22 aprile 2016: Rezistența din Rojava // prezentare și dezbatere despre Kurdistanul turc și sirian

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Mai nimeni nu a observat eliberarea unor orașe kurde din Siria de sub dictatura Baas, eliberare declanșată de revoltele de masă din iulie 2012.

Acesta a fost începutul revoluției din Rojava ce a dus la organizarea unei mari părți din populație în consilii, comune și structuri de democrație directă, incluzând multiple etnii și apartenențe religioase. Când Kobane a fost atacat de organizația teroristă Statul Islamic în septembrie 2014, întreaga lume și în special mișcarea anarhistă a observat în sfârșit mobilizarea pentru eliberare bazată pe paradigma unei societăți instituite prin democrație, comunalitate, ecologie și emancipare feministă.
Astăzi mișcarea kurdă de eliberare colaborează cu alte forțe democratice de stângă din Siria reprezentând împreună a treia cale față de regimul Baas și opoziția islamică.
În timp ce guvernul turc spera în toamna lui 2014 că IS va distruge revoluția, milioane de kurzi în Kurdistanul turc au spriinit în mod activ Rojava. Această solidaritate între persoane kurde și persoane turce de stânga a fost crucială astfel încât revoluția din Rojava să supraviețuiască și să se dezvolte.

Din vara lui 2015, guvernul turc a anulat unilateral negocierile cu organizațiile kurde (Öcalan, PKK și HDP) și a declanșat un război intensiv împotriva populației kurde. Deși există o rezistență puternică, sute de civili au fost omorâți și alte sute de mii au fost dislocate de un stat finanțat cu milioane de euro pentru a opri refugiații să ajungă în Europa.

Ercan Ayboga va face o prezentare despre mișcările de eliberare din părțile turcă și siriană a Kurdistanului, descriind, printr-o analiză politică a Orientul Mijlociu cum sunt acestea conectate.

Locația: MACAZ – Bar Teatru Coop, Calea Moșilor nr. 106.

https://www.facebook.com/events/1050286898376877/

////////

Ercan Ayboga (jurnalist, cercetător din Amed, Kurdistanul de Nord) – co-autor al cărții “Revolution in Rojava” („Revoluție în Rojava”) care va fi publicată de Pluto Press în iulie 2016.

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole