Ziarul Adevărul despre cenzura-cola: agenţia McCann a fost de vină

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Update, 10 mai

Aseară nu prea am apucat să dezvolt. Mi se par necesare totuşi cîteva observaţii. Principalul vinovat rămîne Adevărul pînă la urmă. E bine că au ieşit şi au arătat sursa presiunii. Dar nu au arătat şi sursa cedării care a dus pînă la urmă la demisia unui om, Vlad Epurescu, tînărul care conducea online-ul. De aceea totul pare deocamdată neterminat. Fără o mea culpa implicită un astfel de material are aerul stabilirii de comun acord a unui ţap ispăşitor care să scoată Coca Cola din ecuaţie. Aşadar, deocamdată nu prea e în regulă.

Articol, 9 mai

Mihai Trandafir, director într-una din cele mai puternice agenţii de publicitate, McCannErickson, este acuzat de Adevărul ca fiind cel care a pus presiune în numele Coca Cola. Reproduc parte din articol şi mă bucur nespus că dintr-o chestiune cu miză mică aparent, eliminarea siteului totb.ro de pe portalul adevărul, încep să iasă la iveală culise pe care le aşteptam de foarte mult timp expuse:

Deranjată de unele articole despre Coca-Cola, publicate de un site independent, găzduit de www. adevarul.ro, o agenţie de publicitate recurge la ameninţări. Agenţia McCann- Erickson, condusă de Bogdan Enoiu, a condiţionat acordarea unor contracte de publicitate în „Adevărul“ de un anumit tip de conţinut editorial.

Agenţia de publicitate McCann-Erickson România a ameninţat voalat conducerea Adevărul Holding că-şi va sfătui toţi clienţii să-şi retragă reclamele produselor din paginile ziarelor editate de trustul de presă, invocând o serie de articole ce ar fi lezat interesele companiei Coca-Cola, aflată în portofoliul său. Materialele de presă invocate fuseseră însă publicate de administratorii site-ului „Think Outside the Box”, produs media doar găzduit de platforma www.adevarul.ro, şi complet independent editorial de trustul Adevărul Holding.

Alt fragment interesant:

Tot la 6 mai 2011, într-un e-mail, Mihai Trandafir, director al agenţiei McCann- Erickson, ameninţa: „Ne vom asigura că toţi clienţii noştri vor fi informaţi despre acest tratament nedrept. În plus, după cum vă puteţi da seama, nu vom achita niciuna dintre comenzile pentru Coca-Cola”.

Reacţia trustului Adevărul Holding a venit tot sub forma unui e-mail semnat de directorul general Peter L. Imre: „Think Outside the Box nu este site-ul nostru şi nu avem niciun fel de control asupra conţinutului. O spun clar, independenţa editorială este cea mai de preţ valoare în trustul Adevărul Holding. Oamenii de publicitate ar trebui să vină la noi, dacă văd valoare şi calitate în produse. Ameninţarea de a retrage bugetele clienţilor din grupul nostru nu este o atitudine profesionistă. Cu siguranţă, nu aceasta este filosofia Coca-Cola”, scria Peter L. Imre, directorul general al Adevărul Holding.

Bogdan Enoiu a declarat că a auzit de scandalul Coca-Cola-Adevărul, dar că nu este la curent cu întreaga situaţie. Întrebat cum comentează ameninţarea voalată a lui Mihai Trandafir că îşi va pune la curent toţi clienţii despre felul în care a fost tratat, Enoiu a declarat: „Poate a avut dreptate, poate nu a avut, dar aceasta a fost poziţia lui. Nu pot da poziţia oficială a McCann”.

Puteţi citi integral articolul aici. Inclusiv un pamflet la adresa acestui personaj scris de Petre Barbu.

Observaţii: această agenţie, prin respectivul director, nu a făcut decît să perpetueze o practică curentă – o spune de altfel şi un alt jurnalist invitat să comenteze în material, v-o pot spune mulţi manageri din presă. E bine că în sfîrşit ies la iveală astfel de mecanisme. Cred că nu s-ar fi întîmplat tot acest deranj dacă tîmpenia nu se producea chiar de ziua aniversară a unuia din brandurile cele mai puternice ale lumii. E momentul ca ştirea să intre pe marile agenţii de presă.

Cisti Rogozanu pe VoxPublica depsre implicatia companiei Coca Cola in presa: conzura-cola.

Şi o observaţie de haz, aşa. Am aşa o bănuială că agenţia s-a propus voluntară ca vinovată pentru că cineva i-a ameninţat la rîndul lor:). McCann acţiona aşa în numele unor clienţi, iar aceştia erau foarte mulţumiţi pînă acum de mîrlănia ei. Dintr-o dată s-a schimbat ceva. Ce? Aşteptăm şi vedem.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole