Presiunile politice si economice de la Intact si Adevarul Holding sunt inacceptabile

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa ActiveWatch

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei își exprimă indignarea față de presiunile exercitate asupra platformei Think Outside the Box (TOTB) de către Adevărul Holding și McCann-Erickson.
Totodată, ActiveWatch condamnă public abuzurile trustului Intact, care a încercat să transforme un departament de investigații jurnalistice într-o grupare de gherilă îndreptată împotriva adversarilor politici ai patronului trustului, Dan Voiculescu.

Adevărul Holding și McCann-Erickson

Conducerea Adevărul Holding a rupt fără preaviz contractul cu platforma TOTB, după ce această redacție a publicat cinci articole defavorabile companiei Coca-Cola. Într-un comunicat de presă, Adevărul Holding a explicat motivele întreruperii relației cu platforma TOTB prin „disfuncţii grave în colaborarea editorială comună şi de promovare reciprocă”.
În urma presiunilor opiniei publice, jurnaliștilor și ale ActiveWatch, care au acuzat Adevărul Holding de cenzură, a ieșit la iveală o nouă realitate: directorul agenției de publicitate McCann-Erickson, Mihai Trandafir, a exercitat presiuni economice asupra Adevărul Holding din cauza conținutului editorial pe care acesta îl găzduia – articolele publicate de TOTB despre Coca-Cola. „Este peste puterea noastră de înţelegere şi complet inacceptabil ca o companie media, cu care pregăteam un proiect special pentru o zi specială, să ne atace clientul într-o asemenea manieră. Aşteptăm poziţia voastră oficială şi ne vom asigura că toţi clienţii vor afla despre această chestiune. După cum îţi imaginezi, nu vom plăti niciuna dintre comenzile Coca-Cola”, a spus Mihai Trandafir, într-un e-mail publicat de Adevărul. Peter Imre, directorul general al grupului media îi răspunde lui Trandafir că „independenţa editorială este cea mai de preţ valoare în trustul Adevărul Holding”. Cu tot acest frumos răspuns, contractul cu TOTB a fost rupt și a rămas așa și în prezent, fapt care menține suspiciunile de cenzură exprimate în mod firesc de opinia publică. Menționăm și că în aceeași zi în care Adevărul a sistat colaborarea, Discovery România a solicitat redacției TOTB ca sigla postului să fie scoasă de pe headerul noului site TOTB, potrivit redacției.
Intact
În ceea ce privește grupul Intact, jurnalistul Stelian Negrea – care, până la recenta demisie, a condus un departament de investigații din cadrul Intact – a semnalat public faptul că instituția de presă patronată de familia politicianului Dan Voiculescu practică comportamente care încalcă grav deontologia jurnalistică, promovând șantajul și hărțuirea adversarilor politici ai patronilor. Stelian Negrea – citat de Evenimentul Zilei – califică acest „gen jurnalistic” ca fiind „şantaj editorial, cu siguranţă. Pentru a pune o presiune şi a le arăta inamicilor sau celor cu care urmau să încheie o afacere, sau celor pe care încercau să-i momească să treacă în tabăra lor politică, pentru a le arăta pisica: nu faceţi ceea ce vrem noi să facem atunci avem un întreg imperiu media pe care îl putem stârni împotriva voastră”. Jurnalistul activa în baza unui contract comercial care prevedea „sancţiuni de daune interese de 100.000 de euro” pentru „discreditarea prin declaraţii sau orice altă atitudine ori modalitate, individual sau colectiv, persoanele din conducerea actuală sau viitoare a beneficiarului, sau pe Beneficiar sau Afiliaţii Beneficiarului (…)” (vezi contractul publicat de EvZ, punctul 4.6).

Cele două situații semnalate reprezintă abuzuri de netolerat. Este vorba despre ingerințe politice și economice asupra conținutului editorial care, concretizate, decredibilizează presa în ansamblul său.
Atitudinea McCann-Erickson este îngrijorătoare și încalcă dreptul la liber acces la informații de interes public.
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră că este mai oportun ca oricând ca persoanele interesate de sănătatea raporturilor dintre companiile mass media – publicitate – beneficiari de publicitate să se întâlnească pentru a redefini regulile jocului în această industrie. Evenimentele semnalate mai sus sunt o practică de mult cunoscută care nu mai poate fi tolerată
Atitudinea Adevărul Holding ridică mari semne de întrebare cu privire la valorile reale iar nu doar declarate ale grupului de presă.
Dan Voiculescu și familia sa au dovedit încă o dată că mogulizarea este o amenințare la adresa libertății presei.
Așteptăm ca Discovery România să-și motiveze gestul de a se delimita de TOTB.
Le reamintim jurnaliștilor că este vital pentru credibilitatea presei să se opună și să facă publice presiunile care încalcă libertatea presei și codul deontologic al jurnalistului.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole