BAC-ul. Reforma poliţienească continuă

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Nu mi-am schimbat mult părerea de anul trecut, cînd concluziile sunau cam aşa:

Cei fără BAC sînt mînă de lucru „ieftină” şi mai bună. Vom avea un procent şi mai consistent de zilieri fără BAC. O coerenţă stranie există. După ce printr-un nou cod al muncii s-a redus la condiţia de „zilier” situaţia angajaţilor majoritari, pasul al doilea vine, iată, firesc: BAC-ul nu mai e decît pentru jumătate din cetăţenii noştri de peste 18 ani. Cînd rata de promovabilitate este mai mică de 50 %, acesta este un indiciu că sistemul examinează aberant, nu că subiecţii (fie ei profesori sau elevi) ar fi într-o stare de mare impostură.

Sau aşa:

Reforma prin pază şi protecţie nu-i foloseşte nimănui. Obsesia înfrîngerii corupţiei fără a stabili cauzele reale ale respectivei corupţii este o obsesie mai mult decît nocivă. La fel, obsesia pentru un elitism păgubos în învăţămînt rupe destinele a mii de elevi. Nu e obligatoriu ca toată lumea să ia BAC, dar era obligatoriu ca peste 80% să aibă şansa de a merge mai departe într-o formă sau alta, măcar cu o diplomă serioasă de şcoală profesională.

De accentuat pentru 2012:

  • continuă discriminarea liceelor periferice. Distanţa dintre liceele centrale din oraşele mari şi restul lumii creşte şi mai mult. Dar anul acesta s-au mai adăugat doi factori: notele de la proba orală au devenit calificative.
  • mai mult, au fost subiecte mai grele pentru licee mai slabe
  • subiectele şi formularea lor devine o problemă. Am analizat prăfuiala din subiectele la română. Dar mai gravă e calibrarea dificultăţii.

Bacalaureatul a ajuns un bici pe care sistemul şi-l dă singur pe spinare. Singura reformă reală a ajuns o măsură Big Brother. În rest, nimic.

După BAC, drumul e lin, licenţe, doctorate, masterate. BAC-ul a ajuns un soi de punct de control. Dacă nu ai control continuu al sistemului, totul e inutil. Apoi, simplul fapt că educaţia a fost privită exclusiv ca o zonă afectată de corupţie şi nu o zonă afectată de buget, ne aduce un rezultat complet fals cu deja două promoţii de sacrificaţi.

Sentimentul sado-masochist al fiinţei româneşti continuă. Propun să punem camere de luat vederi şi în spitale. Şi să arestăm toţi medicii şi toţi pacienţii care dau şpagă. Că aşa e corect, nu?

Falsa reformă a educaţiei a continuat şi anul ăsta. Camere de luat vederi fără o autoevaluare cinstită a posibilităţilor sistemului, inutile. BAC diferenţiat? S-ar putea deschide cutia Pandorei: în care elevii oricum văduviţi de şcoli bune vor avea şi o hîrtie de categorie “b”.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole