Neo-„Decreteii” – Cum vrea PDL sa inverseze trendul demografic: inainte de avort, femeia sa vada un video cu procedura medicala

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Neo-„Decrețeii”

de Oana Dan / pentru dela0.ro 

Un proiect de act normativ initiat de doi membri ai Partidului Democrat Liberal, cu sprijinul asociatiilor crestine pro familie din Romania, obliga femeile care vor sa faca un avort sa treaca printr-o „consiliere de criza”. Adica sa urmareasca imagini video cu procedura medicala, desi practica contravine Legii pacientului. Proiectul are in spate semnaturile de sustinere a 43 de parlamentari PDL.

Pe 14 martie, politicienii romani de centru-dreapta au fost chemati – potrivit anuntului conferintei de presa – sa se aplece asupra  „declinului legat de fragilizarea familiilor sau de banalizarea avortului”, in contextul unei  „lungi ierni demografice, din care nu se poate iesi decat prin politici nataliste sau prin deschiderea portilor catre o imigratie masiva”. Si-au dat intalnire Fundatia Crestin-Democrata, Asociatia Familiilor si Asociatia Pro Vita pentru nascuti si nenascuti, plus cativa democrat-liberali, printre care Teodor Baconschi, Sulfina Barbu si Raluca Turcan. In cadrul conferintei „Familia si etica vietii”, Sulfina Barbu a pledat pentru reducerea numarului avorturilor, facand din asta un imperativ politic al mandatului ei parlamentar, Teodor Baconschi a indulcit mesajul garantand ca fundatia crestina pe care o patroneaza nu va sprijini „o politica de natalitate bruta”, ci una de sustinere a tinerilor, iar Raluca Turcan si-a exprimat ingrijorarea ca nu va avea cine sa plateasca pensiile peste 20 de ani daca declinul demografic nu este oprit.

Anterior conferintei, intr-un avant familial, cei trei membri PDL semnasera o initiativa legislativa intrata in circuitul parlamentar asa cum intra toate proiectele de lege romanesti: pe nevazute. Sub titlul „Lege privind infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina”, proiectul normativ prevede ca orice femeie care vrea sa faca avort trebuie sa treaca printr-o consiliere „de criza”, sa se mai gandeasca cinci zile si pe urma sa ia o decizie. Aparent, nimic in neregula. O serie de tari europene au servicii de consiliere prevazute in legislatiile nationale care reglementeaza avortul.

Modelul romanesc inoveaza insa. Consilierea introdusa obligatoriu in cadrul tuturor cabinetelor ginecologice si prezentata ca mijloc de informare asupra riscurilor avortului, inseamna si altceva. Pe scurt, potrivit proiectului de lege inseamna si: cercetarea cauzelor care o determina pe femeie sa vrea sa faca o intrerupere de sarcina, explicarea procedurii medicale de avort cu imagini foto/video, prezentarea unei examinari ecografice a sarcinii si inmanarea unei inregistrari fotografice sau video a acesteia, plus explicarea riscurilor avortului si a optiunilor post-nastere in cazul in care femeia nu are resurse financiare sa creasca un copil.

Tehnic, in viziunea legiuitorului roman, unei femei insarcinate i se arata probe video cu ce poarta in pantec, evidente, filmate despre ce inseamna din punct de vedere medical avortul, iar la final i se acorda cinci zile de gandire sa ia o decizie. Principiul „noaptea este un sfetnic bun” e adus in discutie chiar de unul dintre initiatorii proiectului de lege.

PDL vrea sa „taie” din graba femeii de a lua o decizie

Deputatulul PDL Marius Dugulescu, initiator, alaturi de Sulfina Barbu, al proiectului de act normativ, sustine ca scopul demersului este „dreptul femeii de a fi informata si de a lua decizia in cunostinta de cauza”. „De cele mai multe ori asistam la o graba din partea medicilor care efectueaza avorturi. Femeia este sub presiunea partenerului sau sub diverse alte presiuni”, crede parlamentarul democrat liberal. Un parlamentar caruia ii place sa-si fundamenteze discursul pe exemplul Poloniei, tara unde avortul este interzis, desi sustine ferm ca demersul sau legislativ incearca doar informarea femeii. 113 Spre deosebire de colegii sai de partid, Dugulescu se fereste de logica stimularii demografice prin reducerea numarului de avorturi. Motivatiile sale sunt mai mult de ordin emotional, traumele pe care le lasa avortul si curmarea unei vieti fiind, in optica parlamentarului PDL, de evitat. O organizatie din Timisoara care a „salvat peste 1.000 de femei de la avort, femei care sunt acum foarte fericite” e un exemplu de „bine” livrat pe post de argument de Dugulescu. Si parlamentarul pluseaza: a existat un mars pro-viata  in Timisoara, „in care copilasii care au fost salvati de diferitele fundatii purtau un tricou foarte impresionant: mami si tati va multumesc ca exist”. Manifestare a fost, in descrierea parlamentarului PDL, „foarte emotionanta”.
Video nu e chiar video

Dela0.ro: Initiativa prevede ca, in cadrul consilierii de criza, femeii insarcinate sa i se prezinte imagini video cu procedura medicala de avort. Asta, insa, contravine Legii pacientului, potrivit careia orice persoana poate alege sa nu afle detaliile procedurii medicale careia urmeaza sa fie supusa. Marius Dugulescu:  Video nu inseamna neaparat video, pentru ca video poate sa fie imprimarea pe o hartie. Se imprima pe o hartie sarcina, bebelusul. Acuma depinde si de stadiul sarcinii. Daca are 10 saptamani, copilul este complet format, sa pot vedea si bataile inimii. Mama are dreptul sa stie lucrul acesta, decat sa afle mai tarziu ca de fapt copilul era o fiinta vie si era o inimioara care batea, dar ea nu a stiut pentru ca doctorul i-a spus ca este doar o celula si scoatem celula afara. Poate daca stia ca este o fiinta vie si o inima care bate decidea in consecinta de cauza. Poate da, poate nu, dar femeia are dreptul sa fie informata. Legea este perfectibila. Este doar o initiativa. Am venit in sprijinul femeilor cand trec prin asemenea situatii, sa incercam sa fie informate.

 

Dela0.ro: Initiativa legislativa este sprijinita si de zece organizatii non-guvernamentale din zona „pro-viata”, organizatii care au deja astfel de centre de criza si care in mai multe randuri s-au asociat Noii Drepte.

Initiativa este sprijinita de organizatiile care sunt preocupate de protejarea vietii. Alte organizatii sunt preocupate sa mareasca numarul de avorturi. Dar aceste organizatii lucreaza pentru protejarea vietii si pentru dreptul femeii de a fi informata si de a gasi solutii. Nu ma asociez nici cu Noua Dreapta, nici cu alte actiuni, singurul scop este ca femeia sa fie informata prin aceasta lege. Numarul neoficial este undeva la 22 de milioane de avorturi in cei 20 de ani de la revolutie. Trebuie sa facem ceva, nu sa interzicem avortul, dar femeia, totusi, trebuie sa fie informata asupra deciziei pe care vrea sa o ia. Sunt femei care nu mai pot avea copii niciodata si n-au fost informate ca pot ramane sterile si sa nu mai aiba alta sansa sa faca copii vreodata. Singura sansa pe care au avut-o, au pierdut-o. O sa vedeti femei care sunt cutremurate si care regreta ca au facut acest pas si femei care sunt fericite ca li s-a mai dat sansa sa se gandeasca.

Consilierea ca „act de teroare”

Ce propune legiutorul e o enormitate prezentata neutru drept un act de „consiliere”, spune Iustina Ionescu, manager de programe in cadrul Centrului Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI), o organizatie care se preocupa de drepturile sexuale, reproductive si nediscriminare. „Dialogul cu pacienta se transforma intr-un adevarat act de teroare, pe care trebuie sa-l suporte pe banii sai in cadrul unei adevarate regii a efectelor speciale”, explica aceasta, subliniind ca, de fapt, in cadrul consilierii, femeia „este amenintata crestineste cu statutul de damnata pe care risca sa i-l aduca intreruperea de sarcina”.
„Acest tip de consiliere uni-directional in care scopul scuza mijloacele imi pare o lipsa flagranta de incredere in capacitatea etica si intelectuala a femeii de a lua decizii potrivite pentru ea si familia ei”, continua Iustina Ionescu.

Din punctul ei de vedere, institutii medicale de prestigiu, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, au aratat ca intreruperea de sarcina efectuata in unitati sanitare, de catre personal medical specializat si instruit reprezinta un serviciu medical legal si sigur. „Statul nu poate legitima dezinformarea si indoctrinarea pacientelor. O consiliere  este prin esenta ei voluntara. Este o posibilitate oferita pacientului, nu poate fi o conditie pentru accesarea unui serviciu medical legal in Romania”, conchide aceasta.

Abordarea crestina, pro-familie

Bogdan Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Vita care promoveaza dreptul la viata al copilului nenascut, dezavueaza alternativa educatiei sexuale, sustinand ca aceasta este „anticamera avortului, o invitatie la libertinaj sexual, mai ales ca un numar mare al avorturilor apare exact ca urmare a esecului contraceptivelor”.

Alternativa pe care o promoveaza fundatia, care se defineste ca fiind sociala si crestina: „O viata in trai curat, fidelitate absoluta fata de partener”. Din punctul lui de vedere, tinerii sunt lipsiti de repere morale. „Pentru noi cea mai importanta este familia, comunitatea. Din punctul nostru de vedere scoala este un dezastru. Cine trebuie sa primeasca mai multa putere este familia si nu are niciun sens sa lasam asta in baza scolii.”
Pro Vita face parte din Alianta Familiilor, alaturi de alte organizatii cu vederi similare si care au ca obiectiv interzicerea, prin lege, a avortului in Romania.

CIFRE

O lege fondata pe o prejudecata

Initiatorii acestui proiect de lege pornesc de la ideea ca prin ridicarea unor obstacole in calea accesului femeilor la serviciile legale de intrerupere a sarcinii se va diminua rata avorturilor si va creste natalitatea in Romania. Intr-o analiza a proiectului de act normativ, reprezentantii ECPI sustin insa ca „o astfel de politica pro-natalista ne aminteste de epoca Ceausescu in care peste 10.000 de femei au murit recurgand la metode empirice de inducere a intreruperii de sarcina”. Mai mult, ei arata ca restrictionarea accesului la avort intre 1967-1989 nu a dus la cresterea natalitatii. Dimpotriva, in perioada mentionata natalitatea a scazut cu 40%.

Din 1990 pana in prezent, in Romania, rata avorturilor a scazut in mod constant, in urma introducerii treptate a metodelor moderne de contraceptie, de la 3.152 de intreruperi de sarcina la 1.000 de nasteri in 1990, pana la 480 in 2010. „Am avut de recuperat un decalaj mare privind numarul avorturilor – in perioada Ceausescu avortul era singura metoda de control a fertilitatii pentru majoritatea femeilor, metodele moderne de contraceptie fiind prohibite. Ne-am apropiat mult ca tendinte de scadere de celelalte state membre UE”, arata datele ECPI. Astfel, rata avortului din Romania anilor 2010 e comparabila cu cea din Estonia (447.84), Ungaria (447.77) Bulgaria (417.78), Letonia (388.73) sau chiar Suedia (325.99).

„Desigur ca este nevoie ca tendinta de scadere a ratei avorturilor sa continue. Insa tinta trebuie sa fie cresterea accesului la mijloacele moderne de planificare familiala, informarea si educarea populatiei cu privire la sanatatea sexuala si a reproducerii”, potrivit ECPI. In 2004, doar 33,9% dintre femeile aflate la varsta fertila foloseau metode moderne de contraceptie, in timp ce 27,6% femei si 23,1 % barbati aveau nevoie de metode moderne de contraceptie, dar nu aveau acces la ele.

De asemenea, membrii ECPI sustin ca argumentul adus de legiuitor cum ca o femeie care trece printr-un avort sufera traume este contrazis de un studiu al Academy of Medical Royal Colleges din Marea Britanie. Documentul semnat de medicii britanici concluzioneaza ca: „sanatatea mentala a unei femei care are o sarcina nedorita nu este afectata de decizia de a intrerupe sau de a continua sarcina si ca previzibilitatea aparitiei unei probleme de sanatate mentala post-avort este influentata de problemele de sanatate mentala avute inainte de intreruperea sarcinii”.

ISTORIC

Incercari postdecembriste de limitare a dreptului la avort

In Romania avortul este permis din 1990, dupa ce, intre 1967 si 1989 a fost scos in afara legii. Decizia a deschis la vremea respectiva o adevarata piata subterana pe care, in schimbul unui cartus de Kent, o femeie putea face avort ilegal. In acei ani, in Romania comunista, avortul era singura metoda contraceptiva, pe langa abstinenta. Bilantul celor doua decenii de avorturi ilegale arata ca intre 10.000 si 15.000 de femei si-au pierdut viata incercand sa faca intreruperi de sarcini in conditii improprii.

In 2008, Ministerul Sanatatii, condus la acea vreme de liberalul Eugen Nicolaescu, a fost pe punctul de a limita accesul adolescentelor la avort, prin emiterea un ordin care sa interzica avortul terapeutic (terminologie folosita in cazul sarcinilor in care fatul prezinta malformatii) la adolescente dupa 24 de saptamani de sarcina si sa impuna consimtamantul obligatoriu al parintilor.

Mai mult, in 2009, noul proiect de Cod Penal, iesit din laboratoarele subcomisiei parlamentare conduse de liderul PSD Victor Ponta, continea un amendament care transforma avortul terapeutic in infractiune, in cazul in care era facut la mai mult de 24 de saptamani de sarcina. Tot atunci s-a incercat criminalizarea avortului prin introducerea recunoasterii ca persoana a fatului incepand cu saptamana 24 de sarcina.
Singurele tari din UE care au interzis avorturile sunt Irlanda si Polonia.

Cine este Marius Dugulescu

Deputatul PDL are 38 de ani si este fiul pastorului baptist Petru Dugulescu, el insusi fost deputat al Partidului National Taranesc Crestin Democrat intre 1992-2000. Dugulescu senior a fost un personaj important in desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989 de la Timisoara. Marius Dugulescu e baptist, promoveaza valorile familiei si dezavueaza manifestarile homosexuale. A fost unul dintre cei mai vocali critici ai initiativei de a legaliza prostitutia a colegului de partid Silviu Prigoana. Dugulescu a fost reclamat recent la Parchetul de pe langa Inalta Curte pentru ca a votat, de mai multe ori, la doua maini.
Reactia sa fata de un afis privind drepturile minoritatilor sexuale:”Eu le recunosc drepturile, insa sa si le tina in spatiul intim nu in spatiul public, in centrul Timisoarei. Eu am ramas stupefiat de acel afis, din care vad un copilas purtand acea inscriptie ca si cand ar avea catuse. In timp ce toti crestinii se sfiintesc si se pregatesc de Paste, aceasta minoritate imprastie mizeriile in spatiul public. Eu nu agreez promovarea de acest gen inaintea praznicului Invierii Mantuitorului”
Reactia fata de initiativa legislativa privind legalizarea prostitutiei: „Nu se poate ca un partid care se vrea crestin-democrat sa sustina un asemenea proiect de lege, prin care se accepta imoralitatea. Dezaprob vehement legalizarea prostitutiei”.

Lista deputatilor si senatorilor care au semnat initiativa legislativa

 Deputati PDL: Sanda-Maria Ardeleanu, Viorel Arion, Carmen Axenie, Sulfina Barbu, Lucian Nicolae Bode, Victor Boiangiu, Ioan-Nelu Botis, Cristian Alexandru Boureanu, Petru Calian, Doinita-Mariana Chircu, Gheorghe Ciobanu, Catalin Croitoru, Constantin Dascalu, Cristina Elena Dobre, Iosif Stefan Dragulescu, Marius Cristinel Dugulescu, Stelian Ghita-Eftemie, Adrian Gurzau, Gheorghe Hogea, Ioan Holdis, Monica Maria Iacob Ridzi, Mircea Lubanovici, Mircea Marin, Cornelia Brindusa Novac, Nicusor Paduraru, Alin Augustin Florin Popoviciu, Florin Postolachi, Lucian Rivis-Tipei, Valentin Rusu, Teodor-Marius Spinu, Maria Stavrositu, Mihaela Stoica, Mihai Surpateanu, Mihaela Ioana Sandru, Valeriu Tabara, Mircea-Nicu Toader, Raluca Turcan, Elena Gabriela Udrea, Eugen Constantin Uricec, Sever Voinescu-Cotoi
Deputati PSD: Marian Neacsu
Deputati minoritati: Ovidiu Victor Gant, Iusein Ibram, Niculae Mircovici, Nicolae Paun, Dusan Popov, Dragos Gabriel Zisopol
Senatori PDL: Anca-Daniela Boagiu, Gheorghe David, Mihaela Popa

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Dela0.ro

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole