CETĂŢENILOR INDIGNAŢI DIN GRECIA ŞI EUROPA

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Salutăm zecile de mii, ba chiar sutele de mii de concetăţeni ai noşti, cei mai mulţi tineri, care s-au adunat în pieţele tuturor marilor oraşe pentru a-şi manifesta indignarea cu ocazia comemorării memorandum-ului (acord cadru semnat între guvernul grec, UE, FMI şi BCE în mai 2010 şi reînnoit regulat de atunci), cerând plecarea guvernului ruşinii şi al întregului personal politic care a gestionat binele public distrugând, jefuind şi aservind Grecia. Locul tuturor acestora nu e în parlament, ci la închisoare.

Salutăm primele Adunări generale care se desfăşoară în centrele oraşelor noastre şi democraţia imediată ce descoperă mişcarea inedită a tineretului nostru. Salutăm lucrătorii din serviciul public care au făcut manifestaţii, greve şi au ocupat locurile de muncă pentru a apăra un stat ce, mai degrabă decât de dărâmarea prevăzută de către FMI, are o nevoie disperată de o ameliorare şi de o reformă radicale. Prin mobilizarea lor, lucrătorii de la Hellenic Postbank, Regia naţională de electricitate, Societatea publică de loterie şi pariuri sportive apără patrimoniul poporului grec pe care băncile străine îşi propun să-l jefuiască ajutaţi de tălmăcirea guvernului fantoşă de la Atena.

Pacifismul exemplar al acestor manifestaţii a demonstrat că, atunci când poliţia şi agenţii provocatori nu primesc ordinul de a interveni, nu curge sânge. Îi chemăm pe poliţiştii greci să nu fie instrumentul forţelor obscure ce vor încerca desigur, la momentul potrivit, să-i reprime în sânge pe tineri şi pe protestatari. Locul lor, datoria lor şi interesul lor este de a fi alături de poporul grec, de protestele şi de revendicările paşnice ale acestuia, alături de Grecia şi nu de forţele obscure ce îşi dictează politica guvernului actual.

Un an după votul memorandum-ului, totul pare să ateste eşecul acestuia. După această experienţă, nu avem voie să ne permitem nici cea mai mică iluzie. Calea pe care a luat-o şi continuă s-o urmeze guvernul, sub tutela băncilor şi instanţelor străine, a lui Goldman Sachs şi a amploiaţilor săi europeni, duce Grecia la catastrofă. Este imperativ ca asta să înceteze imediat, este imperativ ca ei să plece imediat. Zi după zi, practicile lor le arată nocivitatea. Este de mirare că procurorul general încă nu a intervenit contra ministrului Economiei şi a celui de Finanţe după recentele declaraţii ale celui din urmă privind iminenţa falimentului şi absenţa resurselor bugetare. De ce nu a intervenit în urma declaraţiilor preşedintelui Federaţiei patronilor din industrie şi a comisarului european grec Mari Damanaki privind ieşirea din euro? Prin catastrofismul lor, prin aluziile lor tragice şi prin tot ce au inventat şi clevetit pentru a-i speria pe greci, ei au reuşit să umilească ţara în întreaga lume şi să o ducă într-adevăr pe marginea prăpastiei. Dacă un şef de întreprindere s-ar exprima în felul în care a făcut-o primul ministru şi miniştrii săi când vorbesc de Grecia, s-ar găsi imediat în spatele gratiilor pentru malversaţiune gravă.

Ne adresăm de asemenea popoarelor europene. Lupta noastră nu este numai aceea a Greciei, ea aspiră la o Europă liberă, independentă şi democratică. Nu vă credeţi guvernele când ele pretind că banii voştri servesc la ajutorarea Greciei. Nu credeţi minciunile grosolane şi absurde ale mediilor compromise ce vor să vă convingă de „lenea” grecilor care ar sta la baza problemei, în timp ce, potrivit datelor Institutului statistic european, aceştia muncesc mai mult decât toţi ceilalţi europeni.

Nu cei ce muncesc sunt responsabili de criză; capitalismul financiar şi politicienii aserviţi sunt cei care au provocat-o şi o exploatează în continuare. Programele lor de „salvare a Greciei” ajută numai băncile străine, tocmai cele care, prin intermediul politicienilor şi a guvernelor în solda lor, au impus modelul economic ce a dus la criza actuală.

Nu există altă soluţie decât o restructurare radicală a datoriei, în Grecia dar şi în întreaga Europă. Este stupefiant ca băncile şi deţinătorii de capital responsabili de criza actuală să nu cheltuiască nici un cent pentru a repara pagubele pe care tot ei le-au cauzat. Este inadmisibil ca bancherii să fie singura profesie securizată a planetei.

Nu există altă soluţie decât înlocuirea actualului model european – conceput tocmai pentru a genera datorii – şi de a reveni la o politică de stimulare a cererii şi a dezvoltării, la un protecţionism dotat cu un control drastic al finanţelor. Dacă statele nu se impun pe pieţe, acestea le vor înghiţi, în acelaşi timp cu democraţia şi toate achiziţiile civilizaţiei europene. Democraţia s-a născut la Atena când Solon a anulat datoriile săracilor la cei bogaţi. Nu este voie să acceptăm ca băncile să distrugă democraţia europeană, să extorcheze sumele imense pe care tot ele le-au generat înainte sub formă de datorii. Cum se poate propune ca un fost colaborator al Goldman Sachs să conducă Banca Centrală Europeană? De ce fel de guverne, de cel fel de politicieni dispunem în Europa?

Nu vă cerem să susţineţi lupta noastră din solidaritate, nici pentru că pământul nostru a fost leagănul lui Platon şi Aristotel, Pericle şi Protagoras, a conceptelor de democraţie, libertate şi Europa. Nu vă cerem o favoare pentru că ţara noastră a suferit una dintre cele mai rele catastrofe din anii 1940 şi că am luptat exemplar contra fascismului.

Va cerem să o faceţi în propriul vostru interes. Dacă permiteţi astăzi sacrificarea societăţilor greacă, irlandeză, portugheză şi spaniolă, în curând va fi rândul vostru. Nu veţi prospera în mijlocul ruinelor societăţilor europene. În ce ne priveşte, am întârziat, dar ne-am trezit. Să construim împreună o nouă Europă; o Europă democratică, prosperă, paşnică, demnă de istoria sa, de luptele sale şi de spiritul său. Rezistaţi totalitarismului pieţelor ce ameninţă să destrame Europa  transformând-o în Lumea a treia, totalitarismului ce opune popoarele europene unul contra celuilalt şi ne distruge continentul, stârnind reîntoarcerea fascismului.

Comitetul Consultativ al Mişcării Cetăţenilor Independenţi „Scânteia”[1]

Atena, 26 mai 2011      

Traducere de Ana Bazac


[1] Creată la iniţiativa lui Mikis Theodorakis.

Recomandăm şi The Battle against Neoliberalism: Massive Popular Uprising in Greece – by Yorgos Mitralias

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole