Protestele în alb: Revoltele în alb au început. Zăpada deja e în stradă. Tu unde ești???

Vasile Ernuhttp://www.ernu.ro
Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus în mai multe limbi. În 2009 publică la ed. Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului. În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi.În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stînga. Alături de C. Rogozanu, C. Şiulea şi O. Ţichindeleanu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului, ed. Cartier 2008. În ultimii ani a ţinut rubrici în România Liberă, HotNews, Adevărul, Timpul, Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

TEMA: Protestele din ianuarie 2012

În București ninge și totul este alb de parcă natura a decis să se solidarizeze cu protestatarii din Piața Universității. Nicio o culoare nu se mai vede: nici negrul, nici griul, nici roșul și nici măcar portocaliul. Totul este în alb. Toată Piața Universități  este în alb, o culoare a solidarității, a sincerității, a purității.

Un bun prieten din îndepărtare îmi scrie: de ce să nu facem o Revoluție albă? În stradă e tot mai greu să aduni oameni. Putem aduna 2000, 5000, și poate 15.000 dar e foarte greu. De ce? Din multe motive. Am uitat să protestăm, am fost fragmentați, am uitat să fim solidari și curajoși, am uitat că dincolo de interesul individual există și unul comun, cel care dă sens unei societăți. Ne-am obișnuit să fim umiliți și am uitat că noi putem fi o forță, o forță de care Puterea ar trebuie să se teamă.

Însă putem face ceva… Ce-ar fi, îmi spune prietenul meu din depărtare, dacă vom înecepe să purtăm panglici sau batiste albe? Să le purtăm la rever sau la piept, la gît sau pe mînă? Toate albe. Să le punem la geamuri și la mașini, la uși și la porți. Ca de sărbători, însă în alb. Dar niște sărbători protestatare. La început vom fi 5000, după care 15 000, după care 100.000 și după care 1 milion. Vom fi mulți, tot mai mulți.. În Piață nu poate ieși oricine însă acest gest îl poate face orice revoltat, nemulțumit față de ei, cei care ne guvernează.  La început ne va fi jenă, ne va fi teamă, după care cînd eu mă voi întîlni cu tine ne vom recunoaște. La început vom fi puțini, după care se vor solidariza și vor prinde curajul tot mai mulți. Treptat, treptat de la mine la tine, de la vecin la vecin, de la protestatar la jandarm tot mai mulți vor purta panglici albe.

Și cînd zăpada se va topi orașul va rămîne alb iar puterea va fi nevoită să înțeleagă mesajul protestatarilor. Un efort minim și fără violență. Iar dacă Puterea nu va înțelege, nu va lua în seamă mesajul protestatarilor și vor rămîne la fel de cinici, aroganți și ignoranți, atunci violența nu va fi decît rezultatul acțiunii lor. O violență de care ar trebui să se teamă… și să ne temem cu toții. Însă vinovați nu vor mai fi protestatarii ci acești nebuni care ne guvernează. Să-i ferească Dumnezeu de mînia poporului!

Astăzi însă este alb afară, protestăm pașnic, ne solidarizăm și încă mai credem că puțina minte care le-a mai rămas va fi folosită cum se cuvine.

Revoltele în alb au început. Zăpada deja e în stradă. Tu unde ești???

Multumesc prietenului Arsen. Si primul protestatar in alb:

marshall high school
dog treat recipes
michaels printable coupon
paper mario 3ds
hp warranty check

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole