Pentru SYRIZA

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

De ce ţinem să ne afişăm sprijinul pentru o formaţiune politică din afara României, pe care nu o putem vota? Pentru că Syriza e foarte importantă pentru Grecia, dar e esenţială pentru Europa. E momentul în care stînga mai poate spera la un viitor, după ani de mistificări ale principiilor sale fundamentale.

Încurajăm democraţia, respingem imixtiunile în procesul electoral grec încercate de şefi ai Comisiei Europene sau ai unor state-cheie din Uniune. Respingem şi jocul mistificator al echivalării extremelor, şi sceneta obişnuită cu pieţele sperioase care, cînd aud de Syriza, se contractează şi mai lasă cîteva sute de mii fără locuri de muncă.

De ce e foarte importantă Syriza pentru România? Tocmai am trecut prin nişte alegeri în care am văzut ce înseamnă să nu ai nici un partid care să reprezinte cît de cît urgenţe cetăţeneşti maxime. S-au strigat tot felul de cuvinte mari cu ocazia alegerilor din noiembrie 2014, în numele democraţiei, deşi au fost cele mai nedemocratice alegeri prin esenţa finaliştilor: doi neoliberali pur-sânge, fără niciun gînd de atacare reală a austerităţii, lipsiţi şi de cheful minim de a da alegătorilor o speranţă.

CriticAtac şi mulţi alţi prieteni de stînga au îndemnat la boicot sau la retragere dintr-o scenă tristă în care singurul sport electoral a fost cel al excluderii şi al redescoperirii dreptei în noi şi variate forme. Ne-am asumat marginalitatea gestului şi nu am luat ca pe un eşec prezenţa mare la un vot irelevant: e dreptul oamenilor să spere, numai că e de datoria lor ca uneori să se şi trezească.

Decît să intrăm într-un spectacol trist al votării, cum s-a întîmplat în noiembrie, mai bine susţinem ACUM Syriza, deşi nu putem să o votăm. Syriza nu înseamnă doar vot, înseamnă speranţa redescoperirii politicii în forma ei continuă, profund democratică, aceea care continuă şi după vot. Syriza poate însemna scînteia unui nou val democratic care poate schimba realmente Europa. Syriza e alternativa reală la acea Uniune centristă preocupată doar de conservarea status quo-ului (SPD şi PPE) sau la şi mai sinistra variantă a extremei drepte care propune întoarcerea la un ghiveci naţionalist european.

Au fost mulţi oameni de stînga români care “au votat anticorupţie”, adică cu dreapta. N-au înţeles că au intrat într-un joc pervers al corupţilor buni şi corupţilor răi. Au fost mulţi oameni de stînga care cred că o petrecere în stradă pentru candidatul ăl mai bun constituie vreo realizare politică. E timpul să terminăm cu naivităţi mai mult sau mai puţin oportuniste şi să începem să construim împreună un spirit Syriza în România. Acest moment extraordinar pentru Tsipras şi ai lui poate da un impuls pentru reconstrucţia stîngii aproape de la zero în Estul complet confiscat de dogmele cele mai dure ale austerităţii şi demantelării socialului. Ce înseamnă anticorupţie dacă nu atacăm acea corupţie care unge rotiţele abuzului economic? Ce înseamnă anticorupţie dacă ţipăm la cîţiva baronaşi şi-i pupăm mîinile lui Juncker? România e prinsă de prea mult timp în jocul imposibilităţii de a alege — este cazul parlamentarelor românești sau a ultimelor alegeri pentru Parlamentul European. Trăim vremuri ale schimbării, sîntem forţaţi să ducem măcar mesajul mai departe.

Ne-am alăturat acum cîteva zile mulţi dintre noi iniţiativei excelente LeftEAST de a trimite o scrisoare de susţinere către Syriza, susţinere venită din partea unei reţele fragile care se creează încet în această parte de Europă. Prietenii noştri greci au primit mesajul, ne-au transmis că a contat şi contează. Însă e momentul şi pentru o scrisoare de susţinere adresată nouă, aici, care să transmită clar că jocul nu mai e naţional, că e timpul pentru un front Syriza şi în această parte de Europa şi că miza alegerilor din Grecia ar putea fi cu mult mai mare decît miza unor amărîte de alegeri la nivel local între acelaşi lucru şi acelaşi lucru.

Ne luăm Europa înapoi?

κριτικατακ

Lista de semnături este deschisă. O puteţi completa trimiţîndu-vă numele la rubrica de comentarii sau pe pagina de facebook a CriticAtac.

Alexandru Achim

Romeo Anghelache

Beatrice Anghelache

Cornel Ban

Vladimir Borțun

Mihai Burcea

Emil Călinescu

Cosmin Cercel

Paul Cernat

Alex Cistelecan

Dora Constantinovici

Irina Costache

Anamaria Devesel

Adrian Doboș

Corina Doboș

Adrian Dohotaru

Dana Domsodi

Doru Drăgoi

Alina Dumitru

Genel Enache

Mihai Ene

Vasile Ernu

Ion Eugen

Daniela Gabor

Andrei Gorzo

Ștefan Guga

Andreea Ignișca

Isaac Ionescu

Adi Iordache

Remus Iuga

Ilias Kalokerinos

Veronica Lazăr

Silviu Lungu

Nicolae Mandea

Marcu Marin

Tatiana Marin

Tudorina Mihai

Igor Mocanu

Horațiu Nan

Răzvan Pantelimon

Raul Pavel

Andreea Petruț

Florin Poenaru

Alexandru Popa

Lucia Popa

Alina Popescu

Iulia Popovici

Mihai Radu

Costi Rogozanu

Alexandru Vasile Sava

Lucian Sârbu

David Schwartz

Anca Simionca

Andrei State

Mihai Susanu

Anton Toth

Marius Bogdan Tudor

Attila Tordai

Ovidiu Țichindeleanu

Răzvan Ionescu Țugui

Dan Ungureanu

Eniko Vincze

Vlad Levente Viski

Ion Zara

 

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole