Cui i-e frica de adunarile publice ale cetatenilor? Ministrul de Interne, Traian Igas, vrea sa interzica mitingurile de protest la Cotroceni, Parlament si Guvern

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Romaniacurata.ro

Ministerul Administratiei si Internelor, condus de Traian Igas (PDL), a elaborat un nou proiect de lege privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, care a fost publicat pe site-ul institutiei pentru dezbatere publica. Articolul 7 din acest proiect prevede ca este interzisa “organizarea adunarilor publice in imediata apropiere a (…) obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militara” spre deosebire de legea in vigoare in prezent, care se refera doar la obiective militare.

Daca sunteti curiosi sa stiti care sunt obiectivele asigurate cu paza militara in Romania, puteti consulta Lista obiectivelor la care se asigura paza si protectia cu efective de jandarmi” aprobata prin Hotarare de Guvern (lista se afla in anexele hotararii).

Veti gasi pe aceasta lista Palatul Parlamentului, sediul Guvernului precum si sediile tuturor ministerelor precum si ale altor institutii publice.

De asemenea, la Palatul Cotroceni, unde isi are sediul Administratia Prezidentiala, paza este asigurata de Serviciul de Protectie si Paza care potrivit legii proprii de functionare “are structura militara si face parte din sistemul national de aparare”. Prin urmare, se poate considera ca si sediul Presedintiei este un obiectiv asigurat cu paza militara, deci si aici ar fi interzise protestele si manifestatiile daca proiectul lui Igas ar intra in vigoare.

Daca proiectul lui Igas va fi adoptat in aceasta forma, nicio adunare publica – miting, mars, demonstratie, manifestatie, procesiune sau orice alt tip de intrunire intr-un spatiu public – nu va mai putea avea loc in fata sau in apropierea principalelor institutii ale statului, cum ar fi Parlamentul sau Guvernul. Vi se pare normala o astfel de propunere?

Singurele adunari permise fara aprobare: cele cu scop religios si promotional

Proiectul lui Igas restrange si categoriile de adunari publice care pot fi organizate fara a fi declarate la autoritatile locale, eliminand dintre acestea manifestarile cultural-artistice, sportive si comemorative.

Singurele adunari permise fara autorizatie din partea primariei ar ramane doar cele organizate “in scopuri religioase, promotionale” sau cele “ocazionate de vizite oficiale”. Proiectul legislativ nu explica ce este o adunare publica in scop promotional.

Legea in vigoare precizeaza chiar la primul articol faptul ca “libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege”. Aceasta garantie nu mai este pomenita deloc in proiectul lui Igas.

In plus, daca astazi se precizeaza in lege ca adunarile publice trebuie doar “declarate”, autoritatile avand la dispozitie putine parghii sa le interzica, in noua propunerea legislativa se precizeaza ca adunarile publice pot avea loc numai daca mai intai sunt “aprobate” de autoritati.

Ce parere aveti despre intentia Ministerului de Interne de a interzice marsurle si mitingurile de protest in apropierea principalelor institutii ale statului?

Cititi proiectul si comentati la sectiunea de comentarii a acestui articol.

Cititi aici:
Proiectul de lege privind organizarea adunarilor publice propus de ministrul Traian Igas
Legea in vigoare cu privire la organizarea adunarilor publice
Lista obiectivelor asigurate cu paza militara

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole