Victor Rizescu invitatul de astăzi al CriticAtac. Bastilia, ora 18.00

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Vă învităm astăzi, miercuri, 12 iunie, de la ora 18.00, la Librăria Bastilia, la o dezbatere pornind de la volumul lui Victor Rizescu, Tranziții discursive. Despre agende culturale, istorie intelectuală și onorabilitate ideologică (Editura Corint, București), cîștigător al Premiului CriticAtac pe anul 2012.

Ştiinţa occidentală2

La dezbatere vor participa, alături de autor, criticul literar Paul Cernat și membri ai CriticAtac. În  textul de prezentare a dezbaterii de astăzi, Victor Rizescu anunţa drept ţintă legitimarea occidentalistă:

“Invitându-vă la o dezbatere pe marginea cărţii, îmi doresc să luăm în discuţie problematica mai vastă—cu antecedente vechi şi mult anterioare postcomunismului—de care aparţine aceeaşi chestiune: cum se face că demersul de a urmări consecvent ramificaţiile ştiinţelor sociale şi a depăna până la capăt implicaţiile locale ale cunoaşterii de sorginte occidentală trebuie să îşi croiască drum cu greutate prin hăţişul diverselor expresii ale legitimării occidentaliste? Şi ce putem face pentru ca diseminarea ideilor să fie primejduită în mai mică măsură decât până acum de dinamica legitimării?“

În concluziile cărţii “Tranziţii discursive”, Rizescu nota sfîrşitul epocii “tranziţiei”.

Eroarea de a ne reprezenta transformările României de după comunism sub specia unei reveniri de la catastrofă la normalitate a fost, pentru o vreme, foarte răspândită printre noi. Ne-am eliberat de ea, conştientizând, treptat, ceea ce pentru gândirea istorică şi politologică matură a reprezentat de mult o banalitate: traiectoriile divergente ale dezvoltării sociale planetare îşi continuă cursul, peste fracturile operate de revoluţii, dictaturi şi chiar „restauraţii”. De peste 20 de ani, mergem spre necunoscut, pe căi nebătătorite, purtând în sufl et imaginea convenţională a firescului occidental, veşnic inaccesibil şi nostalgia achiziţiilor modernizatoare – profund metamorfozate, parţial compromise dar niciodată anulate – ale lumii anterioare experimentului totalitar. Voga expresiei „tranziţie postcomunistă” a trecut.

A obosit “occidentalismul” elitelor româneşti? Există alternative viabile? Vă aşteptăm comentariile şi întrebările on line sau faţă în faţă la dezbaterea CriticAtac.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole