Băsescu respinge promulgarea Legii parteneriatului stat-biserică, pe motiv de politizare a alocării banilor pentru culte

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Cursdeguvernare.ro ne informeaza.

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului să reexamineze Legea parteneriatului stat-biserică, pentru că ar politiza acordarea de fonduri bugetare către culte, a informat marţi Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.
În cererea sa, Băsescu îşi motivează refuzul promulgării prin faptul că Legea prevede ca statul să acorde fonduri bisericii prin hotărâri de guvern, cu derogare de la Legea 350-2005, privind regimul de transpoarenţă al alocării fondurilor publice nerambursabile.
„Considerăm că este oportun ca procedura de finanţare derogatoare de la regimul general stabilit prin Legea nr. 350/2005 să fie în mod transparent, expres şi clar stabilită prin prezenta lege şi nu reglementată ulterior printr-o hotărâre a Guvernului, act normativ de forţă juridică inferioară legii. De altfel, stabilirea unor proceduri clare de finanţare în această lege ar fi benefică şi pentru a nu crea impresia unei politizări a modului de acordare a finanţărilor pentru culte la nivelul autorităţilor locale”, subliniază Băsescu.
El mai arată că „statul ar trebui să încurajeze mai mult inserţia socială a persoanelor care beneficiază de programele de servicii sociale în cadrul familiilor şi nu în cadrul unor unităţi de asistenţă socială”.
Legea adoptată de Parlament reglementează finanţarea din fonduri publice a programelor iniţiate de culte pentru dezvoltarea şi derularea de servicii sociale şi acţiuni caritabile.
Preşedinţia critică şi faptul că legea instituie un tratament diferenţiat în acordarea de finanţare publică între culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte şi celelalte organizaţii neguvernamentale care prestează activităţi caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de altă parte.
El mai critică şi faptul că legea parteneriatului stat-biserică instituie un tratament diferenţiat între culte organizaţiile non-guvernamentale, în privinţa acordării de finanţare publică pentru servicii sociale.
Conform legii, cultele care desfăşoară activităţi de asistenţă socială beneficiază de o subvenţie de până la 80% din valoarea proiectului aprobat

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole