Arta de mobilizare populară

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

E-cart.ro şi CriticAtac vă invită marţi, 7 decembrie 2010 de la 7 seara, în Club Fabrica, str. 11 iunie nr. 50, Bucureşti, la o dezbatere pe tema Cenaclului Flacăra şi a rămăşiţelor sale în România post-revoluţionară. De la inflamare naţionalistă la propagandă deşănţată, de la patos când religios când erotic, versificată şi cântată, adresată “generaţiei în blugi” dar cuprinzând toate generaţiile, Flacăra a fost acuzată că a fost o mişcare flower fără power. Recenta dispariţie a liderului acestei mişcări, Adrian Păunescu, a determinat valuri de reacţii, nostalgice sau critice, indiferente sau dispreţuitoare, care însă au confirmat că, indiferent de motivaţia organizatorilor spectacolelor Flacăra sau a participanţilor la acestea, ele au avut neîndoielnic putere: aceea de a mobiliza voluntar şi cu entuziasm masele într-o epocă a mobilizărilor forţate. Că aceasta se realiza cu acordul puterii politice de atunci, că era un suflu colectiv care nu se regăsea apoi în viaţa de zi cu zi, sunt alte aspecte, pentru care e nevoie de o analiză istorică detaliată. Mai interesant ar fi să discutăm despre influenţele unui astfel de fenomen asupra epocii de după 1989 – cu Piaţa Universităţii în 1990, cu pelerinajele la moaştele sfinţilor şi domnitorilor şi până la manifestaţiile sindicale recente.

I-am invitat pe membrii şi colaboratorii platformei CriticAtac să dezbată împreună cu noi rolul unei arte de mobilizare populară, diferenţele dintre artă şi propagandă, cine stabileşte aceste diferenţe, gusturile elitelor vs. plăcerile maselor, nu în ultimul rând, posibilităţile unei culturi populare de a antrena schimbări sociale.

CriticAtac este un grup eterogen de scriitori, analişti, jurnalişti, filosofi, uniţi de “pofta de critică autentică, de teme analizate convingător, de subiecte care pot anima o viaţă publică aflată în moarte clinică”. Textele lor pot fi citite zilnic pe www.criticatac.ro.

Invitaţii întâlnirii de pe 7 decembrie sunt coordonatori şi colaboratori CriticAtac: Vasile Ernu, Claude Karnoouh, Florin Poenaru, Iulia Popovici, Costi Rogozanu, Ciprian Șiulea

free coupons for groceries
denver nuggets schedule
how to get rid of fleas in your house
gold toe socks
green bean recipe

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole