Viktor Orban acuzat de cenzură în România

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Presa de limba maghiară din România reclamă un act de cenzură venit dinspre premierul Ungariei, trecut însă sub tăcere de presa centrală bucureșteană. Tăcerea are o cauză simptomatică (de regulă ceea ce se întâmplă în zona maghiară din România nu este o preocupare la centru) dar și una conjuncturală (UDMR, aliatul local al lui Viktor Orban, susține guvernul PSD, partid care în campanie a înfierat totuși declarațiile liderului de la Budapesta cu ocazia zilei de 1 decembrie). O afacere cu multe ițe încurcate.
Puteți citi aici o prezentare în limba română a ceea ce s-a întâmplat

Imediat după alegerile din 11 decembrie, în presa maghiară din România dominată de UDMR, s-a declanşat un proces prin care se doreşte „alinierea” acestor publicaţii la politica partidului de guvernământ Fidesz din Ungaria. Acest proces include reducerea la tăcere a jurnaliştilor incomozi şi închiderea unui portal de orientare liberală.

Există deschisă o petiție împotriva actului de cenzură ce poate fi semnată aici

O prezentare în limba engleză a situație poate fi citită aici având meritul că oferă un context mai larg al unui modus operandi specific guvernului Orban.

Pentru cei care citesc în maghiară (încercăm traducerea în română) se pot citi două intervenții critice despre acest subiect dinspre stânga: Gaspar Miklos Tamas subliniază printre altele intervenția în afacerile unei țări străine pe care o face Viktor Orban, iar Parászka Boróka analizează structura politică româno-maghiară ce face posibilă existența și totodată oferă caracteristicile UDMR.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole