stat? Adica executivul si legislativul sa fure oricat, nederanjati, iar justitia sa isi vaza dreacu de treaba ei pana o fi chemata? Sau cum?”. Bușcu postează un link cu Tăriceanu de pe stiripesurse.ro care declară că “o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani”. Deci postare anti-Ponta, o postare veche de 6 ore după cum îmi apare sub aceasta.

După care urmează o coloană cu 3 știri cu link sub genericul “links alte dristribuiri”:

-Afacerea Rompetrol, Cristian Sima, relatare incendiara cu Tăriceanu din biroul sau.

-Teribil, Cristian Tudor Popescu: Victor Ponta 5 ani cu executare.

-Klaus Iohannis, PRIMUL interviu după ce Victor Ponta a fost la DNA.

Este vorba despre linkuri de presă, toate nefavorabile lui Ponta dar pe care Facebook-ul le consideră interesante pentru mine. Urmează o postare Cristian Sima (îl știți, “brokerul fugar”), veche de o oră, în care acesta anunța cum se pot obține cărți cu dedicație din partea să. Apoi Radu Limpede, ultima oară îl știam un soi de consultant pe fonduri europene, care postează un citat vechi de 55 minute. “În lume există numai două tipuri de state bogate-unele care au gaz şi petrol şi altele care au instituţii democrate funcţionale şi statul de drept garantat.”Hai sa il bagam la neutru.

Dan Popa, ziarist Hotnews, o postare veche de 2 ore, care povestește ceva despre o farmacie din Berceni. Neutru. O reclamă la OLX și din nou Dan Popa despre secretele unei vieți de gazetar reușite. Tot 2 ore vechime (le-a pus probabil împreună). Iar Cristian Sima, postare veche de 3 ore, cu o cugetare “daca VVP demisioneaza si se retrage din politica, cu cine va mai vota Radu Beligan in 2024?” Amuzant si anti-Ponta. Urmeaza Cezar Marin, departamentul de relatii publice al BCR, care pune link cu un articol din ZF din care aflam ca “pietele financiare nu sunt interesate de Ponta”. Să zicem că neutru (în paranteză fie spus Hotnews are un articol pe aceeași temă din care rezultă că dimpotrivă, leul a pierdut niște banuiți tocmai de aia). Postare neutră veche de 7 ore. Cristian Sima cu o ironie la adresa lui Zgonea, postare de 2 ore. “Valeriu Zgonea, despre meseria de parlamentar: A te numi Zgonea în ziua de azi nu este o mare plăcere. Nu e, nici sa te numesti Mihai Viteazul si sa fii colegul lui Zgonea nu e o mare placere.:))))))))))”. O bag tot la anti-Ponta prin ricoșeu. Iar Sima cu o postare de 2 ore despre cultura la români. N-o mai dau, e neutră de data asta. Gigel Chiazna (blogger) cu o postare din urmă cu 3 ore în care da link spre un articol din Gândul cu bolidul de 300 cp pe care l-ar fi primit Ponta de la Sova și cum și-l lăuda acesta (Ponta). Nu e neutră. Iar Cristian Sima (e prolific rău): “Frica de cătușe îi uneste” link din info-sud-est.ro. Anti-Ponta clar. Apoi reclamă la Samsung Mobile România. În sfârșit, ceva neutru. Și cu asta am terminat ziua de azi. Până în josul paginii mai am așa:

-Dinu Boboc, ziarist Evenimentul Zilei care are un link dintr-un articol personal “azi sunt două știri mari: aia cu creșterea economiei și aia cu dottore andiamo a carcere. Am încercat să le combin”. Postare de vineri

-Adrian Voicu, ultima oară era la ZF, la on-line-o postare despre Facebook Lite, cu link. Postare de vineri

-Ciprian Lospa (habar n-am cine e, probabil mi-a cerut la un moment dat “prietenia”) cu un citat, postare veche de 4 ore: “preferatii mei sunt copilașii de 12-13 ani care ba sunt raniti din dragoste, ba n-au timp. Ah, da, am uitat, viața lor e grea”.Neutru.

-Cristian Dogaru-da, subsemnatul, cu o postare din urmă cu 3 ore. Iat-o ” La cererea unor comunități Uniți Salvăm (orice), în piața Victoriei se vor instala corturi permanente iar de la balconul muzeului Antipa vor rosti îndemnuri mobilizatoare Tăpălagă, Avram, CTP-ul, Turturică….ambasada SUA va oferi mici mcgustari iar unități de elită de la Deveselu vor asigura protecția demonstrantilor pentru democrație…seara vor exista proiecții HBO cu documentare de succes precum “armele lui Saddam”, “terorismul, o luptă perpetuă” și “zilnic, două minute de ură pentru Edward Snowden”….Demonstrațiile se vor încheia cu un Jos comunismul rostit împreună cu părintele Tismăneanu….așa să ne ajute CIA!”. Să recunoaștem că e pro-Ponta. Ce păcat că e atât de jos în propria mea pagină…ce ghinion că Facebook-ul mă consideră irelevant pe propria pagină…uffff!.

-Cristian Sima, încă 2 postări. “Dacă Ponta demisionează vom intră în prima criză politică din mandatul lui Klaus.România fără crize ar fi ca Creștinismul fără Iad” (cu 6 ore în urmă) și o analiză în baza unui citat din Klaus Iohannis, despre o eventuală nominalizare a lui Predoiu ca premier: “Eu tind să-mi păstrez și să-mi îndeplinesc promisiunile”. Florin Cațu, intercalat între acestea, ne spune că România nu are nevoie de o situație volatilă și incertitudine din interior, date fiind amenințările externe asupra economei. Ușor anti-Ponta (cu alte cuvinte, pleacă musiu). Și cu asta basta, am terminat pagina.

Ce se poate deduce de aici? În primul rând, că Facebook-ul nu îl prea iubește pe Ponta și ierarhizează postările amicilor mei în funcție de asta. Sau așa o fi doar la mine pe pagină, poate am doar amici de Facebook anti-Ponta? Atunci cum se explică plasarea mea la coadă listei, în propria pagină, cu o postare contrară curentului? În al doilea rând, linkurile cu “alte distribuiri” sunt la rândul lor…selective, poate chiar partizane. Nimic din Jurnalul de pildă, Antene-mă rog, cei tradițional pro-Ponta, nici măcar în coada listei. Pe ăștia nu i-o citi nimeni? Și uite așa începe o revoluție pe Facebook, din mici bucăți puse cap la cap ingenios. Nu contează cine postează, contează cine bricolează!

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole