Noi suntem o colonie şi băncile, care sunt toate străine, se comportă cu noi ca şi cu o colonie

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Agerpres

Numărul restanţierilor la bănci ar fi fost dublu, dacă guvernatorul Băncii Naţionale a României ‘ar fi dat drumul monedei naţionale’, a declarat, luni, analistul economic Ilie Şerbănescu, la o dezbatere organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

 ‘Guvernatorul Băncii Centrale a României a ţinut leul tare, ceea ce i-a ajutat pe unii datornici la bănci. Economia românească s-a dus în jos şi leul a rămas breaz. Dacă domnul Isărescu (guvernatorul BNR Mugur Isărescu n.r) îi dădea drumul nu ar fi fost 700.000 de oameni care nu pot plăti creditul, ci 1,4 milioane. Faptul că nu sunt 1,4 milioane, ci doar 700.000, este pentru că domnul Isărescu a reuşit să convingă Guvernul să plătească ceilalţi. Nu cei din parohia lui, adică debitori şi băncile, ci cei care nu aveau nicio legătură cu povestea asta, adică contribuabili, salariaţi’, a spus Şerbănescu

Potrivit acestuia, de trei ani contribuabilii plătesc pentru cei care au făcut credite.

‘Cine a plătit creditele? Salariaţii, prin tăierea salariilor, pensionarii prin îngheţarea pensiilor şi contribuabilii, prin creşterea TVA. De ce? Ce vină am eu în calitate de contribuabil să plătesc pentru cei care s-au împrumutat la bănci? De ce să plătesc eu pentru ei şi pentru bănci? Oare nu vedem acest lucru? Cei care au luat credite au împărţit cu mine beneficiile? Cineva trebuie să plătească. La noi au plătit pensionarii, salariaţii şi contribuabilii în locul debitorilor la bănci’, a spus Şerbănescu.

Acesta a adăugat că ‘banca vrea să-şi ia banii acum’.

‘Banca stă aici şi aşteaptă să-şi ia banii, apoi o să decidă dacă mai rămâne aici. Nu o să stea încă 20 de ani ca să plătească clientul. Băieţii ăştia sunt colonialişti. Ei nu au timp de pierdut. S-a trăit în ţara asta 5-6 ani pe credit şi acum trebuie plătit. Singura problemă este cine plăteşte. Un lucru este de sigur. Nu este de cerut ameliorarea situaţiei debitorilor. Este de cerut revenirea la condiţiile la care erau întâi salariaţii, pentru că ei au fost afectaţi, nu în calitate de debitori ai băncilor, ci în calitate de salariaţi. Ei nu mai pot plăti acum pentru că li s-a redus salariul. Pentru asta ei nu plătesc în calitate de debitori ai băncii. Statul a încercat să facă ceva cu Ordonanţa 50, apoi a venit presiunea externă, FMI, şi s-a revocat. Noi am plătit’, a explicat analistul.

Totodată el a precizat că în ultimele două luni băncile au mărit comisioanele în loc să le scadă.

‘A fost mărit inclusiv cel pentru administrarea contului curent… Noi suntem o colonie şi băncile, care sunt toate străine, se comportă cu noi ca şi cu o colonie’, a reafirmat analistul economic.AGERPRES

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole