Catedrala Mîntuirii Banului. De ce aruncăm cu 2,35 milioane de euro aiurea?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa Subiectiv.ro.

În 2011, Patriarhia va primi 10 milioane de lei (2,35 milioane euro) pentru Catedrala Mîntuirii Neamului. În 2009, a primit, de la bugetul de stat, 5 milioane de lei. În 2010, n-a primit nimic şi speram că nici nu va mai primi prea curînd. Am sperat de pomană. De o catedrală avea nevoie poporului român. Nu de locuri de muncă în mediul privat, nu de autostrăzi, nu de locuinţe, nu de pensii. De o catedrală.

Pe bună dreptate, nu pot decît s-o numesc Catedrala Mîntuirii Banului. Vrem sau nu, guvernul tocmai a aruncat pe fereastră nişte bani care puteau fi investiţi în ceva concret, care ar fi adus nişte cevauri concrete. Ne trebuia o catedrală, că, altfel, poporul nu putea să trăiască. Nu de alta, dar Dumnezeu ne dă de mîncare. Mergem la Catedrala Mîntuirii Neamului, ne rugăm, iar cînd ajungem acasă, găsim masa plină de bucate şi portofelele pline.

De reţinut că, potrivit “sfinţilor” de la Patriarhie, BOR a solicitat 20 de milioane de lei (adică aproape cinci milioane de euro) pentru 2011, bani care ar acoperi doar 10% din necesarul construcţiei mastodontului care ne va lecui de păcate, de sărăcie şi ne va propulsa, prin puterea credinţei poporului român, fix în fruntea clasamentului ţărilor cu cel mai ridicat nivel de trai.

Citez de pe Hotnews.ro:

PF Daniel a argumentat că, în 2010, deşi au fost solicitate cele 20 de milioane de lei, “nu s-a alocat nici o contribuţie de la bugetul de stat pentru acest obiectiv important”.

Va să zică, statul e obligat să dea pomeni bisericii. Aceeaşi biserică ortodoxă română care nu-ţi îngroapă morţii dacă n-ai avut bani să cotizezi. Nemaipomenit de important obiectiv, mai ales atunci cînd e pe banii proştilor care plătesc impozite mai mari decît pot duce. Asta aşa, în caz că guvernul Boc a uitat că ţara (copii, pensionari, şomeri, bugetari) e ţinută în spate de impozitele plătite de 4 milioane de români, angajaţi la privat.

Nu mai bine ar fi calculat cam cît compensau banii ăştia “pierderile” provocate de scăderea TVA-ului cu 0,3%? Măcar aşa, de formă, poate se simţeau mai bine şi ăia micii, plătitorii de taxe, poate scădea şi preţul pîinii cu 2 bani. Nu mai bine rezolvau bubele de la frontierele României, să nu ne mai înjure toată Europa?

Nu, noi dăm 2,35 milioane de euro bisericii ortodoxe române. Că avem de unde. Nu pot să mă abţin să nu fac o comparaţie cu imaginile alea din filme, cu negri care-au spart o bancă şi se duc la curve şi aruncă cu banii, să arate cît de tari sînt ei. Fix imaginea asta o am despre ce se întîmplă la noi. Fix de o catedrală aveam nevoie, că-n rest le aveam pe toate.

Bonus: Catedrala Mîntuirii Neamului va costa, deci, 50 de milioane de euro, nu? Prin absurd, să zicem că poporul român ar (avea, în primul rînd, şi ar) investi 50 de milioane de euro în ideea cretină a Patriarhiei. Cum se amortizează investiţia şi, mai ales, ce profit va aduce pe termen scurt, pe termen mediu şi pe termen lung? Ne garantează PF Daniel că intrăm cu toţi în Rai? Că în Schengen oricum nu ajungem prea curînd.

Întreb, nu dau cu parul.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole