Polonia – ”In ultimele sapt a devenit imposibil practic de urmarit toate masurile abuzive luate in fiecare domeniu”

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Claudia Ciobanu a scris pe fb câte ceva din ce se întâmplă din Polonia, cu atât mai prețios cu cât sunt foarte puține informațiile de acolo pe la noi:

Scurt sumar al situatiei din Polonia:

-azi noapte a avut loc o escaladare importanta a conflictului dintre putere (partidul ultra-nationalist PiS) si cetateni; in cursul noptii, oamenii au blocat iesirile din parlament, inchizandu-i acolo pe parlamentarii PiS, pana cand politia a indepartat protestatarii in orele diminetii (au fost incidente de brutalitate din partea politiei, unele documentate de fotografi si camere video, insa mai asteptam un raport mai clar)
-astazi protestele continua: unul (programat dinainte) a adus cateva mii (maxim 2000, nu mult) in fata palatului prezidential
-unul spontan, care continua si la ora actuala, care a adus numere similare in fata parlamentului (blindate ale politiei blocheaza de data aceasta accesul la cladirea parlamentului)
– din punctul meu de vedere, doua sunt noutatile (caci proteste au loc in Polonia de peste un an de zile, de cand PiS a venit la putere, multe fiind mult mai numeroase decat cele de azi-noapte si azi): 1. actiunea mult mai hotarata (blocarea iesirii din parlament este o actiune mult mai riscanta decat marsurile de pana acum, dupa cum a demonstrat si interventia politiei); 2. opozitia a aparut unita (sunt prezenti, impreuna, reprezentanti ai miscarii pro-democratie KOD- Comitetul pt Apararea Democratiei, partidelor de opozitie si ai partidului nou de stanga, Razem, care pana acum a organizat actiuni separate de KOD)

PiS este un partid autoritar care, de cand a venit la putere in toamna lui 2015, preia gradual controlul asupra tuturor nivelelor de putere. A inceput dur, prin a amputa Curtea Constitutionala ( de ex Curtea ar trebui sa decida spetele in ordinea in care vin, ceea ce ingreuneaza munca), a preluat controlul asupra mass mediei de stat (stirile de seara de la canalul TV national arata ca pe vremea lui Ceausescu realmente, ignorand total protestele opozitiei, aratand vizitele ministrilor ici-colo, etc)., a curatat administratia si institutiile de adversari politici; recent, au limitat dreptul la protest (dand prioritate automata protestelor ciclice, i.e. cele care comemoreaza tragedia aviatica Smolensk), creeaza o autoritate care va controla finantarea pt ONGuri. Acestea sunt doar cele mai brutale masuri, insa in fiecare domeniu al vietii, se fac interventii chirurgicale: de pilda, in privinta protectiei mediului, in afara ca sefii principalelor institutii au fost schimbati cu oameni de la PiS, ONGurile de mediu cunoscute nu mai prea primesc fonduri publice, ele mergand in schimb spre ONGuri si mass media de dreapta, afiliata PiS, mai nou se va limita dreptul ONGurilor de mediu de a lua parte la consultatii publice, etc. Pe langa asta, atacul impotriva femeilor este frontal: printre altele, vom fi obligate sa ne declaram sarcinile trecute, inclusiv cele pierdute (a se asocia cu criminalizarea avortului).

Proteste au avut loc in Polonia din toamna anului 2015 de cand a inceput atacul la adresa curtii constitutionale. Unele au fost masive, zeci de mii de oameni, mari ca cele de la Colectiv sau mai mari. Au fost organizate in principal de KOD, au fost f mari, au fost predominant alcatuite din oameni de varsta mijlocie si varstnici (au lipsit tinerii, cel putin in prima faza), sa zicem vechii liberali care au luptat pt democratie in anii 80 plus parte din clasa de mijloc. KOD a demonstrat o lipsa de intelegere a nevoilor economice care i-au condus pe multi polonezi sa voteze PiS. De asemenea, KOD s-au apropiat prea mult de partidele politice de opozitie, ceea ce le-a scazut din credibilitatea unei miscari cetatenesi de strada (partidele au reputatie proasta si aici, ca la noi). Razem, micul partid de stanga, a organizat actiuni separate, mici ca dimensiune, dar deseori f inteligente (de ex au organizat o citire publica a constitutiei, de la paragrafele privitoare la curtea constitutionala, pana la cele care vorbesc de dreptul oamenilor la educatie, sanatate, viata decenta). Au amintit mereu ca si alte partide de dinainte au incalcat Constitutia, pentru ca nu au asigurat oamenilor un trai decent.

De ce s-a schimbat energia protestelor acum?
Pe de o parte, preluarea controlului in toate sferele vietii politice si sociale de catre PiS este atat flagranta cat si constanta, ca picatura chinezeasca. In ultimele sapt a devenit imposibil practic de urmarit toate masurile abuzive luate in fiecare domeniu (fiecare minister isi face acum treaba lui, dupa ce a preluat controlul asupra sectorului). Paharul devenise aproape plin.

Pe de alta parte, masurile luate in ultimele zile de PiS au fost f indraznete: au trecut o lege a mass media (nici vorba de consultare) care insemna limitarea accesului mediei la lucrarile parlamentului (de ex numai anumite televiziuni pot filma ce se intampla in parl, acestea urmand sa fie televiziuni apropiate regimului). Principalele trusturi de media private de opozitie au protestat, la fel si parlamentarii opozitiei, care au ocupat sala principala din parlament in protest vineri. Ca raspuns, parlamentarii PiS (impreuna cu cativa aliati) s-au mutat in alta sala, interzicand desigur accesul presei, votand bugetul pe anul viitor. S-a vazut deci imediat ce efect poate avea noua lege a mass media. Votarea bugetului, o decizie cu impact atat de mare, sa se faca fara nici un fel de monitorizare publica.

Azi-noapte la parlament au fost steaguri KOD, Razem si reprezentanti ai tuturor fortelor de opozitie democratica. Pe la 1 noaptea liderul KOD a indemnat oamenii sa mearga acasa insa multi au ramas, plecand doar cand au fost indepartati de politie. Este multa spontaneitate in demonstratii.

In ultimele sapt, demonstratiile sunt la ordinea zilei in Polonia, mici, pe diferite cauze, organizate nu numai de KOD si Razem dar si de sindicate (impotriva unei reforme controversate a educatiei) sau alte grupuri.

Este pt mine fara discutie faptul ca PiS preia in mod autoritar controlul asupra statului si societatii poloneze. Protestele femeilor (protestul negru) impotriva criminalizarii avortului in toate cazurile au determinat PiS sa faca un mic pas inapoi. Este posibil ca si intensitatea protestului de azi-noapte i-a pus pe ganduri. Sustinerea populara pt PiS ramane mare (in jur de o treime din polonezi, cam la fel ca la data alegerilor), mai ales din cauza masurilor pro-sociale: transferuri directe pt familiile cu multi copii, eliminarea unor taxe pt saraci, reducerea varstei de pensionare. Aceste masuri (unele bune, de ex transferurile, cu mentiunea ca se poate discuta nivelul) nu sunt insa raspunsuri adevarate pt problemele sociale ale Poloniei. Nu se investeste in servicii sociale (nu sunt locuri in gradinite si crese, se asteapta cu lunile, mai mult ca la noi, pt a ajunge la medic etc). Politicile sociale ale PiS sunt de dezbatut.

Dar asaltul asupra democratiei si drepturilor este clar, puternic si foarte periculos. Vom vedea cat de istet de misca opozitia si daca reuseste sa foloseasca acest impuls de azi-noapte. Maine KOD a chemat din nou la protest in fata Curtii Constitutionale.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole