Syriza – revista presei

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Alexis Tsipras a anunțat aseară că Grecia nu va plăti tranșa de 300 de milioane de EURO către FMI care era scadentă astăzi, vineri 5 iunie. Grecia a o optat pentru plata cumulată a unor tranșe din datorie la finalul lunii iunie. Măsura este în principal una politică, menită a repoziționa Grecia în raport cu creditorii, deoarece guvernul încă dispune de banii necesari plății datoriei. Însă guvernul condus de Tsipras este sub o presiune din ce în ce mai mare din partea propriilor aliați de a denunța acordul cu Troica și de a ieși din zona euro ca soluție la criză. Astăzi, Tsipras trebuia să revină la Bruxelles pentru discuții, însă o întâlnire cu facțiunile de stânga din Syriza a dus la amânarea acesteia. Atât Tsipras dar mai ales ministrul de finanțe Yanis Varoufakis sunt acuzați că cedează la presiunile creditorilor. În partid Tsipras a anunțat că nu va da curs noilor cerințe ale troicii și că ia în calcul varianta alegerilor anticipate pentru a depăși blocajul. Varoufakis, în stilul caracteristic, are altceva în minte: ceea ce lipsește acum este un discurs al speranței pe care Angela Merkel ar trebui să-l țină în fața grecilor. Pentru ministrul de finanțe e necesar să existe o luminiță la capătul tunelului de austeritate, care să facă mai digerabile reformele.

Pe de altă parte, tensiunile din interiorul Syriza sunt vizibile și substanțiale, așa cum o arată acest schimb de replici între Tsipras și Kouvelakis. Facțiunea de stânga din Syriza pare din ce în ce mai puțin impresionată de eforturile de negociere ale prim-ministrului și mai mult decât atât a reușit să formuleze o serie de cerințe proprii care pot reconfigura spațiul politic. Naționalizarea băncilor și suprataxarea bogaților pot aduce atât bani la buget cât și populația de partea partidului, elemente vitale în cazul Grexit. Lupta din interiorul Syriza devine acum la fel de importantă, poate chiar mai importantă, decât negocierile cu creditorii.

Un lucru e cert. Situația de acum nu este doar despre Grecia ci va hotărî atât soarta Uniunii Europene pe viitor (și a zonei Euro), cât și a stângii radicale. Un eșec al Syrizei, sau o eventuală pierdere de mandate în urma alegerilor anticipate va pune definitiv capăt speranțelor pentru o stângă radicală europeană care să ofere o alternativă la actualul consens.

Un live update cu situația din Grecia și ramificațiile europene se poate citi aici. Tsipras urmează să vorbească în fața parlamentului la ora 18.00 în această seară. Deși poate prematur de așteptat asta, discursul ar putea să anunțe alegeri anticipate.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole