VIDEO Ce şpagă a primit mareşalul Ion Antonescu după masacrul de la Odessa

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Adevarul

Imobiliare la Odessa, cu Ion Antonescu“ este un documentar de investigaţie realizat de Sorin Avram şi care prezintă conţinutul unui act inedit despre o împroprietărire a mareşalului Ion Antonescu la un an de la masacrul de la Odessa.

Pelicula a fost prezentată miercuri la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din Bucureşti.

Afacerea „Bulevardul Francez“, cum a denumit-o realizatorul scurt-metrajului, arată că, pe 16 octombrie 1942, la un an de când armata română a cucerit Odessa, mareşalul Ion Antonescu a primit în proprietate un domeniu de peste 19 hectare de teren şi o vilă. „Şpaga“ a fost amplasată pe Bulevardul Francez, nr. 79-85 din Odessa.

La vremea aceea, guvernatorul Transnistriei era Gheorghe Alexianu, numit în funcţie în august 1941chiar de mareşal.

Documentul care atestă acest lucru, intitulat „Act de danie“, a ieşit la iveală la peste 50 de ani de la evenimente şi nu este cunoscut istoricilor, precizează Sorin Avram.

Evenimentul organizat de CJI împreună cu regizorul Sorin Avram este parte din proiectul „Odessa – work in progress“, o iniţiativă a regizorului Florin Iepan, inspirată de recomandările Raportului Final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România.

Represaliile

O explozie puternică a cutremurat oraşul Odessa pe 22 octombrie 1941. Armata sovietică a aruncat în aer Comandamentul militar român şi Divizia a 10-a Infanterie. În deflagraţie au decedat peste 100 de români şi germani.

Drept urmare, mareşalul Ion Antonescu a ordonat represalii dure asupra populaţiei oraşului, în special asupra evreilor, în ceea ce istoria a numit „Masacrul de la Odessa“. Zeci de mii de persoane au fost ucise sau trimise în lagăre.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole