Wikileaks: Peste 700 de documente clasificate dezvaluie secretele inchisorii Guantanamo Bay

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: HotNews.

O colectie de peste 700 de documente militare clasificate ofera informatii detaliate despre detinutii controversatei inchisori americane din Cuba, Guantanamo Bay. Cele 759 de dosare secrete, obtinute de publicatiile New York Times si The Guardian, descriu sistemul intern de functionare al inchisorii, precum si tortura la care au fost supusi detinutii. 

Documentele publicate cuprind informatii referitoare atat la detinutii din trecut, cat si la cei din prezent, precum si evaluarile efectuate de catre oficialii americani pentru fiecare in parte. Dosarele dateaza din februarie 2002 pana in ianuarie 2009 si ofera informatii noi despre cei 172 de oameni inca retinuti la Guantanamo, la mai bine de doi ani dupa ce presedintele Barack Obama a ordonat inchiderea institutiei. 
Copii de 14 ani sau batrani de 89, captivi fara dovezi ca ar fi teroristi
 

Documentele descriu un sistem axat mai putin pe retinerea teroristilor periculosi si mai mult pe obtinerea de informatii. Multi detinuti au fost tinuti captivi in custi pe parcursul zborului cu avionul pana la Guantanamo si apoi inchisi timp de ani intregi fara a fi pusi sub acuzare sau doar pe baza unor confesiuni obtinute prin tortura. Printre detinutii care s-au dovedit a fi inofensivi se numara Mohammed Sadiq – un barbat afgan in varsta de 89 de ani, care suferea de dementa, retinut pentru ca detinea niste numere de telefon “suspecte”, si Naqib Ullah – un baiat de doar 14 ani, arestat din cauza “posibilelor sale cunostinte despre liderii talibani”.

continuare aici.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole