Cultură şi politică a crizei

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Organizatori:  tranzit.ro/cluj & Editura Tact

Cu ocazia inagurării spaţiului

tranzit.ro/cluj (str. Sámuel Brassai, nr. 5),

vă invităm să participaţi la dezbaterea publică pe tema

Cultură şi politică a crizei

 Invitati:

Boris Buden (Profesor, Facultatea de Arte şi Design, Universitatea Bauhaus, Weimar)

G. M. Tamás (Cercetător, Institutul de Filosofie al Academiei Maghiare de Ştiinţe, Budapesta)

 Moderatori:

Alex Cistelecan

Veronica Lazăr

  Cu această ocazie va fi lansată traducerea în limba română a volumului:

Boris Buden – Zonă de trecere. Despre sfârşitul postcomunismului

(Editura Tact, 2012)

 Invitaţi:

Costi Rogozanu

(Scriitor şi jurnalist, CriticAtac & Voxpublica, Bucureşti)

Gabriel Troc

(Profesor, Facultatea de Sociologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj)

Evenimentul se va desfăşura în 5 noiembrie a.c., la sediul tranzit.ro/cluj, strada Sámuel Brassai, nr. 5, începând cu orele 18.

 Argument

 Cultura a revenit. Însă rolul ei s-a schimbat. Deşi conservatorii au vorbit întotdeauna despre societăţi conflictuale, ale căror diferenţe culturale le fac incompatibile una cu alta, unele dintre ele considerate a fi complet refractare la democraţie, practica şi discursul neoliberal au ignorat cu bună ştiinţă acest aşa-zis pluralism cultural ireductibil, privit ca irelevant pentru politicile sale economice universaliste: la urma urmei, din perspectivă neoliberală, nici o colectivitate nu e prea sălbatică pentru cîteva ajustări structurale, nici un trib prea înapoiat pentru a-şi privatiza resursele, nici o fiinţă umană prea indiferentă faţă de bursă.

 Însă criza economică globală în care ne aflăm a schimbat lucrurile: în încercarea de a salva însuşi sistemul economic, văzut pînă acum ca natural şi impersonal, cultura, împreună cu toate diferenţele sale esenţialiste, este resuscitată şi i se atribuie un rol crucial. Explicaţiile sociale alunecă acum de la numere la metafore, de la rating la poezie. Lipsa de disciplină, indolenţa şi imoralitatea sînt astăzi tot atîtea cauze ale crizei structurale a capitalismului.

 În acest nou context, Europa de Est, care pînă la criză se afla în pericolul de a cădea în irelevanţă, într-atît se aliniase normalităţii Vestului (chiar dacă printr-o «tranziţie» dureroasă), a căpătat o nouă importanţă. Obîrşia sa culturală, care pînă recent a fost privită ca un simplu detaliu secundar, un farmec local care nu impiedică integrarea în Europa, este din nou reificată şi ipostaziată drept principalul obstacol al confruntării sistemului occidental cu imaginea sa ideală: corupţia balcanică, lenea grecească, fascismul maghiar, autoritarismul rusesc, mitomania românească, chiar atunci cînd sînt adevărate, sînt falsificate în discursul Vestului drept cauzele propriei sale crize capitaliste. Şi cu cît Europa încearcă să-şi externalizeze contradicţiile interne pe seama înapoierii culturale a Estului, cu atît aminteşte mai mult de propria ei stafie balcanică.

 Cultură şi politică a crizei este parte a proiectului Ficţiune, retorică şi fapte dezvoltat de tranzit.ro.

 Informaţii suplimentare în privinţa acestui proiect pot fi obţinute de la coordonatorul său, Attila Tordai-S (tel.: 0040 745 182 672; e-mail: attila.tordai@tranzit.org).

 tranzit.ro a fost înfiinţat în 2012 la inţiativa Fundaţiei ERSTE, devenind astfel al cincilea membru al tranzit.org, o reţea de organizaţii independente, non-profit din Austria, Republica Cehă, Ungaria şi Republica Slovacă.

tranzit.ro are particularitatea de a fi ea însăşi o reţea ce activează în trei spaţii permanente din oraşele Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Printr-un spectru larg de activităţi, experimentînd diferite metodologii de lucru şi colaborare, tranzit.ro doreşte să se instituţionalizeze ca platformă inovatoare dedicată artei contemporane.

http://www.tranzit.org, http://ro.tranzit.org/

 Înfiinţată şi coordonată de un grup de absolvenţi ai Facultăţii de Filosofie din Cluj, Editura Tact este o instituţie culturală susţinută de agenţia de publicitate ImagineTACT. Orientată spre publicarea unor autori contemporani cu contribuţii importante în ştiinţele umane (filosofie, teorie politică, sociologie, studii istorice), editura a dezvoltat până în prezent cinci colecţii de carte, în care au fost editate mai multe volume relevante din sfera gândirii critice.

www.edituratact.wordpress.com/, www.imaginetact.ro

 Parteneri: ERSTE Stiftung, Traduki

Parteneri media: CriticAtac, Transindex, Revista Cultura, Szabadság

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole