TEMA: Exploatarea gazelor de șist

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Exploatarea gazelor de șist  

Presa scrie că ”Chevron a primit undă verde pentru începerea explorării pe cele trei perimetre din Dobrogea, în suprafaţă totală de aproximativ 300.000 de hectare. Gigantul american a fost singura companie pentru care Guvernul a aprobat acordurile petroliere în şedinţa de marţi, deşi mai stau la coadă şi alte companii.

Aprobările vin în contextul în care locuitorii din Bârlad şi zona înconjurătoare, unde Chevron deţine alt perimetru, au protestat ieri împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. De asemenea, vin după ce oficialii companiei americane s-au întâlnit în urmă cu câteva săptămâni cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ministrul Dezvoltării, Cristian Petrescu. Presa a scris că la întâlnirea cu primul-ministru a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Dealtfel, pe 7 martie, în discursul din Parlament însuşi preşedintele Băsescu a susţinut importanţa exploatării gazelor de şist ca măsură alternativă de energie.”

Ce riscuri presupune această afacere controversată? Dacă în viziunea Guvernului şi a ministerelor implicate, această metodă este benefică, complet inofensivă pentru mediu şi populaţie, de ce atâta secretomanie? De ce nu se explică opiniei publice exact despre ce este vorba, condiţiile convenţiei cu firma americană exploatatoare, obligaţiile financiare şi operaţionale ale tuturor părţilor. Dacă lucrurile sunt în regulă, dezbaterea publică cu argumentarea părţilor ar stinge tensiunile din minţile celor îngrijoraţi de această nouă „afacere”. De ce se lasă loc atâtor suspiciuni? Nu e mai simplu ca opinia publică să ştie exact despre ce este vorba şi cu ce implicaţii?

TEMA: Exploatarea gazelor de șist   / Textle temei:

 

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole