Interviu cu un angajat de la „eMAG”

SERIA: Noua iobăgie

În dezbaterea publică din România privitoare la condiţia angajatului se face auzit, în genere, punctul de vedere al autorităţilor, cel al angajatorilor sau cel al comentatorilor de pe margine (primele două fiind destul de similare în ultimii ani). Foarte rar întâlnim şi punctul de vedere al angajatului. Mărturiile directe despre cum e să munceşti în România sunt surprinzător de puţine şi de sumare, ca şi cum am şti cu toţii cum stau lucrurile. Dar poate că nu ştim. Poate că se întâmplă lucruri revoltătoare, iar noi nu ştim nimic despre ele. Sau poate că se întâmplă lucruri minunate, iar lumea trebuie să afle.

CriticAtac lansează acum o serie de interviuri menite să prezinte şi punctul de vedere al angajatului român. Ne propunem să dăm cuvântul celor care simt nevoia să vorbească despre ce se întâmplă la locul lor de muncă. Pentru a-i proteja, numele lor nu vor fi publicate. Dar mărturiile lor vor conta: le vor da ocazia să dezvăluie problemele punctuale cu care se confruntă la locul de muncă şi, per ansamblu, vor contribui la o mai bună cunoaştere a condiţiei angajatului în România.

Cei care doresc să acorde un astfel de interviu şi care cred că au ceva de spus sunt invitaţi să contacteze redacţia – criticatac.ro@gmail.com – sau pe Vladimir Borţun – bortunv@yahoo.com. Suntem interesaţi de oameni din toate domeniile, de la toate nivelurile.     

VLADIMIR BORŢUN: Unde lucrezi?

ANGAJAT eMAG: La firma Dante Internaţional, cunoscuta sub numele de „eMAG”.

VB: Din ce an?

AE: Din 2009.

VB: Şi cu ce te ocupi acolo?

AE: Lucrez la unul dintre depozitele lor din Bucureşti. Sunt operator PC şi operator facturare. Fac mai multe lucruri: scot facturile, le sortez şi le dau colegilor ca să găsească produsele; îmi îndrum colegii să găsească produsele, le dau reperele.

VB: Presupun că ai contract de muncă, nu?

AE: Da, sigur.

VB: Cât scrie în contractul tău că trebuie să lucrezi? Câte zile pe săptămână şi câte ore pe zi?

AE: 5 zile pe săptămână, de luni până vineri, şi 8 ore pe zi plus o oră de pauză. Asta scrie în contract. Când m-am angajat, mi-au spus – fără s-o treacă în contract – că, o dată la cinci săptămâni, voi mai lucra două ore sâmbăta.

VB: În afară de stipulaţia asta, de a munci două ore sâmbăta din cinci în cinci săptămâni, s-a întâmplat să munceşti mai mult decât prevede în contract?

AE: În primele trei luni, se întâmpla ca, la 2-3 zile, să muncesc 1-2 ore peste program.

VB: Pentru că îţi cereau ei asta?

AE: Da, îmi cereau ei.

VB: De ce?

AE: Ca să se termine treaba, până la ultima comandă.

VB: Treaba era dată la începutul zilei sau se adăuga pe parcursul zilei?

AE: Se adăuga pe parcursul zilei. Nu aveau o limită, forţau mereu. Iar după primele trei luni acolo, lucrurile s-au înrăutăţit.

VB: Adică?

AE: Adică am început să stăm tot mai mult peste program, să fim chemaţi şi sâmbăta şi duminica la serviciu, ca să terminăm treaba pe care n-o făcusem în timpul săptămânii.

VB: De ce nu terminaţi treaba în timpul săptămânii?

AE: Din cauza lor – erau prea multe comenzi, noi prea puţini, iar ei nu ştiau să se organizeze.

VB: Vă obligă să veniţi şi în weekend?

AE: Practic, ne obligă, pentru că ne lasă de înţeles că nu ne prelungesc contractele, că ne dau afară dacă nu venim şi în weekend-uri sau nu stăm peste program în timpul săptămânii.

VB: Şi s-a întâmplat să dea afară pe cineva din cauza asta?

AE: Da, au fost deja vreo trei cazuri. Le-au desfăcut contractele. Pe alţii doar i-au retrogradat din funcţie.

VB: Şi cum au justificat aceste măsuri?

AE: Pe motiv de indisciplină. Oricum, dacă vor să te dea afară, găsesc ei un motiv.

VB: Cam cât de des se întâmplă să vă ţină peste program?

AE: Păi, anul ăsta am stat aproape în fiecare zi peste program, atât în prima tură, cât şi în tura a doua.

VB: Tura întâi cât durează în mod normal?

AE: De la 9 la 18:30.

VB: Şi până la cât ai stat, uneori?

AE: Până la 21-22. Deci lucram 12 sau 13 ore.

VB: Iar tura a doua?

AE: În tura a doua, ar trebui să stăm de la 12 la 21, dar în ultimele două luni am stat până la 3-4 dimineaţa, aproape în fiecare zi. Până acum două luni, ne ţineau, în tura a doua, „doar” până la miezul nopţii, deci 12 ore. Acum stăm câte 13, 14, 15 ore, ca să terminăm comenzile.

VB: Zi de zi?

AE: Zi de zi.

VB: Şapte zile din şapte?

AE: Şapte zile din şapte.

VB: Vă cheamă şi sâmbăta, şi duminica?

AE: Da, dar fiindcă suntem deja foarte obosiţi, ne ţin „doar” 12 ore în weekend.

VB: Câte săptămâni la rând ai lucrat şapte zile din şapte?

AE: O lună şi jumatate.

VB: O lună şi jumatate, zi de zi?

AE: Da, zi de zi.

VB: Şi cât ai muncit, în medie, în fiecare zi?

AE: 12 ore.

VB: Dar cel mai mult cât ai stat?

AE: 18 ore.

VB: 18 ore într-o zi?!

AE: 18 ore. A fost într-o marţi. Am stat de la 9 dimineaţa până la 3 dimineaţa a doua zi. Am ajuns acasă la 4 jumate şi m-am trezit la 8, ca să mă întorc la 10. Şi am stat încă 12 ore, iar în următoarele două zile, joi şi vineri, am stat conform programului normal, câte 9 ore.

 

VB: Te-a afectat acest program, din punct de vedere fizic?

AE: Da, sunt pur şi simplu extenuat. Câteodată, nu mai pot să mă ridic din pat.

VB: Ai avut colegi care au avut mai mult de suferit de pe urma acestui program de muncă?

AE: Da, unor colegi din depozit, care caută produsele, le-au apărut varice. Alt coleg, care lucrează la colete, a stat două luni în concediu medical, din cauză că a făcut apă la genunchi de la atâta muncă. Altui coleg – era miezul nopţii – i s-a blocat spatele, aşa că a venit ambulanţa şi l-a dus la spital. Sunt o grămadă de cazuri. Altul a trebuit să facă infiltraţii din cauza problemelor la coloană, apărute de la cărat. Altă dată, o fată a leşinat şi abia au fost de acord să o trimită cu o maşină acasă, nici măcar n-au chemat o ambulanţă. Dar cele mai multe cazuri sunt cu probleme de spate, de la cărat.

VB: Au primit concediu medical, ca să se recupereze?

AE: Au primit, dar când s-au întors la muncă, au fost pedepsiţi: ori retrogradaţi din postul pe care-l aveau şi puşi să muncească mai mult, ori daţi afară – nu li s-au mai prelungit contractele.

VB: Poţi să-mi dai un exemplu de acest fel?

AE: Da, cel care a făcut apă la genunchi, care a stat două luni în concediu medical. Nu a răspuns la telefon în acest interval, dar anunţase deja că nu poate veni la muncă şi din ce cauze. A adus la contabilitate toate actele necesare, inclusiv cele care dovedeau problema de care suferea. Dar când s-a întors la muncă, i s-a reproşat că n-a răspuns la telefon şi că totul e o invenţie, că nu avusese apă la genunchi, dar dăduse bani la medicul de familie ca să ia un concediu mai lung. Aşa că i s-a desfăcut contractul.

VB: Aveau vreo dovadă că îşi mituise medicul de familie?

AE: Nu, normal că n-aveau.

VB: Şi, din ce ştii tu, chiar avusese apă la genunchi?

AE: Da, chiar a avut apă la genunchi. Şi chiar s-a întors mai devreme la muncă, fiindcă doctorul îi spusese să stea două-trei luni acasă, fiindcă nu trebuia să mai meargă, nu trebuia să mai stea în picioare.

VB: Sunt accidente la locul de muncă? Care sunt condiţiile de protecţie a muncii?

AE: Din câte ştiu, până acum nu s-a întâmplat nimic grav, dar condiţiile de protecţie a muncii sunt slabe şi dacă mai pui şi oboseala, riscul de accident e şi mai mare. Crezi că un stivuitorist care lucrează 14-15 ore pe zi poate fi concentrat mereu la maxim? După atâta muncă, oboseşte şi devine mai neglijent. Nu ştii ce se poate întâmpla.   

 

VB: Revenind la orele suplimentare, vi le plătesc?

AE: Le plătesc, dar dacă nu stai peste program, nu ţi le mai plătesc pe cele pe care le-ai făcut deja. De exemplu, dacă ieri ai stat 5 ore peste program, iar azi nu mai stai şi pleci când prevede programul, atunci n-o să-ţi mai plătească orele muncite ieri.

VB: Deci penalizările astea se fac pentru că pleci la timp şi nu vrei să mai stai peste program?

AE: Da, exact.

VB: Şi penalizările sunt doar din bonusuri sau şi din salariu?

AE: Doar din bonusuri, de salariu nu se ating niciodată. Dar bonusurile din care îţi taie sunt ale tale, sunt munca ta.

VB: E singurul motiv pentru care vă taie din bonusuri?

AE: Nu, mai e ceva. La noi, la depozit, se mai fură din când în când. Deşi sunt camere de supraveghere peste tot, se fură şi nimeni nu e prins, decât rar. Din acest motiv, ca să amortizeze pierderile, ne scad din bonusuri. Deci, practic, noi facem ore suplimentare şi plecăm extenuaţi de-acolo şi ca să plătim pentru produsele furate, de parcă ar fi vina noastră, a tuturor, că se fură şi că ei nu sunt în stare să găsească hoţii. De fapt, am impresia că nici nu se chinuiesc prea tare să-i găsească. Parcă le convine situaţia, ca să ne pună să stăm şi mai mult peste program, fără să ne plătească aşa cum se cuvine.

VB: Mai sunt şi alte tipuri de pedepse dacă nu stai peste program?

AE: Da, te retrogradează sau îţi dau mai mult de muncă sau chiar te dau afară. Îţi spun că nu mai vii de a doua zi.

VB: Pentru că nu stai peste program?

AE: Pentru că nu stai peste program, da. Asta e deja o regulă la eMAG.

VB: Apropo de program, la început ai zis că aveţi pauză de masă câte o oră pe zi. Se respectă pauza asta?

AE: Nu. Dacă tu trebuie să iei pauza la ora 13 sau la 15, în funcţie de cum pica turele, ţi se mai dă de muncă pentru o oră sau două până să-ţi poţi lua pauza. Şi se întâmplă foarte des, la mai toţi angajaţii.

 

VB: A încercat vreunul dintre voi să-şi exprime nemulţumirea faţă de aceste lucruri?

AE: Da, iar cine a făcut asta a fost pedepsit. I s-au dat bonusuri mai mici…

VB: …pentru munca pe care o făcuse deja?

AE: Da. Sau nu i se dau deloc. Alteori, te înjură sau te ameninţă cu bătaia. A fost şi un caz în care unul dintre liderii de echipă i-a băgat mâna în gât unui subaltern pentru că îl contrazisese.

 

VB: Mi-ai spus că au fost concediaţi oameni pentru că n-au vrut să stea peste program. Au existat şi alte tipuri de concedieri care să ţi se pară nedrepte?

AE: Da. Ultimul caz la care am asistat s-a petrecut acum două săptămâni, când a venit la noi în inspecţie patronul eMAG, Iulian Stanciu. L-a văzut pe un băiat de la „Recepţie marfă” că stătea degeaba în momentul respectiv şi i-a spus celui mai important lider de echipă de la noi: „Uite, mă, dacă e să-l vezi că stă, dă-l afară. Uite-l pe-ăla! Dă-l afară!”. Şi după câteva ore a fost o şedinţă – fără Iulian Stanciu, care plecase –, iar directorul depozitului l-a dat afară pe colegul meu, că aşa i se spusese.

VB: Dar el de ce stătea degeaba?

AE: Pentru că aştepta o maşină să vină la rampă.

VB: Deci el nu avea, în momentul ăla, nimic de făcut?

AE: Da, nimic. Aştepta maşina ca să-şi poată continua munca. Şi era un tip serios. Lucra de două luni jumate, pe un contract de trei luni, deci mai avea câteva zile. Şi i-au desfăcut contractul.

 

VB: Care ar fi atitudinea generală a superiorilor faţă de subordonaţi?

AE: Foarte urâtă. Se ţipă, se urlă, se înjură, se jigneşte, se ameninţă cu bătaia.

VB: S-a ajuns vreodată la bătaie?

AE: Doar între colegi. Plus unii lideri de echipă care baga mâna în gât subordonaţilor. În rest, suntem înjuraţi de mamă, ameninţaţi cu bătaia…

VB: Dar şefii ăştia ai voştri sunt, la rândul lor, înjuraţi de şefii lor?

AE: Nu, nu, nu. Ei, între ei, se respectă.

VB: Care ei? Ce funcţii ocupă aceşti şefi?

AE: Lideri de echipă. Team leader-i. Unul e şef de depozit, altul e şef la coletare, altul e şef la asamblare, altul e la facturare, altul e la recepţie.

 

VB: Voi câţi oameni sunteţi acolo?

AE: Înainte, eram 80. Dar acum, în ultima vreme, fiind foarte multe comenzi, firma fiind în ascensiune şi numărul unu pe piaţă – cel mai tare magazin de comerţ online din Romania şi din Europa de Est, ca cifră de afaceri…

VB: …cel mai tare pe domeniul lui sau în general?

AE: În general. Aşa că am ajuns la 125-130 de inşi.

VB: Acolo unde lucrezi tu?

AE: Da.

VB: Şi, per total, câţi sunteţi?

AE: Nu ştiu exact. Din ce-am auzit, cam 500 şi ceva.

VB: Cu colegii cum te înţelegi?

AE: Nu suntem un colectiv unit. Fiecare e pe cont propriu acolo. Nu există solidaritate.

VB: De ce crezi că se întâmplă aşa?

AE: Ca să se pună bine cu şefii. Liderii de echipă le cer subordonaţilor să le spună dacă cineva nu face ce trebuie şi le promit, pentru asta, bonusuri mai mari. Practic, se încurajează „turnătoria”.

VB: Există vreo formă de organizare sindicală la eMAG?

AE: Nu, încă nu s-a format aşa ceva. Dacă era aşa, poate ni se respectau şi nouă drepturile.

VB: Dar s-a încercat vreodată formarea unui sindicat?

AE: Nu. La noi, la depozit, am vrut, la un moment dat, să facem un grup de 20-30 de inşi din toate departamentele, care să ceară drepturile în numele tuturor şi care, dacă nu li se acceptau cererile, să plece toţi, în bloc. Asta am vrut, dar nu s-a putut.

VB: De ce nu s-a putut?

AE: Celor mai mulţi li s-a făcut frică. Au chirii, au familii şi depind prea mult de banii pe care-i primesc la eMAG. N-au cum să renunţe la slujbă, aşa că acceptă orice.

VB: Şi dacă aţi fi reuşit să vă organizaţi, care ar fi fost cererile voastre?

AE: Să ni se respecte programul, să ni se mărească salariile şi să fie mai mult respect pentru angajaţi.

 

VB: Chiar, în condiţiile date, pe care mi le-ai descris aici, tu ce salariu ai?

AE: 1400 de lei.

VB: Şi cu bonusuri, la cât ajungi?

AE: Cu bonusurile, dacă le iau şi nu sunt penalizat, ajung undeva in jur de 2000 de lei.

VB: Dacă ar fi după tine, să poţi alege cu adevărat, ai face ore suplimentare?

AE: Aş face dacă aş avea salariul mai mare şi bonusurile mai mari şi dacă ar exista respect faţă de noi şi faţă de munca depusă pentru firmă. Dar cu siguranţă n-aş face atâtea ore suplimentare.

VB: Deci voi faceţi aceste ore suplimentare mai mult pentru că sunteţi ameninţaţi?

AE: Da.

VB: Că dacă nu le faceţi, vi se scade din bonusuri.

AE: Da. Sau suntem daţi afară.

VB: Sau sunteţi retrogradaţi.

AE: Sau aşa.

 

VB: Să înţeleg, din tot ce mi-ai spus, că la eMAG e mai degrabă rău decât bine?

AE: Da, clar.

VB: Atunci – te-ar putea întreba cineva – de ce nu pleci în altă parte?

AE: Pentru că, pur şi simplu, n-am avut timp să-mi caut altceva, tocmai din cauza programului de muncă prea încărcat. Plus că nu avem acces la telefoanele noastre cât stăm acolo, cu excepţia a trei pauze de câte zece minute şi a pauzei de masă, care durează o jumătate de oră. Cum să-ţi cauţi de muncă, mai ales când te mai cheamă la muncă şi în weekend? Oricum, pentru ei nu e mare pierdere dacă pleci, că pot oricând să găsească pe altcineva ca să facă munca ta. Te pot înlocui în secunda doi. În schimb, ţie ţi-e mai greu să găseşti alt loc de muncă. De-asta încă sunt aici.

 

 

Interviu realizat de Vladimir Borţun

  Ianuarie 2012

 
 • Bogdan Rusu

  Noua tema este prima cu adevarat esentiala pentru contextul romanesc abordata pe CA. Faina aluzia la Gherea.

  • c………..v………..

   cu stima va deranjez…vroiam doar sa-ti spun ca ce-a ce s-a scris in interviul tau este 100% adevarat numai ca eu sunt un alt caz de persoane slugarite la maxim fara nici macar un pic de regret.Ne ameninta mereu ca ne dau afara si nu au nici cel mai mic scrupul fata de noi…In trecutul apropiat sau angajat o multime de oameni noi pe trei luni de zile eu sunt tare curios daca vor mai pastra din ei..(sa lucreze pe plantatie )fiindca asa se spune la noi cand intram in program(intram pe plantatie sau in orezarie).Sunt oameni care lucreaza in frig (in rampa )fara a avea nici o sursa de caldura si ma gandesc la ei cum or rezista 9 ore in congelatorul ala.sunt multe de spus in legatura cu ei dar poate se va sesiza cnv si va verifica conditile lor de munca ca oricum am inteles ca castiga undeva la 1000-1100 ron asta daca muncesc fara pauze si fara figuri(acolo sincer nu a-s lucra sub 1500 ron luna in condittiile alea mizere) si ale noastre …ca inca sper ca in tara asta sa nu fie toata lumea corupta si ahtiata dupa banii si sa-i verifice cineva cu scaun la cap si inima buna..

   • cornel

    Angatilor de la EMAG le recomand SPY CAMERA ASCUNSA si pe urma cu inregistrarile mergeti la ITM SI LA POLITIE pentru amenintari si injurii, dupa care sa vedeti ce curatenie se va face LA IMPUTITII AIA DE SEFI SI PUPA FUND. Eu am lucrat la un magazin de bijuterii si i-a SARIT FIGURILE LA PATRON CA SA ISI MAI BATA JOC DE ANGAJATI.

   • Salariat

    Ceva de genu am facut eu… sefu a dat o mica atentie si a scapat lejer… in schimb eu a trebuit sa caut 4 luni de zile un nou loc de munca cat de cat… dar tot sclav pe palntatie sunt… E o situatie generala.

   • doar un roman

    orice filmare/dovada inregistrata si depusa la organele legale trebuie facuta si publica in orice mod posibil. Internet / facebook / twitter / posturi de televiziune (in principal cele cu emisiuni / programe de scandal gen „can can”), astfel nimic nu se mai musamalizeaza, nu au cum !

  • Marian Sava

   E vrajeala, am un prieten care lucreaza la ei si mi-a zis ca se munceste in decembrie, dar se plateste mult peste medie. Si spune ca sunt inventii ce ai scris, ca oamenii banuiesc cine minte, un lenes antisocial ….

   • Adi

    Domnule Marian Sava in mod sigur tu esti unul dintre acei sefi. Folosesti limbajul de lemn al comunistilor indoctrinati „lenes antisocial”
    Comentariul tau intareste adevarul celor scrise mai sus
    Esti un „pipi de rechin”.

   • doar un roman

    cred ca e timpul sa se intervina in alt mod, acel mod social prin care unele lichele sa fie puse la zid definitiv si irevocabil, iar aceasta se poate intampla intr-un singur mod, cercetare penala sub acoperire, asadar, de azi inainte… priviti peste umar, nu veti sti cine se angajeaza si pentru cine lucreaza de fapt pentru eMAG sau pentru directia de cercetari penale a parchetului !

   • http://- Rovin

    Marian Sava, ai un tupeu fantastic de a minti.. si eu am lucrat la ei.
    Am fost injurat de morti de mama ..tot ceea ce scrie in interviu este adevarat 100%. Eu am fost dat afara pe motiv ca nu am vrut sa mai vin peste program, am o familie.. am un copil mic, nu pot sta la munca 24 /24, este o nerusinare sa vii aici sa minti sa spui ca nu e adevarat. Oare ce suflet hain puteti avea voi cei care sunteti „sefi” ?

   • casiana

    Individul nu este un „lenes antisocial”. Studiaza psihologia sociopatilor si ai sa constati cu stupoare ca identitatea psihologica a descrierii facute de „lenesul antisocial” este perfecta. Sunt genul de indivizi care au distrus economia, finantele, omenirea la nivel national, continental si international din 2002 si pana acum. Studiaza-ti caracterul si personalitatea „Cele 30 de caracteristici ale manipulatorilor relationali” si vei constata cu stupoare ca faci parte din categoria lor, caracteristici care se studiaza in dreptul international in USA pentru a stabili profilul psihologic al celor care creeaza crima organizata.

  • Marian Sava

   Ha ha! Am citit comentariile pana la sfarsit, cum domnule Bortun sunt mici greseli in interviu? E ditamai minciuna, e clar ca e scris cu rea intentie! Am dat si pe google, lucrati la firma lu’ mamica unde e cald si bine? Ia mergeti sa vedeti cum e viata reala, nu teoria voastra comunista …

   • Vlad

    in viata reala prostii sunt tratati ca slugi, si tot prostii raman la servici. pleacati de acolo idiotilor inloc sa va plangeti. sunteti asa de incompetentica muriti de foame deca nu plecati de acolo ?

    stai cateva luni, si daca nuti place pleci. dar nu poti sa zici ca te tine sluga de ani de zile si tu inc a sa fii pros sa stai acolo. fac bishnita, mergi la bazar, lucreaza in CONSTRUCTII FFS ca acolo lucrezi mai putin si te plateste mai bine.. ce plm e cu viata voastra?

 • calin goina

  Foarte bun interviul, foarte buna idea: pe langa articolele pline de teorie, Badiou, etc. si mestecat ‘noeliberalism’ in sus si ‘neoliberalism’ in jos (nothing wrong with that, just that after a while it gets repetitve) e -mai bine, poate, sa auzim ce inseamna noul cod al muncii, si ce inseamna sa tragi pentru ‘creatorii de job-uri’ care, nu-i asa, ne aduc prosperitate. Abia astept comentariile injurioase care sa-l califice pe intervievat de lenevie, de invidie (daca nu de ura de clasa) si, nu-i asa, de calomnie. Omul nu e recunoscator ca i s-a dat sa manance o paine buna? Nu-i place? Sa plece in Coreea de Nord, sau in Cuba!

  • fem!

   Şi mie mi se par foarte bune articolul şi ideea. Atitudinea ta, în schimb, e foarte proastă. Eşti presetat şi de aceea vezi în situaţia asta un efect al noului cod al muncii, cînd ştim foarte bine că se întîmpla la fel şi cu ani în urmă.

   • Goina Calin

    Noul cod al muncii face ca angajatorii sa te de mult mai usor afara, ceea ce intradevar faceau si inainte, dar folosindu-se subterfugii (legal loopholes) de care acum se pot dispensa. Asta, asa, ca (nu ma indoiesc, proasta) lamurire. Cat despre folosirea particulei „SI” in fragmentul la care obiectati „sa auzim ce inseamna noul cod al muncii, SI ce inseamna sa tragi pentru ‘creatorii de job-uri’” nu va mai explic nimic, ca oricum sunt setat.

  • costin

   wow…acelas discurs ca al conservatorilor republicani…Romney si Gingrich ar fi mandrii de tine…dece nu te duci tu in State…sa vezi ce bine e sa fi exploatat si sa iti dispara drepturile si libertatile civile…

   • Costello

    Absolut corect !!! Nu de altceva dar devenisera exasperanti cu trimiterea celorlalti spre Coreea de Nord si Cuba !!!

  • berenger
   • berenger

    ok. multumesc

  • http://baldovin.blogspot.com/ baldovin

   Am trecut si eu prin asa ceva. Insa la asta adaugati si capitolul stres. Stiu ce face omul asta. Macar poate sa se considere fericit ca nu e stresat. Cand mai esti si stresat deja iti blestemi ziua in care te-ai nascut. Ne-au adus in postura de sclavi antici

  • Liliana Popescu

   fain comentariu, Calin… cam asta ar urma sa-i fie imputat intervievatului… si invitat sa plece in Coreea…

  • eugigele eu

   bai gigele omu se plange ca il oare normal ca s egasete si cate un lesinat ca tine sa comenteze astfel d elucruri ,lucri la emag?? esti su tu vreun sef??? ca daca ai munci 14 ore si sa te vezi cu n cacat de salalr in manuta cred ca si u ai face gat in cuba e locul vostru nu al celor care muncesc si nau au incotro stai jos abtinete se vede clar ce tip de doi bani esti…shhh!!!

 • Claudiu

  Deci are salar 1400 lei, spune ca se platesc orele suplimentare, spune ca mai primesc si ceva bonusuri (in cate firme nu se primesc, vai!) si totusi ajunge doar la 2000 lei, avand in vedere ca orele suplimentare se contorizeaza, weekendul se plateste triplu s.a.m.d.
  Ceva nu se leaga aici.

  • QQQQ

   Orele din weekend nu se platesc triplu, cel putin nu se plateau acum 1 an, daca iti rupi piciorul sau mana(se mai intampla ca mai ai si viata sociala), dupa ce te intorci din concediu te retrogradeaza, ti se scot ochii ca ai stat acasa cand defapt puteai merge sa mucesti (cum ar fi sa iti apare unul imbracat emag cu piciorul in gips in showroom:)))apoi fac presiuni si ajungi sa te retrogradeze , presiunile continua pana cand incepi sa ai impresia ca esti un retardat si ca nu stii sa mai muncesti desi estia colo de mai bine de 4 ani,si apoi esti fortat sa iti dai demisia. Va pup! dar roata se intoarce!

  • Sarah

   Nu stiu unde scrie ca weekendul se plateste triplu, cea mai buna varianta pe care am auzit-o vreodata e dublu. In firma unde lucrez eu se platesc orele de weekend doar cu 5% mai mult. Asa ca, triplu… arata-mi mie firma aia si pe cuvant ca imi trimit CV-ul la ei…
   Cat despre orele suplimentare, in general, depinde de la firma la firma. La unele se platesc dublu, iar la altele ajung si pana la doar 25% bonus fata de o ora normala.
   Iar, daca esti putin atent la ce scrie acolo, din bonusurile alea se scad si niste bani pentru obiectele disparute din depozit. Sunt sigura ca nu e vorba doar de 10-20 de lei.

   • dodo

    la altele intra in salar sa stai peste program

   • Liviu

    Mda si atsa trebuie sa ne bucure dupa cum citesc,nu trebuie sa avem pretentii sa fim platiti pe masura muncii noastre,va rog macar inghititi-va vorbele decat sa scrieti astfel de aberatii,va meritati statutul de sclavi.

 • gheorghitazbaganu

  Buna initiativa. Ar mai fi trebuit sa adauge ca nu au sindicat si ca nici nu pot sa isi faca, fiindca sunt amenintati cu concedierea.
  Ar fi bine sa i se ia intervbiu si unuia dintre sefi – nici ei nu stau pe roze.
  In companiile astea (si, mai ales in cele multinationale) se practica stahanovismul in favoarea actionarilor. Angajatii muncesc benevol peste program ca sa nu fie dati afara si ca sa iasa mai bine decit colegii lor, sa fie bine vazuti de sefi.
  Atita vreme cit va exista capitalismul, nu va mai exista atmosfera frumoasa de solidaritate din colectivele socialiste. EU imi aduc aminte si acum, cu placere, perioada cind am lucrat la Fabrica de Pompe, Aversa (1975-1978). Era o atmosfera de familie.

  • flic

   „EU imi aduc aminte si acum, cu placere, perioada cind am lucrat la Fabrica de Pompe, Aversa (1975-1978). Era o atmosfera de familie.”

   da, si din motivul acesta produsele romanesti erau de calitate si cautate peste tot si industria romaneasca era competitiva si toata lumea o ducea bine….sau nu?!
   era ca si in filmul lui Sergiu Nicoleaescu, „zile fierbinti” cind au facut o elice mai buna decat japonezii, nu? atmosfera calda, tovaraseasca, de lupta incordata si revolutionara….

   ar fi de ris daca nu ar fi atit de trist….

   • Lynne Dion

    Ar fi de ras daca nu s-ar gasi stupizi care sa considere exploatarea mai buna decat elicea!Hai sa fim seriosi, la ce serveste o elice buna intr-o lume devastata de capital?oare traim mai bine daca ne mananca unii care si-au pus in cap sa faca avere pe spatele nostru?

   • flic

    dar la ce serveste o pompa in comunism? a da, sa o dam pe gratis la tarile fratesti din africa ( libia mai are si acum datorii la noi…) ca sa o vinzi pe o piata concurentiala nici vorba…ca de calitatea produselor romanesti socialiste nici nu are rost sa vorbim….

   • Rammstein

    misto!!@flic

   • http://r-evolutia.blogspot.com/ Idle (Călin Lucaci)

    Ba are rost să vorbim de calitate pentru că asumi din start o proastă calitate fără să știm despre ce vorbim.
    Poate nu ai observat, dar produsele fabricate în „gloriosul” capitalism au o durată de viață scurtă. Sigur că au fost multe produse realizate în RSR care aveau carențe (în special la capitolul estetic), dar au existat și încă sunt în folosință o groază de lucruri produse atunci. Acestea funcționează foarte bine și astăzi. Doar în bucătărie am atît veselă cît și tacîmuri pe care le folosesc și stăzi, în schimb am avut experiențe proaste cu lucrurile NOI cumpărate din supermarketurile capitaliste.
    Clișeul asta cu lucruri proaste produse în perioada socialistă e un mit. La fel ca și cel cu produsele de calitate capitaliste. Publicitatea bate tot, nu-i așa?

   • Gopo

    @Idle

    Da, minunatele produse ale fabricilor comuniste umplute cu betivi, semi-analfabeti care treceau clasa fiindca „asa trebuie”, putori si imbecili iremediabili erau cele mai bune din lume. Japonezii, germanii, etc, cadeau in genunchi de uimire cand le vedeau. Par example au ramas celebre inghesuielile isterice ale occidentalilor in fata magazinelor ce vindeau Dacia 1310, petitiile lor semnate cu sange cerand marirea productiei acestei magnifice masini reparate cu ciocanul si sufa de otel, cu faruri ce cadeau la intalnirea cu prima groapa, usi care se inchideau prin aplicarea multa „forta bruta”, scaune acoperite cu musama emanand un placut miros, mai ales in caldura de vara. Atat de magnifica era Dacia, incat chiar binevoia sa functioneze cand si cand. Miliardarii ofereau si cate 10 Rolls-Royce pentru o Dacie 1310, poate-poate regimul ceausist le-ar fi dat sansa sa primeasca una fara sa stea la coada. Aceleasi cozi le produceau si superbele televizoare „Diamant” sau „Sirius”, varfuri de lance tehnologica ce starneau spume la gura de invidie celor de la Samsung sau Panasonic. Ah, da, ecranul de 50 de cm, alb-negru, traful de linie asamblat din scuipat si rebuturi, butoanele de plastic cu arcuri strambe ce trebuiau apasate intr-un anumit fel (lucru ce te facea foarte mandru de altfel, dadea sentimentul apartenentei la clubul secret al celor ce stiau cum se procedeaza), nesfarsitele reparatii ce trebuiau facute (prilej minunat de socializare prin talciocuri si balciuri, cautand piese de schimb), si sa nu uitam, greutatea mai mult decat respectabila, ceea ce te scutea de a face exercitii fizice suplimentare, mutatul televizorului era destul :). Sau incredibilele calculatoare personale SPECTRUM, seria HC (85-2000) care reusisera ca prin anii 90 (la 10 ani dupa lansarea HC85) sa adauge o unitate floppy-disk la design-ul original !! Nu mai pun la socoteala masinile de spalat din tabla refuzata la export, cu motoare urland precum un Rolls-Royce Merlin, dar dezvoltand puterea unui motan adormit, care se dezmembrau dupa 3 luni, prilej minunat de a spala la mana folosind minunatul detergent „Perla”, care nu jupuia decat un strat superficial (1-2 cm) de piele la fiecare spalare.

    De fapt ce mai bat eu campii, absolut TOT fabricat in comunism era minunat, magnific, functiona perfect, si in plus era produs in fabrici detinute de POPOR, conform teoriei socialismului stiintific, viitorul de aur al omenirii. De-aia navaleau sute de mii de cetateni straini in ROmania, riscandu-si viata sa traverseze granitele : erau disperati sa beneficieze si ei de aceste minunate conditii 😀

   • http://r-evolutia.blogspot.com/ Idle (Călin Lucaci)

    @Gopo
    Bați câmpii.

   • SR

    @gopo
    Puteai continua ironia precizand ca industria romaneasca mai producea avioanele de vanatoare IAR93 si IAR99 , RomBAC 1-11 de transport pasageri, nave martime de mare tonaj, platforme de foraj marin, tractoare, locomotive, samd, toate aflate cam cu 10-20 de ani devans tehnologic in spatele produselor concurente din tarile vestice. La fel, ne mai cramponam sa producem mobila, textile, pantofi, produse de mase plastice, hartie, etc, etc, care, in masura in care nu se exportau, se mai gaseau si pe piata interna cu mici defecte uneori.
    Dar stii care-i cea mai mare ironie? Ca atunci incercam sa le producem pe toate, acum le importam pe toate. Piata de desfacere, comercianti prosperi sau perdanti, carausi fericiti sau nefericiti de salariul si de cele 12 ore zilnic muncite pt a-si cumpara cate ceva de-ale gurii si cat sa umple, in cazul cel mai fericit, garsoniera inchiriata (dar construita tot pe vremea aia, si tot dupa standardele vremurilor – fi-le-ar…! ), asta suntem acum!

   • Constantin Cezar

    Stai si te uiti pe geam si te intrebi la ce foloseste o pompa (in comunism, in capitalism, in ce-o fi el). Acum, cand ai nevoie de o pompa ori dai pe ea o caruta de bani (ca Aversa e teren imobiliar), ori o iei de la Dragonul Rosu de la chinezi si te tine 3-6 luni. Cat despre calitatea pompelor romanesti, alea din socialism, tineau oricum de 12-15 ori mai mult decat chinezismele de pe piata noastra. Cat despre cine a falimentat industria romaneasca… Dar a fost si cu ajutorul unui alde Flic. Apropo, se vinde ceva romanesc la eMag?

   • Dan

    Bai ne-a flic. Tin sa iti spun ca romania in perioada comunista avea o industrie a pielariei foarte buna(cauta pareri despre hainele romanesti vandute in CAER) sa nu mai vorbim de mobila, varza de dacie/aro care se bateau cu masini cu staif la acea vreme . Asa ca nu mai vorbi tu de comunism cand tu nu stii ce este aceea o carte de istorie si tu ne vorbesti de comunism.

   • Jacques

    @Dan,
    Un sfat: incepe cu cartea de gramatica, dupa cativa ani ajungi si la istorie.

   • cetateanul turmentat

    Am citit pana aici. Mai departe nu ma intereseaza. Am gasit ce cautam. De fiecare data cand cumparam ceva de la e-mag parca ceva nu se lega, nu mergea bine… era asa, un sentiment naspa, desi produsul era ok, pretul ok, dar ceva „putea” pe romaneste. Si cand azi am cumparat ceva de la e-mag si am vazut atmosfera din state (USA spre…. nebunie), am cautat sa vad cine sunt patronii si am dat de asta…. care imi lamureste sentimentele „naspa” avute de fiecare data… si eu am lucrat intr-o companie care la momentul respectiv era „tata lor” si peste 3 luni ne dadeau afara… Mi-am dat demisia si le-am urat din toata inima faliment in maxim 3 ani. Au falimentat in 2. Iar referitor la atmosfera de familie, poate aflati ce au sutit rusii si americanii din Romania lui Ceausescu… in ’90: INVENTII. Care nu-s facute in cele 4 ore libere din 24 (ca 20 esti pe plantatie). Toate imperiile au cazut. Si acesta va cadea. Momentul nu are importanta. VA CADEA. Iar capii lor vor plati scump. Vezi NERO. Asa-si iubesc aproapele? Asmutindu-si angajatii unii impotriva altora pentru un pupincur? Retrogradandu-i la nivel de animal infometat care se sfasie unul pe altul? Vor plati scump. PUNCT.

  • lucid

   Un matematician la „pompe”? Sunt curios, ce faceai acolo, ca pe vremea aia nu prea erau computere in minunata industrie ceausista – perforai cartele? Daca asa se construia socialismul in Romania, cu matematicieni trimisi sa faca pompe, ce sa ne mai miram ca „Aversa” a dat faliment rapid dupa 90 cand s-a constatat ca pompele lor nu semanau nici ca design cu Balzers-ul, de exemplu.

   • Ghita Bizonu’

    erau utine calculatoare .. insa erau centre de calcul. Asa ca o intreprindere inchiria ore de calculator la un centru de calcul . De fpat pe vreme aia ( a generatiei 3 .. in lume domina IBM360 calculatoarele erau mai rare. Au fost mai dese odata cu moda PDP si au devnit comune dupa PC). Si un matematician nu perfora cartele. El scria pe un fromular care formular era dat la ateluerul de perforare unde se perforau cartelele. Solutia cu cartele nu este romaneasca i amricaneasca si mult mai veche decat crezi !

   • lucid

    Ce amintiri! Eu am inceput cu PDP-15, ala care avea banda magnetica tip magnetofon, dar mai era inca in functziune dar cam pe drojdie PDP -8 (sau 7?), care mergea cu banda de hartie perforata ca la flasnetele alea muzicale automate. Iar la IBM-360 ma duceam cu cutie de cartele perforate de o fata-tehnician. Si pe baza „fiturilor” alea cu cartele am publicat in Physics Letters. Degradarea cercetarii romanesti a inceput insa din anii 80 – blocarea avansarilor, pervertirea scarii valorilor, disparitzia generatziei interbelice de „mentori”, etc. Dar lovituta de gratzie au dat-o cercetarii si sistemului universitar „reformele” marga-abramburica care au prostituat in ultimul hal universitatea ca institutzie de elita. Incearca Funeriu sa opreasca macar caderea, dar opozitzia celor peste 80% care sunt balastul sistemului este feroce. Simptomatic este ca avem acum sansa unui mare proiect de top – super-laserul ELI – dar facultatzile de fizica produc – inca de prin 2005, numai rebuturi inutilizabile. Iar „pacatul originar” vine de la liceu. Sperantza este ca dupa cateva „bac”-uri cu camere de luat vederi vor incepe sa apara si studentzi seriosi doritori sa invetze in facultatzile de stiintze, unde „cererea” tinde spre zero, preferandu-se „gargara” economisto-juridico-„sociologica”. Asta e nodul gordian al progresului Romaniei: cum producem resursa umana pe domeniul tehnico-stiintzific.

   • Ghita Bizonu’

    Nu stiu de PDP 15. „Moda” a fost lansata de PDP 11/34. Nu prea tin minte de banda perforata ptr PDP11/34 (la noi s-a „tardus” prin I 100, I002, I106 si Coral.. parca 2 ). Ma indoiesc ca avea asa ceva – banda perforata era IMT . Carteklele erau perforate de operatoare nu de tehniciene (clasa superioara de angajare …asimitalata TESA)
    Si dupa 1990 .. deh industria cah comunist , chimia damblauau Samantei , la ce e bun ca inveti fizica , chimie alet stiinte ? Iti explica Palton si sf Toma tot !!
    Si Funebriu nu cred ca va face ceva. Adica ca il duce capul ..si nu zic asta pe baza de bac (oricum multi juni ajunga sa termine liceul incucardu-se la tabala inmultirii. A aritmetica nu cea sexuala!) ci ma gandesc la colegu substabtiv neutru …

   • Dedalus

    N-ar fi avut nici un sens ca Aversa sa fabrice echipamente de vid inalt pentru depuneri in straturi subtiri, deshidratare la punct critic, etc. precum Balzers Oerlikon din Liechtenstein. Romania nu avea nevoie de mai mult de cateva astfel de unitati pe care de altfel le-a si importat de acolo in acei ani, mai ales pentru cercetare si tehnologii avansate. In schimb, pe cand inca mai avea irigatii, avea nevoie de pompele de la Aversa… si ar mai avea nevoie si acum…

 • MIA

  Oauuu … cum ar trebui celebrat oare momentul in care „stangistii romani” descopera finalmente si clasa muncitoare din Romania – dupa elucubratiile de pana acuma din alte zone/domenii ?

  Un cui in perete ceva ? O sampanie ? :)

  • b

   Ca sa ma exprim feisbucian: like! Cu genul asta de asteptari venisem in noiembrie la forumul social organizat de criticisti. Totusi… mai bine mai tarziu decat niciodata!

 • moceanu

  pacat ca nu ati facut interviul asta inainte sa-mi iau kindle de la emag 😛

 • http://leblogdeClaudeK Claude Karnoouh

  Exelentà munca… realitate începe aici… acest oameni nu sunt marginali, sunt în plin în proces de exploatare… de aici trebuie sà pornim domnule Ghiman pentru a intelege conditiile objective si subjective ale salariatilor cà sà devinà proletar… ei n-au fost pe Piata Universitatii si nici studentii… de ce ? cum il spune cu bunà dreptate ghoerghitzazgabanu… fiindcà sindicatele românesti sunt putreziti, sunt plàtit de putere cà sà potoleascà oricice lupte sociale… de aici porneste munca, de a lupta impotriva sindicatele tradatori de interesele salariatilor… dar pentru astfel de munca trebuie sà mearga càtre ei… ei nu vor veni và viziteze intelectuali care tràiesc în grupulturilor cu idealuri de filantropie de mic burgezi…
  As fi foarte curios sà stiu, dàcà astfel de mici sefi cîn au mai mult de 50 de ani, ce faceau înainte sub comunismul… nu as fi surprins dàcà erau politrukisti propovaduînd socialism-stiintific în stil national-comunism-facistoïd à la roumaine!!!

 • zapp

  cred ca aberati: persoana castiga pana la 2000 lei – iar un profesor castiga undeva pe la 1000 (diferenta de pregatite/etc cred ca e evidenta).
  de aici trebuie sa porniti : sta pe acest post pentru ca ajunge sa castige 2000 lei! asa se si explica de ce nu a cautat (ridicola scuza ca nu are timp!) .
  Trist este ca prezentati un caz care nu este un caz ; si, complet rupti de realitate il prezentati ca pe un exemplu de tiranie capitalista. cu astfel de prefabricate nu faceti decat sa va indepartati de mesajul originar de stanga.

  e prea infantil exemplul.

  • QQQQ

   Daca esti asa convins/a ca acesta nu este un caz ai amabilitatea sa ne spui de unde este convingerea ta? respect pentru profesorii cu pregatire, dar majoritatea celor care cara cu carca in eMAG au studii superioare!!!! si da nu are timp!!!!! da ai dreptate raspunsurile tipului sint mai puerile insa este imaginea realitatii de acolo!!;)la fel de puerile sunt si explicatiile in cazul in care esti fortat sa iti dai demisia;) . Am iubit familia eMAG, insa ca orice fruct copt si frumos se imbolnaveste. Schimbari schimbari schimbari…mai bune dar din cele mai multe ff inumane.

   • MariusCC

    De ce toti prostii cred ca e suficient sa aiba studii superioare ca sa cistige minim 1000EUR/luna?
    Singurul lucru care conteaza e ce stii sa faci si cit profit ii aduci afacerii.
    Pentru 1000RON/luna, costul muncii (suma platita de firma) este 1850RON.
    Ca cineva sa-ti dea banii astia trebuie sa produci de citeva ori mai mult, pentru ca o afacere are si alte cheltuieli in afara de munca, iar intreprinzatorul si-a pornit afacerea pentru a face profit.
    Ceea ce nu e cazul EMAG, in momentul asta firma a fost preluata de Asesoft din cauza de faliment mascat (printre alte motive fiind si salariile MARI pe care le primesc prostanii care muncesc cu circa).

   • Rammstein

    corect!!@mariuscc

   • zapp

    Raspunsul e al naibii de simplu: pentru ca acest domn castiga de 4 ori salariul minim pe economie: face parte dintre cei privilegiati care au o sansa sa castige mult peste medie .
    Sunt de acord ca in romania raporturile de munca sunt inca intr-un stadiu primitiv (apropiat de calitatea capitalismului dezvoltat pe la noi).
    Dar nu capitalismul incipient este de vina pentru esecul nostru ca societate.

    Un caz ar fi fost sa dezvoltati de ce cineva care isi cauta un job nu reuseste .
    De ce sunt atat de putine locuri de munca , cine trebuie sa le creeze. care este rolul antreprenorului in generarea de noi locurid e munca. din pacate discursul vostru este incremenit in redistrinbuire si nu in generare: de locuri de munca , de capital financiar sau cultural,etc.

    Da, e trist ca ca in romania nu exista salarii ca in germania,. Ei, ce zic eu, nu germania ci elvetia.
    Pe de alta parte , parca stam ceva mai bine ca in Somalia.

   • Maria

    Salariu pt doctorat in Germania: 1050 euro net. Ore inscrise in cartea de munca: 4/zi. Ore efectuate: minim 8/zi. Numar de ore cerute de angajator: minim 10/zi, ideal minim 12, inclusiv weekend (intr-un an am lucrat 7 luni fara 1 singura zi libera, cu tot cu Paste si 1 Mai). Bonusuri:0. Plata pt ore suplimentare: 0. Da… e mult, mult mai bine in Germania….

   • http://bujold.wordpress.com Sorin Camner

    Si ai vrea sa te creada cineva pe cuvant? Da-ti numele intreg si un link, ceva, spre fluturasii tai salariali – daca ai lucrat in Germania stii ca este o metoda absolut normala de informare a angajatului. Bine, in acei fluturasi nu scrie daca ai facut ore suplimentare neplatite dar, scuza-ma, si eu lucrez de 5 luni in Germania, intr-o localitate din fosta Germaine de est, si nu exista asa ceva…..

   • cap the wealth

    Sorin, mai intreaba si tu in jur pe cei cu phd si pe doctoranzi. regimul de munca la doctorat e sclavie curata, si in germania si in usa

   • Ghita Bizonu’

    QQQQ

    martel ai habar ca ib urma cu 10 ani unu care vindea ziare pe strada castiga mai mult decat un invataor?!

   • VEA

    QQQ mare adevar toti din eMAG au studii superioare daca nu terminate cu siguranta in curs eu de exemplu sunt unu din personaje mai exact am 2 facultati. Acum cu siguranta va veni intrebarea „DE CE MUNCESTI LA eMAG” iar raspunsul meu este simplu „Datorita statului in care traim in care toti vor tineri cu experienta iar singurul loc de munca posibil este acela in care „carca” are putere” iar eu imi pun mereu intrebarea”Bine bine toti vreti experienta si pe deasupra sa fie si tineri ok dar daca omu respectiv sa chinuit sa faca o scoala cum crezi ca acea persoana poate sa aiba experienta in vreun domeniu cand el timp de 17 ani s-a chinuit sa ia o amarata de diploma care toti o cer…”. Asta este Romania noastra de aceea pleaca lumea „afara” sperand la mai bine…

  • MIA

   >{…}persoana castiga pana la 2000 lei – iar un profesor castiga undeva pe la 1000 (diferenta de pregatite/etc cred ca e evidenta).

   Ahhh – tocmai aici e problema cu adevarat interesanta : e irelevant cat castiga profesorul respectiv in context, cu adevarat relevant e ca intervievatul este ( in mod clar ) exploatat prin supra-munca. Baza teoriei marxiste nu alta … 😉

   Chestia e ca nefiind un „marginal” ( si probabil nici macar un „indignat”/”ocupist” adevarat – ca nu prea are timp de asa ceva in mod normal ) s-ar putea ca, dupa niste rafuieli si clarificari ideologice interne, nici sa nu fie interesant pe viitor pentru „stangistii convinsi”. 😀

  • Mihai Olaru

   asta e din categoria SE POATE SI MAI RAU, SA TACA DRACU’ ! Un salariu de 2000 ron la un program de munca 9-21(adica nu-ti mai ramane sa faci nimic, viata este impartita intre munca de sclav si somn pt a putea repeta munca de sclav a doua zi) este o insulta! Faptul ca profesorul cistiga mai putin nu este un argument impotriva situatiei acestei situatii. Daca am continua logica dvs nici profesorul cu 10 milioane nu ar avea nevoie sa se plinga pt ca sint altii platiti mai prost.
   Ma tem ca dvs ati cam ratat tinta !!!

  • balazs arpad

   intrebati un platformist de la petrom care primeste 590 pe luna!

   • Mihai Olaru

    prea mult, sa e bucure ca are un loc de munca si dupa ce bea apa ! ce sa-i fac daca nu a avut initiativa. Eu stiu cazul unei contabile care primeste cam 500 si lucreaza pina pe la 6-7 seara de dimineata de la 8.

  • Sarah

   Intr-adevar, nu este drept ca profesorii sunt platiti atat de putin. Aici sunt perfect de acord. Numai ca acesta este un alt caz.
   Luand acest caz prezentat, individual, gandeste-te asa:
   – 12 ore pe zi, in medie, 7 zile din 7. Ai incercat vreodata? Macar o saptamana, d-apoi luni la rand. Nu conteaza ce munca prestezi, nu conteaza ca stai jos sau in picioare. Sunt 12 ore pe zi.
   -2000 de lei minus banii pe care ii dai la doctor intr-un concediu medical de 2 luni o data la cateva luni cat face?
   – daca n-ar fi 12 ore pe zi, bonusuri s.a.m.d., am vorbi de 1400 lei, ceea ce multora li se pare o suma decenta. Este o suma decenta, intr-adevar, insa doar pentru un om care se intretine singur. Mai adauga si vreo doi copii si ai sa vezi ca e o suma insignifianta. Si da, pe lumea asta lucreaza si oameni cu copii.

   Problema noastra e ca suntem obisnuiti sa fim tinuti din scurt, pe bani putini si munca multa. Banii astia sunt suficienti cat sa duci o viata decenta, cu o chirie de maxim 100 de euro pe luna, cu facturi, cu toate cele. Nu sunt suficienti ca sa iti permiti sa faci o rata pentru o casa, ca sa o mobilezi daca o ai deja, ca sa iti schimbi aparatura prin casa etc. Si acum, stau si ma intreb: muncim ca sa traim sau traim ca sa muncim?

   • Alina

    Bravo!
    Foarte adevarat!!!

  • Nik

   …nu mai bea coca-cola… că-ti ardea mintea…!!!
   intreabă-te de ce un profesor „ia” mai putin decit un muncitor… probabil ca e cum spui tu in paranteză…doar ca trebuie sa schimbi sensul vectorial…
   …stai rău cu glagoria si confuzi bine…

  • eu

   cat munceste un profesor si cat….iar cat munceste un amarat si cat si iun ce stres????dupa munca si rasplata numai ca ala de la emag e si f…. si cu banii luati

 • http://anticapitalism2.blogspot.com/ Florian Liviu

  Excelentă această iniţiativă a CA. Iată că se confirmă 100% teza lui Marx cum că în lipsa unor constrângeri legislative tendinţa naturală a capitalului este de a prelungi timpul de lucru al muncitorului până la maximum posibil. Iată că cei 145 de ani de progres tehnic scurşi de la publicarea Capitalului nu au schimbat cu nimic raporturile dintre capital şi muncă. Iată că în condiţiile producţiei capitaliste tehnologia, computerizarea în loc să-l ajute pe muncitor, să-l elibereze de sarcinile repetitive, să ducă la reducerea timpului de lucru se întorc împotriva sa, devin arme ale capitalului pentru o exploatare atât extensivă cât şi intensivă.

 • lucid

  „La noi, la depozit, se mai fură din când în când”
  Intervievatul nu a precizat CINE fura. Evident, rapacii de patroni.

  • http://leblogdeClaudeK Claude Karnoouh

   @De obiciei angajati sub plàtiti fura cît un pic de marfà si patroni foarte multe plus-valoare a muncii… scema clasicà… numai cà dàcà sunt prinsi angajati sunt pedepsiti, si patroni sunt laudati c-au fost eficienti în armonia cu naturaliatea pietii muncii…

   • zapp

    Categoric, patronii fura plus valoarea muncii.
    Asta este de altfel, si motivul pentru care marea franta nu a mai produs nimic semnificativ(tehnologic sau cultural ) in ultimele 3 decenii.
    Pentru ca, patronii marilor companii isi „impart” profiturile (din ce in ce mai mici) cu angajatii si inhiba orice creativitate care sa genereze un plus veritabil pentru produsele frantuzesti.

    lipsa de responsabilitate si de neasumare individuala a condus la monstrii
    comunismului estic iar in vest la un „consumerism de stanga” (paradoxal – bazat pe o alta forma consumim generat de „exploatarea ” tarilor subdezvoltate.

    vestea buna pt dl k este ca in cateva decenii- franta se va scufunda -insa dansul nu va apuca sa traiasca falimentul unei tari care se apropie tot mai mult modelul imaginat.

   • Bogdan Rusu

    Astepatati dvs mult si bine scufundarea Frantei.
    Sunteti neinformat, dle, in legatura cu realizarile Frantei si plin de prejudecati. Si nici cu logica nu stati bine, n-aveti mai mult de trei clase in materie de gandire politica. Se vede treaba ca nu prea v-ati omorat cu reflectia pe marginea acestor subiecte, debitati pe nerasuflate niste puerilitati prinse de la televizor. Dar aveti nevoia, ca tot chibitul, sa va dati cu parerea.

   • zapp

    Din nefericire nu voi astepta foarte mult .

    Marile nume frantuzesti baudrillard, derrida , foulcault s-au afirmat si condolidat reputatia in spatiul cultural american. De fapt au fost adoptati acolo; mediul universitar local i-a cam rejectat.

    In ce priveste tehnologia – evidentele sunt suparatoare pentru a le reaminti.

    Cat priveste lipsa mea de gandire politica – intamplarea face ca numele mari validate istoric, deci fara Sartre (observatia introdusa just for fun) – sa provina din acelasi spatiu cultural – nu cred ca are vreo relevanta in discutie .
    Asta daca vrem sa depasim stadiul puerilitatilor culese de pe la tv.

   • m.cernat

    Eu nu inteleg de ce nu pot unii sa creada in adevarul celor spuse de angajatul intervievat aici. Aici se vede lipsa totala de solitaritate. In plus, eu aud povesti din astea de dinainte adoptarii acestui nou cod al muncii.

    In tara noastra exista acum doua categorii de angajati. Pe de o parte sunt cei din sistemul de stat, in special politie si armata, care o duc destul de bine (vilele din jurul Bucurestiului sunt in mare parte ale politistilor, procurorilor si ale altor bugetari avantajati de sistem). Pe de alta parte insa sunt angajatii la firmele particulare. Pentru ei e foarte greu.

    Dar e greu si pentru patroni. Am cunostinte care au o firma si e ingrozitor de greu sa supravietuiesi intrucat, in plin neoliberalism, se practica un sistem de taxare excesiva. Si sunt taxele, apoi controalele care vin cu „pretentii” foarte mari. Avem un stat care se declara neoliberal, dar care, ca taxare, nu e deloc neoliberal. Avem o clica de bugetari care in loc sa vina sa protejeze angajatii vin si iau „taxe” de alta natura de la patroni.

    Atitudinea de total dezinteres pentru cetateni care ii caracterizeaza pe liderii politici actuali reverbereaza la orice nivel. Credeti ca nu exista inspectori ai muncii, ai gardei financiare? Dar oare cati isi fac treaba? Si daca si-ar face-o – la cat de mari sunt taxele – ar mai ramane vreo firma in picioare?

    Ar trebui sa faceti un interviu si cu patroni. Ati afla ce jungla e Romania si cat de greu este sa supravietuiesti ca firma. E gresit sa credeti ca patronii intruchipeaza acest rau absolut si ca ei profita si se dezvolta nestingherit in Romania. Adevaratul rau porneste de la proasta functionare a institutiilor statului mancate de nepotism si coruptie plus un asa-zis „neoliberalism” care e mai degraba un „clepto-liberalism”.

   • http://leblogdeClaudeK Claude Karnoouh

    @zapp
    Un universitaire digne de ce nom ne répond pas à telle âneries… je vous laisse donc votre bovarisme danubien macérer dans le ressentiment des élites médiocres des pays colonisés…

   • Liliana Popescu

    Claude, mi-a placut mult acest raspuns al tau – toate epitetele folosite sunt exact la locul lor

   • Andrei

    Asa e domnu zapp, varza tehnologic. Probabil de-aia au cel mai rapid tren din lume iar ce s-a dezvoltat in domeniu prin multe tari s-a facut pe baza proiectelor frantuzesti. Probabil tot din cauza ca sint varza tehnologic, trenurile rapide americane Acela Express sint bazate pe TGV. Asta-i doar un exemplu pe care-l cunosc destul de bine, dar sint sigur ca mai exista si altele. E frumos si usor sa generalizezi aiurea.

   • Robert M.

    Amice, esti COMPLET dezinformat! Japonezii au inventat trenul modern de mare viteza (Shinkansen)… Iar daca privim si mai in urma, as zice ca englezii., in epoca de aur a cailor ferate regale (perioada interbelica) cu Mallard – cea mai rapida si aerodinamica locomotiva cu aburi din lume, cea mai compacta garnitura de tren (atunci au fost introduse burdufurile de cauciuc intre vagoane pentru interconectare si eliminarea curentilor turbionari dintre vagoane ce scadeau drastic coeficientul de aerodinamicitate – concept implementat de japonezi si ulterior de toti constructorii de material rulant). Francezii ca popor sunt niste fatalai cu o groaza de noroc. Noroc cu vecinii… Daca i-ar fi avut pe rusi ca vecini, erau mai rau ca albanezii !

 • http://www.prettycar.ro raluca

  Am citit cu mare interes interviul!!

 • Av.Dragos Florescu

  Buna ziua

  In urma constatarii caracterului defaimator al acestui interviu cu un angajat „anonim” al societatii pe care o reprezentam, ne rezervam dreptul de a actiona in instanta pe detinatorii site – ului http://www.criticatac.ro si, in regim personal, a d-lui Vladimir Bortun.

  Cu respect

  avocat Dragos Florescu

  • Rammstein

   misto!!

  • maluf

   Domnule avocat Florescu,

   Protecţia surselor jurnalistice este una din condiţiile esenţiale ale libertăţii presei.
   daca ve-ti demara procesul eMag va avea serios de pierdut. Chiar vreti ca Piata Universitatii sa se mute in eMaguri??

   • flic

    as-a crede-ti ca se v-a intimpl-a domnu-le maluf?

  • MariusCC

   Domnule avocat,

   Constitutia Romaniei si legile in vigoare inca mai garanteaza dreptul la opinie.
   Tot ce ii puteti obliga pe cei de la criticatac este sa va drea dreptul la opinie: ie un articol in care sa descrieti ce bine e la Emag.

   Chiar daca criticatac sint niste comunisti nenorociti in gindire, au aceleasi drepturi cu mine si cu dumneavoastra.

  • Adrian D

   Super tare, dle avocat! super tare!
   Nu uitatzi sa actzionatzi in judecata shi pe cititorii acestui interviu, in calitatea lor de complici la conspiratzia impotriva Emag, serverul pe care este gazduit site-ul (in aceeashi calitate), limba romana in care a fost scris interviul (pentru acelashi motiv), pe Decebal shi pe Traian pentru ca au inventat limba romana in scopul ca acest interviu sa fie realizat pentru a defaima compania Emag, pe Ganditorul de la Hamangia pentru ca este stramoshul indepartat al lui Decebal, pe Noe fiindca daca se scufunda cu arca in vremea potopului, atunci limba romana nu ar mai fost inventata shi nici nu ar mai fi scris acest interviu, pe Adam shi mai ales pe Eva, shi nu in ultima instantza pe Creator, fiindca a permis ca toate acestea sa se intample in defavoarea companiei Emag.
   Eu, in calitatea mea de client trecut sau viitor al Emag, nu actzionez in judecata pe nimeni, dar nici nu voi mai actziona fatza de Emag. Shtitzi de ce?
   Ash fi preferat insa ca in locul comunicatul dvs., Emag sa fi delegat pe altcineva care sa ne ofere un comunicat de genul: „am citit cu mult interes interviul publicat pe CriticAtac shi vom verifica autenticitatea afirmatziilor facute. Daca ceea ce este scris aici cortespunde realitatzii, vom incerca sa remediem aceste lprobleme. Daca insa nu, vom actziona in judecata autorul interviului pentru defaimare”.
   Se vede insa treaba ca proritatzile comapniei Emag sunt altele, de aceea va sugerez cu caldura sa actzionatzi in judecata orice utilizare nepermisa a cuvantului „Emag”.
   Calduros, al dvs.
   Adrian D.

   • zapp

    super tare frate !

    hai sa aruncam cu mizerii in stanga dar si dreapta (evident) !
    hai sa ne punem pe delatiuni
    hai sa fabricam stiri in virtutea misiunii noastre eliberatoare de sub jugul capitalist

    hai sa fim rezonabili !

   • Oana Avramescu

    sau chiar ”haide sa haidem”, de ce nu?!

   • Alina

    Simpatic mai esti cu tz-urile :)….da, frumos spus!!!

  • adevaratul dragos florescu

   un avocat nu se prezinta in sectiunea de comentarii.
   asta sau e o sopirla, sau imbecilitatea cuiva de la personal de la emag.
   semnat: dragos florescu (cel adevarat)

   • Adrian D

    hi hi hi… no, acu’ vreau shi io sa shtiu o treaba: cine e adevarat’ Dragos Florescu, shi daca are n-are treaba el cu Emag? No, shi dupa aia ma amuza de a shti care dintre ei, Dragos Floreescu cel fals sau cel adevarat (dar daca-s amandoi falshi? dar daca-s amandoi adevaratzi?) este implicat in marshava cosnpiratzie capitalista/comunista impotriva Emag?

   • Robert M.

    Adevarata Mama Omida cea adevarata care face magie alba adevarata face niste adevaraciuni ca sa iasa adevarul cel adevarat la suprafata cea plina de neadevar ca stie si lumea adevarul ce s-a-ntamplat cu-adevarat la Emag care ei spun ca zic adevarul si ca ala e un neadevarat care nu spune adevarul. Va zic io ca stiu adevarul…. Semnat Adevaratu’

  • b

   Ar fi elegant ca aceasta intentie sa o publicati si pe site-ul official al firmei pe care o reprezentati. Asta daca nu cumva sunteti doar un individ ghidus pus pe sotii.

  • SR

   Iar eu, din cauza interventiei si a atitudinii dvs, din acest moment nu voi mai cumpara nimic de la emag, dle avocat! Si asa preturile erau dintre cele mai mari dintre magazinele online…

  • http://anticapitalism2.blogspot.com/ Florian Liviu

   Capitalul îşi arată colţii.

  • Oana Avramescu

   Stimate E-MAG,
   In urma mizeriilor citite azi, plus constatate personal prin hala unde adapostiti”work-shop”-ul in care vi se ingramadesc de ani de zile customerii consumeristi, si noi, o parte din publicul larg ce obisnuia sa va dea cate-un click pe promotii si sa se bucure la cateva procente de discount pentru fiecare cumparatura versus alte nume din retail-ul romanesc, ne rezervam dreptul decizional sa nu mai facem parte dintre aia care va virau bani in cont in schimbul produselor importate de voi la volum; pentru ca oricum le gasim in alta parte.

  • http://valeriu-stanescu.blogspot.com/ Valerius

   Daţi-l în judecată şi pe Dumnezeu, pentru că tolerează atâta lăcomie în lumea celor pe care, pentru un „mulţumesc”, – nu-i aşa ? – vreţi să-i apăraţi.

   Stimate domn, apărător al hoţilor de plusvaloare, dumneavoastră aveţi vreodată remuşcări, probleme de conştiinţă, sau banii-onorariu n-au miros ?

   Nu cumva le-a intrat prea adânc „morcovul” pătronilor ălora, nu cumva se tem că prind curaj mai mulţi angajaţi şi plesneşte, în public, buboiul capitalist din firma aia ?

   Onorabile domn, dacă acceptaţi că Lumea are Dumnezeu, v-aţi întrebat vreodată „Cine mă va apăra la Judecata Supremă ?” Ce dovezi ar avea apărătorul dv. ? Că i-aţi apărat pe Marii Hoţi, care au conturi grase, pline cu valoarea creată de angajaţii oropsiţi ?

   Având în vedere comportamentul dv., înclin să cred că raţionaţi precum cunoscutul personaj dostoievskian: „Dacă Dumnezeu nu există, atunci totul e permis”. Oameni ca Dinu Patriciu, Ţiriac, precum şi avocaţii lor nu dau raiul de aici pe Raiul de dincolo.

   Până (să ajungem) la Dumnezeu, ne mănâncă patronii dezumanizaţi. Îmi amintesc sfiala lor, la începutul anilor ’90, când povesteau cum au început ei afacerile cu o sutică de lei ! Acum se laudă că – ei ! – dau de mâncare la sute, mii de angajaţi !!

   Din fericire, mai există oameni care cunosc „misterul” înavuţirii lor. Sclavii aceia le umflă conturile, prin munca lor. Fără munca angajaţilor, capitalul patronilor (el însuşi produs prin muncă) nu „ouă” nici măcar o mărgică, precum găina babei. Dacă factorul de producţie capital ar putea produce plusvaloare, atunci patronii n-ar mai avea nevoie de munca angajaţilor.

   Clienţii ăia ai dv., cu conturi grase, nu respectă nici măcar regulile capitalismului cu faţă cât-de-cât umană, cu atât mai puţin o etică de tip kantian (orice om trebuie considerat un scop în sine, nu doar un mijloc).

  • http://newsfromromaniannet.blogspot.com Lucian Sarbu

   eMag are comunicatori mult mai buni și știu să-și rezolve mult mai bine crizele de imagine, nu cu asemenea vrăjeli de 2 lei. Nu ești avocat, ești un troll care se plictisește.

  • Mihai Olaru

   hahahah, asta e cea mai tare !!!

  • Bogdan Iancu

   Domnule avocat Florescu am o curiozitate: unde o sa trimiteti citatiile? Sinteti cumva unul dintre cei care cred ca site-urile pot fi bagate in duba?
   Multumesc.

   • Alina

    😀

  • Petrini

   Dar invers nu se poate? Nu se gaseste nici un avocat care sa reprezinte drepturile angajatilor concediati pe motive aiurea? Daca se intampla chestia asta in US erau mancati de avocati pana acum astia de la eMAG.

  • Dumitru

   Singurii care ar trebui sa raspunda in fata legii sunt patronii de la eMAG!

  • http://http://depluribus-cititor.blogspot.com Alozauru

   Mai bine te semnai: bivol Dragoș Florescu.

   Că avocat sigur nu ești.

  • Robert M.

   Amice ! ESTI PENIBIL !!! Dar setea proverbiala a avocatilor pentru bani te scuza ! Daca esti asa dornic sa aperi dreptatea, mai studiaza un pic piata muncii si mai ales CODUL MUNCII. Vei constata cu surpriza ca se incalca drepturi fundamentale garantate prin legile locale sau internationale. Iar daca faci apel la lege, esti descalificat din start la orice companie inca de la interviu. Eu am patit-o… SI NU O DATA !!! Am intrebat care este programul de lucru, daca se respecta, daca se platesc orele suplimentare, daca pot citi draftul contractului de munca si care este organigrama ierarhica a companiei (mai pe scurt: cui ma subordonez). Am repetat figura de 3 ori consecutiv. Si de trei ori interviul s-a incheiat in urmatoarele 30 de secunde cu afirmatia ca voi fi contactat ulterior daca am fost selectat. EVIDENT CA NU am mai fost contactat. Pe viitor spune-i doar paratului ca-l dai in judecata in astfel de situatii. Asta ca sa nu te mai faci de ras. Cat ti-au dat astia de la e-mag ca sa te faci de ras? Daca este sau nu adevarat (defaimator – ca sa folosesc termenul tau) continutul acestui interviu prezentat aici, se stabileste ulterior, de catre organele de ancheta. Pana atunci : SE PASTREAZA DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE SI PREZUMTIA DE NEVINOVATIE. Ca sa-ti mai dau un pont : da in judecata tabloidele pentru imagini indecente postate pe prima pagina, da-l pe Mircea Badea in judecata ca-l numeste „Chiorul” pe Basescu, da-l pe Basescu in judecata ca-l face plagiator pe Ponta, da-l si pe Becalli in judecata pentru tulburarea linistii si ordinii publice in numeroase ocazii cand iese de prin carciumi si cluburi la 3-4 dimineata, da gandacii in judecata ca au intrat prin efractie in vreun apartament, da-l si pe proprietar in judecata ca dat cu insecticid fara autorizatie de mediu si astfel a comis genocid in lumea insectelor. Ca sa te umpli de succes, da si companiile petroliere in judecata pentru practici de monopol si scumpiri repetate si nejustificate. Era sa uit : da si Rusia in judecata pentru ocuparea militara abuziva a Basarabiei, Nordul Bucovinei si tinutul Hertei (acum teritoriu ucrainean daca nu stii). Poate recuperezi si tezaurul de la Moscova…. Acest mesaj este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

 • MariusCC

  Deci, baiatu n-are timp sa caute alt job (nu ca ar sti sa faca prea multe).
  Pai daca ramine fara ore suplimentare (1400RON/luna) ar trebui sa aiba timp sa-si caute.
  Numai ca la ce stie sa faca ma indoiesc ca-i da cineva mai mult de 1000RON.
  Asa ca ciocu mic si pune mina la munca!
  Vrea mai multi bani, asta inseamna mai multa munca – invatat ptr certificari, diplome samd, munca neplatita in prima faza (care poate dura chiar si 10 ani, dar iti ofera un comfort financiar ulterior).
  Nu-ti plac patronii, gaseste alti!
  Sau fa-ti tu o firma si exploateaza-i pe prosti!

  PS: ma intreb de ce toti prostii sint comunisti.

  • S

   Domnule Marius, dumneavoastra ce varsta aveti? Ce salariu aveti? Cat munciti pentru el? Sau mai bine sa intreb munciti pentru el? Stati bine in scaunul de la biroul pe care va sta laptop-ul si tastati comentarii?
   De unde stiti ca domnul in cauza nu are studii superioare? De unde stiti ca nu este inginer? Nu stiti, banuiti ca daca cineva face o munca bruta este, normal, fara studii. Sa fim totusi putini realisti si sa constientizam situatia in care traim. Cati studenti cu diploma de licenta, si chiar si masterat, nu lucreaza pe domeniul ce l-au invatat? Cati dintre ei nu sunt vanzatori, carausi, curieri, s.a.m.d ?
   „Schimba-ti patronii” – cred ca nu stiti rata somajului in Romania si cat de greu sa gaseste un loc de munca. De asemenea, mai cred ca habar nu aveti ca cei 2000 lei nu sunt suficienti unui om cu familie, chirie si alte cheltuieli pe langa. Daca parintii dumneavoastra v-au dat si inca va ofer totul gata facut, acest lucru nu este valabil pentru toata lumea.

   P.S. Nu inteleg „oamenii inteligenti” care-si scriu parilele de „copii a caror parintii le pun totul sub nas” . Inainte sa judecati pe cineva incercati, macar 2 secunde, sa va puneti o clipa in locul lui. Nu mai comemtati in nestiinta de cauza.

   • MariusCC

    @S.
    Am un venit de citeva ori mai mare decit media in RO. Si DA, muncesc ptr el.
    Inca nu am firma sa pot exploata niste prosti (am doar PFA).
    Am printre altele 2 facultati, iar parintii nu ma mai sustin de la 20 ani (acum ii sustin eu).
    Daca baiatul face munca necalificata (un cimpanzeu poate introduce facturi cu un minimum de training), studiile superioare n-au fost decit bani aruncati pe fereastra.
    DA, somajul e mare printre prosti, acolo unde concurenta e acerba, pentru ca prostii sint multi. Cei buni isi gasesc de lucru fara probleme., si chiar fara sa caute (cazul meu).
    Referitor la cele 12 ore de munca care nu-i permit sa-si caute altceva: sint si ele timp pierdut, cita vreme nu invata nimic acolo. Am muncit si eu 12 ore sau mai mult, avind la un moment dat 2 joburi, dar la joburile respective eu invatam. A si imi raminea timp sa caut altceva.

    @nos, primul meu job (in IT) a plecat de la un salariu mic (echivalentul la vremea respectiva a salariului unei cusatoarese). Dupa mai mult de 10 ani de invatat si dat examene, la ora asta cistig cu mult peste medie. E drept ca pentru asta a trebuit sa renunt la crapat seminte in fata blocului (cum fac o groaza de pustani de 20 de ani in cartierul in care stau), la uitat la tembelizor, samd. Dar efortul a meritat.

    @Clara, intimplator sotia e auditoare, si cam stiu care sint conditiile in BIG4. Sotia si toti cei care lucrau cu ea n-au avut probleme in a-si gasi alte joburi desi lucrau 12 ore 6 (uneori 7) zile pe saptamina.

    Reiterez: daca baiatul care lucra 12 ore pe zi, sta acolo, sta pentru ca ii convin conditiile. Daca nu i-ar conveni ar gasi altceva (e drept asta presupune un efort si ceva creier, lucru pe care multi din maimutoii care posteaza nu-l au in dotare).

  • nos

   Era imposibil sa nu apara si un emisar al Solutiilor de la Davos, cele cu rezolvarea somajului prin munca neplatita. Ce nu inteleg e insa de ce doar 10 ani si de ce mai adauga si partea cu speranta intr-un “comfort financiar ulterior”. De ce nu propuneti direct desfiintarea salariilor si obligarea la munca neplatita toata viata?

   Imi place si indemnul lui la “invatat ptr certificari, diplome samd”, adresat unui tip care lucreaza 12 ore pe zi la carat cu carca. Desigur, supraom cum il banuiesc, MariusCC ar face fata cu brio la un asemenea regim de viata daca ar fi in locul angajatului de la eMag. Dar oricum nu ar ajunge niciodata intr-o asemenea situatie, rezervata perdantilor. Si daca perdanti ca asta de la eMag nu se descurca, asta e, e numai vina lor!

  • Clara

   Ce smecher esti si cum le stii tu pe toate! Hai sa-ti spun cum arata realitatea de pe teren. Sotul meu a muncit 7 ani la o mare firma de audit financiar, pe un post foarte bine platit, cu o pregatire pe masura. Program de munca: de la 9 la nu se stie cand, undeva dupa ora 22. De luni pana sambata, drept ca sambata venea acasa deja pe la 6. O gramada de drumuri cu masina prin tara. Duminica dormea sau lucra acasa pentru ca volumul de munca era pur si simplu imposibil de stapanit intr-un program de munca normal, nu zic de opt ore, de 10, dar cu o zi libera pe saptamana. Era nervos, extenuat, cu probleme de sanatate din cauza stresului, cu insomnii. Sigur, se pune intrebarea legitima de ce n-a plecat: pentru ca nu avea timp sa caute altceva, pentru ca odata prins in sistem iesi foarte greu din el, pentru ca suntem slabi uneori si nu ne dam seama la timp ca un salariu mare, o casa in rate si o saptamana de concediu pe an nu justifica o reducere la starea de robot, umilinte de tot felul, mancatorii oribile intre angajati pentru a se da bine pe langa sefi si alte mizerii de acest fel. Situatia din interviu e aceeasi si la nivele superioare, intre oameni bine pregatiti, dar la fel de speriati sa nu-si piarda venitul si la fel de dispusi sa calce peste cadavre daca asta le asigura putin mai mult decat au altii. Dupa un preinfarct la 38 de ani a plecat de la companie. Ne-am intors in provincie si traim cu mai putin de jumatate din banii pe care ii castiga el la Bucuresti, dar nu am regretat nici un minut. Avem o viata de familie, el e mult mai calm si mai relaxat. Ceea ce vreau sa spun cu povestea noastra este ca daca noi am constientiza cu totii ca vietile noastre nu se cuantifica in cat producem si cat profit aducem patronilor sau actionarilor, si nici in masina sau casa sau concedii, poate ca am reusi sa punem piciorul in prag si sa spunem ca a plati pe cineva pentru o munca nu echivaleaza cu a-i cumpara viata si a dispune de ea dupa bunul plac.

 • http://www.facebook.com/pages/Comunicatul/311222185580418?sk=wall Vlad

  Ar trbui ca autorul sa dea cateva lamuriri necesare pentru credibilitate. Spre exemplu, ar trebui sa explice intai de ce a ales Emag si nu alt magazin. Avea informatii ca la emag e o stare de lucruri dubioasa?

  In al doilea rand, unele intrebari sunt formulate astfel incat sa induca un anumit raspuns si ar trebui renuntat la ele pe viitor: VB: Să înţeleg, din tot ce mi-ai spus, că la eMAG e mai degrabă rău decât bine?

  AE: Da, clar.
  nu ar fi mai bine daca cel intervievat ar fi lasaat sau incurajat sa-si descrie el singur situatia, prin intrebari ceva mai deschise?

  In rest, salut initiativa!

  • Ghita Bizonu’

   Credibilitate ? Ce e aia ?!
   Sa zic ce cunosc. Amic programator. Studii superioare , vechime , experienta samd, 40 de ani. De 2 ani tot mai mult de lucru .. Lucreaza si acasa 3-4 ore … Si sambata. De multe ori duminica . Mai rtrebuie sa mearga si la servici cam 2 WE pe luna . Salariul acelasi … In rest la locul de munca hara , pile si turnatorii …
   Vecina. Dupa marea reforma cu sptele la perete si cu ochii la lumanarea de la capatul tunelului a gasit de lucru la un hotel .. camerista . De 3 ani tot mai mult de lucru .. mai multe ore. banii .. la fel !!
   Si dasca nu ai aflat : ecriza. Locuir de munca nu prea . Mai ales cand esti trecut de 40 .. (vecina are peste 55!)
   Vecina. Lucraza la sediul central al postei . Cam 16 persoane fac munca prevazuta ptr 22. (d’aia nu zic si in ce compartiment lucreaza)
   Si cam asa este peste tot.
   credibiliate, ai ?!

  • Shadow

   Interviul nu este cu „gheo anonimul” ci cu „gheo, angajat emag”. Si interviul nu este o opinie domnule Vladimir Bortun . Opinii putem sa avem toti libere, in care sa spunem ca Emag e o firma de 2 lei sau ipad 2 e de c…t. Asta inseamna o opinie si poate sa fie buna, proasta, samd. Interviul in schimb si faptul ca il publicati sub umbrela „cuvantul liber al presei” presupune si ulterioare investigatii din partea dumneavoastra. Ati facut acele investigatii ? Ati constatat macar 50% din acele lucruri ca s-ar intampla la Emag ? Daca da, Felicitari ! daca nu, sunteti un mediocru care nu depaseste si nici macar nu atinge nivelul „nimenilor” de la cancan. O zi frumoasa !
   Cat despre ceilalti care comenteaza fara sa aiba habar ce e ala demers jurnalistic, puneti mana pe o carte despre… si eventual pe alta despre legi si dupa aia comentati 😉

   • prrraaa

    adevarat, sau cine stie cat o fi platit concurenta ? :))

   • Emma

    nu. tie ti se poate parea cidat, dar criticatac nu este genul.

   • ccc

    clar! ai nimerit o de data asta, te credem pe cuvant

   • http://anticapitalism2.blogspot.com/ Florian Liviu

    Ha, ha, ha, demers jurnalistic ! Ce să spun! Pe susţinătorii capitalului i-a apucat brusc grija de deontologia jurnalismului. Cum s-a dezvăluit ceva ce ei ţineau cu dinţii să nu se afle, cum se simt un pic ameninţaţi, au şi început să se agite şi să strige în gura mare că asta nu e presa, că se încalcă principiile de practică jurnalistică. Da, adevărul uneori doare al dracului de tare.

 • Maxim

  Model tipic de marketing american copiat la eMag. Prin presa se lauda toata ziua dar in spatele gardului e mizerie tipic romaneasca. In general nu iese fum fara foc.

 • Cezar

  Spunea cineva ca este excelent 2000 de lei pentru tipul de munca prestat (12 ore pe zi 7 din 7). Intr-adevar, maximul de salariu atins de mine in Romania a fost 1800 (10 ore in medie 5 zile din 7). Intrebarea este ce faci cu banii? Pentru ce muncesti? Si daca enumeram reies urmatoarele: chirie si cheltuieli de intretinere 50%, alimentatie si transport 30-40%, restul e pentru mici placeri ori vicii nu foarte costisitoare. Fii fericit ca respiri. Fii fericit ca maninci, ca ai scaun, ca poti merge pe picioarele tale pina la el. In ritmul acesta va veni vremea in care vei considera ca ce ai acum e conditia cea mai buna pe care ai avut-o vreodata. Povestile parintilor despre concedii sint doar povesti iar senzatia este ca daca vei avea copii acestia vor avea chiar mai putin decit ai tu.

 • Glumetzu

  Bai fratica pai pe banii astia ma duc eu tata sa lucrez in locu lui tinand cont ca in Pitesti tot la munca de carca se plateste mult mai prost cam acelasi program si cam acelasi frecus.

  • http://newsfromromaniannet.blogspot.com Lucian Sarbu

   Cât e o chirie în Pitești? Dar un pachet de biscuiți? Pune în balanță și chestiile astea.
   În București cu 1400 de lei nu scapi de la mami și de la tati de-acasă (decât dacă ai la / cu cine să te muți, firește). Gândește-te la iarna asta, să zicem că vrei să închiriezi o garsonieră. 700 chiria (minim), 250 întreținerea (minim), ups!… îți mai rămân doar 18,(33) lei / zi ca să faci restul, inclusiv să scoți din când în când, dar nu prea des, o prietenă la un suc. Merge? Nu prea. Cu 2000 de lei scapi, dar dacă trebuie să te distrugi pentru banii ăștia, nu e nici un gheșeft.
   Bineînțeles, compania nu e datoare să-și facă genul ăsta de calcule. Dacă există amatori să muncească la eMag în condițiile descrise în interviu și oamenii ăștia consideră că sunt plătiți ok, atunci compania e foarte fericită.

 • Andrei

  Viata este o chestiune de alegere, sa nu uitam si mai ales orice angajat (sau nu) sa constientizeze asta dar departe de spiritul unei polemici incadrate de argumente socio-politice-economice un lucru nu trebuie uitat : succesul firmelor se confunda in prezent cu sacrificiul oamenilor.

  Hotaraste cine vrea care se merita si care nu.

  PS: Nu pot crede ca AE nu are timp sau nu isi poate gasi altceva.

  • Alina

   Dupa 12 ore, esti bucuros sa mergi direct acasa, sa faci cina ca sa dai mancare la familie, si apoi sa te culci. Dupa parerea ta la ora aia unde ai putea cauta de munca>?
   Oameni buni, habar nu aveti cu ce se mananca asa ceva pana nu simtiti pe pielea voastra, numai gura de voi, ca da….e usor sa comentezi, si din cauza asta suntem cum suntem in Romania, ca nu ne pasa de nimic, cu micile exceptii :((

 • Andrei Bacanu

  Viata este o chestiune de alegere, sa nu uitam si mai ales orice angajat (sau nu) sa constientizeze asta dar departe de spiritul unei polemici incadrate de argumente socio-politice-economice un lucru nu trebuie uitat : succesul firmelor se confunda in prezent cu sacrificiul oamenilor.

  Hotaraste cine vrea care se merita si care nu.

  PS: Nu pot crede ca AE nu are timp sau nu isi poate gasi altceva.

  • Mihai Olaru

   ba crede, cind iesi de la serviciu la 9 seara te-ai cam duce acasa; iar ca alternative, ti se pare cumva ca ploua cu joburi decente in tara?

 • Shadow

  Pana la urma totul se rezuma la urmatorul lucru : pui in balanta cat esti platit si conditiile de munca si cat muncesti. iti convine stai, nu-ti convine, pleci. Te duci in alta parte unde e mai bine. Sau mai rau, etc… In rest, nu stiu ce sa zic…sunt curios daca domnul cu site-ul a verificat sau nu acele afirmatii care arata incalcari ale codului muncii. In rest..bonusuri si exploatare…tine de fiecare daca vrea sau nu sa faca asta. E la fel aproape peste tot si in orice tara.
  P.S. tind sa cred ca nu sunt verificate informatiile si creste oleac’ si rating-ul la site, nu ? :))

 • Diana

  As dori sa ofer si eu cateva detalii domnilor care considera ca succesul pe piata se poate face doar cu biciul pe sclavi…pardon, angajati, si cu cizmele in gura lor. Si se intampla sa vorbesc nu doar strict la nivel teoretic. Intamplator, cunosc personal niste oameni intreprinzatori a caror poveste de succes s-a scris fara a o fi luat pe aratura exploatarii. Adica, domnii mei, se poate sa faci performanta si fara sa calci peste altii.

  ,,Deci, baiatu n-are timp sa caute alt job (nu ca ar sti sa faca prea multe).„
  Majoritatea angajatilor la firma despre care vorbesc sunt muncitori necalificati, tot ceea ce au invatat, au invatat la locul de munca. Nici un membru al echipei de lucru nu a fost concediat din motive de scadere de cheltuieli/cresterea profitului, nici in vreme de criza, nici inainte, decat in cazul furtului (repetat) din depozit. Cateva angajate s-au inscris la cursuri sau la facultate pe perioada lucrului la firma; au fost lasate libere pentru examene, cu conditia sa se inteleaga cu colegii de serviciu sa le tina locul si sa recupereze in alta zi orele pierdute. Acelasi lucru e valabil si in cazul concediilor: negocieri cu colegii pentru a nu lasa productia neacoperita. Astfel, vrand-nevrand, se dezvolta si o farama de solidaritate si cooperare intre angajati, ca doar de ei depinde sa isi faca viata usoara si sa se inteleaga omeneste.

  ,,Dar nu capitalismul incipient este de vina pentru esecul nostru ca societate.„
  Mai degraba e de vina atitudinea unora care le tin isonul celor care in goana dupa agoniseala isi bat joc de altii, in loc sa fie incurajat intreprinzatorul responsabil (responsabil nu doar fata de bunastarea firmei sale, de stabilitatea pe piata, ci si de bunastarea personalului…mi se pare ciudat, proprietatea privata e ocrotita…malaxorul, strunga, cuptorul, masinaria cu care produc e sfanta…dar omul sa faca ciocu mic si sa suporte marlania pentru ca, nu-i asa, asa va simti ca e capitalist, nu un comunist imputit si neproductiv).

  “EU imi aduc aminte si acum, cu placere, perioada cind am lucrat la Fabrica de Pompe, Aversa (1975-1978). Era o atmosfera de familie.”
  ,,da, si din motivul acesta produsele romanesti erau de calitate si cautate peste tot si industria romaneasca era competitiva si toata lumea o ducea bine….sau nu?!„

  Fara sa se extinda intr-o retea de magazine, fara sa oblige angajatii la ore suplimentare, au reusit sa puna pe picioare un magazin cunoscut in orasul natal drept unul care nu a facut niciodata rabat de calitate. Oare de ce? Pentru ca oferind respect fata de angajat, acesta din urma ajunge sa isi respecte munca, sa se implice in masura posibilitatilor sale in bunastarea firmei. Solidaritatea angajatilor e un lucru rau doar in viziunea celor care cred ca nu exista om care sa-si faca treaba cu drag, ci doar niste hoti si lenesi ce trebuie permanent supravegheati si trasi de urechi sa nu faca prostii. Cei care cred ca oamenii se trezesc din pat DOAR pentru bani si ca sunt dispusi si TREBUIE sa fie dispusi sa inghita orice pentru o leafa (fie ca este una buna sau modesta).

  E drept, angajatii unitatii de care vorbesc nu au format vreun sindicat. Dar avand in vedere ca numarul lor nu e foarte mare si ca au contact zilnic cu patronii, nici nu e nevoie, pentru ca ori de cate ori trebuie sa se discute ceva, fie particular fie pentru tot colectivul, exista disponibilitate spre dialog si problem-solving din ambele tabere. Ah, si incredere in bunavointa celeilalte parti…o chestie destul de improtanta in afaceri, cred.

  • Ghita Bizonu’

   Diana

   fabrica aia de pompe producea. mai si exporta. Insa asa ce produce emag ?! Importuri asta produce! Deficit comercial. Care se acopera cu imprumuturi externe. Care se platesc cu lucur in lohn , cherestea samd. Adica tot cu munca slab calificata . Ca sa traisca bine unii a caror indeletnicire este importul sau datu din gura.

   • Diana

    Corect!

    Eu ce spuneam apropo de faptul ca daca tot se isteaza unii in avocatii intreprinzatorilor si angajatorului, sa ia partea celor care intr-adevar prezinta modele viabile de functionare, care, adica, sunt responsabili nu doar cu succesul financiar al business-ului, ci si de bunastarea angajatilor (aici ma refer nu doar la asigurarea unui salar just in raport cu cantitatea si calitatea muncii prestate, dar si de faptul ca iei si formezi oameni).

  • R.

   M-a bucurat foarte mult sa va citesc comentariul, ati punctat exact ce trebuia. Va salut cu respect.

  • casandra

   Da, aveti dreptate. Si eu cunosc un intreprinzator roman care a inceput o afacere singur in 1990 si a facut deja o companie cu sute de angajati. Afacere de familie. Nu a dat pe nimeni afara cand , temporar, vanzarile au scazut in 2009. A redus ceva bonusuri si cam atat. Salariatii raspund imediat cand sunt comenzi mari si trebuie sa lucreze suplimentar. Cand angajatele au un copil bolnav, patronul nu se supara ca lipsesc pentru ingrijirea copilului, trebuie doar sa recupereze cand este nevoie de munca suplimentara. Un adevarat antrepenor, cum rari sunt din pacate! Este respectat si nimeni nu are pricina cu el. Nu face afaceri cu statul, are mai ales export. Plateste salariile la timp si relativ corect. Cum facem sa-i clonam pe acesti patroni adevarati?

 • Adrian D

  Marius CC, tocmai aici e problemu’: domnia ta zici ca singura solutzie e ca X sa devina patron la randu’ sau shi sa faca pe gigi duru’ cu angajatzii pe care ii va avea.
  Perpetuarea acestei mentalitatzi de vechil, de caprar care urla la racani fiinnca a ajuns caprar shi finca shi la el a urlat un alt caprar cand a fost el racan… taman asta e problema.
  Tre’ sa fii complet tampit – ca patron – sa ii faci unui angajat nishte procarii de genu’ asta. Io nu ash avea nicio jena sa imi fur patronu’ cu tot ce pot shi sa-l tradez asha cum ma tradeaza shi el pe mine.
  Un patron complet idiot ishi fortzeaza angajatu’ sa faca ore suplimetare fara plata. Pai despre ce fel de eficientza a muncii mai poate fi vorba cu un angajat epuizat/obosit? Hai sa fim serioshi: genu’ asta de practica este exact ceea ce il impinge pe angajat sa o lalaie. Un om e doar un om, e facut din carne, nu din metal: cat de mult poa’ sa reziste, acolo unde pana shi o mashina, daca o suprasolicitzi, cedeaza? Omu’ nu o sa „cedeze” asha ca o mashina: o sa o lalaie shi o sa prefaca ca munceshte., ca doar nu-i nebun sa moara acolo.
  Daca un patron nu tzine cont de asta shi ishi spune in sinea lui: „pai daca crapa, nicio paguba, sa vina altu'”, e un cretin care, tradandu-shi angajatul, se expune singur la a fi tradat de acesta. De fapt, ii da motive sa o faca shi il invita sa o faca.
  Marile success story ale capitalismului contemporan s-au facut prin cointereesarea angajatului, nu cu biciul. Da’ pentru asta tre’ sa ai creier in cap, nu cap de patron. No, e chiar atat de simplu.

  • MariusCC

   @Adrian,

   Chestia cu povestile de suces ale capitalismului in care muncitorul e cointeresat de patron sa i-o spui lu’ mutu.
   Walmart plateste salariul minim pe economie si schimba angajatii ca pe ciorapi, dupa ce ii stoarce.
   Vezi ca in lume nu exista doar Apple (care apropo foloseste munca sclavilor din china ptr productie efectiva). Muncitorii peste tot sint calcati in picioare. Vrei sa nu fii calcat in picioare, trebuie sa stii sa faci foarte bine ceva, astfel incit sa nu poti fii inlocuit cu unul din prostii care stau la usa.

   Esti prost, vei fi calcat in picioare si vei muri sarac de la prea multa munca.

   • cristi

    Auzi mai Marius, tu crezi ca lumea asta e facuta doar pt. cei 10% care reprezinta elita si din care in mod clar crezi ca faci parte? Crezi ca ceilalti sunt buni sa te slugareasca sau eventual sa fie starpiti ca fac umbra pamantului degeaba?
    Crezi ca totul depinde de tine exclusiv? As vrea sa-ti dau un exemplu dintr-o companie infiintata in 1997 in Romania, care a fost, este si probabil va fi in top3. O campanie care a fost, este, si probabil va fi cea mai proftabila din grupul ei, cu mult peste cele din Vest. Am lucrat si eu acolo si cand am ajuns (acum multi ani) am fost intampinat cu „brosura corporatistului fericit”. Suntem o mare familie, avantaje, chestii, spalat pe creier, de catre managerul meu care, incredibil mi-a devenit amic. Cum? Simplu, in 2008, aceasta companie (din care m-am carat ca prea devenise plantatie, cu programatori luati de sub birou dusi la reanimare, nu exagerez am 3 fosti colegi patiti, unul dintre ei a ajuns leguma si nu si-a mai revenit niciodata) a hotarat sa eficientizeze activitatea. Motiv pt. care a dat afara absolut toti directorii si managerii cu care pornise firma in 1997. Toti, 5 directori si cateva zeci de manageri din zona middle. E o poveste lunga despre umilinte, stres, frica si abuzuri. Managerul meu, dupa povestea asta (a luptat pe baricade mai bine de 1 an, printre ultimii dintre cei dati afara) din una in alta a reusit sa ajunga sa lucreze intr-o alta tara (nu USA, nu Elvetia, nimic din „raiul” occidental) unde incet-incet a inteles un lucru simplu: o tara este bogata daca cetatenii ei traiesc in bunastare si intr-un sistem care-i protejeaza pe ei ca indivizi (stii tu, beneficii comuniste gen justitie, demnitate, echitate). A inteles ce inseamna sistemul de unde a plecat, in care esti un robot, bagi in tine pe fuga ceva (te alimentezi), cu sanatate ruinata, viata traita in dead-line-uri, totul in folosul celor din varful piramidei, fie ei politicieni sau afaceristi (tot un drac de altfel). Si dintr-unul care tine discursuri idioate despre capitalism, a inteles ce inseamna echitatea si sistemul facut pt. oameni, nu pt. stapanii de sclavi. Si uita asa am devenit prieteni.
    Ce vreau eu sa-ti spun, este ca majoritatea „oamenilor de succes” care se cred indreptatiti sa conduca lumea nu inteleg rolul enorm al conjucturilor favorabile in care au fost aruncati la un moment dat. Decat cel mult atunci cand conjunctura se schimba.
    O veche zicala indiana spune asa: „Invatatura ii foloseste prostului, tot atat cat ii foloseste lumina orbului.”
    P.S.: Nu am simpatii „socialiste/comuniste” atata timp cat pe amblele ramuri ale familiei am avut povesti ingrozitoare cu puscarii, confiscari si limitari de drepturi civile. Dar inteleg ca trebuie iesit din acest binom limitat comunism-capitalism. Cu cat vor intelge mai multi cu atat ne va fi mai bine mai repede.

 • rrr

  1.Cum sa-ti puna mana’n gat un kkt, care are buzele maro, de la pupat dosuri de patron. Ii rup mana si i-o bag in dos.
  2.Sindicatul…, liderul de sindicat traieste ca un politician, ca’n basme., asta’i sindicatul.
  3. Mai degraba uniti-va si daca ai o problema, megeti toti odata, ca sa te sustina.

 • SR

  Foarte buna ideea unei luari de contact directe cu ceea ce insemna capitalismul in concreto, cu ceea ce se ascunde in spatele castigului (unora, multora, tuturora?). Si care e pretul pe care trebuie sa-l platim pt „privilegiul” de a munci, si ce ne-ar putea astepta daca refuzam ori poate doar indraznim sa carcotim impotriva metehnelor lui sau a „binefacatorilor” si trambitasilor kkapitaliristi – dupa cum li s-ar putea bine zice.
  Astfel, unii dintre comentatori au ripostat cam dupa celebra replica: „de ce-ai stat, mah, in calea pumnului meu?” Sau: cine te-a pus bah sa sari in fata masinii mele, ce daca era zebra si era verde? Daca nu voiai sa fi calcat, te-ai fi dus in alta parte, treceai si tu, ca amarastenii, numai dupa ce trecea convoiu prezidential de bossi si vipuri, si-ti dadea voia politistul privat indemnandu-te cu bastonul pe carca. Sau altele, din acelasi registru. Cu alte cuvinte, nu-ti convine, sclavule, schimba stapanii! Sau du-te-n Coreea de Nord!
  Adevarata constiinta civica, basca „inteligenta” smechereasca de care fac atata caz !
  Pana una alta, sa le spun eu o poveste din adevaratul capitalism: pt astfel de fapte ca cele semnalate in interviu, o inspectie la firma din partea protectiei muncii se cuvine de urgenta, pt clarificari. Iar avocatul poate sa-si caute un alt client, pt deserviciile firmei e de pus pe liber, nu de pastrat. Si nu in ultimul rand, cumparatorii(cei cu minima constiinta civica) nu ar trebui sa mai cumpere de la ei. Falimentul e unul din pilulele amare ale capitalismului, despre care se zice ca face foarte mult bine, cat timp sunt destule firme rivale pe piata de profil. Sa-i ardem pe limba lor, cea capitalista!

 • mihai

  gata, am terminat cu E-mag! cred totusi ca Nokia au fost si mai neseriosi. culmea ar fi sa iei telefon nokia de la e-mag

 • kinn

  Foarte buna initiativa, o gura de aer proaspat dupa imbacseala pseudo-analizelor anarho-economice obisnuite. Interviul asta (si altele de acest gen) ar trebui bagat cu forta pe gatul mass mediei, care are un deficit de contact cu realitatea.

  In orice caz, nici un om intreg la minte nu poate fi de acord cu starea lucrurilor descrisa aici.

 • A. Crunt

  Foarte bună iniţiativa şi foarte bun interviul! Întrebările mi s-au părut echilibrate, oneste. Realitatea mizerabilă de acolo iese la iveală de la sine. Felicitări! Aştept cu interes continuarea. Sper să găsiţi şi cazuri pozitive.
  Apropo de ideea exprimată de unii dintre comentatori: „dacă nu-i convin condiţiile de muncă, să plece!”. Asta e o reacţie nu numai plină de cinism, ci şi neîndreptăţită. Dacă pleacă el, vine altul, care va lucra în aceleaşi condiţii de exploatare. Nici un angajat nu ar trebui să lucreze în asemenea condiţii de muncă.
  Şi: De ce nu pleacă dacă îi e atât de rău acolo? Păi are nevoie de banii ăia. Tocmai pe asta se şi bazează cei care îl exploatează!
  RUŞINE, eMAG! Companie de doi bani!

 • http://ultras.sportlocal.ro Vladimir Bortun

  As oferi cateva raspunsuri la unele comentarii.

  Pentru zapp.
  Spuneti ca intervievatul se plange degeaba, din moment ce castiga 2000 RON, mai mult decat un invatator. Nu cred ca e un salariu prea bun, dar asta e irelevant in discutia de fata. Nu salariul este problema, cel putin nu in interviul pe care l-am luat. Problema principala e ca (a) acest om e constrans sa munceasca foarte mult in afara programului prevazut in contractul de munca si (b) ca aceste ore suplimentare nu ii sunt platite – sub diverse pretexte – corespunzator. MIA a surprins bine natura problemei: e vorba de exploatare, nu de marimea salariului.

  Pentru Vlad.
  Am facut despre emag pentru ca stiam de mai multa vreme, de la intervievat, lucrurile care se intampla acolo. Oricum, puteai sa-mi pui intrebarea asta indiferent de numele firmei despre care as fi facut interviul…

  Pentru Shadow.
  Cred ca ar fi binevenita o ancheta jurnalistica la emag, dar eu nu asta mi-am propus. Nu sunt jurnalist si nici nu vreau sa fiu. Acest interviu nu e unul jurnalistic, iar CriticAtac nu e un site de presa. Nu cred ca orice interviu trebuie sa respecte rigorile profesiei de jurnalist. Dupa cum scrie si in randurile de introducere, aceasta serie de interviuri isi propune sa prezinte punctul de vedere al angajatului din Romania – altfel spus, e un mijloc prin care li se da cuvantul angajatilor. Daca as face afirmatii, probabil ca ar trebui sa le si verific, apeland la mai multe surse, dar eu pun doar intrebari. Atat. E un interviu, nu un reportaj, iar ce spuneti dvs. se aplica reportajelor. Asa, afirmatiile le face intervievatul, iar responsabilitatea veridicitatii lor ii apartine exclusiv. Eu nu pot decat sa aleg un intervievat cat mai de incredere.
  Apoi, va intrebati daca cele spuse in interviu incalca Codul muncii. Pana acolo, ele incalca insusi contractul de munca al angajatului (recititi primele randuri ale interviului). Nu e de ajuns? Stiam ca liberalii pun mare pret pe ideea de contract.

  Pentru MariusCC.
  Poti sa ai trei clase sau niciuna, ca nimeni nu are dreptul sa te exploateze. Tu ai, in principiu, dreptul sa pleci in alta parte, dar asta nu diminueaza cu nimic nedreptatea care ti se face acolo unde esti acum. Exploatarea nu e cu nimic mai putin rea doar pentru ca poti sa-ti dai demisia si sa mergi in alta parte (plus ca aici vorbim, repet, de o incalcare a insusi contractului de munca). E ca si cum ai spune ca violenta conjugala nu e o problema, fiindca victimele ei pot oricand sa divorteze si sa plece.

 • prrraaa

  salut, o mica intrebare: cate clase avea acest angajat al eMag-ului? Iti zic eu, majoritatea n au terminat nici generala … si in cazul asta sa ne gandim: cine dracu te angajeaza pe un venit de ~2000 ron, cand in CV ul tau scrie ca nici Capacitatea n-ai luat-o ???? Un depozit (sau la REBU, dar si acolo am inteles ca-ti trebuie pile) ….unde muncesti pe un salariu acceptabil si primesti si bonusuri + ore suplimentare ! Si apropo, legat de actele de violenta: daca esti angajat sa cari marfa, eu zic ca nu angajeaza astia toti schilozii ca sa-si permita ,,Team Leader-ii” asemenea arogante sa-ti bage mana-n gat.
  Nu mai luati interviuri la toti prostii care vor conditii de lux intr-un depozit! sunt sigur ca mai sus nu au fost cuvintele lui dar ii multumit dl. Vladimir Bortun pentru traducere.

  • Vladimir Bortun

   Am raspuns deja la acest argument. Nu conteaza ce scoala ai, nimeni nu merita sa fie tratat in modul descris in interviu.
   Altminteri, a terminat o facultate. Acum e mai indreptatit sa-si exprime nemultumirea?

   • prrraaa

    @Vladimir Bortun: Tu stiai ca in comert exista o perioada de 1-2 luni (perioada sarbatorilor) cand cetateanul scoate banii din ciorap ca sa cumpere cadouri? Poate ,,angajatul” s-a vaitat de aceasta perioada dar asta e situatia (sunt sigur ca nu a precizat ca-n restul lunilor ramase din an freaca zaharelul prin depozit deoarece scad vanzarile). A lucrat peste program, ironic vorbind, ca sa ai tu Personal Computer adus din China (la timp) pentru a-ti publica articolele, dar dupa spusele ,,angajatului” munca este rasplatita. Chiar daca are o facultate terminata (presupun ca e particulara, platita cu banii castigati la eMag), tu il crezi fara dovezi (Shadow: Interviul in schimb si faptul ca il publicati sub umbrela “cuvantul liber al presei” presupune si ulterioare investigatii din partea dumneavoastra. Ati facut acele investigatii ?) ? Si eu am fumat sambata un joint cu EBA, si mi-a povestit ce parere are tatal ei legat de criminalii care au navalit in pietele bucurestiului…

  • A. Crunt

   Cât de cultivat e băiatul ăla e absolut irelevant. Important e să-şi facă bine treaba pentru care e plătit.

  • Ghita Bizonu’

   acest angajat are minim liceul . Insa tu este sigur ca tu habar nu ai habar pe ce lume traiesti m sau nu esti in stare sa citesti (angajatu ala stoe sa scrie, sa citeasca , bungheste ceva engleza – adica are mai mult de 5 clase. Fiindca este operator calculator !! )

 • http://www.emag.ro Radu Apostolescu

  Buna ziua tuturor,

  As vrea sa clarific cateva puncte atinse in articol si in comentarii, ca reprezentant al eMAG caruia i se poate verifica usor identitatea.

  1. eMAG este o companie mare, cu cateva sute de angajati, unde sunt apreciate foarte mult competentele si perfomanta. Angajatii au obiective care sunt evaluate periodic. In urma evaluarilor se primesc bonusuri substantiale, indiferent de pozitia in organizatie, asa cum reiese chiar din interviul de mai sus. Tot in urma evaluarilor angajatii neperformanti pot fi penalizati sau chiar concediati, asa cum este normal sa se intample. Demisiile din eMAG sunt o raritate si este lesne de inteles ca angajatii nu raman in companie altfel decat prin vointa lor.
  2. Nivelul salarial este unul peste nivelul pietei, fapt care iarasi reiese usor din interviu, pentru ca ne dorim angajati care sa ramana cat mai mult alaturi de noi, sa creasca profesional si sa avanseze in companie. Dincolo de salarii, dovada cea mai buna ca ne pasa de angajati este ca exista multe alte beneficii ca masa de pranz subventionata, deplasari si team-buldinguri, prime si petreceri de sarbatori… etc.
  3. La eMAG se munceste. Mult. Suntem cel mai eficient retailer din Romania si asta datorita faptului ca oferim un mediu care stimuleaza performanta dar o si recompenseaza. Exista momente din an in care se fac eforturi mari in zona logistica si vanzari, alte momente in care echipele de IT sau din alte departamente au varfuri de activitate. Iarasi, nimic anormal intr-o echipa care intelege ca fara munca si perfomanta nu putem decat sa ne plangem de mila, acasa in fata televizorului. In ultimii 10 ani am demonstrat ca putem schimba radical modul in care se face comert in Romania si asta nu ar fi fost posibil la nivelul acesta cu angajati neperformanti sau nemultumiti de conditiile in care lucreaza.
  4. Avem sediul central intr-una dintre cele mai bune cladiri de birouri din tara iar depozitul central este la fel, intr-un parc logistic modern. In prezent se deruleaza investii mari in sisteme de automatizare in depozit care sa creasca eficienta prin renuntarea cat mai mult la munca fizica inutila. Operatorii din depozit sunt dotati cu PDA-uri care le usureaza munca si le indica traseul optim prin depozit.
  5. Exista un comentariu de la cineva care se pretinde avocatul eMAG. Persoana respectiva nu are si nu a avut nici o legatura cu noi si opinia exprimata nu este pozitia noastra.

  Stim cu totii cat de usor este spui orice sub anonimat. As aprecia din partea redactorului cateva lucruri pe care le consider de minima deontologie:
  – Nu materialele ‘senzationale’ facute cu anonimi si despre branduri de succes duc lumea inainte. Angajatul respectiv, daca este real, ar trebui sa stie ca are foarte multe usi deschise, in primul rand in companie, pana la directorul general. Iarasi, nu vom ajunge nicaieri incurajand oamenii sa se ascunda in loc sa-si spuna deschis parerea.
  – Sa ceara si parerea celeilalte parti inainte de a publica un astfel de material, nu am refuzat niciodata o discutie cu un jurnalist. Desi tardiv, il invit personal pe redactor la sediul nostru si la depozit pentru a sta de vorba despre subiect si pentru a vedea personal in ce conditii se lucreaza la eMAG.

  Totodata as aprecia ca acest comentariu sa fie plasat ca update la articolul de mai sus.

  Va multumesc.

  • A. Crunt

   Domnule Apostolescu,
   Ca să fiţi convingător trebuia să negaţi afirmaţiile din interviu! Nimic din ce spuneţi nu contrazice exploatarea angajaţilor, adică şantajul mai mult sau mai puţin explicit la care sunt supuşi: faci ore suplimentare sau te dau afară; faci ore suplimentare în fiecare zi sau nu mai primeşti bonusurile pentru orele suplimentare din zilele trecute.
   Aţi încercat să discreditaţi poziţia angajatului pe motiv că s-ar ascunde sub anonimat. Păi cum altfel?! Dacă şi-ar fi dat numele, ar fi fost concediat imediat, a doua zi!
   Aveţi ceva PR , dar nu aveţi morală. Ce legătură are, de pildă, punctul 4 cu problema pe care o ridică interviul: exploatarea acelor oameni?
   O spun din nou: RUŞINE, eMAG!

  • A. Crunt

   Domnule Apostolescu,
   Ca să fiţi credibil trebuia să răspundeţi clar la afirmaţiile angajatului anonim. Degeaba încercaţi să-i discreditaţi poziţia spunând că se ascunde sub anonimat. Cum altfel!? Dacă şi-ar fi dat numele, ar fi fost concediat imediat.
   Aveţi PR, dar nu aveţi morală. Ce legătură are, de pildă, punctul 4 din mesajul dvs. cu problema gravă pe care o ridică interviul: exploatarea angajaţilor, printr-un şantaj de tipul: dacă nu faci ore suplimentare, te dăm afară; dacă nu faci ore suplimentare în fiecare zi, nu-ţi mai plătim orele suplimentare din zilele trecute!
   Din nou: RUŞINE, eMAG! Sunteţi întruchiparea perfectă a firmei lacome de câştig, care consideră că-şi permite să-şi trateze angajaţii ca pe nişte animale.

  • Adrian D

   dl Apostolescu, spunetzi „il invit personal pe redactor la sediul nostru si la depozit pentru a sta de vorba despre subiect si pentru a vedea personal in ce conditii se lucreaza la eMAG.”
   Ei asta da challenge – eu daca ash fi dl Bortun, m-ash prezenta maine dimineatza, la ora 7, in Emag, shi ash incepe sa intervievez tot ce imi pica in mana, de la paznic/portar pana la director general – shi de-abia dupa aia ash intra in biroul dvs.
   Tzinetzi provocarea, d-lor Apostolescu shi Bortun?
   Eu, ca cititor shi mai ales ca traitor in aceasta Romanie, mor de curiozitate.

   • kinn

    Da, ar fi super interesant ca dl Bortun sa accepte provocarea si sa verifice la fata locului starea de fapt. Dar sa solicite libertate totala de miscare, adica sa nu fie cu vreun director alaturi in fata caruia toti angajatii sa se straduiasca sa zambeasca relaxat…

  • Vladimir Bortun

   Pentru Radu Apostolescu.

   In primul rand, va asigur ca angajatul respectiv e real si nu a mintit cu nimic. Mai mult, va asigur ca aveam material pentru inca un interviu. Va mirati, ingenuu, de ce nu si-a dat numele, de ce nu s-a dus la sefi, eventual chiar la „directorul general”. Cred ca glumiti. S-a lovit constant de amenintarile si intimidarile sefilor lui DIRECTI, iar dvs. imi spuneti ca „are foarte multe usi deschise”?! Admit, e posibil sa nu stiti cu adevarat care sunt raporturile dintre sefii de echipa si subordonatii lor, desi ar trebui sa stiti si sa luati masuri.

   In al doilea rand, dvs. spuneti: „Exista momente din an in care se fac eforturi mari in zona logistica si vanzari, alte momente in care echipele de IT sau din alte departamente au varfuri de activitate. Iarasi, nimic anormal intr-o echipa care intelege ca fara munca si perfomanta nu putem decat sa ne plangem de mila, acasa in fata televizorului”.
   Ce inseamna „eforturi mari”? Acceptati ca angajatii de la depozit fac multe ore suplimentare? Le fac pentru ca formeaza o „echipa care intelege” sau pentru ca, asa cum apare in interviu, sunt amenintati cu diverse penalizari daca refuza sa le faca? Ce se intampla daca refuza? Si de ce, chiar daca se conformeaza, unii angajati tot nu primesc banii cuveniti pentru orele suplimentare? (Exemplu: cel pe care l-am intervievat a lucrat in luna decembrie – de „intelegator” ce era – 110 ore suplimentare si a primit pentru ele 500 RON, in conditiile in care ora din timpul programului ii era platita cu 7 RON, iar ora suplimentara ar trebui platita mai mult.)

   Asadar, domnule Apostolescu, inainte de a va da un raspuns la propunerea foarte nobila de a va face o vizita, va rog sa faceti ceea ce ati omis in interventia dumneavoastra, adica esentialul – sa comentati punctual acuzele pe care interviul le aduce.

   Multumesc.

  • gabriela

   Interventia dvs este complementara interviului! Da, performanta, competitivitate, evaluarea competentelor, etc. etc. !!!! Ah! Sunteti chiar la moda neoliberala. Dar, interviul tocmai despre asta vorbeste: despre cum sunt traite toate acestea de angajati!!! Nu de angajator, adica de patron si cei din apropierea lui.
   Stiti ce? Ca sa intelegeti mai bine, va recomand o lectura din Capitalul de Marx (cartea I, capitolul 9). Sunt doar cateva pagini, despre ziua de munca: zi de munca din ce in ce mai lunga, timp de masa redus, boli profesionale, tratament arogant din partea angajatorului, epuizare fizica, epuizare psihica. Pe scurt, angajatul=o subspecie, inlocuit instantaneu cu altul ce asteapta pe margine si dispus sa munceasca mai mult pe mai putini bani.
   Bonus: Metropolis de Fritz Lang (1927): http://www.youtube.com/watch?v=mlWcDKCAGvo&feature=related

  • http://valeriu-stanescu.blogspot.com/ Valerius

   În loc să răspundeţi la acuzaţii, aţi făcut reclamă firmei. Ar trebui să apăsaţi pe butonul „Donează 25 euro”.

  • QQQQ

   Postare pe langa subiect; cam asta se intampla in relatarea ta.Te inteleg , este modul business de a da cu pumnul si cunosc deasemenea aceste practici”pe langa subiect”.
   Numai eu o singura persoana „ascund”atat de multe experiente ca nu as avea loc sa le rezum aici.
   Dar cum ziceam: vad ca se discuta punctual dar pe langa punct;
   1.Emag este o companie, ca e mare ca e mica- doar numarul este diferit; cum sa lucrezi cu oamenii ar trebui sa fie la fel de cald si in una si in alta.
   „Tot in urma evaluarilor angajatii neperformanti pot fi penalizati sau chiar concediati, asa cum este normal sa se intample. „- Un angajat il poti declara neperformant ca a avut o luna sau doua(neconsecutive) mai slabe decat mai bine de4 ani de lucru in emag?
   ” Demisiile din eMAG sunt o raritate si este lesne de inteles ca angajatii nu raman in companie altfel decat prin vointa lor.”- la faza asta sincer mor de ras!- demisiile din EMag nu sunt o raritate , si pot demonstra asta print-o lunga lista cu angajati fortati sa demisionezi, oameni pe care i-ati facut sa se simta niste mizerii, oameni care nu au fost suficient de bogati sa isi angajeze un avocat pentru ca le-ati incalcat drepturi: la odihna, la concediu medical, la opinie …..Poate acum in ultima vreme nu mai practicati, sau decat cu cei care au mai ramas din seria batrana a eMAG, INSA VA INTELEG CEI DE LA ASESOFT PROBABIL V-AU PUS STREANGUL DE GAT SI DEALUL A FOST SA PLECE eMAGL VECHI SA SE FACA LOC CELOR DIN ALTEX SAMD….ADICA NOI VA LUAM SUB ARIPA VOASTRA DAR NU PE DE GRATIS.
   2.CORECT LEgat de salariu! dar „masa de pranz subventionata”doar pentru cei din Pipera, la fel va pot demonstra ca cei din crangasi nu primesc nici un covrig cald, iar cei din tara…nu ma gandesc cat de manipulati sunt.
   „pentru ca ne dorim angajati care sa ramana cat mai mult alaturi de noi, sa creasca profesional si sa avanseze in companie. „ca apoi sa ne fie foarte usor sa le dam cu piciorul pe motiv ca sunt neperformanti- Daca va doriti angajati alaturi de voi cum explicati ca toti din echipa veche emag, care erau oameni chiar de la deshiderea primului showroom, nu mai sunt acum? si nu ma refer aici la vreun directoras ratacit care papa inchetata subventionata in pauza de masa, ma refer la marea masa din eMAG.O sa spuneti ca s-au plafonat: cu un an in urma nu era acelasi lucru? ce mi-s 5 ani ce mi-s 6?nu? intr-un loc de munca….va inteleg ati fost stransi cu usa.

   3.”Suntem cel mai eficient retailer din Romania si asta datorita faptului ca”am avut oameni care au lucrat cu tot sufletul, acum aveti roboti care fac cum ii setati voi- lucruri fara coloana vertebrala- si care iata ,”ies in strada”la atac!
   „modul in care se face comert in Romania si asta nu ar fi fost posibil la nivelul acesta cu angajati neperformanti sau nemultumiti de conditiile in care lucreaza.”- vai incredibil! zici ca firma asta a crescut brusc peste noapte! si brusc angajatii au devenit neperformanti, si brusc au crescut niste probleme! aceste lucruri s-au intamplat dintotdeauna in emag, oricum raspunsul asta de la 3 nu are treaba cu nimic…..dar va intreb din nou cum omul ala 4 ani -6 ani…a avut performanta si a ajut la cresterea eMAG si este avansat si dupa un concediu medical este retrogradat si apoi rugat sa demisioneze….pe bune Tu din ce companie faci parte?! ahh „cum sa dai cu sutul la modul business”..sincer ce targete le dai celor din treapta de sus ?! oricum intrebarile mele sunt retorice,nu te obosi, relax oricum ne-am invatat cu raspunsuri minunate si cu calcat pe cadavre.
   4.4. „Avem sediul central intr-una dintre cele mai bune cladiri de birouri din tara iar depozitul central este la fel, intr-un parc logistic modern. In prezent se deruleaza investii mari in sisteme de automatizare in depozit care sa creasca eficienta prin renuntarea cat mai mult la munca fizica inutila. Operatorii din depozit sunt dotati cu PDA-uri care le usureaza munca si le indica traseul optim prin depozit.”asta este jumatatea eMAG, sau sfertul restul este angajatul din depozitul magazinelor..are rost? ai vbit fix pe langa !Si acum dupa ce citeam eu ca administrator de companie ziceam: ia sa iau ceva pda uri angajatilor mei sa le usureze munca:)) sti trist de amuzant!sigur cara cutioaiele cu PDAul;)
   5.Radu, chiar mi-e draga echipa eMAG , compania,oamenii..dar sincer dupa ce un astfel de om iti pune in fata probleme chiar mai clar decat cel de mai sus, in maxim o luna acel om devine”brusc”neperformant si zboara din companie.Cum crezi ca va veni deschis un astfel de angajat? poate doar sa aiba in cap ca vrea sa plece si vrea sa o faca cu fruntea sus si eliberat de mizerii.
   In plus in online cred ca stii mai bine cat de usor este sa afli identitati, ai nevoie doar de drumul corect!
   Cat despre parerea celeilalte parti o vedem mai sus- este pe langa subiect.
   Iti multumim oricum ca ai acordat timp si da, poate ca nu este fain sa se faca astfel de articole despre un brand de succes , dar articolul a fost cu scopul de a studia conditiile angajatilor iar numele brandului a fost doar pentru a descoperi si alte opinii reale legate de subient… presupun.
   Este Tardiv sa vina acum; corect! acum doar sa ne ia pe toti in carca , sa ne accepte , sa riste sa il denigram ,si sa stearga aceasta pagina pentru o suma frumusica;).
   Oricum voi vorbi mereu frumos de eMAG, insa chiar m-a revoltat acest raspuns al tau….cu atat mai mult ca stiu cum sta treaba de la fata locului.

   • QQQQ

    si daca automatizezi sistemul ce se intampla cu „fizicul”inutil? vezi angajatii tai isi rup carca si apoi devin inutili -„munca fizica inutile”- nu cred ca va mai fi nevoie de atatia oameni sa manuiasca aceeasi manivela pe bune!

  • Dan Munteanu

   @Radu Apostolescu
   Eu personal nu o sa mai cumpar nimic de la eMAG. Si am facut articolul cunoscut si altora care la randul lor au spus ca nu vor cumpara nimic de la eMAG. Iar interviul asta ramane aici – si internetul nu uita!

 • E. Ferencz Judit

  Oameni buni,
  nu este vorba despre victima sau calau, despre victima si calau. Da le dracu’ de civitas si civism, ca nu mai e cazu’. Dar se discute aici ca omu’ castiga prea mult sau prea putin, sa se spuna ca sefu’ lui sau doctoranzii de prin strainataturi, culmea, patesc la fel, e prea mult, domnilor. Si doamnelor. Ca vi se pare normal sa fie asa, asta-i cu adevarat trist.

  • Dedalus

   @Judit
   Scurt si cuprinzator. Touche. Felicitari, Judit!

 • costi

  va citesc de multa vreme dar acum simt nevoia sa comentez.
  cit de trist si profund dezumanizat trebuie sa fii ca in momentul in care vezi sau ti se semnaleaza o nedreptate reactia/sugestia/solutia prima/reflexiva sa fie: pleaca in alta parte??!!!

 • http://www.pokershop.ro Calin

  Problema nu e ca lucreaza peste program, salariul e bun ci ca lucreaza prea mult si munca suplimentara nu mai e eficienta nici pentru angajat si nici pentru angajator. Nu vad valoarea adaugata pe care o firma o obtine bagand un angajat in spital…

  In alta ordine de idei, multi nu au inteles ca in capitalism se lucreaza, dar dupa mine nu asta e esential aici- presupunand ca articolul e adevarat, si eu asa cred- ci faptul ca managerii nu inteleg teoria Y si avantajele ei, si in plus nu au capacitati organizatorice si nu stiu ce inseamna empatia. Angajati se gasesc usor, manageri talentati, nu! Iar asta se observa din rezultatele slabe ale firmei, in ciuda cifrei de afaceri imense

 • Shadow

  D-le Vladimir Bortun va multumesc pentru raspuns, sunt curios si eu daca veti accepta provocarea de mai sus de a merge la fata locului si a afla care este realitatea. Indiferent daca confirma sau nu „interviul” de mai sus Daca o veti face, nota 10 cu felicitari. Daca nu, insemna ca vreti doar sa starniti senzatie bazandu-va pe numele unei companii de succes din Ro. Pe de alta parte, in acel interviu sunt cateva minciuni clare, sau hai sa fim ingaduitori si sa spunem neconcordante in afirmatiile respectivului angajat. Realitatea face sa stiu ca doar primele 3 luni sunt semnate contractele pe perioada determinata, dupa aia sunt pe perioada nedeterminata. Citez : „Practic, ne obligă, pentru că ne lasă de înţeles că nu ne prelungesc contractele” Iar dansul afirma ca lucreaza din 2009. (???) . Mai sunt si altele , dar vi le arat pe rand, ca sa nu ne plictisim cu toate odata 😉 . Inca ceva , chiar am discutat cu un medic azi si nu a cofirmat ca durata de 2-3 luni de refacere un diagnostic de apa la genunchi. Din contra, se recomanda miscare, dar evitarea de efort mare. Eventual , strict informativ -http://www.sfatulmedicului.ro/Afectiunile-genunchiului/apa-la-genunchi_4776 . Da, un repaos de 1-2 saptamani impreuna cu exercitii. Asa ca respectivul domn cu apa la genunchi putea probabil sa vina la munca si sa faca sarcini mai usoare, eventul cu ceva pauze mai dese decat sa stea bien mersi acasa. Asta daca chiar statea acasa, bolind in pat 😉 Pe bune acum !
  Cat despre cei care au spus ca sunt cinic : uitati-va in jurul vostru. Asta e realitatea ! As vrea o lume mai buna dar din pacate asta e lumea in care traim. Cat pot ajut pe altii si sunt bun. Dar nu suport lingaii, puturosii si cei care se fofileaza si tot ei tipa cei mai tare. Pe de alta parte, da, la noi poate e mai accentuanta marlania patronilor pentru ca nu prea au frica de legi si amenzi. In afara e un pic mai voalata si e mai ok din aceasta cauza. In rest, same shit daca e sa ne comparam cu USA ( ca tot ne place noua ) In rest, revenind la interviu mi-e foarte greu sa cred ca e adevarat ce s-a spune acolo, tocmai fiind numarul mare de angajati. Nu sunt 5, sau 10. Sunt sute. Si nu pot sa cred ca atatia oameni indura sa fie injurati, amenintati cu bataia, santajati la bonusuri, et,etc….fara sa vorbeasca sau sa plece pur si simplu. Salariul la nivel de bucuresti e ok pentru acel gen de munca. Nu e nici mare nici mic, e ok. Si sigur si-ar gasi in alta parte pe aceeasi bani sau poate pentru o suma un pic mai mica. Si sa nu imi spuneti ca pentru 100-200 de lei in plus la salar preferi sa muncesti si sa te omori 7 zile din 7, etc….In rest..sa vedem cum se termina povestea 😉

  • Vladimir Bortun

   Domnule Shadow,

   1. Prin acest interviu nu vreau decat sa facilitez exprimarea unui punct de vedere, sa fac publica relatarea unor lucruri care m-au indignat atunci cand le-am auzit. Cred ca imi atribuiti ambitii mai mari decat e cazul.
   Eu am incredere totala in omul care mi-a livrat aceasta relatare, mai mult n-are rost sa spun. Subliniez din nou: nu sunt jurnalist. Daca vreti si alt punct de vedere, sunteti liber sa il cautati si singur. Deja v-a oferit domnul Apostolescu unul. Si poate am sa dau curs invitatiei dansului, dar dupa ce-si va dovedi buna credinta – si nu doar abilitatile de PR-ist – prin comentarea punctuala a acuzelor care se aduc firmei sale.

   2. Va legati de o chichita de formulare si spuneti ca e minciuna. Aveti dreptate, contractele pot fi sau nu prelungite doar celor aflati in primele 3 luni de munca, iar el muncea deja de doi ani. Dar a folosit persoana I in mod generic, pentru ca, la randul lui, cand se afla in primele 3 luni de contract, a fost amenintat ca nu i se va prelungi daca nu face ore suplimentare. Iar practica asta a continuat si dupa aceea cu noii angajati. Incluzandu-se si pe el, s-a referit la experienta lui generala, si nu doar la momentul in care imi dadea interviul. Sper ca ati inteles.

   3. Obiectia cu medicul nu tine. In primul rand, nu stiti contextul, nu stiti cat de inaintata era afectiunea sa la genunchi. Apoi, sa fim seriosi, medici diferiti pot avea opinii diferite. Credeam ca stiti asta. Va legati de niste lucruri neesentiale, ca si mai sus.

   4. Va rog mult sa-mi spuneti care sunt celelalte „minciuni” care rezulta din interviu. Sper sa puteti proba cu argumente aceasta afirmatie. Altfel, s-ar putea sa-l contactez pe Dragos Florescu (glumesc).

   5. In toata tara, milioane de oameni o duc rau, dar doar cateva mii ies sa protesteze, asa ca nu ma mir ca din sute de angajati de la emag, doar unul s-a gasit pana acum (plus comentatorul QQQQ) sa vorbeasca. Cat despre plecat, de unde stiti ca nu a plecat nimeni din cauza conditiilor grele? Lucrati la emag si nu m-am prins?

   6. Da, realitatea e asa cum spuneti dvs. Dar faptul ca e asa, nu inseamna ca si TREBUIE sa fie asa. Comiteti, in limbaj filosofic, o eroare naturalista, adica deduceti o judecata normativa dintr-una descriptiva, starea de drept din starea de fapt.

   • http://www.phlogma.com/aporia/ DeMolinari

    „Comiteti, in limbaj filosofic, o eroare naturalista, adica deduceti o judecata normativa dintr-una descriptiva, starea de drept din starea de fapt.”

    Headshot :)

 • Cristian

  Daca nu ti convine slujba, nu te mai duci. Este chiar atat de simplu.
  Oamenii aia lucreaza pe 20 milioane lunar, lucreaza mult, sunt obositi, dar au 20 milioane luna de luna. Daca sunt prea putini bani, sau prea mult de munca, pleaca a doua zi.
  Dar nu pleaca.
  V-ati prins?

  • Ghita Bizonu’

   Unde?! Ca si Spania somaju e mare!!

  • nimeni

   Daca nu le convine sa plece in somaj.
   Oportunitati de angajare in alta parte in conditii mai bune nu exista
   De ce un alt patron ar oferii conditii mai bune, ca e crestin si bun la suflet?
   Sau sa se sinucida colectiv precum chinezii.

   Astea sint solutiile oferite de capitalism somajului.
   Toata lumea stie ca nu exista un echilibru de forte intre patron si angajat.
   Patronul are legea de partea lui. Are dreptul sa te dea afara, iar tu ai dreptul sa accepti.

  • Adrian D

   asta e tare: e ca shi cum i-ai recomanda unui cetatzean al Mongoliei comuniste sa emigreze in … China Populara sau in Uniunea Sovietica. Nu-i vorba, optziuni sunt. Am lasat deoparte Coreea de Nord.

 • Alex

  Total de acord cu shadow.

  „Intervievatul” pare sa nu aiba deloc experienta in campul muncii din jungla capitalista. Poate ar fi bine sa faca un „stagiu” la un lant de fast food-uri de exemplu, sa vada acolo ce inseamna exploatare…

  As mai recomanda si o mica excursie la cules de capsuni in spania cam tot pe aceeasi bani dar s-a cam inchis robinenul si acolo. Vine valul 2 de criza si sa vedeti cum majoritatea celor care acum isi arata compasiunea pentru cineva care castiga 2000 ron pe luna o sa ajunga sa il invidieze.

  Daca vrem sa iesim din colapsul economic in care ne gasim ar trebui sa privim un pic inapoi si sa vedem ce regim de munca au adoptat japonezii dupa al doilea razboi mondial. Google it!

  In alta ordine de idei, am pus intre ghilimele „intervievatul” pentru ca sincer toata povestea asta pare stabilita la o bere intre amici. Dupa numarul de comentarii imi imaginez ca articolul a facut ceva trafic, deci scopul autorului a fost atins.

  • gabriela

   deci sa inteleg ca recunoasteti conditii descrise la e-mag si in alte locuri din romania.

 • Shadow

  D-le Vladimir Bortun , here wew go :
  1. nu am ce sa comentez , decat poate ca aveti o varsta in care termenii de „incredere totala” ma fac sa cred ca poate inca mai credeti in Mos Craciun. Sper sa nu fie asa 😉
  2. Ma uimeste cat de bine si de perfect ati inteles ce a vrut dansul sa spuna. Ceea ce tinde sa dovedeasca faptul ca fie sunteti priteni foarte buni, fie e un interviu „pregatit” impreuna.
  3. Nu e lucru neesential deloc. Un om e dat afara si i se refuza dreptul la condediu medical ? Nu mi se pare neesential absolut deloc. Si da, medicii pot avea opinii diferite in a da un diagnostic asupra unei manifestari, dar durata tratamentului si cum se face nu prea difera decat foarte minimal. Eu am fost operat de hernie inghinala cu repaus 30 zile.. Sa nu imi spuneti mie ca alt medic mi-ar fi scris repaus 6 luni ca nu va cred. Intelegeti acum ce vreau sa zic ? La o raceala puternica nu va da nici un medic 2 luni fata de 3-7 zile cat e prevazut. Sper ca acum m-am facut inteles mai bine.
  4. Heheee..aici vroiam sa ajung. Dumneavostra puteti proba cu argumente afirmatiile domnului intervievat ? Sau o sa imi raspundeti ca sunt ale lui, nu aveti nici o treaba cu ele. Well.. e doar o opinie si la mine, nu-i asa ? :)))
  5. Noupe, e simplu. Daca ar fi asa de rau ( repet, n-am idee cum e, dar sa o luam logic) – atunci ar fi o fluctuatie destul de mare la acel depozit. Din 100+ de oameni daca iti pleaca cate 10 sa zicem minim pe luna atunci ai vedea non stop anunturi de angajare pe site-ul lor sau pe site-urile de jobs din Ro. Ori sunt multe alte firme medii, mari si foarte mari care au intradevar o foiala de nedescris in randul angajatilor, aproape saptamanal angajeaza. Si la emag nu prea am vazut, decat foarte, foarte rar. Ceea ce ma duce la concluzia : ori emag-ul merge prin parc si angajeaza pe aia care freaca duda pe banci, ori nu prea pleaca lumea si atunci inseamna ca poate nu-i dracu’ chiar asa de negru, ca altfel nu pot intelege cum sa stai in asemenea conditii decat daca totusi, iti convine.
  6. Nu fac nici o confuzie. Multe, din pacate prea multe trebuie. Diferenta intre noi doi este ca eu nu sunt poet. Eu traiesc aici si acum si daca e ceva ce TREBUIE, trebuie sa ma adaptez la conditiile actuale, sa incerc sa schimb in bine ce pot si tine de mine si sa merg inainte.
  O zi frumoasa la toata lumea !

  • QQQQ

   La fel cunosc foarte bine si procedurile medicale si nici un medic nu isi mai risca jobul , azi, pentru o spaga a unui concediu ma lung decat necesar. Se fac controale, se fac chiar acasa la bolnav. Sincer pe ce lume traiti?!

   Tu stii cum se fac angajarile in eMAG macar? pe bune ? nu ai cum sa iti ocupi timpul?

   Afirmatiile domnului intervievat sunt confirmate nu doar de noi cei care am trecut prin asta ci si de Radu, care nu a negat cu nimic si a vbit fix pe langa in modul sau business.

   Iar daca pe tine te tine sa pleci in vremurile astea de la un job te felicit! insa sunt oameni cu familii, cu chirii , stii si tu probabil, care nu isi permit sa plece; singurul lucru ce si-l permit este sa mai spuna din cand in cand ceva cu riscul sa-si ia sutul in fund brusc.

   Nu este nimeni poet aici mai mult decat tine!
   Sa ai zi faina!

 • casandra

  Felicitari, domnule Vladimir Bortun pentru initiativa!
  Este foarte bine ca se aude si vocea salariatilor, nu doar a patronilor.

  Ceea ce relateaza intervievatul se incadreaza, dincolo de aspectele morale si umane, la „incalcarea legii”, in speta a Codului muncii.
  Ce prevede Codul muncii in privinta timpului de munca:
  ART. 114
  (1) Durata maximã legalã a timpului de muncã nu poate depãşi 48 de ore pe sãptãmânã, inclusiv orele suplimentare.
  (2) Prin excepţie, durata timpului de muncã, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungitã peste 48 de ore pe sãptãmânã, cu condiţia ca media orelor de muncã, calculatã pe o perioadã de referinţã de 4 luni calendaristice, sã nu depãşeascã 48 de ore pe sãptãmânã.
  (3) Pentru anumite activitãţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncã respectiv, perioade de referinţã mai mari de 4 luni, dar care sã nu depãşeascã 6 luni.
  (4) Sub rezerva respectãrii reglementãrilor privind protecţia sãnãtãţii şi securitãţii în muncã a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncã pot prevedea derogãri de la durata perioadei de referinţã stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinţã care în niciun caz sã nu depãşeascã 12 luni.
  (5) La stabilirea perioadelor de referinţã prevãzute la alin. (2)-(4) nu se iau în calcul durata concediului de odihnã anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncã.
  (6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplicã tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

  ART. 115
  (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitãţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o duratã zilnicã a timpului de muncã mai micã sau mai mare de 8 ore.
  (2) Durata zilnicã a timpului de muncã de 12 ore va fi urmatã de o perioadã de repaus de 24 de ore.

  Este evident ca aceste prevederi legale nu se respecta la eMag. Conducerea prefera supraexploatarea fortei de munca deja angajate. In mod normal, cum munca peste timpul legal a devenit o obisnuinta si activitatea companiei a crescut, ar trebui sa mai angajeze oameni, sa creeze locuri de munca. Dar, cum in documentele inaintate Fiscului, Inspectiei Muncii si caselor de asigurari apar mentiuni care nu incalca legea, actionarii obtin un profit nelegitim pe seama muncii suplimentare efectuate de angajati dincolo de prevederile legale.
  Este o situatie care se intalneste in multe companii private (si nu numai private!) in ultimii ani si, in acest fel, avem un somaj care nu se justifica legal prin volumul activtatii economice.
  Cu ceva vreme in urma a existat chiar o recunoastere a faptului ca randamentul crescut al capitalulului in Romania se datoreaza muncii neremunerate a salariatilor.

  http://www.doingbusiness.ro/ro/stiri-companii/2123/pwc-saratoga-rentabilitatea-capitalului-uman-hc-roi-a-scazut-cu-12-in-romania-in-2010

  „În actualul context economic, cele mai multe companii din România s-au confruntat cu o deteriorare a rezultatelor financiare. La aceasta s-a adăugat şi o uşoară majorare a costurilor cu forţa de muncă, pe măsură ce multe dintre companii au abandonat practicile de muncă neplătită sau de angajare cu normă redusa, care au fost utilizate pe scară largă în perioada de apogeu a crizei. ”

  „Costurile cu forţa de muncă raportate la costurile totale ale companiilor au crescut cu 10%, de la 9,26% în 2009, la 10,13% în 2010. Cu toate acestea, costurile cu forţa de muncă din România se menţin în continuare scăzute în comparaţie cu cele din Europa de Vest.

  Aceste evoluţii au adus rentabilitatea capitalului uman din România (1,34) aproape de media din Europa Centrală şi de Est (1,36). S-a menţinut însă un avantaj semnificativ în comparaţie cu Europa de Vest (1,17).”

  Aceasta rentabilitate mai ridicata decat in Europa Occidentala este obtinuta in activitati economice mai degraba cu valoare adaugata mica, profilul companiilor nefiind nicicum imputabil salariatilor, ci actionarilor.
  La un cost al fortei de munca de doar 10,13% raportat la costurile totale ale companiilor si in conditiile in care excedentul brut de exploatare depaseste la noi 50% din valoarea adaugata bruta creata in economie, putem conchide linistit ca traim o exploatare nesimtita a fortei de munca. Cu binecuvantarea guvernamentala si prezidentiala, bineinteles!
  Daca ar fi respecta chiar si acest Cod al muncii care este mult prea protector cu angajatorii, la volumul de munca desfasurata in economia romaneasca ar trebui sa fie mult mai multe locuri d emunca legale. Pe cale de consecinta, inclusiv bugetele sanatatii, pensiilor si somajului ar fi mai bine alimentate. Nu s-ar mai discuta despre deficite cronice si despre solutia privatizarii integrale a sistemelor respective. Dar in situatia actuala avem toate motivele sa credem ca se sustin reciproc interesele patronale de obtienre a unor profituri nelegitime din supraexpoatarea fortei de munca dincolo de limitele legale si interesele guvernantilor de a avea motive pentru destructurarea statuluis coial pe motiv de subfinantare.

  • Codrut

   Casandra, in sfarsit un temei legal. Citeam uluit comentariile si nimeni nu amendeaza aspectul legal al problemei.
   Atata timp cat cerintele sunt evfidentiate in scris la inceputul contractului, totul este un agrement stablit de comun acord. Daca cerintele sunt peste acest contract, asta inseamna profituri obtinute nelegitim si abuzuri fata de angajat. Simplu pentru orice „prost” cum ii numeste repetat MariusCC

 • ion

  Ar trebui sa luati interviu la soferii ce lucreaza pt Atlassib (unde se pare ca firma da durata dubla de folosinta la cauciucuri fata de importator, unde masina se repara pe banii soferului si penalizarile sunt mari si dese …inclusiv firme din holdingul Atlassib (transport judetean) -ce isi primesc salariile cu 3 luni intarziere, nu li se cumpara piese, ce sunt fortati sa mearga prin tara prin rotatie cate o saptamana desi firma lor (judeteana) nu face trasee acolo + nu li se ofera diurna corespunzatoare). Vedeti ca s-a castigat un proces impotriva lor in Moldova de catre un sofer si au sa-i dea 800 mil lei vechi -ca idee de investigatie jurnalistica…

 • http://paimei02.blogspot.com/ pai mei

  Ati vrut capitalism, luati capitalism. Pentru asta au murit aia din 89 ? Da.

 • Gheorghita Zbaganu

  Sa fiu cinstit, nu ma asteptam ca acest articol sa provoace o asemenea invalmaseala de opinii.
  Felicitari CA!!!
  Felicitari Vladimir Bortun!
  Nu va lasati intimidat. Nu au ce sa va faca. Cu articole de acest fel, CA va da o lovitura de imagine!
  Problemele sunt dificile. Si pentru angajati, si pentru micii patroni – asa numitii antreprenori. E criza.
  Interesant este insa cum se vede din comentarii cine este om si cine nu merita acest nume. Se vede cine sunt aparatorii capitalismului: cinici fara nici un fel de remuscari, indivizi opaci la minte si la suflet. Sadici. As paria ca aceia care il trimit la munca pe bietul angajat sau care ii spun sa zica mersi ca are si banii astia nu-i convine? sa-si ia masina mica! sa plece! ca slujbe bine platite suunt, slava Domnului destule! sunt si din aia care vor exterminarea ciinilor vagabonzi. As paria mai departe ca ar dori si eutansierea vagabonzilor, cersetorilor si tiganilor.
  Un inflacarat de la Pitetsti se ofera sa ii ia el locul tipului. Sa faca naveta Pitesti Bucuresti pentru 2000 RON /luna muncind 12 ore/zi. Sau sa inchirieze o garsoniera (minimum 1000 ron/luna cu tot cu intretinerea haha). Altul il dascaleste sa se faca el patron daca nu ii convine, sau vataf, sa bata el pe ailalti.
  Frumos.
  In legatura cu fabrica de Pompe, ea a mai rezistat vreo 10 ani si nu a dat faliment. Amatorii pot vedea ce s-a intmplat cu ea aici
  http://www.aversa.ro/img/docs/Plan%20de%20reorganizare.PDF
  MAi multe nu stiu nici eu, deoarece au trecut vreo 15 de ani de cind am mai fost pe aqcolo. Centrul de calcul s-a desfiintat, asa ca nu am mai gasit pe nimeni dintre prietenii mei. Ultimul director pe care l-am vazut a fost unul, Moisidis care era pesimist in legatura cu viitorul fabricii.
  Ce am cautat acolo?
  In 1973 s-a dat o hotarire conform careia absolventii de studii superioare nu puteau fi angajati in cercetare sau invatamintul superior decit dupa ce faceau trei ani „stagiu in productie”. Asa am ajuns eu acolo, dupa tot felul de aventuri, la centrul de calcul. Colegii erau tineri si entuziasti. Eu eram cu nasul pe sus, ca eram matematician iar ei, de…. Am devenit inginer de sistem – invatesem assiris. Dar apoi m-am inscris la doctorat si am fugit la CSM = Centrul de Statistica Matematica condus de acad Marius Iosifescu.
  Nostalgia dupa atmosfera de acolo insa mi-a ramas. Insa acolo aveam sefi.
  Si la CSM era atmosfera de familie. Jucam sah, schimbam carti intre noi, era emulatie. Si nu aveam sef. Faceam ce voiam. DA, am fost mereu un om liber. Nu stiu citi dintre tinerii de azi vor mai avea sansa mea. Am avut norocul ca munca mea (munca? hmm, nu stiu daca era munca) a fost si hobby. Multi dau bani pentru hobby-urile lor si nu au timp de ele…
  Biine ca nu mai sunt tinar.
  Nu as suporta sa muncesc pentru un privat – cum fac copiii mei, din nefericire. Si sa mai fac si stahanovisme. Sa stau peste program ca sa ma vada bine sefii, sa ajung eu sef si sa ii tiranizez pe ceilalti.

  • Dedalus

   @Gheorghita
   Este uimitor cum povestea ta din a doua jumatate a comentariului de mai sus se aseamana cu a mea. Generatia noastra poate fi un „case study” pentru antropologi si filozofi… „Existenta determina constiinta”?… Traiectoriile si opiniile noastre difera desigur in destule privinte, dar in limite statistice sunt descrise de curbe ce apartin aceleiasi familii, sau au aceeasi infasuratoare… Iata: Eu sunt fizician. Am beneficiat si eu de decretul (sau ce-o fi fost) din 1973 si mi-am facut „stagiul in productie”. La un mare spital care tocmai se extinsese, drept pentru care angajase din prima un numar destul de mare de absolventi de la fizica, chimie si biologie. (Asta ilustreaza cumva legatura dintre doua aspecte ale statului social, sanatatea pentru toti si cercetarea.) Atmosfera era de familie, mergeam impreuna la petreceri si in excursii. Sefi aveam, dar in afara de directia generala eram liberi sa ne concepem singuri temele, pentru ca nu prea stiau ei ce sa ne ceara la bani marunti. Singurul inconvenient era pozitia secunda in raport cu medicii. Drept pentru care am schimbat mai multe departamente (ceea ce mi-a folosit) si apoi am plecat… la un institut cu staif. Profesional a fost util, dar in rest era sclavie. Sefii se scolisera dincolo de balta cea mare, relatiile pe care le intretineau intre oameni erau mizerabile, mai ales ca exista miza unor posibile privilegii. Nici vorba de libertate tematica. Asa ca am plecat si de acolo si bine am facut. Mi-am gasit locul in institutul unde lucrez si acum. Acum practic nu mai am sefi, dar o lunga perioada am avut. Cu unul din ei nu m-am inteles deloc. Dar din punct de vedere tematic am fost mereu propriul meu stapan si mi-am gasit nisha in tematica institutului. Aici n-am mai regasit atmosfera de familie din spital, dar am prieteni; doar ca, institutul fiind mare, ne vedem cam rar. Insa intr-adevar, in toti acesti ani – o viata! – munca mea a fost si hobby-ul meu. Si din punctul asta de vedere am fost si sunt un om liber. Din pacate asa nu se fac bani, iar pierderile intra in contul familiei mele… Dupa mai bine de doi ani in Italia unde am avut o bursa (de-aia am un fix cu Enrico Berlinguer, pe care l-am citat uneori) as fi putut sa raman acolo, dar cu pretul libertatii mele profesionale… Asa ca m-am intors, asemeni multor altora. In schimb copiii mei nu-si gasesc de lucru in meseria lor si, decat sa sclavageasca, mai bine o ducem cu totii mai greu…

   • Gheorghita Zbaganu

    Dedalus, existenta sociala determina constiinta sociala doar statistic. La mine de la institut sunt singurul de stinga din generatia noastra. SI la facultate cam tot asa. Celorlalti li s-a suit la cap elitismul . Daca nu sunt burghezi (ca nu au bani) macar aristocrati sa fie…………
    SA traiesti!

   • Dedalus

    A, sigur, si la mine suntem doar o mica minoritate, chiar daca nu-s chiar singurul. (Poate pentru ca fizica e mai „materiala” decat matematica.) Iar unii vorbesc cu grija sa nu fie auziti. De-aia spuneam ca prietenii mei (foarte putini) sunt risipiti. Totusi de cand cu manifestatiile parca-parca vad o mica schimbare de opinie, pe ici-colo… Problema nu e atat cu generatia noastra, care si-a cam mancat malaiul, ci cu tinerii, atati cati inca n-au plecat prin Strainezia, ei sunt aproape toti copiii capitalismului…
    Asemenea!

 • Alex

  In alta ordine de idei, treaba cu „jurnalismul” nu se sustine in forma asta.
  Ca jurnalist, autorul ar fi trebuit sa verifice informatiile respective si sa ii contacteze si pe sefii anonimilor pentru a-si expune parerea inainte ca toata povestea asta cusuta cu ata alba sa fie publicata.

  Daca si-ar pune mintea cei de la emag chiar ar putea sa il actioneze in judecata pe proprietarul site-ului pentru prejudicii de imagine aduse (cum s-a mai intamplat in alte cazuri din presa scrisa).
  CUM AR FI DACA CINEVA SI-AR FACE UN BLOG UNDE AR PUBLICA UN INTERVIU CU UN MARTOR ANONIM CARE AR SUSTINE CA VALENTIN BORTUN ESTE PEDOFIL?

  Nu cred insa ca cei de la emag sa ii dea atata importanta.

  • Ghita Bizonu’

   Pai daca apare un asa blog este semnat anonim , emag!!

 • Alex

  In alta ordine de idei, treaba cu „jurnalismul” nu se sustine in forma asta.
  Ca jurnalist, autorul ar fi trebuit sa verifice informatiile respective si sa ii contacteze si pe sefii anonimilor pentru a-si expune parerea inainte ca toata povestea asta cusuta cu ata alba sa fie publicata.

  Daca si-ar pune mintea cei de la emag chiar ar putea sa il actioneze in judecata pe proprietarul site-ului pentru prejudicii de imagine aduse (cum s-a mai intamplat in alte cazuri din presa scrisa).
  CUM AR FI DACA CINEVA SI-AR FACE UN BLOG UNDE AR PUBLICA UN INTERVIU CU UN MARTOR ANONIM CARE AR SUSTINE CA VALENTIN BORTUN ESTE PED0FIL?

  Nu cred insa ca cei de la emag sa ii dea atata importanta.

 • Mobgirl

  Si eu cred ca e bine ca vocea angajatilor sa fie auzita si cred ca initiativa criticatac e foarte buna.

  Mai cred insa si in optiunea gasirii unui alt loc de munca, ca modalitate de a pedepsi/boicota angajatorul abuziv.

  Este, de altfel, ceea ce facem tot timpul in viata de zi cu zi.

  Cand cumparam o paine care nu e buna, nu stam sa facem petitii/memorii la patronul companiei ca sa schimbe reteta/sa foloseasca ingrediente de mai buna calitate, ci pur si simplu intram in magazinul alaturat si cumparam paine de la un alt producator .

  Cand cumparam un telefon, nu facem memorii si nu cerem interventia guvernului sa dea o lege prin care rezolutia camerei foto sa fie mai mare, meniul mai simplu de folosit etc, ci alegem un alt telefon care intruneste conditiile considerate de noi necesare pentru a-l cumpara.

  Cand e coada la supermarket iar noi suntem grabiti, nu facem proteste in parcarea magazinului, ci mergem la nonstopul din colt pentru cumparaturile esentiale.

  La fel ca in situatiile descrise mai sus, cand locul de munca nu mai corespunde cu nevoile noastre (materiale, de respect de sine, cu privire la raportul efort/odihna), pur si simplu solutia cea mai putin costisitoare este sa gasim un loc de munca mai potrivit pentru noi.

  De aceea, propun sa-l ajutam pe angajatul respectiv sa-si gaseasca un loc de munca mai bun (asa cum defineste el acest ‘mai bun’).

  Poate fi un experiment interesant pentru criticatac, se pot scrie o serie de articole interesante pana la atingerea obiectivului, si o sursa de noi informatii care nu si-au gasit pana acum locul cuvenit in dezbaterea publica.

  Iar la sfarsit, atunci cand angajatul are la dispozitie ofertele existente pe piata, poate face o alegere mai buna pentru viitorul sau si poate decide in cunostinta de cauza unde prefera sa munceasca.

  Eu ma ofer sa caut zilnic pe site-urile de joburi ofertele existente pentru calificarea lui/conditiile pe care el le doreste la acel loc de munca.

  Se mai ofera cineva sa contribuie?

  • kinn

   Cand cumperi o paine care nu e buna, o schimbi. Cand cumperi o paine care nu respecta legislatia/ingredientele scrise pe punga etc., nu doar o schimbi, ci (ideal) sesizezi si OPC-ul sa le arda o amenda pentru ca altii sa nu ia aceeasi teapa. Daca legea (aici Codul muncii) e incalcata, compania trebuie nu doar evitata de tine personal, ci si amendata, si asta pentru binele pietei, pentru ca firma care nu respecta codul muncii face concurenta neloiala unei alte firme rivale care le respecta.

   In acest caz, daca Emag incalca codul muncii, atunci face concurenta neloiala unui alt magazin online care il respecta. Ca atare, posibilele incalcari ale legii ar trebui sa-i ingrijoreze la fel de tare pe toti, atat pe „socialisti” cat si pe sustinatorii „capitalismului salbatic”.

  • WeAgree2Disagree

   MobGirl are dreptate. Kinn, daca eMag incalca Codul Muncii, angajatul n-are decit sa-i dea in judecata sa ceara despagubiri etc. Daca are dovezi clare, cu siguranta va cistiga ceva bani. Si bineinteles, sa caute alt loc de munca mai bun.

   • kinn

    Nu doar angajatul e interesat de asta, teoretic noi toti, in calitate de clienti, suntem interesati de a avea o piata cu o concurenta corecta. Concurenta loiala ne priveste pe toti. Ca atare, „sa caute un loc de munca mai bun” nu e de ajuns, asta rezolva doar problema angajatului, nu si a noastra. Asta voiam sa spun.

   • Mobgirl

    @kinn

    Uneori concurenta neloiala e in avantajul consumatorilor: in exemplul de fata, faptul ca angajatul e chemat sambata si duminica (plus ore suplimentare pana dupa miezul noptii) in perioadele de varf ca sa onoreze comenzile clientilor e in favoarea noastra, deoarece timpul de livrare a coletului se reduce semnificativ fata de o companie care isi „protejeaza” angajatii, le da liber in weekend si proceseaza comenzile sosite de-abia luni dimineata, si doar pana la ora 21.

    Dar mai sunt multe alte exemple in jurul nostru: s-a tot spus ca mic.ro e in faliment deoarece aveau preturi mai mari decat buticurile de cartier: aceasta se intampla deoarece patronii de mici buticuri fac evaziune fiscala masiv, si, astfel, pot sa-si vanda marfa mai ieftin (daca ar plati toate taxele, nu ar putea supravietui deoarece clientii i-ar evita, asa cum, de altfel, au facut cu mic.ro).

    Ideea e ca, de multe ori, noi, clientii, avem beneficii directe din faptul ca regulile stabilite in codul muncii sau aiurea sunt incalcate – si asta e de fapt ceea ce-i motiveaza pe patroni sa le incalce: nu pura lor lacomie, ci dorinta de a atrage clienti/ a-i pastra/ a supravietui pe piata libera oferind servicii din ce in ce mai rapide si mai ieftine.

   • casandra

    Am inteles. Infractorii binevoitori. Tot asa, hotii de buzunare ne fac un pustiu de bine, nu cumva sa se rupa buzunarele sub povara continutului. Iar criminalii care intra in case peste batrani sa le fure pensia si le iau si viata ajuta, de fapt, societatea sa solutioneze spinoasa problema a deficitului fondului de pensii.
    Buni samariteni, infractorii romani. Dar fara imaginatie. De ce nu se gandesc distinsii sa mai angajeze personal daca au nevoie de forta de munca si sa scrie randamentul capitalului cu o singura cifra?

   • Ghita Bizonu’

    adica tot lacomia .. clienti= benefitz.
    Si daca este normal ca in comert e zoir mare de sarbatori … e una. Insa in multe locuri e zor mare tot anu …
    Si sezi blanda cu Mic.ro – eu stoma 2 .. microbuze Mercedes. Nu prea aveau marfa , amplasament prost .. Si parca musiu Dinu uita sa isi plateasca furnizorii … ca deh si el este atras de ideile libertariene

   • kinn

    Da, bune exemple, posibil sa ai dreptate.

    Totusi, ceva imi spune ca piata libera este pana la urma o competitie „organizata” spre beneficiul clientilor, si orice forma de concurenta neloiala, fiind o distorsiune a competitiei, este pana la urma un dezavantaj pentru clientul final. Nu-mi vine acum alt exemplu decat cel al dumping-ului: cu toate ca o companie poate oferi un pret de dumping foarte mic, sau poate folosi pozitia dominanta de pe piata pentru a-si impune un produs foarte ieftin, asta nu este pana la urma spre beneficiul clientilor. Pentru ca nu pretul minim este criteriul suprem, cat competia in sine; competitia garanteaza pe termen lung la pretul minim, in timp ce un pret mai mic azi dar obtinut incorect/nesustenabil nu garateaza nimic pe termen lung.

    E drept, asta nu se aplica chiar asa in cazul mic.ro vs buticari, fiindca buticarii sunt oricum multi si exista suficienta competitie si intre ei. Dar in cazul unei companii dominante pe piata cum e Emag, efectele sunt mai mari.

   • kinn

    In cazul de fata, de ex., daca o companie rivala a Emag este mai eficienta, dar iese in pierdere si ajunge in faliment pentru ca plateste corect dpdv legal orele suplimentare si respecta numarul de ore de munca pe saptamana, asta se traduce intr-o pierdere pe termen lung pentru noi, clientii, din cauza ca pierdem o companie mai eficienta in favoarea uneia mai ineficiente. Lucru care se va vedea la pret in momentul in care Emag, ramasa singura pe piata, va reveni la un program mai putin draconic.

   • WeAgree2Disagree

    kinn, mergeti pe drumuri de mult batute de societati capitaliste cu experienta.
    De exemplu WalMart in State si in Canada: au avut enspe procese ca-si exploateaza angajatii, ca e regim de sclavie, ca distruge business-ul local mic-mijlociu etc. N-a fost nimic, oamenilor putin le pasa. Important e ca preturile la WalMart sint mici, asta a ramas singurul lucru important.
    Treaba asta cu „hai-rup” si cu hai sa-i ajutam tovaraseste e = 0. N-o sa iasa nimic. E adevarat, CA apeleaza la inima, dar exista si logica.
    “If you’re not a liberal at twenty you have no heart, if you’re not a conservative at forty you have no brain.”
    Churchill

   • Manwe

    Sigur, dar pentru asta, primul pas este sa isi asume o actiune, fie ca este cautarea unui job, fie ca este consultarea unui avocat pentru a actiona firma in judecata.
    Nu cred ca asteptarea ca altii sa faca ceva (statul, un reporter, un sef) este cea mai rapida rezolvare.
    Haide sa-l ajutam sa-si rezolve problema: daca-si doreste o alta firma putem sa-i cautam un job, daca-si doreste sa actioneze emag in judecata ii putem gasi un avocat bun si ieftin!

   • gabriela

    sutneti complet ridicol cu propunerile-astea. chiar nu vedeti in stanga si dreapta? chiar nu cititi macar alte comentarii de la acest articol? nue vorba despre

   • Mobgirl

    @ casandra

    Pai aici ai dreptate … asa ar trebui sa faca, sa mai angajeze oameni …

    Numai ca, surpriza! Tot in codul muncii care trebuie respectat exista restrictii impuse angajatorilor (domnii de la criticatac sunt cu siguranta mai informati si pot sa indice exact articolul/alineatul) care spun ca nu au voie sa angajeze un om doar pentru 2 saptamani sau o luna, cat tine perioada de varf! Trebuie cu contract pe 3 luni sau durata nedeterminata etc …

    De-asta singura lor solutie e sa oblige oamenii la ore suplimentare, daca vor sa-si pastgreze clientii.

    Sigur, ar putea probabil si sa nu onoreze comenzile in timp util si sa dea faliment.

   • casandra

    @Mobgirl

    Imi pare rau ca raspund cu intarziere, dar abia acum sunt in fata unui computer.
    Gresesti, un angajator poate angaja personal cu contract de munca pe perioada determinata mai mica de 3 luni de zile.
    Zice Codul muncii:
    ART. 85
    Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
    a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
    b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
    c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
    d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

    http://www.codul-muncii.home.ro/cim-durata-determinata.html

    Sau anagajtorul paote opta pentru un agent de munca temporara

    http://www.codul-muncii.home.ro/munca-prin-ag-munca.html

    Imi pare rau, dar singura justificare a unui patron care-si supraexploateaza angajatii este LACOMIA.

   • nos

    Sarmanii angajatori, cat de cumplit ii constrange pe ei codul muncii! De vina e numai statul asta socialist, ca nu se mai desfiinteaza odata! Ce conteaza ca exista bine mersi in lege contractele de munca temporara sau contractele de zilieri, cand angajatorul trebuie compatimit si scuzat cu orice pret?
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/noul-cod-al-muncii-si-legea-zilierilor-aplicate-din-2-mai-928597.html

 • Un fost angajat emag

  Buna ziua,

  Sunt un fost angajat emag si pot confirma doar intr-o mica partea ceea ce este mentionat in interviul de mai sus.
  Am lucrat chiar in depozit pana acum un an. Am plecat pentru ca am gasit un job intr-o firma mai mica, cam pe aceeasi bani dar ca manager de linie deci am considerat schimbarea ca fiind oportuna pentru cariera mea.

  Spun ca pot confirma doar intr-o mica masura pentru ca regimul draconic despre care se vorbeste, se intampla doar in a doua jumatate a lunii decembrie si in saptamana dinaintea Pastelui. Si ca sa fiu sincer nici macar atunci nu era CHIAR atat de rau pe cat se plange respectivul.

  Intr-adevar, s-a intamplat sa lucrez mai mult de 12 ore pe zi, dar orele suplimentare mi-au fost platite. Treziti-va oameni buni si priviti in jur inainte de a va grabi cu afirmatiile. In lanturile de hipermarketuri e de-a dreptul iad in perioada sarbatorilor iar orele suplimentare acolo nu sunt intotdeauna platite. Pe langa faptul ca salariul de baza este mai mic.

  Prea multa vaicareala dupa parerea mea.

  • fronea mihai

   pentru ca sunt salariati ca tine care nu reactioneaza la nedreptatile facute de angajatori, si datorita tie si altora ca tine am ajuns o tara de „rahat” platiti cu salarii de mizerie pentru o munca prestata la fel cu cei din UE .
   .

 • http://prowler.wordpress.com prow

  @Mobgirl,

  Te rog imi poti cauta si mie un job? Am facultate, doresc 20 milioane si concediu medical garantat pentru cand am apa la genunchi. Merci!

  • Shadow

   ti-am gasit eu :
   Un cetăţean se prezintă la oficiul pentru ocuparea forţei de muncă şi vede următorul anunţ: Se caută asistent pentru medic ginecolog.

   O întreabă pe tânăra de la ghişeu în ce constă slujba şi dacă îi poate da câteva amănunte despre job.
   – Da, trebuie să ajutaţi doamnele să se dezbrace de haine, apoi de lenjeria intimă, să le ajutaţi să se întindă, apoi să le ungeţi cu diferite creme şi să le masaţi zonele intime astfel ca ele să fie pregătite pentru examinarea medicului. Este pentru început un salariu lunar de 2.000 RON cu perspective serioase de creştere în funcţie de rezultate. Dar trebuie să mergeţi la Ploieşti.
   -O, da? De ce, acolo este slujba?
   – Nu, slujba e în Bucureşti, dar acolo e capătul cozii!
   -just kiddin’ – 😉

  • Ghita Bizonu’

   Unu de fotbalist nu ar fi bun ? Sau de lucrator cu carca sau posta. Concediu medical garantat..otr apa la genunchi! Nsapa insa ca posturile astea inseamna s aia genunchii buni , da?!

 • Pingback: CRITICATAC și un (fost, probabil) angajat eMAG - MediaNouă()

 • Smile

  D-le Bortun,
  N-am citit de ce ati ales Emag? Tind sa cred ca e vorba de puterea brandului care aduce trafic:).

  • Vladimir Bortun

   Am raspuns deja la aceasta intrebare, mai sus:
   „Pentru Vlad.
   Am facut despre emag pentru ca stiam de mai multa vreme, de la intervievat, lucrurile care se intampla acolo. Oricum, puteai sa-mi pui intrebarea asta indiferent de numele firmei despre care as fi facut interviul…”
   Ca sa completez, daca stiam despre nereguli mai mari la o alta firma, as fi facut primul interviu despre firma aia. N-are nici o legatura cu puterea brandului.

 • Ghita Bizonu’

  Ah ! Sunteti deliciosi voi aparatori ai capitalismului si capitalului!! Si lispoti de orice urma de inteligenta!
  Deci sa reluam din articol
  Alt coleg, care lucrează la colete, a stat două luni în concediu medical, din cauză că a făcut apă la genunchi de la atâta muncă.
  Lucreaza la colete, adica ridica, muta , baga in colete, adica face munca fizica !!!
  Si ce citim pe aici ?!
  Am facultate, doresc 20 milioane si concediu medical garantat pentru cand am apa la genunchi. Merci! Hm asta nu stie ca orice contract de munca legal presupune si conced medical.
  Insa cestia de baza este : unu care lucreaza la asa ceva poa sa munceaca avand apa la genunchi ? Eu nu cred (ca sa ridici ceva greutate iti trebuiesc nu numai muschi dar si sale intregi plus articulatii integre ale picioarelor… Incercati si voi s aridicati un sca de ciment … intectualii tatii ce nu stiti decat sa dati din deste pe taste!)
  Si ce munca mai usoara ii poti da?

  Adica astia nu sunt in stare :
  1)sa citeasca pana la capat
  2)sa inteleaga ce citesc.
  In rst sunt baieti destepti cu opinii ce trebuiesc luate in considerare…

 • http://r-evolutia.blogspot.com/ Idle (Călin Lucaci)

  Excelentă inițiativă domnule Bortun, felicitări. Așa trebuie contraatacat capitalismul. Chiar dacă unii se îndoiesc de afirmațiile angajatului, este foarte important ca acestea să ajungă la cît mai mulți dintre cetățenii acestei țări. Eu am să-l trimit prin e-mail la toată lista. Am să-l preiau și pe blog.
  Angajatul în România nu are acces la media, nu are tone de bani pentru publicitate. Apropo, la cîți bani bagă firmele în publicitate ca să mintă la greu, acest articol nu înseamnă mare lucru. Și totuși, iată că s-au inflamat cei de la emag.
  Hai să-i lovim unde îi doare mai tare, la imagine. Lumea va afla ce se ascunde, măcar parțial, în spatele panourilor cu lumină de neon.

 • Shadow

  Ghita Bizonu, pai da’ ai apa la genunchi si nu poti munci pe postul ala, ce ai vrea ? Sa stea acasa non stop in concediu si firma sa-l plateasca ? Nu e ok pentru job-ul ala, well..isi cauta ceva ce poate face avand apa la genunchi. Draci, Job-ul in sine cere forta bruta si sanatate, creier odihnit si nu facultate si finete in gandire. Ce tot o frecam la rece ? Ai terminat filosofia si vrei sa muncesti intr-un depozit pe 20 mil, atunci bagi ca migu’ si taci din gura, nu-ti permite sanatatea, cauti dreacu ceva pentru tine. Ce naiba e asa de greu de inteles ? Pe de alta parte, e unul mai sus care zice ca a lucrat acolo si nu e nici pe departe asa cum se spune in acest interviu, care se transforma tot mai clar intr-o minciuna gogonata spusa la o berica 😉 si un trafic bun pe un blog profitand de numele unei firme Ro puternica. Ma mira ca nimeni nu zice : „hoopaa uite inca unul care contrazice cele spuse si care afirma ca numai in decembrie doua saptamani e jale …etc..etc” ..Deci unde e adevarul ?
  Oricum subliniez inca o data cele spuse de mine cateva randuri mai sus. Mi se pare cam aberant de acum discutiiile. Eu unul m-am lamurit 😉

  • Ghita Bizonu’

   hm .. chiar ca tu nu esti umnra de o stiam eu …
   Cum sa-ti zic – ala a stat in concediu.. da tu nu esti in stare sa intelegi ce citesti sau poa sa citesti (stiu ! tu esti militianu care stie sa scrie !!)
   Eu cred ce scrie aici. Stii de ce? Fiindca asta aud de la mia multi din multe locuri . Mai aud de mancatorii, turnatorii mai rau ca „pe vremuri” , presiuni.
   Si imi vine sa cred ca multi din cei care ati postat pe aici „contra” sunteti mari specialisti in PR , absolventi de „comunicatii” adica propagandisti politici!! Voi indemnati la munca ca si blonda nationala de la Dezvoltare …

  • gabriela

   asta este una din bolile profesionale. adica o boala venita direct din activitatea prestata. de care vrea-nu vrea, angajatorul este responsabil – nu numai sa ii plateasca concediul medical, dar si eventuala spitalizare, medicatie, medici, etc. dar ca de cele mai multe ori, angajatorii se fac ca e vorba doar de responsabilitaeta angajatului. brusc, ei nu mai au nimic de facut. Ei, exact asta se numeste dezumanizare si exploatare.

 • A. Crunt

  Dom’le, nu ştiu de ce, da’ am io o bănuială cum că „Shadow”, „un fost angajat la eMAG” şi dl. Apostolescu sunt cam aceeaşi persoană.
  Citiţi cu atenţie mesajul lui „QQQQ” – ăla pare într-adevăr sincer.
  Oricum, comentariile lui Shadow mi se par ridicole şi dezlânate. (În orice caz, e clar că nu a avut niciodată apă la genunchi, altfel nu ar fi aşa de ironic.) În rest, ce să-ţi spun, parcă avea nevoie CRITICATAC de reclamă printr-un articol despre eMAG! Aşa cum a zis şi dl. Borţun, în cazul oricărei alte companii mai importante se putea aduce acest argument. Deci nu e un argument suficient pentru a discredita valoarea interviului. Citeşte cu atenţie comentariul „casandrei” de mai sus şi poate o să cazi puţin pe gânduri.
  eMAG-ul ăsta e pe piaţa muncii ca mitocanii ăia de pe autostradă care îţi fac faruri să te dai la o parte ca să treacă ei cu 160 la oră. Pentru eMAG, angajaţii nu sunt decât nişte instrumente; când se strică, nu mai contează pentru ei – „La o parte, ca ne încurci!”. Foarte bine că sunt demascaţi. Abia aştept să se afle şi de alte companii care procedează similar, fie ele companii mici sau mari.

 • Vladimir Bortun

  Cineva a trimis un comentariu cu urmatorul link: http://www.desprefirme.com/companyForum.php?id=4095
  Sunt mai multe marturii interesante – in ambele topicuri – despre cum e munca la emag si care confirma sau completeaza cele spuse in interviu.

 • Fan

  Nu inteleg anonimatul- spune numele dacă este adevărat, oricum vrei sa pleci asta doar te ajuta. Mai ales ca eşti vedeta acuma vei fi angajat „IMEDIAT” si cu salariu de 3000 de mil. Numai prosti si minciuni, daţi demisia ca mă angajez eu in locul tau, de munca nu mie frica si vad ca bani se dau destui fata de alte locuri minim pe economie.

 • Dan Cristescu

  nu cred ca ceea ce este important intr-un astfel de interviu e daca e Emag sau alta firma. mai ales ca acesta nu este un reportaj jurnalistic clasic (cu implicatii mai largi si cercetare indelungata). ceea ce e important este interviul in sine, care din experienta mea, nu relateaza un fapt singular ci exact modelul dupa care a inceput sa fie structurata piata muncii in romania; ajungand la acei „privilegiati” cu 11 mil/luna salariu si 12 ore de munca/zi (si e trist, credeti-ma, e inspaimantator de trist sa doresti sa fii chinuit astfel pentru a-ti intretine familia)
  din acest punct de vedere mi se pare ca autorul interviului ar putea la fel de bine sa puna sub anonimat firma.
  P.S. fireste, personal sunt interesat sa stiu unde se intampla ceva anume, sa se stie care din marile firme realizeaza aceste incalcari flagrante ale codului muncii. insa nu e mai putin adevarat ca in felul acesta, un astfel de articol ar putea fi oricand acuzat de publicitate negativa, facuta cu scopuri mai mult sau mai putin obscure. astfel, tocmai scopul principal al interviului (de a pune in lumina perceptia muncitorului din RO) ar putea fi subminat prin acuzatii de partizanat.

 • Laurentiu

  Mi se pare total redundant faptul că „angajatul” lucrează (sau a lucrat) la eMAG, atât timp cât „scoate” la lumină neregulile de acolo. Şi asta în condiţiile normale ale unui interviu. Lipseşte, deci, asumarea identităţii, ceea ce îi determină pe posibilii „vătămaţi” să conteste veridicitatea spuselor, ceea ce, de altminteri, se şi întâmplă. E drept că mulţi vor să vorbească, însă, în acelaşi timp, vor să-şi păstreze şi locul de muncă. Eu, de pildă, aş putea confirma o mare parte din spusele intervievatului, însă, iarăşi, nu ar conta. La fel, aş putea spune că aceleaşi nereguli sunt prezente şi în majoritatea supermarketurilor, ba chiar, aş putea spune că situaţia de acolo este mult mai neagră – numai că, şi în cazul ăsta, nu ar conta. Şi nu e nevoie să facem pe naivii şi să afirmăm că „mărturiile vor contribui la o mai bună cunoaştere a condiţiei angajatului”, căci situaţiile de genul le sunt cunoscute tuturor, iar mulţi dintre angajaţi nu au altă soluţie. Mă refer aici mai ales la absolvenţii de facultate. Ce să facă? Deşi sunt foarte bine pregătiţi, nu-şi pot găsi un job pe în România. Unii îşi doresc să muncească în România, dar nu au unde. Şi nici nu vor să părăsească ţara, ceea ce, într-un fel, e admirabil. Aşa că iniţiativa dlui Borţun mi se pare uşor naivă, dar, desigur, ăsta nu-i un motiv pentru care ar trebui să renunţe la continuarea ei. Iar intervenţia dlui Radu Apostolescu mi se pare de-a dreptul penibilă. O companie mare nu va recurge niciodată la comentarii bombastice, aşa cum dl Apostolescu procedează. Mi-e şi teamă: dacă s-ar fi gândit mai mult, poate ar fi inserat în comentariul dumnealui şi promoţiile curente ale companiei pe care o reprezintă.

 • http://www.romanialiberala.ro Bogdan Duca

  Avem un articol despre niste abuzuri evidente, incalcari ale Codului Muncii si legislatiei in vigoare si…..grupul revolutionarilor-cititori critic-atac, in loc sa depuna plangeri contra firmei eMAG, in loc sa inceapa o campanie de boicotare a acestei firme, stau si boscorodesc, ca niste intelectuali ce sunt, „odiosul capitalism”.

  Ma asteptam la mai multe din partea voastra, tovarasi….

  • QQQQ

   Tovarase, nu cred ca vreunul din cei cu experiente urate in emag, doreste si raul emag; e frumos in emag, crede-ma, doar ca nu ai acest respect de care se vorbea.
   In plus , ca simplu angajat ai nevoie de ceva bani pe la avocati , pentru a avea castig de cauza.

   • http://www.romanialiberala.ro Bogdan Duca

    Camarade,
    Eu ma refeream la cititorii Critic Atac. Si nimeni nu doreste raul E-Mag ci legalitatea E-Mag, nu?

   • Ghita Bizonu’

    sa nu ai zicem ca risti sa ajungi pe o lista neagra . Bun musiu ma „aplicantu” si pe unde ai mai lucrat? emag ?! Alo emag cum a fost angajatu X?

 • Shadow

  Domnule A. Crunt , parerea mea personala este ca nu am avut comentarii dezlanate si am fost obiectiv. Nu am luat aparearea Emag si sincer, daca se dovedeste adevarat ceea ce a spus angajatul ala , atunci sa fie sanctionati, etc. Nu suport patronii marlani, cum nu suport in general marlanii de nici un fel. Doar ca am si eu prieteni care lucreaza acolo, am surse de informatii din alta parte, etc, etc si dracul nu e nici pe departe asa cum a fost prezentat in acel interviu. Chiar deloc. Sau poate am eu informatii gresite. In rest, am spus mereu, daca e adevarat, Felicitari d-lui V.B. . Daca nu, e un fel de Dan Diaconescu -hai sa o cautam pe Elodia. Nu mai citi in diagonala ce scriu si o poate o sa intelegi ca poezia scrisa la caldurica si hai sa il aparam pe ghita pe blog nu are nimic de a face cu realitatea de zi cu zi. O seara frumoasa !

  • Shadow

   P.S. Nu am nici o legatura cu QQQ sau Dl Apostolescu, sau „fost angajat emag”.

 • Gheorghita Zbaganu

  SI totusi exista o solutie. O lege conform careia toate companiile care au mai mult de (sa zicem) 100 de angajati sa fie obligate sa aiba sindicat. Daca Emag (dar aici nu e vorba de Emag, e o problema generala) s-ar teme de angajatii sai nu ar tolera abuzurile.

 • Pingback: Nimic nou pe frontul de dreapta | Jurnal de bord()

 • dragos

  Oare de ce angajatul nu a apelat la solutia egoista, cea mai la indemana: demisia si cautarea unui alt loc de munca, plus actionarea in judecata a angajatorului pentru nerespectarea clauzelor contractuale? In campul muncii e la fel ca in comert: orice produs costa atat cat tu esti dispus sa oferi. La fel si aici: daca nu ar fi acceptat sa ramana peste program, nu ajungea in starea asta si sunt convins ca si-ar fi gasit altceva de lucru. Asa ca discutii despre neoliberalism, capitalism care exploateaza etc., chiar nu isi au rostul in acest caz. Si eu pot sa va dau un exemplu de om care lucreaza de dimineata pana seara, tot la o multinationala, dar ii convine: castiga cam 3000 de euro lunar. El sigur nu o sa zica ca e tinut peste program…

  • MIA

   >El sigur nu o sa zica ca e tinut peste program…

   Foarte rau – desi suma pare mare probabil ca raportat la valoarea sa ( in cadrul firmei ) nu e nici el intr-o situatie prea stralucita … :(

 • A

  N-o sa zica, dar asta nu-nseamna ca nu e adevarat ca sta peste program. Sau ca tariful lui orar nu este in realitate cam mic. Fiindca 36 k pe an pot avea si M. si P., M. lucrand 8h x5 zile, iar P. 12h x5 zile. Daca e ok cu treaba asta, e o chestiune personala.

  Stiu ca-n general, in RO, preturile la produsele IT sunt nesimtit de mari (nu numai raportat la puterea noastra de cumparare, ci la pretul de import). Legat de emag si-n calitate de client, am observat ca de vreo 2 ani, practica niste preturi din ce in ce mai mari, comparativ cu alte magazine online. Acum aflu ca au fost in faliment…! Pai, produsul X la ei e cu min 20% mai mare decat pretul minim la alte mag. online, la asta mai pui si adaosul, si ma-ntreb, cu profitul asta ei au dat faliment iar mag. cu preturi mai mici NU?

  • http://www.clasament-fotbal.ro/romania/liga-1 Liga 1

   Produsele au adaos mai mare banuiesc pentru ca nici nu vand asa mult ca si in tarile occidentale cu care face comparatia. Preturile pot sa scada doar cand exista concurenta acerba intre comercianti (vezi cazul telefoniei mobile) sau numarul de produse vandute sunt asa de mari incat isi permit sa puna un adaos mai mic

   • A

    Nu cred ca importurile noastre de produse IT sunt comparabile cu alea din Occident, asa ca nu vad ce pierderi ar avea domnii pe un import scalat la cerere… nu, in realitate, pun adaos mare si iata c-au dat faliment, probabil si pt ca nimeni nu e tentat sa cumpere? Eu evit emag fiindca am impresia ca ma prostesc in fata cu asemenea preturi. Inteleg adaos, dar sunt cam scumpi. In fine, dar deviem de la discutie.

 • Liliana Popescu

  Felicitari Vladi! Ai deschis un subiect extrem de important pentru angajatii romani si pentru societatea noastra – si ai facut-o la maniera cea mai adecvata, prin interviu. Mult succes la urmatoarele si sa speram ca ele sa aiba si efecte benefice in realitate!

 • Stefanescu Maria

  Încep prin a adresa o urare simplă dar sinceră de “felicitări” autorului interviului Vladimir Borţun pentru faptul că a abordat o temă de interes pentru publicul larg cât şi de interes personal – m-a ţinut atentă pentru mai bine de două ore.
  Nu a făcut-o singur ci împreună cu toţi cei care şi-au exprimat opinia în legătură cu subiectul pus în discuţie. Cum bine remarca cineva, un subiect precum acesta ar trebui adus în discuţie şi în mass-media românească, deoarece tratează o temă reală şi de importanţă largă, nu e vorba doar despre “ştirea cu maimuţa sau căutarea senzaţionalului”.
  Şi ca sa mă fac mai bine înţeleasă, nu mă refer strict la cazul concret prezentat în interviu, acela e „anonim”, cât mai degrabă la abuzurile existente în relaţiile de muncă din societatea românească. Prin urmare aprob iniţiativa de a “da ocazia să dezvăluie problemele punctuale cu care se confruntă la locul de muncă şi, per ansamblu, vor contribui la o mai bună cunoaştere a condiţiei angajatului în România.”
  Nu vreau să intru în prea multe detalii în ceea ce priveşte motivul pentru care aceste abuzuri apar, deoarece ele au fost deja expuse de către cei dinaintea mea. Vina a fost atribuită până în prezent asupra: legislaţiei muncii actuale (prezentul cod civil, disculpat şi prezentat parţial ulterior de @casandra), asupra sistemului capitalist (sau a capitalismului exacerbat “sălbatic”) asupra inidvidului în cauză (care din “dorinţa de câştig”, “lipsa educaţiei”, “trândăvie”, “pasivitate” etc. şi-a asumat decizia de a rămâne în ciuda greutăţilor) asupra patronilor (care transformă munca în sclavie) asupra conducerii eMAG (care nu a negat afirmaţiile prin reprezentantul lor). În cazul în care am omis un punct de vedere îmi cer scuze.
  Observând toate aceste perspective mi-am dat seama că lipseşte una. Avem punctul de vedere al angajatului (nu doar “misteriosul respondent” ci şi “foşti salariaţi eMAG”), al conducerii (Radu Apostolescu) al autorului interviului chiar şi al “privitorilor de pe margine” (diverşi membri ai societăţii) ÎNSĂ LIPSEŞTE PUNCTUL DE VEDERE AL INSTITUŢIILOR FORMALE ALE SOCIETĂŢII (INSTITUŢIILE STATULUI).
  Există o legislaţie care reglementează condiţiile de muncă, însă cine se ocupă de îndeplinirea lor? Cine supraveghează dacă ele sunt sau nu respectate? În opinia mea statul e cel căruia îi revine această obligaţie. E clar că indivizii întâmpină piedici din partea conducerii în a se organiza în sindicate, iar dacă nu întâmpină din partea lor rămân totuşi greutăţile presupuse de organizărea unui număr atât de mare de oameni cu interese diferite (aici ca o mică paranteză se poate pune în discuţie şi implicarea în mai mare măsură a societăţii civile în a-i sprijini pe oameni).
  La întrebarea: „de ce ar trebui statul să intervină?”, fiindcă este în interesul său să o facă, altfel îşi cauzează singur prejudicii importante.
  Primul prejudiciu: Exploatarea forţei de muncă tinere îi slăbeşte puterea economică, această forţă fiind cea care susţine departamente vitale precum sistemul asigurărilor sociale.
  Al doilea prejudiciu: Îşi creşte costurile în zone pe care (în prezent cel puţin, nu ştim cum o să fie cu noua lege a sănătăţii) le subvenţionează masiv, din resursele provenite tot de la acea forţă de muncă tot mai epuizată. Mai exact, statul trebuie să suporte anual costuri din ce în ce mai mari generate de creşterea numărului de concedii medicale (Informaţia poate fi consultată în revista online Businessday.ro, 2010 disponibil la http://businessday.ro/08/2010/concediile-medicale-ne-au-costat-anul-trecut-230-mil-euro-cum-stau-alte-tari-la-acest-capitol/).
  Am putea deci spune într-o expresie românească că “îşi taie craca de sub picioare?” Din acestă cauză consider că autorul greşeşte când spune că „În dezbaterea publică din România privitoare la condiţia angajatului se face auzit, în genere, punctul de vedere al autorităţilor”, deoarece eu nu văd nicăieri exprimat în această dezbatere punctul de vedere al unui reprezentant al instituţiilor sale.

 • Angajatul de la Emag

  Si eu sunt un angajat al Emag, si pe langa faptul ca sustin partial cele spuse de „colegul” ( ca lucrezi peste program ca nu ai de ales ), pot sa spun despre cei care lucreaza in Depozit probabil din cauza stresului si oboselii, manevreaza marfa din depozit ca si cum ar arunca lemne … ex. cutii de laptop-uri, TV-uri, etc… aruncate de colo colo si ce cad de la rafturile f. inalte pe jos, ca si cum ar contine nimic fragil, hardisk-uri aruncate in masiniile ce fac livrarea ce se lovesc de tot ce se afla acolo…
  Daca cineva din afara ar filma asa ceva, s-ar ingrozi ! Cine sufera in cazul asta ? Angajatii cei mai de jos, si in cele din urma clientii care nu sunt inspirati sa desfaca marfa la primire sau o testeze !
  Cine e vinovat in tot acest proces ?! Managerii ce nu stiu sa organizeze, sa supervizeze si sa foloseasca toate resursele ce le au pe mana !

  • Draga angajat de la emag

   Draga angajat de la emag. Dupa cum ai vazut, multi care au postat ca drept angajati de la emag, nu si-au dat numele, drept prin urmare nici tu.
   Nu zic ca nu ai avea un motiv, nu vrei sa vada „seful tau” ce nemultumiri ai, insa pe de alta parte daca stii ca ai dreptate si sustii o cauza, nu vad de ce nu ti-ai spune si numele si postul, insa sunt complet de parere ca esti un simplu anonim ce nu cunosti nimic despre cele discutate mai sus, cu atat mai mult un angajat emag. De ce nu lasam adevaratii angajati sa spuna ce au de spus.

   Fiecare din noi ajunge sa lucram ore in sir, mai ales in perioade aglomerate, poate mai mult de 12 ore, asa cum se plange „vatamatul”. Insa cum au spus si altii mai destepti decat cei ce se vaita pe aici in zadar, este alegerea noastra sa ramanem. Nu ne ameninta nimeni cu viata profesionala distrusa, sau alte amenintari de genul. Poti oricand sa depui demisia si sa zici un sincer „Nu-mi place de voi”. Unde lucrez s-a intamplat de nenumarate ori sa lucrez peste 12 ore si de multe ori nici nu m-au rugat, insa niciodata nu m-au lasat sa cred ca e in zadar. Pe langa nenumaratele recunostinte au venit si bonusarile sau avansarile cand a fost posibil.

   Iar ca sa revin la interviu, sunt convins ca in toate companiile, mici sau mari, exista persoane care chiar lucreaza din greu, iar altele care doar isi pierd vremea facandu-se ca lucreaza, dar la sfarsit de program, tocmai cei care au stat degeaba au tupeul sa se planga de orele lucrate in plus sau volumul de munca. As ruga daca alti angajati tot din depozit, ca sa fie din acelasi mediu, unii care chiar stiu ca muncesc cu adevarat (si tine si de constiinta aici), sa spuna cum li se pare lor viata in depozit si daca intr-adevar sunt colegi care lucreaza mai mult ca altii.

   Sunt multe de vorbit, si nu cred ca doar despre emag cat si despre orice alta companie la nivel inalt. Eu mi-am spus opinia, si asta mai mult pentru ca din ce in ce mai multi posteaza aiurea ca si angajati, fara sa zica ceva concret si fara sa ofere un nume!

   • fost angajat la emag

    Probabil ca esti vreun sef ce incearca sa spele imaginea si neregulile, si eu am lucrat la emag, si chiar am un filmulet facut cu telefonul, camera acunsa pentru tine… Da, este adevarat, am intrat cu telefonul in depozit chiar daca nu aveam voie, o regula stupida… mi se pare lipsire de libertate, este un iad depozitul ala, avem familii, avem copii… cum sa nu ai voie cu telefonul mobil? Mai are rost sa cautam in dex ce inseamna „mobil” ? Voi de ce aveti voie cu el si „cei mici” deloc?
    Este doar une dintre regulile stupide, unul dintre abuzuri… ve-ti pierde oameni buni. Filmuletul, de 2 ore, il pastrez ca arma impoziva voastra, am speranta ca intr-o zi o sa se intoarca roata… Da, e filmulet, pentru ca se munceste acolo cel putin 12 ore pe zi, nu am riscat sa stau toata ziua cu tel eschis si nici nu ma tinea bateria

 • un pesimist

  dragi tovarasi,
  totul miroase aici a ideologie – incepand cu titlul (inspirat din Ghera) si terminand cu aninimatul prestatorului de servicii oprimat de capitalism.
  Povestea vorbeste despre vechea explatare a omului de catre om si tinteste evident catre instaurarea unei noi societati (cititi in acest sens articolele ideologiece ale mentorului gruparii, simpaticul negationist de stanga si de dreapta, Claude K.)
  Sa ne amintim care era soarta muncitorului angajat la stat in vremurile de aur ale comunismului: lucra 6 zile pe saptamana, iar duminica presta la miting. Ca sa nu mai vorbim despre cei cu studii care erau repartizati si legati de glie ca niste iobagi in toata regula.
  oameni buni, mai cititi putina istorie traita, marturiii, intrebati-va parintii si bunicii sau aduceti-va pur si simplu aminte! Faceti un mic efort de gandire!

  • Gheorghita Zbaganu

   Pesimistul, „Sa ne amintim care era soarta muncitorului angajat la stat in vremurile de aur ale comunismului: lucra 6 zile pe saptamana, iar duminica presta la miting. „. Domnule, in ce tara ati trait? Ca si eu, slava domnului am 60 de ani de cind haladuiesc pe aici. Ar fi bine sa ne amintim si de stressul de atunci, de stressul de acum si de relatiile dintre colegi atunci si de relatiile de astazi

  • http://newsfromromaniannet.blogspot.com Lucian Sarbu

   Fii domnule serios, nu mai exagera. Avea comunismul bâzdâcii lui (de exemplu colective întregi de oameni cu o anumită meserie și capacitate productivă industrială erau duși toamna la cules cartofi) dar de aici până la a bate câmpii cu grație despre duminici pierdute la mitinguri e cale lungă. Ca să-ți fac o urare tradițională cu care voi, ăștia de dreapta, umblați mereu în desagă, du-te în Coreea de Nord dacă visezi așa ceva…
   Da, în cazul orașelor care aveau echipe în Divizia A sau B, muncitorimea pierdea duminica la „mitinguri”, adică la stadion – pentru că se ducea să vadă meciurile echipei preferate. În anii ’80 campionatul românesc de fotbal avea una dintre cele mai mari medii de audiență din Europa. Firește, nu pentru că se juca cine știe ce fotbal (că doar în afară de Steaua, Dinamo și hai să zicem Universitatea Craiova nici o echipă nu avea față europeană) ci pentru că lumea nu avea alte posibilități de distracție.
   Iar celor cu studii care atâta își trăgeau de indignare mucii de pe piept în anii ’80 că vai, vezi Doamne, le dădea regimul, pe gratis!… job, casă și masă, dar vai, dar vai, traghedia draghisliteli, nu acasă la mămica și tăticu, ci undeva mai departe, le-aș face următoarea invitație: să își dea ceasul biologic cu vreo 25-30 de ani înapoi și să se pună în pielea unui absolvent de azi căruia statul îi dă strict chestia aia pe care o mai dă Gigi Becali din când în când reporterilor care îl agasează. A nu se înțelege greșit, poate că e mai bine cum e acum, nu neg, eu însumi sunt produsul unei generații academice (1993-1997) care a luat la absolvire o mare bătaie pe umăr, și sunt foarte mulțumit de evoluția mea profesională, dar vreau să fie clar un lucru: nu generațiile cu facultate în anii ’70-’80 sunt cele mai în măsură să ridice piatra. A, și nu mai zic de faptul că absolventul era obligat de fapt doar în primii trei ani, cei de stagiatură, să stea acolo, că după aia tot românul „se aranja” unde și cum avea nevoie… ce dracu, parcă am fi toți copii…

 • ddd

  eu unul pe viitor nu mai cumpar de la emag….cumpar de la un alt magazin online oricum preturile sunt peste tot la fel….sper sa faceti si voi la fel….si prietenii vostrii…si prietenii prietenilor vostrii….

 • http://www.emag.ro Iulian Stanciu, director general eMAG

  Multumesc tuturor pentru grija manifestata fata de angajatii eMAG si conditiile de lucru. Am sa punctez mai jos cateva aspecte interesante care vor demonstra si grija mea pentru colegi.

  Din start vreau sa subliniez ca cele relatate in interviu nu reprezinta politica si valorile eMAG. De asemenea, cred ca persoana intervievata este reala, nu si faptele relatate.

  Foarte rar postez comentarii, acum o fac pentru a calma o frustrare care exista si in randul cititorilor si in randul colegilor mei care cunosc situatia reala.

  Vina reala pe care mi-o asum este aceea ca angajatul nemultumit nu a reusit sa comunice in interior, cu toate ca datele mele de contact sunt publice in companie si raspund oricarui mesaj.

  Incepand cu Aprilie 2009, moment in care am preluat eMAG, am imbunatatit foarte multe lucruri cu obiectivul de a oferi o experienta de cumparaturi foarte buna, mult peste ceea ce exista in piata. Si acest lucru se poate face doar cu oameni buni si motivati profesional, nu doar cu lozinci. Din acel moment s-au schimbat foarte multe si aceste schimbari se vad in cifra de afaceri, veniturile oamenilor si satisfactia clientilor (peste un milion in 2011).

  Am analizat toate punctele semnalate si le punctez mai jos:
  – Colegul cu apa la genunchi lucreaza in continuare, nu a fost dat afara, este sanatos si multumit. Povestea cu bani la medicul de familie si cu datul afara este o inventie, nu-mi permit sa fac asa ceva.
  – Colega care a lesinat: nu a dorit ambulanta, un team leader a dus-o de fiecare data. De fapt nici nu a lesinat, i-a fost rau.
  – Am avut un singur caz de „spate blocat”, a facut infiltratii 3 zile si apoi s-a intors, este vorba de team leader-ul de la receptie.
  – Au fost intr-adevar cazuri izolate de limbaj agresiv. Si a fost un caz in care un team leader „a bagat mana in gat” unui subaltern. Desi viata intr-un depozit este una mai dura decat cea dintr-un birou, nimic nu justifica jignirile adresate colegilor sau subalternilor, fapt pentru care cei doi si-au cerut scuze. Cei care au facut asta au fost avertizati iar daca lucrurile se repeta vom lua masuri mai radicale. Si in urma cu doua zile am stat de vorba cu cei doi, au recunoscut si au inteles care este rolul unui team leader. Consider totusi ca se generalizeaza niste cazuri izolate.
  – La logistica nu exista retrogradare. Organigrama este una relativ simpla cu echipe de lucru care au cate un responsabil, tot dintre cei din echipa. Nu exista o alta ierarhie intre colegii de la depozit si nu ar avea cum sa fie cineva retrogradat. Deci este o inventie sau o perceptie gresita.
  – S-a muncit intr-adevar foarte mult in Noiembrie si Decembrie, insa orele suplimentare s-au platit intotdeauna. In afara varfurilor de sezon care dureaza 3-4 saptamani pe an (in 2011 au fost 7 saptamani mai aglomerate, am organizat si Black Friday), echipele sunt dimensionate astfel incat sa nu fie nevoie de ore suplimentare. In varfuri de sezon se apeleaza la angajati sa faca eforturi suplimentare dar nu sunt obligati in vreun fel. Mai mult, am apelat la echipe de lucru inchiriate de la firme de recrutare pentru a face fata livrarilor. Incepand cu Ianuarie, nu s-a mai stat peste program, acum chiar se pleaca mai devreme.
  – Au fost mai multi angajati care nu au putut sa faca ore suplimentare. Nu au fost sanctionati si nu au fost dati afara, iar orele suplimentare au fost intotdeauna platite, functie de efortul fiecaruia.
  – In ultimele luni s-a intrerupt colaborarea cu 3 persoane, insa nici unul nu a fost dat afara pentru ca asa am zis eu sau pentru ca nu a vrut sa munceasca suplimentar. Decizia a fost a managerului direct.
  – Furturile nu s-au imputat niciodata angajatilor, nici nu au fost amenintati cu asta. Am avut un singur furt in Aprilie 2009, caz in care cei doi au fost prinsi si cercetati de politie.
  – Pauza de masa se respecta, iar mancarea este subventionata la 5 ron in toate sediile noastre. Pe langa beneficiul vizibil, am vrut ca toata lumea sa manance la pranz pentru ca este sanatos.
  – Nu am incurajat niciodata „turnatoria”. Am implementat chiar un sistem de Performance Management, suntem una dintre putinele companii romanesti cu un astfel de sistem. Acesta presupune evaluarea periodica a angajatului si legarea unui bonus suplimentar de performanta, presupune comunicare si realizarea unui plan de cariera si traininguri.
  – Angajatii sunt liberi sa-si faca sindicat, nu am auzit de vreo intentie pana acum. Iar comunicarea cu mine este libera, contactele mele sunt publice in companie si raspund la orice mail ajunge la mine.

  Mai mult, colegii mei beneficiaza de multe avantaje pe care le-am oferit nu pentru ca asa dau si ceilalti sau ca asta este practica in piata, ci pentru ca imi pasa:
  – Toata lumea, inclusiv cei de la depozit beneficiaza de masa de pranz subventionata la 5 ron.
  – Anagajatii de la sediu (aproximativ 200) beneficiaza de fructe gratuite si de sucuri gratuite.
  – Avem la sediu o zona de relaxare, cu mese de tenis de masa, fusball, darts, fotolii de masaj. Si oamenii sunt liberi sa mearga acolo oricand simt nevoia, nu sunt monitorizati. Am vazut asta la Google, iar oamenii chiar apreciaza asta.
  – Salariile cresc in fiecare an, au crescut cu peste 30% in perioada crizei, inclusiv la depozit, chiar daca in restul pietei au scazut. Deci nu m-am raportat la altii, m-am raportat la ce pot eu sa le ofer oamenilor.
  – Salariile si bonusurile se platesc intotdeauna la timp si in intregime.
  – In 2 ani am angajat 350 de oameni, am ajuns de la 200 la 550, asta doar la eMAG.
  – Toata lumea a primit o prima de Craciun consistenta si un cadou. Si inca o data subliniez, nu este o regula in piata, de fapt foarte putine companii din Romania au mai facut acest gest fata de angajati.
  – Am organizat o petrecere de Craciun pentru toti angajatii, iar la 550 de oameni nu este tocmai usor.
  – Am investit anul trecut un milion de lei in training, plecand de la cursuri de engleza, excel, vanzari si pana la MBA pentru 3 oameni. Si asta fara sa-i pun sa semneze ceva, cu forta nu se poate face performanta.
  – Conditiile de munca sunt foarte bune. In 2011 ne-am mutat si cu sediul si cu depozitul, avem cladiri clasa A+, toate utilate cu tot ce trebuie.
  – La depozit am investit in eficientizarea activitatii, am implementat un sistem WMS (warehouse management system) conectat automat cu aplicatiile interne si cu PDA-uri pentru oameni. Acest sistem optimizeaza activitatea, omul stie exact unde se afla produsul. De asemenea, anul acesta vom implementa un conveyor (banda automata) care va eficientiza si mai mult lucrul (investitie de doua milioane de lei), ne va permite sa ne extindem si sa operam calitativ si rapid orice comanda, fara sa concediem oameni.

  Astfel este incurajata performanta, drept dovada si locul pe care il ocupa compania noastra in Romania si Europa. Cum am fi putut oferi servicii bune si sa fim preferati de un numar asa mare de clienti daca angajatii ar fi nemultumiti si ar oferi servicii proaste? Este un comentariu de genul „am lipit un zambet pe fata angajatilor”, este imposibil sa faci un om nemultumit sa zambeasca si sa ofere un serviciu la standardele setate de noi, mult peste medie.

  Sa concluzionez: interviul nu prezinta realitatea, are multe minciuni, exagerari si generalizari. Probabil prezinta un punct de vedere al unui angajat nemultumit (inca o data, imi pun cenusa in cap pentru ca nu am reusit proactiv sa culeg nemultumirea omului in interior fara sa ne spalam rufele in public), punct de vedere diferit fata de cel al celorlati si diferit de ceea ce doresc eu sa ofer colegilor mei.

  Sper ca aceste informatii sa fie utile tuturor.

  Va multumesc,
  Iulian Stanciu

  • E. Ferencz Judit

   Domnule Iulian Stanciu,
   ati publicat aici un comunicat de presa perfect. Suneti, daca am retinut bine, director general, este deci obligatia dvs., felicitari. Dar: in primul rand, aici nu era vorba despre firma pe care o conduceti. Este un interviu cu angajatul generic. Caruia, da, nu i se respecta drepturile. Si care, in alte conditii, ar fi trebuit sa aiba curajul sa nu ramana anonim. Dar nu il are, din motive lesne de inteles.
   Sunt curioasa cum se APELEAZA la anagajat sa mai lucreze cateva ore in plus, fara sa fie obligat, desigur. Sunt curioasa cum se IMPLEMENTEAZA o banda automata, fara sa fie periclitate macar locurile de munca, etc. Impersonalul nu vi se adreseaza dvs., repet, asa SE intampla. Si, apropo, de fapt nu sunt curioasa, ci revoltata. Si asta, repet, nu are legatura directa cu firma dvs.

 • Vladimir Bortun

  Am primit pe mail mesajul de mai sus al lui Iulian Stanciu. Din moment ce l-a publicat si aici, consider ca e bine sa apara si raspunsul meu la mesaj.

  „Salut Iulian,

  Multumesc pentru mesaj!

  L-am discutat cu intervievatul meu, iar el a fost de acord cu unele afirmatii (cum ar fi cea ca angajatii nemultumiti ar trebui sa se adreseze mai sus, inclusiv tie), dar pe majoritatea le-a respins. Astfel, in baza celor spuse de el, ti-as prezenta urmatoarele obiectii:
  1. Fata la care se face referire chiar a lesinat.
  2. Pe langa seful de la receptie, au mai fost cazuri de spate blocat. De pilda, un baiat de la colete a luat 2 saptamani de repaus din cauza asta.
  3. Da, la Logistica nu exista retrogradari propriu-zise, dar se intampla – ca pedeapsa – sa fii trecut pe un post mai dificil. De exemplu, un baiat de la depozit a fost trimis la receptie, unde este cea mai grea munca. Motivul: nu mai putuse sa vina intr-o luni la munca, desi in weekend-ul precedent fusese prezent.
  5. Anul trecut, incepand cu luna aprilie, s-au facut ore suplimentare aproape in fiecare saptamana, si nu doar in cele 7 saptamani „mai aglomerate”. Exceptie a facut luna septembrie, cand s-a lucrat conform programului.
  6. Angajatii sunt efectiv somati de catre sefii lor directi sa faca ore suplimentare. In ultima parte a lui 2011 (cred ca e vorba de cele 7 saptamani deja mentionate), intervievatul a muncit, in medie, 12 ore pe zi timp de o luna si jumatate, inclusiv in weekend-uri. Nu a facut-o pentru ca pur si simplu s-a „apelat” la el, ci pentru ca a fost amenintat, la fel ca ceilalti. Iar celor care refuzau nu li se mai prelungeau contractele (in cazul in care se aflau in primele 3 luni) sau nu li se mai dadeau toti banii pe orele suplimentare deja muncite sau li se dadea mai mult de munca in timpul programului.
  7. Orele suplimentare s-au platit, dar partial. De pilda, intervievatul a lucrat 110 ore in decembrie si a primit pentru ele putin peste 500 RON, in conditiile in care ora normala de munca ii este platita cu 7 RON, iar ora suplimentara – si, mai ales, cea din weekend – ar trebui platita cu mai mult de-atat.
  8. La faza cu „Uite, ma, daca e sa-l vezi ca sta, da-l afara. Uite-l pe-ala! Da-l afara!” au asistat mai multi oameni. Poate ca va confirma cineva faptul ca acest moment chiar a avut loc.
  9. Furturile au fost imputate angajatilor, si in mai multe randuri, inclusiv in cazul celor 40 de iPhone-uri disparute de curand. Deci furtul din aprilie 2010 (si nu 2009) nu a fost singurul. Pe langa cele 40 de iPhone-uri deja pomenite, s-au mai furat 5 monitoare, memorii interne de calculator, stick-uri de memorie s.a.
  10. S-a intamplat de mai multe ori ca, unii angajati (nu mereu aceiasi) sa primeasca sarcini noi cu 5-10 minute inainte de pauza de masa, sarcini care durau 1 ora sau 2 ore etc. Deci pauza de masa nu se respecta mereu.
  11. Referitor la turnatorie, citez dintr-un „team leader” care se adresa unui subaltern: „Spune-ne ce vezi, ca vrem sa stim si noi care-s aia care nu muncesc”. Respectivul a refuzat, dar altii nu, dovada ca sefii de echipa afla mereu ce se vorbeste intre angajati, inclusiv ce se vorbeste in afara serviciului (de ex. la fotbal).
  12. De sucuri si fructe gratuite ar avea mai mare nevoie cei de la depozit. Au si cerut asa ceva, dar n-au primit.

  Asadar, te pot crede ca iti pasa de angajatii tai, dar poate ca sefilor mai mici nu le pasa atat de mult. Si poate ca, pana acum, ti s-a ascuns modul real in care angajatii de la depozit (caci despre ei e vorba in interviu) sunt tratati de sefii lor directi. Poate ca ei sunt cei care mint, si nu intervievatul. Te rog sa iei in calcul si aceasta posibilitate. Pentru mine e mai plauzibila decat ca un angajat a ales deodata sa insire „minciuni, exagerari si generalizari” despre eMAG.

  In final, iti multumesc pentru invitatie, dar ma indoiesc profund ca as putea sa-mi formez o imagine obiectiva si relevanta venind acolo; as lua parte la o sceneta. Asa ca nu vreau sa accept invitatia doar ca sa demonstrez, de forma, ca sunt deschis la minte. Mai degraba, as prefera ca mai multi fosti sau actuali angajati sa iasa la lumina si sa spuna ce cred despre toate aceste lucruri, indiferent daca o fac printr-un comentariu pe CriticAtac, printr-un mail adresat direct tie sau prin oricare alt fel gasesc ei de cuviinta.

  Multumesc,
  Vladimir”

  As adauga aici un lucru esential: punctul de vedere al intervievatului nu este unic, diferit de cel al tuturor celorlalti angajati eMAG, asa cum sustine Iulian Stanciu. Acest punct de vedere este impartasit de mai multi fosti sau actuali angajati eMAG, dintre care unii (prea putini, din pacate) au comentat aici, altii mi-au scris personal pe e-mail (unul chiar spunandu-mi ca angajatii de la depozit obisnuiesc sa spuna intre ei, atunci cand le incepe programul, ca intra pe „plantatie” sau pe „orezarie”…), iar altii au scris pe site-ul deja mentionat de mine – http://www.desprefirme.com/companyForum.php?id=4095.

  • Gheorghita Zbaganu

   O idee si mai tare ar fi ca sa se angajeze cineva la EMAG cu scopul de a face un reportaj – gen Geo Bogza. Bineinteles, incognito. Are cineva posibilitatea asta? Sau nu neaparat la EMAG, la alta firma. Vad ca si la Electrolux Satu Mare sunt probleme.
   Felicitari inca odata. CA a dat lovitura cu articolul asta, daca dl Iulian Stanciu s-a sesizat.

 • Ionescu Leonard

  Si sa inteleg ca pana la urma povestea cu apa la genunchi a fost falsa??
  Nu i s-a desfacut contractul de munca?
  Pana la urma chiar a fost o minciuna??

 • sincer@30

  buna seara ! actualmente sunt angajat Emag si asi dori sa adaug si eu cateva lucruri ! este adevarat ca in luna decembrie am lucrat foarte mult,dar nu ne-a obligat nimeni. am cazut de acord cu totii sa tragem ca sa mearga treaba cat mai bine ! drept dovada am fost si rasplatiti cu prima de 10 milioane, cine mai ia 10 mil prima pe praful asta ?? pot sa ma jur cu mana pe biblie ca nu mi-a zis nimeni sa scriu aici dar parca ma oftic din cauza multor lucruri neadevarate.am fost intelesi si ajutati cu orice problema am avut,ni s-a dat bani chiar din buzunarul directorului atunci cand am avut nevoie,deci un sfat pt colegii mei: aveti putina demnitate si nu mai spuneti toate prostiile aici,cine nu se simte bine intr-un loc de munk este liber sa plece si sa caute altceva. daca esti muncitor si iti vezi de treaba ta esti apreciat si rasplatit ! mult respect si regret pentru Cosmin,capu sus pentru ca esti un om foarte destept si capabil !

 • http://www.emag.ro Iulian Stanciu, director general eMAG

  Raspund punctual mai jos:
  1. Nu a lesinat. Este o minciuna, am vorbit cu ea si cu cei din jurul ei. Oricum important este ca oricand a avut nevoie de ceva, am ajutat-o.
  2. Gresit si aici. Colegul respectiv a facut o intidere de la o miscare brusca. Si asta s-a intamplat acum un an si jumatate. Deci este o exagerare.
  3. Nu este adevarat. Activitatea de replenishment a fost mutata din depozit la receptie din motive de optimizare a fluxurilor, insa oamenii faceau acelasi lucru. Si pentru ca era nevoie in perioada respectiva de mai multi oameni aici, doua persoane au fost mutate la aceasta activitate, in nici un caz disciplinar, ba chiar au fost pusi acolo pentru ca se miscau foarte bine.
  4. Nu exista punctul 4.
  5. Nu, este exagerat. „Aproape in fiecare saptamana” inseamna la mutarea depozitului (pana la urma si in beneficiul angajatilor), mutare efectuata in doua etape, Iunie si Octombrie.
  6. Este o minciuna. Nu sunt somati sau amenintati. Si nici nu sunt penalizati sau dati afara daca nu fac ore suplimentare.
  7. Gresit, nu a fost nimeni cu bonus sub 1000 de lei in Decembrie. Sa spuna adevarul.
  8. Nu este adevarat. Am fost de multe ori in ultimele luni in depozit, am stat in toate departamentele unde s-a muncit mult. Iar in depozit am intrebat ce face fiecare om in fiecare zona pentru a vedea cum putem eficientiza procesele. Insa nu am decis eu sa fie dat un om afara.
  9. Asa cum am zis, avem foarte rar cazuri de furt, nu se imputa tuturor, se cerceteaza de catre politie.
  10. Nu are rost sa comentez. „S-a intamplat de mai multe ori” poate fi de 2 ori sau de 5 ori, nu este relevant. Oamenii au pauza de masa si se respecta.
  11. Nu este politica companiei, iar team-leaderii fac evaluarea oamenilor functie de performanta. Ce se vorbeste la fotbal nu ma intereseaza.
  12. Cu siguranta se pot face multe pentru angajati si se vor face. Insa daca dai mai mult decat ai, e o problema, la un moment dat vor pleca toti acasa. Si s-a intamplat de prea multe ori in ultimii ani in domeniul nostru pentru a ignora asta (vedeti magazinele Cosmo, UltraPro, Depozitul de Calculatoare, Daniel Expert etc cu mii de oameni dati afara).

  Colegul cu apa la genunchi a fost uitat acum? Cu adeverinta falsa de la medicul de familie?

  Asa cum am spus mai sus, in ultimele 3 luni am stat cam 5 zile in depozit si am vazut ce se intampla. Mai mult, am stat de vorba cu multi angajati, nu doar cu sefii. Am recunoscut ca este greseala mea ca nu am reusit sa culeg proactiv nemultumirea intervievatului, insa aceasta contine minciuni, generalizari si deformeaza realitatea.

  Iar referitor la vizita: nu ma ocup cu scenete, nu am timp de asa ceva. Faptul ca am ajuns aici se datoreaza lucrurilor facute fundamental bine. Nu am cum sa pacalesc peste 500 de angajati doar la eMAG (peste 1500 in toate companiile mele) si nu am cum sa pacalesc peste un milion de clienti care ne prefera.

  Concluzia mea este ca interviul prezinta total eronat conditiile de munca actuale din eMAG, angajatul respectiv nu este reprezentativ pentru echipa eMAG. Invitatia de a vedea realitatea ramane in picioare, pentru oricine isi doreste sa vada ca lucrurile se pot face si altfel, sa vada ce inseamna respect pentru oameni.

  Nu vroiam sa spun asta pentru ca am facut-o din suflet, nu pentru a o face public, insa avand in vedere cele de mai sus o spun: Duminica 27 Noiembrie, dupa ce am organizat evenimentul Black Friday, s-a muncit mult si la sediul central. Si am luat flori pentru toate fetele, o sticla de vin pentru toti baietii. I-am felicitat si le-am multumit, si am facut-o pentru ca asa am simtit. Si cam asta este modul cum tratam noi oamenii.

  Multumesc,
  Iulian

 • A. Crunt

  Hmmm… interesant cum au evoluat comentariile. Avem două perspective: una a angajatului anonim şi cealaltă a directorului general eMAG. Eu nu cred că cele două perspective se bat neapărat cap în cap. Adesea, lucrurile se văd într-un fel de pe vârful muntelui şi altfel de la poalele lui. De ce ar fi inventat angajatul toate aceste lucruri negative? E clar că ceva este în neregulă la eMAG. Poate că de acum încolo dl. Iulian o să fie mai vigilent cu modul în care se poartă şefii mai mici.

 • Andrei

  Primii doi oameni din eMag, care sunt si proprietarii companiei, isi aloca timp sa raspunda unui interviu 100% real, insa plin de confuzii si insinuari. Jurnalistul ne asigura ca tot ce se spun e adevarat, reprezentantii companiei spun ca nu, cu argumente. Ii cred pe cei din urma si le dau un sfat: chemati in judecata http://www.criticatac.ro si pe Bortun Vladimir pentru defaimare. Un avocat, din schimbul de mesaje de Mai sus, cred ca ar gasi si alte motive de chemat in judecata. Cand te-apuci sa jignesti o intreaga companie si sa arunci cu noroi asupra muncii unor oameni, inseamna ca ori ai dreptate, ori esti inconstient, Prost crescut si trebuie sa platesti pentru asta. Sunt foarte curios daca angajatul misterios s-ar prezenta macar la o discutie cu avocatul lui Bortun.

 • Radu Nistoran

  Vladimir, felicitari! Stapanesti foarte bine arta manipularii, dovada cea mai buna este ‘succesul’ acestui articol. Stii foarte bine ca o stire despre nenorocirea altuia va starni compasiune pentru ca oamenii se raporteaza constant la ei, la realizarile si la experienta lor de viata. Orice este sub nivelul lor starneste mila si este foarte usor de crezut, chiar si in lipsa oricaror dovezi. Orice este peste, starneste involuntar invidie si fiecare cauta sa-si justifice de ce nu a avut si el succesul respectiv. Cel mai comod este sa creada ca celalalt a furat, a exploatat, a facut orice porcarie.

  Nivelul de trai este unul prost in tara asta si putem filosofa mult despre asta, nu neaga nimeni. Este prost in primul rand pentru ca nivelul de educatie este unul dezastruos si oamenii nu stiu ca vor trai mai bine doar daca merg la scoala, invata sa faca lucruri, invata sa creeze valoare pentru cei din jur si invata sa o vanda. Asta se face progresiv, cu multa tenacitate, an de an. Acum cateva mii de ani toti am avut aceeasi sansa sa fim americani sau romani sau nord-coreeni. Cum de doar unii au ajuns intr-o parte sau alta? Nu e o chestie de noroc.

  Tu ce le oferi oamenilor cu acest articol? Ii inveti sa se ascunda si sa le fie frica, sa fie anonimi si din ascunzatoare sa-ti furnizeze tie pietre de aruncat in numele unei ideologii? Cum vor evolua oamenii astia daca ii indemni sa stea in bezna? Exact asta fac toate televiziunile, sadesc panica zi de zi. Frica este arma perfecta. Pentru ca oamenii sa nu aiba nici macar timpul sa-si imagineze ca in lume exista lucruri pozitive, ca pot obtine mult mai mult de la viata.

  Invata oamenii sa-si doreasca mai mult, sa iasa la lumina, sa invete sa faca in fiecare zi ceva nou, sa-si cunoasca puterile, sa evolueze. Doar atunci le vei un serviciu real.

  • Gheorghita Zbaganu

   Haha! Sa faci ce zice popa, nu ce face popa….Cum ar veni Vladimir Bortun zvirle cu noroi in realizarili capitalismului romanesc multilateral subdezvoltat. Jalnic.

 • Vladimir Bortun

  Am vorbit din nou cu intervievatul. Recunoaste ca s-a inselat in privinta colegului cu apa la genunchi. Auzise ca superiorii vor sa-l dea afara, asa ca a crezut ca asa s-a si intamplat. A fost o deductie gresita, pe care i-am reprosat-o. La fel, accepta ca s-a inselat si in privinta fetei despre care a crezut ca a lesinat (asa i s-a parut atunci, vazand-o nemiscata). In schimb, a respins celelalte puncte. Pentru a pastra o simetrie, continui cu punctul 2:
  2. Te referi, probabil, la alta persoana. El vorbeste de un coleg caruia i s-a blocat spatele in mai 2011, nu acum un an si jumatate.
  3. Pe langa cazul deja pomenit, sefii de echipa (team leader-ii) obisnuiesc sa spuna subordonatilor ca daca nu fac mai multe task-uri, vor fi trimisi la receptie. Toata lumea stie, conform intervievatului meu, ca la receptie e cel mai greu.
  [4. Scuze de omisiune.]
  5. Chiar s-a muncit peste program in aproape fiecare saptamana. De pilda, in luna mai, s-au facut ore suplimentare in special in zilele de luni si marti.
  6. Intervievatul insusi a fost amenintat in acest sens: intr-o zi (era tura a doua), i s-a cerut sa stea peste program, numai ca nu putea atunci, asa ca a plecat la timp, in jur de 21:30; in drum spre casa, a fost sunat si i s-a spus ca daca mai face asta, va fi penalizat (desi, subliniez, plecase la timp, ba chiar cu o jumatate de ora mai tarziu decat prevedea programul).
  7. Tu vorbesti de bonus/prima, el vorbeste de plata orelor suplimentare. Repet: pentru 110 ore suplimentare, a primit putin peste 500 RON.
  8. Intervievatul sustine in continuare ca mai multi oameni au asistat la acea scena.
  9. Furturile se imputa angajatilor, si anume in timpul sedintelor. De asemenea, s-au platit mai putini bani angajatilor pentru a acoperi pierderile, fapt spus explicit in cadrul sedintelor.
  10. Nu s-a respectat intotdeauna pauza de masa. De exemplu, in luna decembrie, sefii de echipa le spuneau – nu de fiecare data, e drept, dar nici o singura data sau de doua ori – sa ia pauza de masa dupa ce termina treaba, asta putand insemna si 2 ore mai tarziu.
  11. Poate ca nu e politica firmei, dar poate ca e politica anumitor sefi de echipa. Pe tine nu te intereseaza ce se vorbeste la fotbal (nici n-am spus asta), dar sefii de echipa afla inclusiv asta. Le-au si reprosat angajatilor ca vorbesc despre firma in afara programului (cum aflau ca se vorbea?).

  Asadar, in ciuda celor doua inadvertente impardonabile privitoare la asa-zisul lesin si la colegul cu apa la genunchi (cauzate de neatentie, si nu de rea intentie), continui sa-l cred pe intervievat in aspectele esentiale pe care le sustine. In primul rand, pentru ca il cunosc suficient de bine incat sa am incredere in el. In al doilea rand, pentru ca mi-a repetat de nenumarate ori aceleasi lucruri si de fiecare data la fel (de regula, o minciuna se mai schimba putin cu fiecare noua relatare). In al treilea rand, pentru ca, repet, am vazut reactii de confirmare din partea unor fosti sau actuali angajati eMAG, fie pe e-mail, fie pe CriticAtac, fie pe desprefirme.ro. In al patrulea rand, il cred pentru ca, oricat m-as gandi, nu vad ce motive serioase ar avea sa minta (mai intelegeam daca era un fost angajat razbunator, dar asa…).

  Multumesc,
  Vladimir

  • Marian S

   Cum adica „inadvertente impardonabile”?”cauzate de neatentie, si nu de rea intentie”?
   Acest angajat expune lucruri grave si acuza public ditamai firma din neatentie?
   Anonimul asta habar nu are daca un coleg din colectivul „subjugat” mai este sau nu coleg cu el, dar desi in nestiinta de cauza tot isi acuza sefii ca l-au concediat pe nedrept?

   Raspunde la asta:
   Adica dupa doua minciuni gogonate, dvs Dle Vladimir vrei sa mai cred acest interviu doar pentru ca anonimul va este prieten?

   Eu cred ca ne prostiti in fata, pe toti cititorii, si ar trebui sa ni se ceara scuze ca suntem manipulati in asa hal!!!Rusine.

  • Mihai Andreescu

   „Furturile se imputa angajatilor”

   Si ma rog, cui ar trebui sa li se impute? Clientilor? Dlui Stanciu? Capitalismului?

 • andrei marga

  iulian stancu , nu te mai obosi sa explici. cineva care nu a lucrat niciodata ci doar scrijeleste foarte vitejeste pe acest site nu este in stare sa inteleaga absolut nimic.
  scopul lor este sa creeze realitati false pentru a-si justifica teoriile de o stanga primitiva.
  trista este reactia celor care (evident ca nu lucreaza ) cred fara dubii ca e ceva putred la emag.

  daca ar lucra (in mediul privat, evident) ar stii ca nu exista organizatie fara conflicte (vezi ultimel dezvaluiri despre google, de ex). Dar cineva care doar traieste -deobieci pe banii altora- nu are cum sa stie ce se intampla in viata reala.

  • Vladimir Bortun

   1. De unde stiti ca nu am lucrat niciodata? Daca ati da click pe numele meu de sub titlul interviului, ati vedea ca lucrez.
   2. Chiar sunteti convins ca cei care cred in cele spuse in interviu nu lucreaza?
   3. Mai mult, nu are nici o relevanta daca lucrez sau nu, daca o fac in mediul privat sau nu. Nu persoana mea este in discutie aici si nici macar teoriile la care ader, ci lucrurile afirmate de subiectul acestui interviu. Aduceti un argument „ad hominem”.
   4. Faptul ca si in alte organizatii exista conflicte, nu inseamna ca e ceva normal si legitim si nici nu inseamna ca problemele de la o firma nu trebuie denuntate doar pentru ca ele exista si in alte locuri. Daca dintr-o mie de firme, o mie au probleme, atunci sa se ia o mie de interviuri. Daca un lucru e gresit, atunci e gresit, indiferent de gradul sau de raspandire.
   5. Sper ca, date fiind cele doua sofisme si greselile gramaticale, nu sunteti Andrei Marga pe care-l stie toata lumea.

   • nico

    ala nu e lucru, ala e hobby.

   • Radu Nistoran

    Ce lucrati domnule Bortun? V-ati semnat singur mai sus cu un link catre http://ultras.sportlocal.ro/. Sunteti conducator cumva de galerie fanatica de fotbal? Sustineti devastarea stadioanelor si bataile care au loc inainte de meciuri de catre cei care isi spun ‘ultrasi’?

  • Gheorghita Zbaganu

   Domnule MArga, sunteti fostulministru al Educatiei?

 • un pesimist

  Problema nu este aici cat adevar si cate inadvertente sunt in marturile angajatului anonim, ci cui serveste interviul. Pe aceasta platforma sunt promovate ideile unei stangi revolutionare, iar una dintre metodele deja clasice de raspandire a acestei ideologii este demascarea publica care starneste furia poporului si mai departe linsajul (vezi pe forum strigate gen Rusine Emag). Asadar nu neaparat drepturile angajatului sunt tinta vizata, ci ideile samanta ale unei posibile revolutii comuniste care sa rastoarne actuala societate capitalitsta.
  evident, nu-l acuz pe dl.Bortun de astfel de intentii, il cred mai degraba sincer infalmat de idei nobile, care se asorteaza varstei, insa sa citim ce scriu greii, dl Karnooth, de exemplu, care neaga existenta ororilor istoriei recente (lagare naziste sau gulaguri comuniste ) si cere tinerilor sa lase astfel de prejudecati plangarete deoparte si sa treaca la lupta pentru un viitor nou, indiferent cum va arata el.
  vezi http://www.criticatac.ro/11181/despre-opera-lui-marx-si-despre-posibilitatea-unei-revolutii/

  Ideile nobile, binele absolut, draga domnule Bortun, au produs cele mai mari orori in istoria lumii. Priviti, de exemplu, un documentar ca Povestea sovietelor, sau recititi Hannah Arendt.

  • nici pesimist, nici optimist

   Nu prea inteleg de unde vine legatura dintre interviul asta si totalitarism… Unde vorbeste dl. Bortun despre binele absolut?!?
   Iar daca e sa recitim Hannah Arendt, il indemn pe Pesimist sa o faca, poate descopera analizele lui Arendt despre capitalism si consumerism, despre societatea lui „animal laborans”.
   Solutia la problema pe care o semnaleaza interviul NU ESTE REVOLUTIA, CI RESPECTUL.

  • Vladimir Bortun

   In mod frapant, dvs. credeti ca aceasta platforma are ca scop unitar revolutia comunista si ca toate materialele publicate aici – inclusiv interviul meu – sunt menite sa serveasca acestui scop. Va inselati si puteti citi sectiunea „Despre” ca sa va convingeti.
   Aceasta platforma promoveaza si idei revolutionare, dar nu numai. Aici intalniti pozitii de stanga dintre cele mai diferite, de la cele moderate la altele mai radicale (aici va recomand sectiunea „Autori”). Asadar, daca un autor de pe acest site promoveaza revolutia comunista in articolele sale, nu inseamna implicit ca si acest interviu o face. Stabiliti niste legaturi care nu exista. Acest interviu chiar vizeaza drepturile angajatului, oricat de naiv vi s-ar parea. Numai ca dvs., ca atatia oameni de dreapta din Romania, credeti ca orice obiectie adusa formelor de manifestare a capitalismului implica automat proiectul unei revolutii comuniste.

 • http://www.emag.ro Iulian Stanciu, director general eMAG

  Nu cred ca e cazul sa argumentez in continuare fiecare punct, ma voi opri aici, intervievatul minte si exagereaza dupa cum se vede deja. Putem continua cu dezbaterea si demonta toate punctele, cel mai simplu ar fi fost printr-o vizita la noi. Eu prefer sa ma ocup de companie in continuare.

  Inca ceva: eu mi-am rugat toti colegii sa nu comenteze, chiar daca am peste 40 de mesaje de frustrare. I-am rugat inca o data ca oricand au ceva de spus, sa-mi spuna mie pentru ca ii ascult. Sigur interviul ne-a ajutat, o sa comunicam mult mai bine in ambele sensuri.

  Am primit dimineata un mesaj de la un client cu un comentariu neaprobat. Cred ca oamenii au dreptul sa se exprime liber, chiar daca au opinii diferite.

  Multumesc inca o data,
  Iulian

  • pecuvantu’lu’matale

   „Am primit dimineata un mesaj de la un client cu un comentariu neaprobat. Cred ca oamenii au dreptul sa se exprime liber, chiar daca au opinii diferite.”

   Serios ? Libera exprimare ? Si atunci de ce s-a STERS forumul emag ?

   Cine minte ? Cativa oameni care au indraznit sa scrie sub anonimat ? Sau voi ca ati sters tot ce au postat mii de oameni despre serviciile voastre proaste ?
   Sunteti jenibili si comunisti si aveti spate politic derivat din Asesoft prin de-alde Ghita.

   Nu ne mai dati sfaturi acum ca sunteti pe un sac de bani dle Iulian. Duceti-va cateva luni in Tibet sa va regasiti echilibrul spiritual si faceti ceva cu banii aia pe care i-ati facut in Asesoft prin afaceri cu statul …

   ps. Celorlalti acoliti ai dumitale care stiu sa scrie bine cu condeiul si citeaza din diverse opere si istorie: Voua cat v-a bagat dl Iulian in buzunare ? Sau daca va dati nu v-a bagat nimic in buzunare, de ce veniti si sforaiti aici, cand habar nu aveti istoria dlui Iulian si a Asesoft si a Emag ? Puneti mana si documentati-va si dati apoi lectii de istorie tataicilor …

   Bafta tututor si sper sa vina amazonul sa va inchida pravalia cat mai curand …

 • un pesimist

  Sa nu uitan ca interviul poarta titlul Noua iobagie, care ii apartine lui Gherea. Deci premisa este clar ideologică.
  Apoi ideile revolutionare ale unor autori sunt prezentate ca sarcini pentru tinerii intelectuali, moderati sau radicali si nu am vazut nicio rezerva din partea vreunuia. In concluzie si le asuma ca atare.
  Cat despre radicalismul meu de dreapta, daca se poate numi asa, nu e unul de natura ideologica, ci tine de o responsabilitate a memoriei. Daca uitam asa curand ce au insemnat ideile de stanga (va asigur ca la fel de nobil sunau si in gura intelectualilor de la inceputul secolului 20) puse in practica: crime, mutilare sufleteasca si dispret fata de cele mai elementare drepturi ale omului.

  • Ileana B.

   Pentru un „Pesimist”:

   Iată un grav sofism: „Apoi ideile revolutionare ale unor autori sunt prezentate ca sarcini pentru tinerii intelectuali, moderati sau radicali si nu am vazut nicio rezerva din partea vreunuia. In concluzie si le asuma ca atare.” Mi se pare de-a dreptul ridicol să spui că cine nu respinge o idee o acceptă automat. Ar însemna să ne ocupăm tot timpul cu respingerea ideilor pe care nu le susţinem, ca nu cumva să se creadă că le susţinem!

   Iată o naivitate: „Cat despre radicalismul meu de dreapta, daca se poate numi asa, nu e unul de natura ideologica, ci tine de o responsabilitate a memoriei.” Naivitatea de a crede că poţi fi de dreapta sau de stânga fără ideologie. Iată începutul articolului „ideologie” din Enciclopedia Britanică:
   „IDEOLOGY: a form of social or political philosophy in which practical elements are as prominent as theoretical ones. It is a system of ideas that aspires both to explain the world and to change it.
   This article describes the nature, history, and significance of ideologies in terms of the philosophical, political, and international contexts in which they have arisen. For discussions of particular categories of ideology, see the articles socialism, communism, anarchism, fascism, nationalism, liberalism, and conservatism.”

   „Pesimistul” lucrează cu un alt sens, mai restrâns, al termenului „ideologie”, care ar trebui precizat.

   Şi, la final, gravă eroare: „Daca uitam asa curand ce au insemnat ideile de stanga (va asigur ca la fel de nobil sunau si in gura intelectualilor de la inceputul secolului 20) puse in practica: crime, mutilare sufleteasca si dispret fata de cele mai elementare drepturi ale omului.” Tristă confuzie între ideile de stânga şi comunism. Mai citiţi presa internaţională, daţi pe Google „social-democraţie” şi vedeţi ce vă dă.

   În plus: apelul retoric la crimele comunismului nu ţine loc de argument. De fapt: care e problema cu acest interviu?!

 • Radu Nistoran

  Ileana, nu ti se pare interesant ca toti de aici folosim instrumente gandite si construite de cei care au ales sa traiasca intr-o lume libera? Stai in fata unui ‘calculator’ legat la ‘internet’ si faci apel sa se foloseasca ‘enciclopedia Britannica’ sau ‘Google’. Vrei sa folosesti toate acestea pentru a justifica ca nu e gresita calea unei gandiri care a nascut monstrii pe care ii cunoastem. Nu gandirea in sine este problema, ci ruptura ei de realitate si de natura umana. Este doar filosofie despre o lume ideala si care nu poate exista, cel putin la specie ca omul, care vrea sa evolueze. Din pacate mirajul acestei lumi este atat de puternic incat spala creiere si, in numele unei ‘bine universal’ indeamna oameni normali la reactii ca mai sus: a zis cineva ca firma x exploateaza angajatii, hai sa linsam proprietarul, ce sa mai verificam, ne e clar ca e adevarat. Nu ti se pare ceva in neregula aici? Revenind la instrumentele ‘capitaliste’, nu ti s-ar parea mai cinsitit sa folosesti instrumentele ‘socialiste’ la nivelul de dezvoltare la care au ramas ele: manifestul anonim pe hartie, turnatoria, delatiunea…si toate celelalte?

  Si ca sa-ti rapund la intrebare, problema interviului de mai sus e ca e mincinos si folosit doar ca manipulare, asa cum autorul insusi recunoaste.

  • Ileana B.

   Unde a „recunoscut” autorul că interviul este o manipulare?! Daţi-mi, vă rog, citatul, dovada textuală.
   Apoi: treaba cu instrumentele unei societăţi libere (Google etc.) şi cele ale uneia totalitare e de-a dreptul aiuritoare. Eu am vorbit de social-democraţie, nu de socialism.
   Cât despre restul, cine a vorbit de linşaj aici?! Dacă a spus cineva „Ruşine, eMAG!” înseamnă linşaj? Dumnezeule, nu mai avem proprietatea termenilor! Cred că v-aţi contaminat de la guralivi de tipul lui Ponta, care vorbeşte de dictatură în România! Ironia e că iraţionalitatea loveşte orice extremă. Chiar nu puteţi discuta normal, pe linia de mijloc între extreme?
   Interviul nu a făcut altcveva decât să tragă un semnal de alarmă. Şi nu înţeleg de ce ar trebui neapărat să-l credem 100% pe dl. Iulian Stanciu şi nu pe dl. Vladimir Borţun? Să nu uităm că dl. Stanciu este însuşi directorul general eMAG, deci normal că are interesul să nege totul. Eu cred că nici nu ştia prea bine ce se întâmpla acolo, la nivelul mai de jos al ierarhiei.
   Cât despre angajatul respectiv, ce interes ar fi avut el să mintă? Faptul că i-au scăpat nişte inexactităţi (fata cu leşinul şi băiatul cu apă la genunchi) nu înseamnă automat că celelalte lucruri sunt neadevărate.

   • Radu Nistoran

    Cand declari public ca omul pe care il vezi zilnic, colegul tau de munca, a fost dat afara pentru ca tu asa ai ‘dedus’, nu se numeste inexactitate sau scapare. Daca poti fi atat de inexact si orb in privinta celui mai evident lucru, ca omul ala exista in continuare acolo si il vezi zilnic, cat de credibile pot fi faptele rememorate?

    Ileana, se pare ca si tu daca faci ceva eforturi, ne poti da detalii din firma, chiar daca n-ai nici o legatura. Esti convinsa ca ceva e putred, ca trebuie aratati cu degetul, nu? Sunt niste nemernici doar ca au incercat sa construiasca ceva si au angajat niste oameni pe care sigur ii biciuiesc zilnic, nu?

    Nu iau apararea nimanui dar mi se pare condamnabila acuzarea cuiva doar pe baza unui inteviu anonim si a refuzului unui asa zis jurnalist de a merge la fata locului sa vada cu ochii lui.

 • un pesimist

  observ ca nu cu domnul Bortun e de discutat, ci cu cei, vreo patru cinci de aici, care, stiu mai bine decat el cum stau lucrurile. Foarte frumos!

  Asadar, trebuie sa inteleg ca intre ideile de stanga si comunism nu exista nici o legatura, ca Hannah Arendt a identificat toalitarismul cu capitalismul si nu cu comunismul, ca a striga in gura mare RUSINE e calea cea mai moderata de a purta o discutie si de a afla adevarul, ca negationismele unora dintre autorii de pe platforma sunt doar figuri de stil, licente poetice (in vreme ce in tari civilizate, social-democrate altminteri, astfel de atitudini sunt cuple penale), ca, daca vrem sa stim ce inseamna social-democratia, trebuie sa cautam pe Google.

  Cred sincer ca dl Bortun stie inca prea putin despre ce inseamna manipulare.
  Sa nu uitam ca autorii de pe aceasta platforma au deja un program politic (proclamatia de la Bucuresti parca se cheama), ca au avut oarece intentii de a se erija in liederii miscarilor de strada din ultima vreme (De altfel Costi Rogozanu a fost desul de prezent pe ecrane). Nu au avut insa prea mult succes, motiv pentru care au fost certati de dl. Karnoouth ca nu sunt suficient de mobilizati pentru a declansa revolutia (se pare ca e o obsesie pentru domnia sa).

  In ceea ce priveste ideologia ma intereseaza mai putin definitiile de dictionar. Stiu ca am trait pe pielea mea una dintre ele. Si nu vreau sa se mai repete.

  • Gheorghita Zbaganu

   ??????? ati trait pe pielea dv o ideologie??????????
   NU s-a prea lipit.
   EU cred ca aparatorii capitalismului sufera de o boala afectiva (sa nu zic psihica).

 • un pesimist

  Boala afectiva, psihica, cum o numiti se numeste nostalgie. Se pare ca e un diagnostic care va priveste in mare masura. Inteleg ca fiecare trebuie sa ne dorim un job unde sa jucam sah, sa stam de vorba, sa nu avem sefi, asa cum faceati dvs la Institut. Foarte romantic.

  Varianta horror a vietii dvs idilice o puteti afla daca va interesati de exemplu de cazul inginerului Ursu, probabil din aceeasi generatie cu dvs.

 • eu

  In mare parte fostul angajat care a dat acest interviu are dreptate. Numai cineva care a trecut pe acolo stie cu adevarat despre ce e vorba. De exemplu ieri, mare mi-a fost uimirea cand am fost stransi vreo 10-15 persoane in sala de conferinta pentru a fi anuntati ca nu se mai prelungesc contractele pe motiv ca „nu prea mai e de munca”, dar aceste 10-15 persoane am facut parte din echipa care in luna decembrie am ajutat la rezolvarea problemelor si prelucrarea comenzilor majoritatii clientilor care au facut comenzi la Emag. Insa pentru acesti oameni nu a fost destul pentru a ne prelungi contractele, si mai ales ca acum 2-3 saptamani, Dl. Stanciu a venit la depozit sa ne multumeasca pentru munca prestata in luna decembrie si sa ne asigure ca nu va pleca nimeni din acel depozit, ca vom ramane aceeasi echipa in continuare. Dar minunea nu a durat decat astea cateva sapatamani si acum cu cateva zile inainte sa ne expire contractul suntem anuntati ca nu ni se mai prelungesc. Intradevar, au spus ca ne vor plati zilele ramase pana la sfarsitul contractului, dar asta nu e o satisfactie foarte mare pentru ca locul de munca in sine si stabilitatea acestuia contau, nu banii care ii dau ei pe moment. Acestea fiind spuse mai am o mica completare dupa care ma retrag: „Mare rusine ca o firma atat de mare si cu pretentii atat de mari isi bate joc de oameni in felul asta si dupa ce se foloseste de ei ii arunca ca si cum nici nu ar fi fost pe acolo!”

 • tache

  Am si eu un amic care lucreaza la sediul emag din pipera si care mi-a confirmat ca ce scrie pe aici de emag.ro este extrem de adevarat . De black friday cica majoritatea iobagilor din pipera au fost trimisi cu forta in depozit sa faca colete ca nu mai faceau spate… Profita si oamenii cat pot de criza :) .

 • Semenescu Alin

  Foarte interesanta initiativa. Eu nu mai cumpar de la eMag.

 • aplicant emag

  Mai demult am fost si eu la un interviu la emag. Las ca aveau birou in pipera si depozit inspre pitesti(deci in directii diametral opuse…ca la nebuni) dar fata de la HR mi-a zis ca uneori, foarte des, se sta peste program desi sunt teoretic 2 schimburi, dar ca un fel de bonus este permis ca sa comandam taxiuri si sa plecam acasa cu taxiul cand se sta foarte mult peste program, si ni se deconteaza. Cel putin la fel de capitalisti exploatatori imputiti ca cei (dada, ati citit corect, ca cei) de la Flamingo pe vremuri. Si da, asa ar merita toti acesti profitori imputiti- boicot, controale incrucisate, poze in ziare, stalpul infamiei, puscarie, si nu exagerez cand zic ca astfel de specimene ar merita sa sfarseasca la munca silnica la metrou sau canal, ca sa vada si ei cum e sa te exploateze cineva si sa fi constrans sa accepti conditii umilitoare de munca. Baiatul are dreptate, parca revedeam munca mea de la flamingo de pe vremuri….escrocii aia bagasera un sistem de pontaj, dar cand le cereai sa-ti printeze pontajul o dadeau cotita tocmai pentru ca le era si lor frica de cum arata o luna de lucru. Felicitari pentru initiativa

 • pecuvantu’lu’matale

  Reiau partial idei de mai sus pentru ca am vazut un mesaj care mi-a starnit greata si care sunt convins ca este adevarat si voi mentiona de ce.
  Am vazut mesajul omului care a fost dat afara dupa ce a fost felicitat si multumit ca s-a lucrat pe 28 dec, de catre sef … asta este joc psihic si manipulare! ii spui omului bravo sa se simta bine si peste cateva zile i-o dai direct in freza! Dnii acoliti si care dati bine cu condeiul mai bine pastrati-va mina pentru altii ca degeaba mai explicati ceva ! Pentru a intelege ce este de inteles din tot ce s-a scris aici este nevoie de logica si putine cunostinte despre actorii in cauza!
  Legat de ce te-au dat afara … te-au data fara pentru ca RHS si SCOP sunt in insolventa/faliment (cititi pe net ca e plin …) si a trebuit sa faca loc unora de acolo. Nu ma asteptam insa sa le faca loc dand pe altii afara … e jenibil ..
  Insa, sa vii sa ne spui daca te recheama peste putin timp. Peste acel putin timp in care RHS si SCOP nu o sa mai miste, Asesoftul si emagul prospera si o sa fie nevoie de sclavi.
  Daca o sa fie vreunul din voi rechemat la oaste si are curaj sa vina aici, propun sa ii dam fiecare din cei care citesc cate 1 leu. Asta pana isi gaseste altceva de lucru.

  Moarte comunismului, sclavagiei, pupincurismului si intereselor politice si neaparat faliment si puscarie hotilor! Asa sa ne ajute viitorul!

 • Alexandru

  Din pacate asa e la toate firmele in Romania si la bugetari … ce sa facem astia suntem noi. Tarani pana la moarte !!

 • adi

  cum sa te ameninte sau sa iti bage mana in gat? pentru 100 de euro iti garantez ca o luna nu mai deranjeaza pe nimeni : geno1two@yahoo.com

 • Florin

  Merge foarte bine firma asta Emag daca ii tin asa mult pe oameni la lucru :)
  Poate ar trebui sa nu mai cumpere nimeni de la ei vreo 6 luni ca sa isi revina.
  Asa i-am putea ajuta si noi real pe angajatii lor care au probleme cu orele suplimentare , nu doar cu povesti.

 • hamangiu

  Păi Stanciu ăla vă dă 2000RON doar ca să sortati si să manipulati niste marfa? Mare bou Stanciu ăla! Daca eram in Japonia, treaba asta o faceau robotii, nu oamenii, că robotii nu obosesc si nici nu cer pauze de masa sau de telefoane. Unde draq s-a mai vazut in tara asta salarii de 2000 ron pentru manipulanti marfa? Poate doar la materiale radioactive!
  Trebuie să recunosc că treaba cu orele suplimentare este intr-adevar o mârlănie! Nu are rost să faci ore suplimentare, pt. ca pe termen lung epuizezi personalul degeaba. Stanciu ăla e un dobitoc daca face asta. Nu poti inlocui personalul la nesfarsit, pt ca pana la urma se epuizeaza stocul (de manipulanti). Orele suplimentare reprezinta dovada clara a unui management prost si a unei viziuni limitate asupra perspectivelor de dezvoltare ale unei firme. Japonia are cele mai mari si mai performante firme din lume pt ca isi fidelizeaza angajatii, pt ca e MULT mai ieftin sa fidelizezi angajatul decat sa platesti recrutarea si trainingul pt unul nou la fiecare 3 luni. De aia boul de Stanciu va vinde la nesfarsit produse japoneze si coreene, pt ca viziunea lui limitata nu ii permite sa creeze produse romanesti de calitate.
  De aia se plange tarabagiul Stanciu ca nu vinde destul, pt ca Romania e o tara de vanzatori (de produse), nu de producatori.

 • ion.bucur

  poate nu va vine sa credeti 54 ani .Facultate transporturi angajat EM@G CA LUCRATOR DEPOZIT Iieri am fost chemat in birou si dat afara fara motivatie .sa fie virsta ?sa fie pupincurismul?MARIUS AI GRESIT .zarafescu , turmendez ,ciprian te sapa rau detot vezi graficele ,vezi cite tsk-uri se fac pe bonuri ,p e fise cine le face si cine le da bonuri date la 07 si facute dupa 16 .Ai sistemul care zice tot. AI GRESIT ADIO EMAG

 • un roman

  Pentru toti cei ce hulest acest interviu pompos sau nu , real sau nu, nu poate spune nimeni decat cei inclusi in el , trebuie sa realizati lumea in care traiti tara unde va aflati si coordonatele unde vietuiti .

  La noi in tara tot ce inseamna firma „MARE” , companie etc. … se numeste SCLAVAGISM nu ca nu ar fi destul in lume, se angajeaza persoane cu varste tinere 18-25 si se exploateaza la MAXIM si nu sunt vinovati cei ce CER sau cei ce intra in acest JOC vicios …… SISTEMUL este cel care permite astfel de „atrocitati” ….u all do the math ………. (situatiile de genul nu se rezolva decat , daca se strang mai multi atat)

  Toate BUNE !

 • C.Groza

  Asa, si apoi dupa ce aceste „atrocitati” inceteaza.. ce urmeaza??
  O alta firma bineinteles….

 • ion.bucur

  bai oameni buni ati luat-o razna rau .Eu chiar am lucrat in depozit ,3 ani de zile ,dar nu am avut chestii de genul asta (poate si virsta) .Ammuncit peste programdar am fost platit.In afara de faptul caci am fost demis fara argumentatie,nimic de obiectat.sunt curios citi dintre voi ati prins perioada comunista ,si citi ani aveati ?simbata obligatoriu ,duminica nu mai zic fara ore suplimentare,fara bonusuri.NU LE IAU APARAREA DAR NICI NU VREAU SA DAU CU PIETRE .TOTI CARE AM POSTAT (si eu la cei 54de ani ),haideti intr-o zi la depozit sa facem treaba unuia care ia 2000 de lei lunar si sa vedem cine poate rezista VRETI?EU DA sunt citiva care pot face ast a cam 20km/zi vreti 2000/luna? noi care nu avem facultati ,nu le avem cu calculatoarele,suntem numai HEIRUP-ISTI Frateeee!? .Ce sunt cu atitea elucubratii este vb d jobul unui om care se poate simti frustrat sau nu(EU SUNT TARE FRUSTRAT)si suparat rau de tot

 • e.simplu

  interesant interviu si comentarii de citit, insa as vrea sa stie majoritatea ce citesc sau cei ceau comentat pe langa, ca, la noi in romania sar putea castiga foarte bine, inclusiv salarii de 30mil la un muncitor de jos nu mi se pare mare, si ar aduce beneficii unei firme. Salariul nu porneste de la angajator, ci de la minimul pe economie stabilit de hotii din romania, daca minimul ar fi 60milioane si daca nar fi coruptie, tot ar exista firme profitabile, ptr ca la noi in tara profiturile unei firme sunt imense, dar acest profit se duce in mare parte la smecheri(politicieni) adica vreo 80% din profit e spaga(bani castigati degeaba si nemeritat de unii) si restul de 20% e super mult ptr un patron care devine in 2 ani super bogat comparativ cu restul tarilor cu legi cat de cat decente

 • Ionut

  Ce a scris baiatul de aici este corect. Eu am lucrat la Asesoft care este aceasi firma cu Emag-ul si va spun ca nici eu nu pute-am spune mai bine ce a zis baiatul de aici. La acest patron merge bine pupincurismul cu frecarea mentei cat mai mult si toate astea datorita micilor sefi de prin depozit care ling unde trebuie. Eu la asesoft am stat zilnic peste program inca de cand m-am angajat, era adevarat ca ne-au platit orele in plus dar era o obisnuinta deja sa se frece menta pana la terminarea normala a programului si pe urma sa continuam dupa pentru a ne lua banii pe orele suplimentare. Cei vinovati pentru asemenea atitudine sunt toti sefii de la cel mai mic si cel mai pupincurist pana la cel mai mare, care cel din urma nu stie intotdeauna ce se intampla cu adevarat in firmele astea. O mare porcarie ce se intampla in asemenea firma care pretinde ca este si cea mai mare din romania. Rusine domnilor sefi cu buzunare umflate. Eu sincer nu am ramas prieten cu nimeni cand am plecat pentru ca am avut cei mai pupincuristi colegi cu care am lucrat vreodata. RUSINE SEFILOR de la ASESOFT si EMAG.

 • Stefanut

  Si eu am lucrat la EMAG 2 ani la call center. Ce s-a spus aici este adevarat. EMAG este o firma in care oamenii stau mult peste program si in momentul in care nu mai produc la maxima capacitate sunt dati afara. Asa s-a intimplat cu directorul de la depozit Cosmin, pe care Dl Stanciu l-a dat afara asa cum s-a intimplat cu angajatul din interviu. Si la call center este o sefa care nu face nimic toata ziua si doar tipa la oameni. Poate ii vine si ei randul sa fie data afara.
  Evitati sa cumparati de la EMAG. Pe afara e vopsit gardu’.

 • alex

  huuuaaaa nu mai cumpar de la emag.. oricum s-au scumpit, si au adaosuri mai mari..

  acelasi produse le gasesc la pcgarage sau evomag mai ieftine… cum naiba ca doar sunt aceiasi importatori

 • valentin

  da s-au scumpit ..a crescut si euro …si vor sa-si acopere pagubele …sau furturile din depozit 😀

 • ilarie

  si eu am lucrat intr-o banca. aceleasi umilinte le-am suferit si eu de la directorul sucursalei bancare unde am lucrat de la directorul agentiei unde am lucrat(niste animale).nici o data nu mi-au platit orele suplimentare facute. am depus demisia si am plecat si peste tot le-am facut o propaganda negativa. sindicatul desi era nu putea face nimic. liderul de sindicat era haituit de catre conducere. pentru 2000lei pe luna sincer nu merita sa iti distrugi sanatatea sunt sigur ca exista o cale de a pune pe angajatori sa respecte pe angajati.

 • GORILLA

  Cu multi ani in urma la Iasi un angajator nemernic a tocmit niste nemernici sa omoare un sef de sindicat.Si l-au ucis in scara blocului cand pleca dimineata la serviciu.Apai daca angajatorul nemernic asa cum sunt 90 la suta din ei a folosit aceasta metoda si a reusit fara sa fie pedepsit nu merge ca un angajat ,un sclav sa foloseasca ACEEASI METODA ?SA-I FIE FRICA SI DE UMBRA LUI IAR PERNA SA-I FIE UDA MEREU PANA S-O INVATA SA RESPECTE PE CEL DE PE URMA CARUIA TRIESTE.UNU DOI SCURTATI DE CAP SI SA VEZI CUM TE RESPECTA.Da asta nu-i valabila pentru putori care se fac ca muncesc.

 • marcel

  Felicitari Emag ! Inca un client pierdut ! In cativa ani (2-3 ) va veti prabusi ca Marketonline…E timpul sa dam o sansa si firmelor mai mici .

 • michirec

  Eu unul nu mai cumpar de la Emag pana nu-si reconsidera atitudinea fata de proprii angajati…

 • dan popa

  Nici eu…poate asa, luand o atitudine care sa ii afecteze directt, s-or invata minte. Ei zic poate: e lasa, si cu 10 clienti in plus sau in minus tot aia….dar nu-i asa , vorba umbla.

  Si apoi, de ce sa nu muncim pentru firmele mici care sustin intradevar economia tarii asteia, nu astia mari, care tocmai ei nu-si platesc darile la stat si au contracte grase cu statul.

  La astia mai mici nu e chiar asa, le e frica si de Inspectia Muncii si de un eventual control sau reclamatie. Pe cand cei de tipul astora ca EMag sigur au spatele lor acoperit bine si de-aia isi „permit” sa se poarte asa cu angajatii de pe urma carora ei castiga.

 • Pingback: O idee pentru promovarea eMag în Braşov « Dealul Melcilor()

 • Pingback: Interviu cu un angajat de la „eMAG” (ianuarie 2012) « Job Feedback()

 • Anonimus S

  Pot sa spn si eu ceva?
  In orice loc de munca,te adresezi sefului cu „dvs” si cu pupi in cur,ca sa iti fie tie mai bine.
  Tot dam exemple ca romanu ia 14-15-20 de milioane salariu,si ca unu din CUBA nu ia nimic…DAR…de ce sa ne comparam cu unii mai prosti ca noi? hai sa ne comparam cu Anglia,america(plina de incompetenti),italia,franta……acolo salariile depasesc 500-600 de euro FARA BONUSURI,acolo stai degeaba,ba chiar mai rau ,daca te pune seful sa stai peste program,stai din placere.!

  Am fost eu in EMAG ieri,si este o dezordine totala..nimeni nu stie de nimic..toti angajatii vand ca niste zombie…..ex: Ati vazut pe site ceva ce va interesat? DA,haideti sa vedem! si haideti sa vedem daca avem pe stock.!

  Nu intrebari legate de nevoie,chiar ai nevoie de produsul ala? vrei sa gasim si alte variante?ETC….

  Angajatii de la GSM erau pe la TV,angajatii de la TV erau la IT si chemau clientii prin tot magazinul la PC-ul respectivului angajat….se dadeam cuvinte de gen : VA GARANTEZ EU …….pentru tehnologia unui produs care nu este implementata in acel model…adica verbal se faceau multe.

  Avand in vedere salariile si organizarea de acolo,e treaba lor,PAREREA MEA este ca EMAG,este in cadere,salariile se dau pe degeaba,oamenii stau la calculatoare si citesc de pe ecran acele amarate de produse. avand 1400 ron,SPUNE MERSI pentru acel salariu,dar gandeste-te ca in cuba nu e salariu ala,+ in marea britanie pentru aceiasi munca ai 2500 euro salariu.

  Parerea mea generala de emag,este ca sunt la pamant cu organizarea,cu comunicarea interna,lucrurile externe nu sunt definitivate,si este un simplu depozit cu 20 de angajati care au un calculator in fata ochilor.

  Anonimus S ma semnez,din pacate,tara cade vanzand cu ochii.

 • http://marian32-blog.blogspot.ro Marian

  Am scris un articol critic la adresa Emag pe blogul meu. Va invit sa il cititi.

 • anonim

  M-am convins de eMag daca nu pupi in c*r seful zbori lejer.Rusinica

 • adrian

  ma pis pe emag, firma cu pretentii de corporatie, crescatorie de sclavi. muie emag.

 • Constantin Mario-Argent

  Diferenta intre sclavagism si capitalism, e ca a doua epoca a avut timp sa se specializeze si sa devina mai performanta. Capitalistii economisesc prin simplu fapt ca nu ne mai atarna „bombe” de picior, iar dupa program ne trimit sa mancam si sa ne cazam acasa, toate cheltuielile aferente revenindu-ne. Mai mult nu mai trebuie sa ne cumpere din targ ca sa le muncim, ci mergem noi de bunavoie caci suntem prea multi si nu avem ce manca.
  Lucrez de 13 ani in distributie,am schimbat de curand al 7-lea loc de munca si constat pe an ce trece ca se poate si mai rau…
  As da cu placere un interviu domnului Bortun despre conditiile de munca din cadrul distributiei logistice de tigarete a Phillip Morris.
  Pentru cei ce nu stiu, aceasta corporatie se lauda ca e locul 5 mondial ca si profitabilitate, dupa Coca -Cola, IBM, etc.,dar nu e in stare sa plateasca un angajat din distributie care munceste uneori si 15 0re pe zi cu mai mult de minim pe economie,si bonusuri in functie de performanta, care se stabilesc dupa obiective de neatins.
  Spun aceste lucruri efectiv ca sa ma descarc, sa mai elimin stresul,cu siguranta ca imi voi face timp si pentru interviu, dar de schimbat ceva in tara asta…slabe sperante…

  • Vladimir Bortun

   Acum am citit mesajul dvs.
   Daca mai vreti sa-mi acordati un interviu, contactati-ma, va rog, la adresa de mail bortunv@yahoo.com.
   Acelasi lucru e valabil si pentru alte persoane care au o poveste si vor sa dea interviu.

 • SimS

  Firmele private – majoritatea lor – functioneaza dupa acelasi principiu. Munca, munca si iar munca si nerecunoasterea acestei munci depuse. Una scrie pe hartie, alta se intampla in realitate. Intrebati in stanga si in dreapta – aceleasi raspunsuri le veti obtine de la angajatii din Romania. Foarte putine companii isi respecta angajatii si ii recompenseaza pentru munca depusa – chiar daca este munca depusa doar in intervalul orar stipulat in contractul dintre parti. Am noroc si, dupa multi ani, am ajuns sa lucrez intr-o astfel de companie. Salariu nici prea prea nici foarte foarte – insa ca angajat, ca persoana, ca individ, ca om – esti apreciat si respectat – indiferent de pozitia pe care o ocupi in cadrul firmei.
  Situatia din Romania a ajuns intr-un stadiu jalnic – parerea mea – din cauza angajatilor, pana la urma. Pentru ca tac. Pentru ca le este frica sa vorbeasca. Pentru ca le este teama sa ia atitudine. Pentru ca nu sunt uniti. De aceea Romania este unde este in acest moment – din toate punctele de vedere. Prefera sa traiasca o viata de mizerie = termenul de ‘las’ ca-i bine si asa’ / ‘e bine si 600 lei salariu, ca mi-i da nu mi-i ia’ . Si, uite asa, mancam seminte pe banca in parc – facem covor pe jos de coji – si barfim si ne roade invidia si scoatem tot ce e mai rau din noi. Pentru ca nu suntem in stare, intr-o dimineata, sa ne trezim si sa ne indreptam spatele si sa fim mandri si sa spunem : Gata! De azi nu ma mai aplec in fata nimanui si sunt demn si sunt mandru de mine si nimeni nu are dreptul sa ma calce in picioare si sa-si bata joc de mine.
  Pana atunci, in dimineata respectiva – totul va fi gri si negru in viata noastra.
  Salutari si – DESTEPTATI-VA ROMANI !

 • 1unu*

  va zic doar atat…am lucrat la ei 3 sapt(atat am rezistat)si tot ce este mentionat in interviu este perfect adevarat.pt cei ce zic ca nu vreau sa muncesc am doar o intrebare:a-ti rezista sa munciti minim 12 ore zilnic si maxim 20(cum au stat unii colegi) pt 1100 ron?Se merita?Daca rasp este da ,va invit sa luati parte la filmul horror *Emag*.
  ps….nici sa va tundeti si sa va barbieriti nu mai aveti timp,asa ca sa nu va mirati ca prima impresie cand ajungeti acolo este ca a-ti ajuns la Patriarhie si ca angajatii seamana cu niste popi….

 • mihai

  Am vazut si am avut parte de multe nemultumiri si mi s-au facut si multe nedreptati dea lungul anilor de catre patroni. Vreau sa infintez un sindicat prin care sa apar drepturile oamenilor simpli care sunt neindreptatiti de patroni si ale caror drepturi sunt calcate in picioare. Am avut ocaziz sa vad sindicate corupte sau subordonate cu slugarnicie patronului care nu fac nimic sa apere angajatii drepturile lor,conditiile de munca inumane la care sunt supusi,lipsa echipamentului de protectie,accidentele de munca la care angajatii sunt pusi sa declare ca le-au suferit in timpul liber. Concediile medicale pe care daca le iau pentru ca sunt bolnavi la intoarcerea din medical sunt dati afara sau sufera umilinte. Nu in ultimul rind salariile mizerabile pe care le primesc si din care nu pot sa isi intretina familia sa dea de mancare la copii sa isi plateasca chiria. Am vazut oameni care sufera de foame au haine vechi, patroni uita sa le plateasca salariul sint penalizati sau furati din mizeria de bani pe care ii primesc. Eu si citiva prieteni am luat hotarirea sa infintam un sindicat cu ajutorul careia sa aparam dreputrile celor multi care sufera de nedreptati si care au nevoie de acest lucru nu sa fie mintiti si jicniti cu toate ca fac o munca corecta. Sunt curios daca vreti sa faceti parte dintr-un sindicat care sa va apere drepturile. Astept parerile voastre. Cu stima MIHAI

 • Un fost viitor angajat EMAG

  Foarte interesant articolul, dar mai cu seama comentariile.
  Pacat de amestecarea subita a pielariilor si capitalismelor si socialismelor si mai stiu eu ce minunatii ce nu au tangenta directa cu situatia data.

  Pe mine personal m-a ajutat intrucat am universitatea/facultatea absolvita si un pic de experienta de munca in domeniul IT si pasiunea pentru asta, si cautam o oportunitate de cariera/dezvoltare financiara, dar m-am convins.

  Avand anterior salariu de 2000ron, munca ce a implicat persuasiune, stres, vointa, samd, sincer poate as face pentru o perioada pentru 2000ron, nu 1400 (in provincie) munca de sclav, dar altminteri se ajunge la epuizare fizica si psihică, în condițiile în care nu ai un 8 ore fix pe zi, și 2 zile în care să dormi, să recuperezi oboseala/stresul din timpul săptămânii, să rezolvi niște treburi personale, facturi, șamd. Asta, sau 12 cu 24 , nu 12 cu 12 cu 12 … cum naiba s-a ajuns aici? (Nu răspundeți la asta, fiindcă ar însemna alte „pagini” cu nonsensuri de politică pe care mulți nu dau doi bani.

 • marius m

  contracte nerespectate,prelungite doar daca vor ei si arati ca esti sclav,salarii mizerabile,conditii mizere si atmosfera colegiala stresanta(pentru ca unii sant prosti iar altii au o varsta inaintata,ca sa poata gasii alt loc de munca si de aceea muncesc ca dobitocii fara sa faca nazuri si cresc astfel norma),alte locuri de munca,daca pleci de la actualul,gasesti greu,cand tie mai sant 10 care sa ti-l ia,in caz ca pleci.e groaznic si auzi dobitoci care zic ca se putea si mai rau(da,in belarus,sau moldova,poate),sau ca *sa fii multumit* … atitudine care ne-a nenorocit ca popor si ca oameni.e nevoie de schimbare si solidaritate,nu de pupat in cur seful,ca sa ajungi un sef mai mic,sau sa-ti pastrezilocul de munca…

 • Pingback: Angajatul roman – sclavul modern? | Colectionarul()

 • andrei

  Ba da incuiati sunt unii la minte care nu inteleg dc tipul nu are timp sa caute de munca.lafel sunt si eu lucrez la urgent pe camion de 12tone si am 1300 ron si bonuri si bag 12-14 ore de munca zilnic cu exceptie weekendurile.am timp sa caut altceva dar am timp sa ma duc si la interviu? Voi oare credeti ca 2000 de leu este un salariu mare pt carca rupta in jur de 40-50 ani nu vei mai fi bun de nimic si stai sa te gandesti merita? Un profesor are 1000 ron pt ca a ales aceasta meserie si nu isi rupe carca.un loc de munca ideal este unul cu program decent si salariu decent nu salariu mare su lucrezi nonstop.voi care stati la birou pe 1000 de ron credeti ca puteti face munca lui pe 2000 va inselati grav.

 • s. popescu

  gata cu Emag, salutari restu!

 • Gigi

  Sunt foarte multe commenturi pe aici ale unora care se dau drept fosti angajati eMAG. de ce nu stati de vorba cu ADEVARATII angajati eMAG.
  SE MUNCESTE , intr-adevar, pe un program nasol , dar nu tot timpul anului. ci doar perioadele de sarbatori / BF (black friday) . teoretic – noiembrie- decembrie si foarte putin din ianuarie. asa a fost in fiecare an de vreo 3-4 ani incoace. cine spune ca a muncit 12 ore pe zi 7 zile din 7 pe 11 milioane mananca FOARTE MULT RAHAT. sunt baieti care baga 31 din 31 , din care 15 zile la program de 9 ore si 15 zile la 12 (uneori chiar 14 ore) , si au sarit lejer de 2200 de lei in respectiva luna.
  Vrei sa muncesti ? Muncesti ! nu ? atunci stai frate acasa. dute la alte depozite de altceva sa vezi ce tragi acolo la carca de nu mai poti. aici de bine de rau te forjeaza 1-2 luni pe an iar in restul timpului programul e program , weekendul NU se lucreaza … asa ca ce mai vrei.
  Vreti lucruri adevarate – discutati cu angajati ADEVARATI, nu tembeli care au fost dati afara pentru ca au stat si au sfidat o intreaga echipa. ASTEA sunt adevaratele lichele care inca exista in randurile angajatilor.
  Tipii care se foileaza si care nu-si fac treaba , tipii carora nimic nu le convine , si din cauza carora, toti ceilalti in zilele mentionate mai sus , ajung sa stea 14 ore in loc de 12 pentru ca treaba nu se termina.
  Spune desteptu asta in interviu ca „treaba nu se termina pentru ca e multa si sunt prost organizati” – GRESIT !! treaba ESTE multa , dar daca toata lumea ar fi muncit / ar munci , in mod egal , si nu ar fi d-astia ca tine care precis d-asta ai si fost zburat la sfarsitul contractului , atunci treaba s-ar fi incadrat in timpul de 12 ore. tot ce pot sa iti spun este ca esti inapoiat si nu stii sa privesti lucrurile in ansamblu. mult noroc

  • Iuli

   Stimate Gigi ! Mancatorie este si va exista mereu intr-un colectiv de munca, dar cum poti sa afirmi sa lucreze omul 31 din 31, cu orele suplimentare etc???…Pentru ce mai lucreaza oamenii aia? Pentru medicamente, probabil niste sedinte la psiholog sau poate mai rau!!! Ai si tu dreptatea ta, daca toata lumea ar munci corect, am fi o tara super bogata… A munci 5 din 7, 8 ore pe zi nu inseamna k esti retardat sau k traiesti in secolul trecut, inseamna doar sa nu o iei razna, sa nu imbogatesti pe sefii tai, mai mult decat o faci, poate sa iti intemeiezi si o familie pe la 40 de ani…asta daca o mai apuci muncind 31 din 31 :: Bafta Gigi!

 • Teiu

  Eu am o singura intrebare: cand a avut timp sa dea interviul angajatul asta? Din pacate, cunosc si eu cazuri si concluzia la care am ajuns e ca la toate firmele mari angajatii sunt tratati in felul acesta. Iar la banii lor, pot „sa-si rascumpere greselile” de la eventualii inspectori, politisti etc. Sper ca acest articol sa ajunga la cat mai multi, pentru ca odata intrati in aceasta hora, e foarte greu sa mai iasa

 • No Name

  Este foarte corect ce se spune in acest articol! Am lucrat fix acum un an. Exista o „mancatorie” permanenta intre colegi, ore de munca supilmentara, care erau catalogate chiar cu ghilimele „daca doriti” (daca nu faceai, tepuneau la munca mai grea, era cu gura pe tine, permananet in vizor, iar in final erai dat afara), mereu acuzatii de furt la modul general. Unul din team leader, era cam analfabet, eu unul, personal , eram revoltat ca am un astfel de team leader, ca ma conduce un analfabet, tipic Romania, ce-i drept. Am avut si colegi super ok, jos palaria, dar si unul din team leader era un baiat de nota 10, pe numele lui CORNEL.
  Ar fi multe de spus…
  Imi pare rau ca nu am s-a facut, nu am apucat sa facem o sedinta si cu directorul General Iulian Stanciu, cu toti cei care lucrau la depozit sa vedem care era atunci atitudinea sefului de depozit si a team leaderilor si sa mai vad fata Domnului Iulian cand unii team leaderi nu stiau sa lege doua cuvinte, dar era vecin cu seful depozitului 😉

 • boriss

  mai stiu o firma din iasi unde se muncesc 6 nopti din 7 12h/noapte,unde oamenii au contracte de 2 h/zi

 • boriss

  NERA Computers,angajatii nu au dreptul la viata!!

 • http://www.mcgogoo.ro McGogoo

  foarte buna ideea
  din pacate, legislatia sindicala din romania este o porcarie…
  Atunci cnad statul are un interes, il obliga pe patron sa isi angajeze contabil… dar nu il obliga sa aibe un sindicat, fie el si formal, in curtea lui.

  din cate stiu nu exista sindicate in mediul privat. exemple: mcdonalds, praktiker, carefour, bila, firme de paza, orange, vodafone, cosmote etc.

  solutie:

  se pot inscrie in alt sindicat, unul cate unul, in secret pana devin un grup de minim 15 indivizi. conform legii, liderii sindicali pot sa ii asiste la negocieri.
  sau: isi formeaza [tot in secret] propriul sindicat si cauta sa atraga oameni… se afiliaza unei federatii sindicale, nu conteaza care, care este afiliata deja unei confederatii.
  Chiar daca legislatia este proasta, au macar o sansa. Pot sa dea compania in judecata, sunt avocati care se pricep, unii o fac probono. Pot sa cheme in sprijin alti angajati din alte companii care sa le sustina cauza…
  atentie insa, exista o capcana legislativa: sindicatul trebuie sa aibe majoritatea in unitatea/compania pentru a putea sa negocieze . Nu e problema daca este singur, insa compania poate sa creeze unul fantoma [vezi cazul nokia] si sa le incurce planurile…
  Cei care sunt interesati ma poate contacta si cautam o solutie. Am cunostine in lumea sindicala si daca ei se pot organiza, ii pot ajuta sa se afilieze la o federatie care face parte din Meridian.

 • iulia

  este adevarat !! stiu pe cineva care a lucrat la Dedeman… a fost dat afara pt ca si a luat omul concediu medical pt o masea … a stat acasa 3 zile … deci acest lucru cu eMag nu este ireal deloc … trist …si pt cata munca baa salariul este o mizerie ….chiar si cu ore suplimentare tot o mizerie …

 • Unu

  Salut !
  Pentru Tl emag sau pentru cei din Swan care au salarii mari si stati la birou nu mai incercati sa spalati fata firmei.Sa recunoastem ca ceea ce s-a spus in interviu este adevarat…Vi se pare normal ca atunci cand vine ora de plecare sa se puna un Tl in fata usii sa iti spuna ca nu pleci ? Asta in cazul in care ti-ai terminat programul de 8 ore. Sau vi se pare normal sa pleci la terminarea programului care este specificat in contractul de munca si seful de..depozit MG sa il sune pe soferul care transporta oamenii la metrou sa il intoarca din drum ? Practic se profita ca acest depozit se afla pe camp si nu ai cu ce pleca si te obliga sa stai peste program.Daca vrei sa avansezi sau daca vrei sa stai pe functia pe care esti…trebuie sa pupi in fund la greu….altfel esti retrogradat si obligat sa pleci,nu te dau ei afafa pt ca ar trebui sa iti plateasca somajul.

 • gr

  Ce se mai plang unii ca ajung la ajung la 20 de mil salariu :))). Pai la o firma concurenta a emag se castiga 1000 de lei cu bonuri cu tot si se muncesc peste 200 de ore lunar IN FIECARE LUNA, nu doar de „sarbatori”. Si bonusuri… 50-100 de lei la 2-3 luni :)))

 • Mitaru Dan

  Cred ca acesti pseudo patroni care au parvenit mana in mana cu sfidare fata de viata si nerespect fata de oameni vor da socoteala acolo. Niste imbecili